Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
Over de Horizon
Geplaatst op 1 augustus 2016 om 21:50 door LouiseH

Als je fotografeert probeer je altijd de horizon meteen bij de opname recht te hebben. Ik doe daar doorgaans m'n best voor en als het niet helemaal lukt valt hij wel recht te trekken in een fotoprogramma. Ik kwam een foto tegen die een extreem voorbeeld is van dat niet meteen voor elkaar krijgen. Deze foto heb ik genomen door het voorruit van de Cessna150 en, geloof het of niet, maar ik heb hem helemaal recht vooruit genomen.
Omdat het mijn persoonlijke herinnering is ben ik geneigd hem zo te laten, maar ik denk dat ik hem zo maar beter niet kan publiceren.
Misschien leuk voor degenen die geen ervaring hebben met achteraf rechtzetten van dit soort extreme "misser" laat ik zien wat er gebeurt als je het wel doet.
Zie mijn eigen twee reacties meteen hierna.

9 reacties
LouiseH zegt:

In Photoshop de horizon rechtgezet, dan gebeurt er dit:

1 augustus 2016 om 21:51.
LouiseH zegt:

Mijn complete reactie hier was weggevallen, helaas.
Maar ik wilde zeggen dat ik had verwacht dat er weinig van de foto zou overblijven en dat dat reuze mee viel.
Het was zelfs nog steeds mijn herinnering;-)

1 augustus 2016 om 21:52.
DirkB zegt:

Tja de horizon: die hoeft niet altijd recht te zijn. Wel meestal in landschapsfoto's en speciaal bij foto's van water, maar in de voorbeeldfoto vanuit het vliegtuig vind ik de scheve horizon juist dynamisch.
Zoals in de eerste foto zie je het volgens mij ook vanuit het vliegtuig, dat altijd in evenwicht is met de lucht, de grondsituatie is daaraan ondergeschikt.
Als je wat beter kijkt, dan is de recht gezette foto onlogisch.

Terzijde: je kunt een eigen reactie wijzigen/aanvullen. Weghalen lukt echter niet.

1 augustus 2016 om 22:21.
LouiseH zegt:

Dirk, ik zag het eerste bericht in ene twee keer staan, toen heb ik waarschijnlijk onhandige dingen gedaan.
Eerlijk gezegd ben ik opgelucht dat je de eerste foto dynamiek vindt hebben, want zoals ik al schreef en jij nu ook zegt is dat zoals je het ervaart. Zulke foto's heb ik waarschijnlijk ook nog wel van allerlei left of right turn landingen met verkeersvliegtuigen, dan vlieg je in feite ook heel scheef.
Al met al vrees ik toch dat ik met zo'n foto meer negatieve dan positieve reacties krijg;-)

1 augustus 2016 om 22:32.
hette zegt:

OK, in een foto hoort de horizon ook horizontaal te zijn wil de foto natuurlijk overkomen, maar voor mij moet een foto ook een gevoel overbrengen en dan worden soms de regels iets ruimer toegepast.
Bij deze foto's had ik bij het niet "rechtgetrokken" exemplaar het gevoel dat ik in het vliegtuigje zelf meevloog en had in dit geval dus mijn voorkeur. Maar dat is dus heel persoonlijk en lang niet iedereen zal die delen.
Groetjes Hette

1 augustus 2016 om 22:33.
avatar
Ex-lid zegt:

Ik zou het bij de eerste (werkelijke} opname houden. In dit geval moet je de horizon helemaal niet recht trekken. De situatie op het moment dat je de foto nam is, dat de vlieger een bocht naar rechts heeft ingezet. Als oud piloot zie je dat direct. Zoals je ook direct ziet dat de andere foto's met rechte horizon niet echt zijn (te statisch). Je moet niet bang zijn dat er iemand over valt, want die heeft er geen verstand van. Doorgaan zo Pounamu.

Groetjes, Blackjes

2 augustus 2016 om 16:05.
van Schendel zegt:

Leuke foto Pounamu.
Als ik me verplaats in het vliegtuig dan is het niet vreemd dat de horizon niet recht staat. ik zou er dan ook niet veel aan veranderen.
Groetjes
Piet

2 augustus 2016 om 17:27.
hette zegt:

Ik ben het eens met Blackjes, de eerste opname is m.i. de beste.
Groetjes Hette

2 augustus 2016 om 17:27.
LouiseH zegt:

Nou, dat zijn fijne reacties, reuze bedankt, ook namens "mijn" piloot (echtgenoot) die er net zo over denkt.

2 augustus 2016 om 18:14.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club