SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
Vragen beginnende fotograaf
Geplaatst op 19 augustus 2019 om 08:17 door Herman1943

Venlo 19 Aug 2019.
Beste Clubgenoten,
U zult verwonderd zijn ,dat ik met bijna 76 jaar oud moet melden'Ik ben een totale leek' op het gebied van fotografie.
Het is niet dat photo's me niet aanspreken,integendeel,ik was (ben)denk ik, te druk met andere bezigheden! Enfin .Het is nooit te laat,dus is mijn vraag aan de club , hoe begin ik het beste zonder al te veel brokken te maken? Zoals toen dat ik met mijn smartphone Sony Xperia (simpelste uitvoering) in mijn groenten tuin een photo maakte van een mooie groene Boomkikker en ja door mijn geklungel en niet weten wat te doen, was de photo weg en de Boomkikker! U zult glimlachen, maar toch ,het was ergerlijk en genant,toch? Zo'n Boomkikker krijg je zelden te zien en dan zo wat!
Zeker,ik dien te experimenteren en vooral mijn apparaat te beheersen en niet zo maar wat 'te doen' ,dit als basis denk ik zo.
Bij deze dankende voor eventuele tips,de clubleden groetende.
Herman

11 reacties
Dirk Boom zegt:

Om welke smartphone gaat het?
Foto's maak je met de foto-app.
In de app is in te stellen waar de foto wordt opgeslagen: in het interne toestelgeheugen of op het SD kaartje indien aanwezig.
Ik zet het flitsen altijd uit en heb ingesteld dat er een raster op het scherm komt als ik een foto neem. Dat is een hulp voor een goede compositie.
Foto's terugkijken gebeurt met een app, hij heet Galerie.
Zorg dat de smartphone een backup maakt van de foto's, dat kan automatisch gebeuren op Google Drive (toegang via het Android account), eventueel op Onedrive, of je kunt ze op een PC overzetten na verbinden van de smartphone met de PC d.m.v. de USB aansluiting.
Als je een foto in de Galerie app bekijkt, is hij te bewerken: rechtzetten, bijsnijden, het licht aanpassen, speciale effecten toevoegen.

19 augustus 2019 om 09:05.
Herman1943 zegt:
Beste Dirk,
Hartelijke dank voor uw gedegen advies.Dit geeft me moed.Ik heb twee smartphones ,een Sony Xperia E en een Nokia3.1 als wel een tablet Galaxy Tab A 10.1,gelukkig heb ik van ieder een gedrukte gebruiksaanwijzing. Ik begin met goed doorlezen van de Photo pagina instructies etc.Met o.a. de adviezen van de club Photografie gaat het mij zeker lukken, en ja, indien ik nogmaals zo'n groene boomkikker zie in mijn tuin dan haal ik de 'Smartie' en klik ,vervolgens stuur ik deze photo naar de club !
Echt prachtig deze terugvraag mogelijkheid van de Senior Web clubs,bij deze nogmaals mijn dank en welgemeende groet aan u Dirk en anderen, welken ons, de vraagstellers op weg helpen naar een optimaal gebruik van deze vernuftige 'speeltjes'.

Herman
19 augustus 2019 om 14:59.
Dirk Boom zegt:

Een boomkikker is niet groot dus ik vertel nog wat meer:
Een smartphone of tablet heeft een groothoeklens en nog geen optische zoom zoals conventionele camera's. Je kunt wel digitaal inzoomen door op het scherm 2 vingers te plaatsen en de vingers uit elkaar te bewegen, echter digitaal inzoomen gaat ten koste van de scherpte omdat je het beeld uitvergroot.
I.p.v. digitaal zoomen kun je ook achteraf de foto uitvergroten door hem bij het bewerken in te kaderen. Dat komt op hetzelfde neer en is gemakkelijker, maar ook dit gaat ten koste van de scherpte.
Een beetje uitvergroten gaat echter wel goed.
De boomkikker moet dus misschien van dichtbij worden gefotografeerd.
Het is een kwestie van experimenteren, ik ben benieuwd.

19 augustus 2019 om 19:12.
Cees-1946 zegt:

Oke Herman, U weet, dat er meer mogelijkheden zijn om foto's te maken. Smartphone etc, dat gebruik ik niet. Ik gebruik een automatisch fototoestel. Sony-Dsc-Wx350. DE foto is dan ook met dit toestel gemaakt. Ieder zijn eigen keuze, Voor verbetering van een foto , zijn er veel mogelijkheden. Senior/web geeft daar dan ook aandacht aan. Dit zie ik dan ook als een toegevoegde waarde. Verder is het keer op keer een leer proces met het maken van een mooie foto..

C-5.JPG
20 augustus 2019 om 08:55.
Herman1943 zegt:

Beste Cees,
Ik dank U zéér voor Uw reactie.Mijn taak is het om mij in te lezen hoe een en ander functioneert.Dit geldt voor welk apparaat dan ook. Sony is een fijn merk en heeft zeker mijn aandacht .
Seniorweb en mijn gebruiksaanwijzingen ,als wel de gewaardeerde clubgenoten, zullen mij in staat stellen het pad der photografie zonder verdere 'brokken' te betreden.
Dank en groet.
Herman
 

21 augustus 2019 om 08:49.
Cees-1946 zegt:

Beste Herman, Het is heel belangrijk om goed ge-informeert te zijn hoe een gebruiksvoorwerp aan de verwachtingen zal voldoen. Ondervinding is dan ook van groot belang. Ook via Senior/web, kan helpen om met elkaar ervaringen uit te wisselen.!. Daar leer je ook weer veel van. Groetjes uit Breda.

21 augustus 2019 om 09:52.
Dirk Boom zegt:

Als het t.b.v. fotograferen niet om het gebruiken van smartphone of tablet gaat maar om een conventionele digitale camera, dan zijn er vele andere mogelijkheden en andere criteria om tot een camerakeuze te komen.
Dan speelt een rol:
- kwaliteitswensen betr. de foto
- wensen aangaande optische zoom-mogelijkheden
- wensen betr. camerafunctionaliteit (bijv: wifi gewenst?, lichtsterkte van de lens, verfijnde instelmogelijkheden)
- formaat en gewicht van de camera
Aan de keuzemogelijkheden zal het niet liggen, het lastige is om de wensen helder te krijgen. Pas daarna komt de uitdaging om te kiezen.

21 augustus 2019 om 14:37.
Herman1943 zegt:

Dank U wel beste Dirk voor de gedegen basis info betreffende het maken van photo's. Persoonlijk vind ik deze weergave van de huidige Smartphones verbluffend goed. Dus voorlopig probeer ik het omgaan hiermee onder de knie te krijgen, en ik herhaal, zo'n Groene Boomkikker te 'knipsen' echt,ik hoor ze om me heen maar zie ze niet,nog niet!
Cees en Dirk bedankt.

Groet

Herman
 

22 augustus 2019 om 05:30.
Dirk Boom zegt:

Klopt, smartphones doen het prima, beter dan menige compactcamera.
Het wel/niet optisch kunnen zoomen is het grootste verschil.
Succes met de smartphonefotografie (die meestal ook mijn voorkeur heeft).

22 augustus 2019 om 09:45.
RoyBosman zegt:

Van Herman1943 heb ik de foto van de boomkikker ontvangen, die wil hij graag even delen.

20190814_122621_resized.jpg
9 september 2019 om 18:29.
Dirk Boom zegt:

De foto is goed gelukt.

9 september 2019 om 18:39.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club