Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: E-mail-Club
In het kort, het voordeel van IMAP t.o.v. POP3
Geplaatst op 10 oktober 2014 om 21:26 door Jan.Koll

 

Denk je het volgende in.  Je bent met vakantie en ontvangt een e-mail waar je op wilt reageren (moderne "wij" kijken ook in de vakantie graag even wie ons iets te melden heeft nietwaar).  Stel tevens dat je voor de vakantie gebruik maakt van een laptop en thuis een "echte zware jongen" van een desktop computer hebt staan, waar je eigenlijk alles mee doet.  Dan zou het toch wel handig zijn dat het antwoord, dat je stuurde, ook thuis op je computer komt te staan en ook zou je de e-mails die je in de vakantie ontving thuis ook op de computer willen hebben.  Als je het veroudere POP3 gebruik kan dat niet maar met he modernere IMAP kan dat wel!

IMAP is dus erg handig omdat het niet alleen alle e-mails, die je toegestuurd worden, met je e-mail client programma (= Windows Mail, Windows Live Mail, Outlook onderdeel van – dure – MS Office pakketten, Thunderbird etc. ) voor je ophaalt op elke computer die je gebruikt, maar ook de vanaf een andere computer door jou verzonden e-mails worden in de  map Verzonden items op de andere computer(s) gezet. Ik gebruik bijvoorbeeld 2 computers op verschillende plaatsen.  Met POP3 blijft wat ik verstuurde alleen op de verzendende computer staan en kon ik dat niet op de andere computer bekijken (of ik moest dat bericht ook aan mijzelf sturen), wat ook geldt voor e-mails die op de éne computer waren opgehaald en faardoor niet op de andere terecht kwamen. Met IMAP wordt het verzonden bericht op de server gezet en komt dan ook binnen op de andere computer als die on-line gaat en ook wordt alle toegestuurde e-mail opgehaald al was die op één of meer andere computers al opgehaald (tenzij het op de andere computer was weggegooid, want dan is het bericht wel weg).

Jan

8 reacties
Niekie zegt:

Kleine aanvulling: Niet alle providers ondersteunen IMap.

Maar als je gebruik maakt van @gmial.com  en @outlook.com, ontvang je overal (waar je internet verbinding hebt) je email en kan je ook verzenden via die accounts.

Niek

 

10 oktober 2014 om 23:12.
RuudM zegt:

http://basdekruijf.wordpress.com/howto/imap-gebruiken-met-tele2/

Volgens de website waarvan hierboven de link staat kan IMAP ook met Tele2 via Mozilla/Thunderbird ingesteld worden.
Blijkbaar niet via IE/Chrome/WLM
Ruud

11 oktober 2014 om 10:02.
Marixius zegt:

Als je provider géén IMAP ondersteunt, dan kun je een Gmail-account aanmaken. Dit Gmail-account kun je in alle e-mail programma's als IMAP instellen. Via de webbrowser kun je via de instellingen van je Gmail account opgeven dat Gmail de mail van je (pop3)provider moet ophalen.

Helaas kun je een Outlook.com-account geen pop-mail laten ophalen. Gmail kan dat dus wel.

Overigens zijn er steeds meer providers die ook IMAP gaan ondersteunen. Alleen blijft het wel opletten voor wat betreft de grootte van je totale mailbox bij deze providers. Doordat er bij IMAP-gebruik meer mail op de server achterblijft neemt dus ook de kans op vollopende mailboxen toe. Gmail biedt wat dat betreft de meeste ruimte (geen zorg over vollopende mailbox).

11 oktober 2014 om 11:40.
plieger zegt:

 

ik wil hier een ding zeggen,ik vind het een heel gedoe.

Waarom kan men de mensen niet op twee verschillende servers laten staan.

Als ze de mensen op twee verschillende servers lieten staan,dan had je dat gedoe van veranderen niet.Ik heb b.v. alleen maar een computer,maar heb toch alles moeten veranderen.Heb hem op IMAP gezet.Hoop alleen dat hij het na 18 oktober onberispelijk doet

12 oktober 2014 om 12:34.
RuudM zegt:

Bij Ziggo KAN je over naar IMAP maar het hoeft beslist niet.

Dus geen gedoe want het is niet nodig, staat duidelijk in de informatie.

Ruud

12 oktober 2014 om 13:19.
RuudM zegt:

https://www.ziggo.nl/klantenservice/e-mail/imap

Als vervolg op mijn vorig bericht, hierboven de link naar de website van Ziggo.
Er staat duidelijk dat POP3 voorlopig in gebruik blijft dus wie het niet nodig heeft blijft daar gewoon mee werken.
Ruud

12 oktober 2014 om 13:40.
Jan.Koll zegt:

Nou nee Ruud.  Als je met oudere instellingen met Ziggo werkt kun je problemen krijgen bij het gebruik van een e-mailclient programma.

Veranderd zijn/worden de poortnummers (110 wordt 995 en 25 wordt 587) en er komt beveiliging want die was er niet;  deze wordt nu wel ingesteld op TLS of STARTTLS.  Zie deze pagina van Ziggo:
https://www.ziggo.nl/klantenservice/e-mail/pop-instellingen.

Bovendien zeg ik niet dat POP3 verdwijnt, ik geef alleen aan dat IMAP voordelen heeft/kan hebben.

Jan

12 oktober 2014 om 13:59.
RuudM zegt:

@Jan:

mijn bericht was een reactie op het bericht van Plieger die er blijkbaar vanuit is gegaan dat het verplicht was, en dat een heel gedoe vond, wat niet zo is, het hoeft duidelijk niet. Verandering van poortnummers is niets vreemds, deed Tele2 een paar jaar geleden ook. Mijn poortnummer 25 is ook gewijzigd in 587.

Het wijzigen van een poortnummer is simpel te doen in het account, tabblad geavanceerd.
Waneer je uitlsuitend met 1 p.c .  werkt (wat toch nog steeds velen doen) blijf je gewoon pop3 gebruiken toch? Overstappen bij later gaan gebruiken van meer apparaten kan altijd nog. Velen hebben al moeite met het instellen van een emailaccount dus als het niet hoeft, niet doen.

Ruud

12 oktober 2014 om 14:28.

Wilt u zelf een vraag stellen in de E-mail-Club?
E-mail-Club