Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
foto's vanuit RAW van camera op pc
Geplaatst op 2 januari 2020 om 11:04 door NinaVivian

Allereerst voor iedereen de Beste Wensen en veel gezondheid in 2020. In de nacht van oud naar nieuw heb ik op aanraden foto's in RAW gemaakt. Het ziet er goed uit. In het verleden importeerde ik vanuit Picasa dat gaat heel makkelijk. Inmiddels heb ik DPP4 ook op mijn pc. Mijn probleem is; hoe krijg ik de foto's vanuit mijn camera in het DPP programma. Als ik dit op zoek gaat het steeds over de foto's verbeteren etc. maar nergens kan ik vinden hoe ze te importeren. Alles staat in het Engels dat maakt het er ook al niet makkelijker op. Jullie begrijpen al ik ben een beginner en eigenlijk heb ik spijt dat ik met RAW begonnen ben.

6 reacties
HaWee zegt:

Ik denk dat het het simpelst is om gewoon de camera aan de pc te hangen (of de sd kaart in de sd reader) en dan met verkenner de foto's overzetten naar de pc in een aparte map (bv oud-nieuw 2019) onder afbeeldingen bv.
Daarna start je het fotoprogramma op en via File - Open lees je de foto in die je wilt bewerken . Je bewerkt de foto en via File - "Save as" sla je hem op in een nieuw mapje bv bewerkt onder het mapje oud-nieuw2019 . Je houd dan de originele raw foto voor evt later andere bewerkingen en hebt nu een foto voor een voorlopig album.
Picasa was vnl een "foto-organiseer" programma vandaar dat het al je foto's tegelijk kon importeren. Echte fotobewerkingsprogramma's doen dat niet.

2 januari 2020 om 11:33.
LouiseH zegt:

Met alle respect.... mag ik u vragen of u ontevreden bent over uw foto's als u ze niet in Raw maakt?

2 januari 2020 om 12:34.
Truus zegt:

Kijk ens op deze pagina Eoszine.nl : DPP : daar staat ook een link naar een Nederlands talige handleiding.
werken met RAW is even wennen, maar de mogelijkheden tot verbeteren, aanpassen etc dus resultaten zijn fantastisch

2 januari 2020 om 14:33.
DirkB zegt:

Punt is dat RAW nog geen foto is maar een verzameling onbewerkte data (gegevens). Dat leidt tot forse bestanden. Bovendien bestaat RAW er in verschillende vormen die merkafhankelijk kunnen zijn. Je hebt dan dus merkafhankelijke software nodig óf generieke software zoals Lightroom.
Het grote voordeel van RAW is dat je er nog ALLES mee kunt doen, veel meer dan bij een .jpg bestand want dan heeft er altijd al in de camera een conversie + een bewerking + een comprimering plaatsgevonden waarbij er veel informatie verloren is gegaan en je minder met de foto kunt aanvangen.
RAW is bedoeld voor de gevorderde fotograaf die streeft naar perfectie.
Als je dat niet bent maar een beginner, dan zou ik niet meteen met RAW werken. Soms trouwens, kan een camera ook opslaan in RAW + .jpg (waarbij je nog keuze kunt hebben in de mate van comprimeren - minder is beter maar het bestand wordt groter).
Maar goed, ze zijn er nu eenmaal. Het begint dan met een conversie van RAW naar een formaat waar het fotoprogramma mee overweg kan. Dan moet je eerst weten: past de software bij de camera? Als DPP past, dan komt de vraag hoe dit de RAW-foto zichtbaar kan maken en voorbereiden op bewerking.

2 januari 2020 om 20:01.
DirkB zegt:

Bij DPP4 hoort een handleiding (zie de link van Truus). Daarin staat direct na de inhoudsopgave hoe je importeert.

2 januari 2020 om 20:03.
NinaVivian zegt:

Dank voor jullie reacties. Canon geeft inderdaad aan dat ik DPP moet gebruiken. Ik ga dus de handleiding downloaden.
Foto's niet in RAW gemaakt ben ik meestal erg tevreden over maar ja ik wil wel steeds wat meer leren. Dit is misschien nog wat te hoog gegrepen.
Het importeren volgens HaWee is uiteraard niet gelukt.
Ik ga vandaag met de handleiding aan de slag.

3 januari 2020 om 08:51.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club