Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: E-mail-Club
Hoe typ je een subscript-teken met de ALT-code?
Geplaatst op 1 juni 2021 om 07:27 door Maxime

In talloze e-mailprogramma's, waaronder Mozilla Thunderbird, is er helaas geen optie om superscript en subscript-tekens te typen.
De ALT-codes voor SUPERscript zijn mij allicht bekend, zoals ALT+0178 = ²

Echter, ik kan nergens de ALT-codes vinden voor SUBscript typen, bijv. als ik CO2 wil typen, dat het 'tweetje' lager komt te staan.

Weet iemand raad?

9 reacties
BenW zegt:

Alt+8322

1 juni 2021 om 09:06.
DirkB zegt:
Ik vond een uitgebreide lijst op deze plek.
1 juni 2021 om 09:37.
Maxime zegt:

Bedankt BenW en DirkB. Die lijst Dirk ken ik overigens al, hoor.

Maar.... de vraag is dan wel HOE je deze code typt in je e-mailtekst? Want ALT+8322 geeft bij mij niet het cijfer 2 in subscript, - ik krijg met ALT+8322 dan é
Codes met ALT + vier cijfers (dus zonder nul) werken helaas zo niet.
Ook is mij niet duidelijk hoe je in dit geval, uit Dirks lijst, dan 2082 ALT X of U +2082 moet typen om het cijfer 2 als subscript te krijgen.

Ik heb geen apart numeriek toetsenbord en typ de ALT-codes dus met Fn + ALT.
Voor de standaard ALT-codes is dat geen probleem, bijv. ALT + 0128 = €

Hebben jullie zelf een en ander al uitgeprobeerd in jullie eigen e-mailprogramma...?

1 juni 2021 om 13:45.
DirkB zegt:
Hopelijk reageert een Thunderbirdgebruiker die dit soort codes toepast.
Verder heeft W10 een lijst met bijzondere tekens die je waarschijnlijk al kent.
Een testje in een andere app gaf mij niet het gewenste resultaat bij Alt + 4 cijfers, en het resultaat was anders dan bij jou.
Ik hou de Alt vast en kies cijfers uit de reeks die boven de letters staat.
1 juni 2021 om 16:06.
Maxime zegt:

Wat mij dan het meest verbaasd is, dat er wel een simpele ALT-code is om een cijfer in superscript te typen, bijv. ALT +0178 = ² Maar dat dit niet kan bij een cijfer in subscript.
In deze tijd van klimaat en milieu en CO2-uitstoot, zou je die '2' toch correct moet kunnen schrijven in subscript, dus ook in een e-mail.

In mijn herinnering had "Windows Live Mail" destijds wel een aparte knop voor superscript en subscript.

1 juni 2021 om 18:22.
DirkB zegt:

Volgens mij moet een voorziening zoals je noemt in de betr. app zitten en heeft Thunderbird dat niet. In de Windowslijst met speciale tekens kom ik de subscript die je bedoelt ook niet tegen (tik in de taakbalk bij het vergrootglas 'teken' in en je kunt die lijst met speciale tekens selecteren en daaruit een teken kopiëren en in je tekst plakken).
De pragmatisch oplossing is dat je het betr. teken ergens opzoekt en bewaart (in een document bijv.) zodat je het indien nodig kunt kopiëren en plakken.
Ik heb dat met Mail voor W10 geprobeerd: op internet het teken gezocht, dan kopiëren en plakken in een mailbericht, werkt prima. Echter hier in de Club werkt dat niet, de editor kan het niet aan. Dus dan maar een plaatje.

1 juni 2021 om 19:39.
BenW zegt:

CO₂ is ook mogelijk in Thunderbird, maar helaas wel erg omslachtig en niet helemaal zonder risico, en met risico bedoel ik dat je daarvoor het register in moet duiken.

Werkwijze:
* Tik het vergrootglas linksonder in (het zoekveld verschijnt) of indien het zoekveld zichtbaar is (dit is standaard) typ hier regedit en open de Register-editor
* Ga naar HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Input Method
* Klik nu met de rechter muisknop in het rechter deel van het venster en kies Nieuw > Tekenreekswaarde
* Geef deze nieuwe Tekenreekswaarde de naam EnableHexNumpad
* Dubbelklik deze waarde (EnableHexNumpad) en vul in bij Waardegegevens: 1
* Herstart nu de computer

Na het herstarten kun je in Thunderbird bij bijvoorbeeld een nieuw bericht de subscriptwaarde 2 invoeren middels de toetscombinatie:
Alt (vasthouden) + (typ het + teken op het numeriek toetsenbord (!)) en cijfercombinatie 2082

Dus: ALT (vasthouden) > + (teken op numeriek toetsenbord) > 2082

1 juni 2021 om 20:34.
Maxime zegt:

Waarvoor veel dank BenW ! Inderdaad, zoals jezelf al aangeeft, wat omslachtig en niet zonder risico. Dan is het toch iets minder omslachtig en minder gevaarlijk, om bijv. "CO2" dan maar eerst met subscript te typen in Word of LibreOffice en via knippen/plakken deze in Thunderbird te zetten. Dat kan namelijk wel probleemloos.

Wellicht maakt een en ander ook nog uit met welk lettertype je typt.... wil een minder gebruikelijke ALT-code toch werken.

1 juni 2021 om 21:51.
Maxime zegt:

Wat verlaat.... maar de oplossing is bij nader inzien veel simpeler wat betreft het subscript typen van een cijfer in een e-mail of andersoortige mailtekst:

• Druk op je toetsenbord de Windows-toets + de punt-toets tegelijk in en er verschijnt een overzicht van niet alleen emoji's, maar ook van bijzondere (wiskundige) tekens en symbolen.
• Klik daar bovenin op het Ὡ taalsymbool en klik daar onderin op de 'twee rondjes'.
Je ziet dan een overzicht van allerhande bijzondere tekens en symbolen. Met het schuifbalkje rechts in dit scherm kan je verder naar beneden scrollen.
• Klik je daar nu bijv. de subscript '2' aan, staat die gelijk in je tekst en ook hier:
Co2 wordt dan Co₂.

Het hangt wel van het lettertype af of het cijfer (in dit voorbeeld dus een kleine 2) ook wat lager staat of niet. HIER in dit vak, met dit Senior-lettertype, staat de '2' dus niet lager.

8 juni 2021 om 18:43.

Wilt u zelf een vraag stellen in de E-mail-Club?
E-mail-Club