Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
dpi verhogen
Geplaatst op 10 april 2019 om 17:43 door John777

Misschien een stomme vraag, maar kan je de dpi van een foto verhogen?
Ik heb namelijk een foto 3000 x 3000 pixels te drukken op een spandoek van 200 x 200 cm, maar dan moet de foto minstens 150 dpi zijn. En ik kan geen grotere foto vinden op internet. Wie weet het?
John

11 reacties
HaWee zegt:

even getest, ja dat kan .
Met Irfanview bv (daar heb ik het mee getest)
Open de foto in Irfanview
Klik op Afbeelding , in het Menu kies Grootte wijzigen
Kies Nieuwe grootte als percentage van het geheel
en zet een vinkje in DPI gebaseerd op nieuwe grootte (aspect ratio behouden)
verander het percentage van 100 naar bv 200 of 250 oid tot het getal in vakje DPI boven de 150 komt.
OK
Bestand , opslaan als , kies een lokatie en naam
succes

10 april 2019 om 18:02.
avatar
Ex-lid zegt:

Stomme vragen bestaan niet, wel stomme antwoorden. Een foto kan je niet vergroten, zonder kwaliteitsverlies. Wel verkleinen. Voor het vergroten zijn speciale programma’s of plugin’s voor Photoshop. De pixels worden dan kunstmatig groter gemaakt, zodat het lijkt of de resolutie is toegenomen. Als U begint met een foto van 72dpi, dan betwijfel ik of U het resultaat goed zal vinden, nog los van de auteursrechten kwestie.

10 april 2019 om 18:04.
DirkB zegt:

Het is bekend dat er copyright kan rusten op foto's die je van internet haalt? Zeker bij maken van een poster zou ik terughoudend zijn en al helemaal bij het gebruiken buiten huiselijke kring.
DPI (dots per inch) bepaalt de scherpte van de foto. Veranderen van het aantal DPI's van laag naar hoog vermindert de scherpte.
Zo ook het afdrukken op groot formaat: vergroten van de foto gaat ten koste van de scherpte, vandaar dat voor een poster een minimaal aantal DPI's nodig is. Je hebt echt een goed origineel nodig t.b.v. afdrukken op 2 x 2 m, anders gaat het flink tegenvallen.
Foto's die je op internet ziet, hebben meestal een lage resolutie, bij vergroten vallen ze direct door de mand. Een lage resolutie op internet spaart ruimte op een website en is al gauw voldoende voor een beeldscherm. Vandaar.

10 april 2019 om 18:12.
HaWee zegt:

even de plaatjes nader bekeken, (dat was ik al aan het doen voordat de andere reacties kwamen, die trouwens volkomen terecht en correct zijn)
de allerkleinste details worden niet beter. Als ik beide plaatjes zeer ver uitvergroot (een groot gebouw en uitvergroot zodat ik beeldvullend een raam zie en de blikjes die op tafel staan) dan zijn die blikjes in beide gevallen vaag. Maar op een spandoek zal het wel niet op zo'n kleine details aan komen neem ik aan. Ik verwacht dat de afdrukmachine er wel in zal trappen.

Met dure fotobewerkingssoftware en een goede rekenprocessor zal er waarschijnlijk wel beter resultaat worden behaald (dan worden er extra punten berekend in de foto) maar dat zal voor het beoogde doel waarschijnlijk niet nodig zijn. Ik heb een foto van 72 dpi naar 180 dpi gebracht op deze manier.

10 april 2019 om 18:14.
John777 zegt:

Tot zover even bedankt voor de antwoorden.
Henk, heb jij die dure fotobewerkingssoftware? Of heb je het laten doen? Als het mogelijk is zou ik dat heel graag willen. Het spandoek dat ik wil laten drukken is namelijk bedoeld als decor stuk voor een toneelvoorstelling in een kleinere zaal.

10 april 2019 om 18:27.
HaWee zegt:

ik heb die software niet (en mijn pc is denk ik ook niet zwaar genoeg) helaas. Maar wie weet of er in de fotoclub mensen zitten die dat wel hebben.

10 april 2019 om 18:32.
avatar
Ex-lid zegt:

Ik heb deze software wel, als er verdere belangstelling voor is hoor ik dit eventueel.

10 april 2019 om 18:42.
avatar
Ex-lid zegt:

Als ik voor de krant een foto naar 300dpi moet brengen, plak ik hem in mijn tekenprogramma op een vel van 300 dpi en knip hem daar weer uit.
Hij behoudt grootte en ziet er goed uit.

10 april 2019 om 19:00.
Willem-B zegt:

Het kan erg makkelijk op de volgende site veel uitleg en een ontwerp programma: https://www.myposter.nl/magazin/de-beste-resolutie-voor-het-printen-van-je-foto/#

10 april 2019 om 20:22.
John777 zegt:

Ik dacht zelf al aan de foto printen, daarna de geprinte foto scannen op 300 dpi. Zou dat lukken?

10 april 2019 om 21:54.
MaritaA zegt:

Toch even wat andere informatie over dpi..

www.dpiphoto.eu/dpi2.htm


Citaat daaruit:
De dpi-waarde in de EXIF is nietszeggend, het is een verzonnen getal.
(Een foto heeft geen dpi, alleen maar pixels)De aangehaalde link van WGBeekhuis, geeft dit inhoudelijk al aan.

11 april 2019 om 09:43.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club