Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
Middenformaat negatieven digitaliseren.
Geplaatst op 13 april 2020 om 21:22 door Motorwybe

(als dit bericht niet in deze rubriek thuishoort, gooien de beheerders het maar weg.)

Ik heb vroeger veel gefotografeerd op middenformaat. (Yashica tweeoog-reflex). De negatieven daarvan wil ik nu digitaliseren. Ik had ooit een flatbed scanner die dat kon, maar die heb ik weggegeven, zonder te bedenken hoeveel waarde ik nu aan die negatieven zou gaan hechten. Op marktplaats vind ik deze apparaten niet, of ze zijn nieuw en -te- duur. Deze klus uit handen geven aan een prof. wordt, gezien de grote hoeveelheid negatieven een -te- kostbare aangelegenheid. Vraag : wie heeft een tip voor deze hobbyist ?

10 reacties
Jan Klop zegt:

https://www.eduardbekker.nl/weblog/2015/2015_10_23/
Op deze site staat een voorbeeld van een zelfbouwscanner.
Zelf heb ik gebruik gemaakt van doos met een plaat melkglas bovenop.
Aan de zijkant een gat voor de flitser en binnen een schuin wit vlak voor de weerkaatsing van het flitslicht.

14 april 2020 om 07:49.
DirkB zegt:

(@Jan pas als je een websitenaam invoegt via het kettingschakeltje, wordt het een link; je kunt daar dan zelf een naam aan geven, bijv. deze naam)

14 april 2020 om 08:15.
Motorwybe zegt:

Dank voor de reacties. Ik heb besloten om zelf zo'n apparaat in elkaar te zetten.Heb nog een oude zonnekap liggen die als koppeling kan dienen voor mijn lens en met wat hardboard, stukjes mat-en helder glas, een potje schoolbordenverf en een egale verlichting aan de achterzijde moet dat uiteindelijk lukken.
Ik heb het hele avontuur al in mijn hoofd en zal de resultaten t.z.t. met de club delen. Verwacht nou niet direct volgende week een enthousiast bericht, want eerst moet de tuin op orde en daarna ga ik aan de slag. jullie horen nog !

14 april 2020 om 21:35.
MinyS zegt:

Waar woon jij ik heb nog een apparaat waar je de negatieven onder kan houden en dan zet die ze op een kaartlezer.

16 april 2020 om 15:44.
DirkB zegt:

Ik zou dat even via mail afhandelen. Kijk bij de naam voor het mailadres

16 april 2020 om 16:10.
MinyS zegt:

Zal ik proberen weet niet of dit lukt

16 april 2020 om 17:12.
HaWee zegt:

op de foto van Motorwybe klikken, dan komt er de foto met wat info en onder de foto "stuur motorwybe een email" klik daar op

16 april 2020 om 17:17.
MinyS zegt:

Het is mij gelukt

16 april 2020 om 17:46.
HenkBlauw zegt:

Graag wil ik mijn ervaringen met het digitaliseren van negatieven aan jullie doorgeven. Om het kopen of maken van een lichtbakje te voorkomen, gebruik ik het scherm van mijn smartphone als lichtbak. In mijn geval is die groot genoeg voor 6x6 negatieven. Via de app Screen Flashlight (Android) of een andere app stel ik voor het digitaliseren van zwart-wit negatieven en kleuren-dia's het scherm in op helder wit (via de RGB-knop R(ood), G(roen) en B(lauw) alledrie op 255), leg het negatief of de dia op het scherm en fotografeer recht van boven. Eventueel kun je van karton een sjabloon maken met het formaat van het negatief (iets krapper) uitgesneden. Voor scannen van kleuren-negatieven kun je beter geen wit licht gebruiken omdat dan de rode gloed, die eigen is aan het celluloid, ook meekomt. Om dit te corrigeren gebruik je de kleur blauwgroen, R=0, G=255 en B=255; bij het omzetten heb je dan direct de juiste kleuren. Veel succes!

17 april 2020 om 18:54.
Motorwybe zegt:

Midden april beloofde ik terug te komen op het onderwerp 6x6 negatieven scannen. Miny S reageerde dat ze een flatbedscanner had die dat kon en ik mocht hem gebruiken. Haar zoon bracht hem langs. (wat een service !) De scanner was ingesteld op werken met windows 7, maar met een gedownloade link kregen we hem aan de praat. Hij stuurde de scans echter vasthoudend naar de printer en niet naar de map in de op windows 10 ingestelde computer. Dat was niet de bedoeling, want ik wil de scans nog bewerken. De scanner gaat eerstdaags weer terug naar Miny S, die ik hierbij wil bedanken voor haar medewerking, zelfs via teamviewer. Via mijn eigen printer/scanner zijn de resultaten zeer matig en dus ga ik alsnog een apparaatje knutselen waarmee ik de negatieven kan fotograferen met mijn digitale camera en zoomlens. (Nikon D 7200 met 18-300mm lens). T.z.t. hoort u nog over de resultaten.
Met groet, Motorwybe.

18 mei 2020 om 13:00.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club