Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
RAW
Geplaatst op 15 december 2019 om 19:33 door NinaVivian

Goedenavond allemaal, vrijdag heb ik voor het eerst in RAW foto's gemaakt en wilde de volgende dag een album maken. Begreep dat ik DPP moest installeren, de laatste versie. De foto's staan nu wel op mijn pc maar een album maken is er nog niet bij want de foto's moet ik overzetten naar een JPEG bestand.
Geen idee hoe ik dat moet doen, moet ik weer een programma installeren? en wat is dan de simpelste ?
De foto's zijn prachtig maar ik kan er nu niets mee.
Wie weet het? Alvast bedankt!

9 reacties
HaWee zegt:

Ik begrijp je vraag niet helemaal.
Je hebt DPP geinstalleerd ? als ik daar op zoek zijn er heel veel betekenissen een ervan is professionele fotosoftware maar niet welke, zoiets als NLE bij video . Het is beter om de echte naam en evt versie te noemen.
Wat versta je onder een Album maken? een album op je pc of om te laten printen of ....?
Ik zie niet in waarom je foto's in RAW maakt en ze dan omzet naar jpg om een album te maken, waarom maak je dan foto's in RAW ? Ik neem aan dat professionele fotosoftware met RAW om kan gaan.
Bijna elk fatsoenlijk fotoprogramma kan omzetten naar een ander bestandstype, bijvoorbeeld het gratis programma Irfanview kan RAW inlezen en opslaan als jpeg , maar nogmaals ik zie de logica niet

15 december 2019 om 19:48.
DirkB zegt:

Heel goed om foto's in RAW in de camera op te slaan. Ze worden dan niet bewerkt door de camera en zijn niet gecomprimeerd opgeslagen, kortom je beschikt over de zuivere informatie, d.w.z. over alles wat de lens heeft doorgegeven aan de camera en wat de camerasensor kon verwerken. Je hebt dan nog alle mogelijkheden om met speciale software de foto's de best mogelijke bewerking te geven. Het zullen wel grote bestanden zijn.
De volgende stap is, dat je met geschikte software de foto's in RAW gaat bewerken. Je kunt nog alle elementen van de foto aanpassen, m.n. de belichting. Dit kan tot een veel beter resultaat leiden dan dat je de foto's in de camera meteen al in .pg formaat laat opslaan. Maar er zit ook werk aan.
Die software om met RAW om te gaan is normaliter bij de camera meegeleverd. Dat is nodig omdat er detailverschillen zijn in het RAW formaat. De software zal ook wel via internet zijn te downloaden. Het moet dan bekend zijn welke camera het betreft.
Na het bewerken kunnen de foto's worden opgeslagen in .jpg formaat. Er is dan compressie van data geweest dus er zijn wat kwaliteitsverliezen maar dat kan zeer acceptabel zijn.
Trouwens, het beste programma voor fotobewerking is Lightroom.
Conclusie van het verhaal: eerst de foto's in RAW bewerken en opslaan in .jpg formaat en dan gaan denken aan het samenstellen van een album.

15 december 2019 om 20:02.
NinaVivian zegt:

Bedankt Dirk, het kost inderdaad wel veel meer werk. Tot nu toe werkte ik met Picasa en Google foto's . Ik ga mij nu verdiepen in Lightroom. Nogmaals dank voor de snelle reactie.

15 december 2019 om 21:38.
avatar
Ex-lid zegt:

Quote Dirk: "...het beste programma voor fotobewerking is Lightroom."
Op welk(e) onderzoek(en) is deze stelling gebaseerd?

15 december 2019 om 22:54.
JanvB zegt:

Quote Dirk: "...het beste programma voor fotobewerking is Lightroom."
En CineCor zegt vervolgens: "Op welk(e) onderzoek(en) is deze stelling gebaseerd?"


Ja, dat zou ik ook wel eens willen weten..... :-)

16 december 2019 om 17:33.
Motorwybe zegt:

Vraagje naar aanleiding van.
Als je in RAW werkt, dan doe je dat met het oog op betere kwaliteit van het eindproduct, meende ik. Als je dat gecomprimeerd opslaat (in JPG), dan verlies je weer kwaliteit, toch ? Of ben ik niet goed geïnformeerd ? Overigens, m.b.t. Lightroom, ik werk al jaren met Corel Paintshop Pro X.... en ben hier aan gewend. "Echte" profs en gevorderden zien hier m.i. wat arrogant op neer, maar het bevalt mij prima.
Heb in het verleden wel eens geprobeerd ook een "echte" te worden, maar kon niet wennen aan de heel andere en ingewikkelder werkwijze. En mijn resultaten vind ik zelf best wel bevredigend, dus blijf ik maar bij mijn ouwe, trouwe PSP X8. In JPG.

23 december 2019 om 12:23.
DirkB zegt:

Betr. Lightroom, zie bijv. dit.
Er zijn uiteraard veel meer mogelijkheden maar dat is niet aan de orde tenzij NinaVivian ernaar vraagt.

23 december 2019 om 12:55.
NinaVivian zegt:

Toevallig was er een aanbieding van Zoom nl , 3 dagen kon je Photoshop bestellen voor de halve prijs.
Voor mij is het allemaal nieuw en ik ga het de komende feestdagen eens proberen. Toch hoor ik inderdaad van vrienden goede berichten over Lightroom.
Ik hoop dat het niet al te ingewikkeld is, af en toe volg ik een workshop en daar kunnen zij ook nog wel het e.e.a. uitleggen.

23 december 2019 om 22:15.
LouiseH zegt:

@Motorwybe :
Volgens mij kun je in PSPX8 ook Raw foto's openen en bewerken.
Ik heb hem nog geïnstalleerd staan op mijn laptop, met Windows10, maar ben intussen overgestapt op een Mac en daar werkt PSP niet in.

25 december 2019 om 00:14.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club