Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
digitaliseren van dia's
Geplaatst op 18 juni 2020 om 09:49 door lutvh

Kan iemand mij op weg helpen hoe (en waar) ik dia's uit de jaren 80 kan laten digitaliseren?

5 reacties
Henny-45 zegt:

Hi luvh,
Ik heb veel dia's uit de jaren 60 tot 80 gedigitaliseerd op twee verschillende manieren ten eerste door een scanframe op het glas van een printer/scanner(bestaat niet meer) en anders door te projecteren op een diascherm en te fotograferen met een camera op statief en zelfontspanner.
Bijgevoegd een plaatje van levende deklast uit 1965
Sterkte ermee

18 juni 2020 om 14:20.
DirkB zegt:

Er zijn diascanners te koop, kijk bijvoorbeeld eens bij Bol.com, er zijn meerdere keuzes voor uiteenlopende prijzen. Er zijn ook bedrijven die dit doen.
Er is wel een behoorlijke kans dat de dia's (deels) zijn verbleekt. Daarom zit er wel een bewerkingsslag achteraan om er nog wat goeds van te maken.
Mijn dia's zijn destijds gescand m.b.v. een vrij professioneel apparaat dat met een paar mensen tegelijk is gekocht want het was vrij duur. Misschien zijn zulke apparaten 2e hands nog wel te vinden.

18 juni 2020 om 15:04.
Truus zegt:

Diascannner worden ook wel verhuurd n soms bij fotoclubs uitgeleend..... Google er eens op

18 juni 2020 om 16:29.
Henny-45 zegt:

Nog even dit: laat je niet verleiden tot een goedkoop apparaatje dat heb ik ook eens gedaan en kon het gelukkig nog terug brengen alle scherptediepte was verdwenen met dat ding.
Nog even opgezocht die schapen op die vrachtboot dat was een kodak dia uit 1965.

18 juni 2020 om 17:48.
Motorwybe zegt:

Ik heb indertijd gewerkt met een 6x6 spiegelreflex en die negatieven wilde ik scannen, maar het is bijna onmogelijk om een geschikte scanner te vinden. Zelfs niet met hulp van een enthousiasteling(e) van deze club. Uitbesteden aan een professioneel bedrijf is erg duur en ook niet leuk voor een doe-het-zelver. Voor kleinbeeld formaat zijn er wel goede apparaten in de handel of op Marktplaats te vinden. Ik heb nu besloten om zelf een mini-doka te maken van hardboard, twee glasplaatjes en mijn digitale camera. Moet lukken, denk ik.

23 juni 2020 om 11:17.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club