Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
Nikon D40: belichting
Geplaatst op 10 april 2020 om 11:17 door SteinLimburg

Ik als beginnende fotograaf met een D40 camera van Nikon, ben vanmorgen foto,s gaan maken tijdens het zgn. "gouden uur". Mijn bedoeling was vooral de camera instellingen te leren kennen. Ik ben begonnen met de voorkeuze stand voor diafragma A. Ik heb vooral gekeken naar de belichtingsmeter. Bij elk foto stond deze zo kort mogelijk naar de NUL. bij het bekijken van de eigenschappen van de foto,s op de pc staat bij alle foto,s : belichtings-afwijking -5. Heeft iemand een vermoeden hoe dit kan? Het betreft een Electronische analoge belichtingsaanduiding. Bij voorbaat hartelijk dank.

Ik heb de titel even aangepast, zodat die de inhoud van het bericht beschrijft. Teven heb ik de afsluiting even aangepast. Daar stond je voornaam en woonplaats. Zeker in combinatie met je achternaam in je profielnaam, is dit een persoonsgegeven die niet op een openbaar toegankelijke club hoort. Mede-beheerder Roy

5 reacties
DirkB zegt:

In de A stand kies je zelf een diafragma, het toestel zoekt daar automatisch de sluitertijd bij. Het metertje ('elektronische analoge belichtingsaanduiding') geeft weer in hoeverre dat lukt, bij 0 is de belichting goed. Soms echter ligt de benodigde sluitertijd buiten het bereik van de camera, in dat geval moet het diafragma en/of de ISO-waarde handmatig worden aangepast.
Als de exif-gegevens bij alle foto's een belichtingsafwijking weergeven, dan vermoed ik dat er een belichtingscorrectie is ingesteld. In de handleiding op pagina 47 lees ik dat die alleen werkt in de standen P, S, A, en M, de maximale afwijking is + of - 5.
Een afwijking van 5 stops is veel, het effect moet goed zichtbaar zijn op de foto's.

Als de foto's wel in orde zijn, dan vraag ik mij af of de correctie iets te maken heeft met de lens. De body stamt uit 2006/2007, misschien is de lens nieuwer en niet origineel en moet de belichting gecompenseerd worden. Een andere mogelijkheid is een defect aan de belichtingsmeter waardoor er compensatie is ingesteld.

10 april 2020 om 11:46.
DirkB zegt:

Was mijn idee de oplossing? Ik ben benieuwd naar de voortgang.

11 april 2020 om 20:37.
SteinLimburg zegt:

Hoi Dirk. Inderdaad er is een belichtingscorrectie ingesteld. Wat was mijn plan? ik wilde in plaats van bracketing ( dit kan een d40 niet) bij iedere foto het diafragma 1 stap aanpassen om het resultaat te leren kennen. Blijkbaar heb ik daarbij de infoknop en de +/_ knop ingehouden waardoor er belichtingscorrectie gedaan wordt. Als amateur is me dat niet opgevallen. Ik wilde eigenlijk stoppen met de belichtingsdriehoek te leren kennen, en me alleen focussen op de compositie in de foto's. Totdat jij met je suggesties kwam. Alleen moet ik me meer tijd gunnen. Dank voor je reactie en je feedback.

12 april 2020 om 19:43.
DirkB zegt:

OK. Succes gewenst met experimenteren.
Als bracketing niet kan, dan is het alternatief om de foto's in Raw op te slaan, dan kun je de belichting op elke gewenste wijze aanpassen. Ik ben hier niet in gespecialiseerd maar weet dat dit het beste resultaat geeft.
Of experimenteer eens met spotmeting vs integraalmeting of met lichtmeten, de ontspanknop half ingedrukt houden en dan de lens op een andere plek richten.
Dat neemt niet weg dat het bij een foto begint met een goede compositie. De regel van derden en de gulden snede zijn daarbij de hulpmiddelen. Als de compositie eenmaal goed is, dan maakt een goede bewerking van de belichting vervolgens het verschil.
Ik denk dat concentratie op een goede compositie een goede aanpak is. Daarbij zou ik in eerste instantie fotograferen in de P-stand dus gebruikmaken van zelf ingebrachte voor-instellingen. En bij bijv. een landschapsfoto gebruik je dan i.v.m. de scherptediepte de A-stand en bij veel beweging de S-stand.

12 april 2020 om 20:29.
Motorwybe zegt:

Ook een duit in het zakje : ik werk met een Nikon D7200, maar ben een luie fotograaf en gebruik al de mogelijkheden die de camera biedt veel te weinig. Daarom vaak op P-stand ingesteld.
De P- stand heeft ook de mogelijkheid tot "shiften", d.w.z. dat je bij gelijkblijvende lichthoeveelheid kunt kiezen tussen groot diafragma en korte sluitertijd en aan de andere kant een klein diafragma bij een langere openingstijd. Ik vind dat heel handig en bespaart veel tijd bij het maken van een opname. Kan dat ook op de D 40 ? Gewoon eens proberen. Daar leren we van.
Dit als aanvulling op de tip van Dirk Boom.

13 april 2020 om 10:46.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club