Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
pixel aantal van een foto digitaal vergroten (als dat kan?)
Geplaatst op 30 juni 2020 om 17:11 door lutvh

Dag,
Ik heb een foto met 4000 op 3000 pixels. Hij is nog genomen in Zuid Afrika tijdens het apartheidsregime (toen er een boycot voor reisbureau's was). Hoe kan ik deze foto digitaal naar een beeldgrootte van 1800 x 1800 pixels van maximaal 30 MB brengen? Heeft iemand een idee?
Alvast hartelijk dank!

6 reacties
HaWee zegt:

je schrijft vergroten maar dan wil je van 4000 naar 1800 dat is verkleinen.

30 juni 2020 om 17:21.
HaWee zegt:

Ik heb even getest, het kan (vergroten) met het gratis Irfanview. Ik gebruik dat normaal voor diverse bewerkingen (gamma, contrast, verzadiging en uitsnijden etc ) ook voor verkleinen als ik bv foto's wil opsturen voor bekijken op een smartphone (klein scherm).
Vergroten werkt, hij heeft dan meer pixels en een groter aantal MB maar ik zie niet echt scherpte verbetering. (snelle test met een niet al te goede foto)
Ik verwacht dat een van de duurdere fotobewerkingsprogramma's het beter zullen doen maar ben niet zeker en kan geen programma uit ervaring adviseren.

30 juni 2020 om 17:37.
DirkB zegt:

Het verkleinen gaat heel eenvoudig met de standaard app Foto's van Windows 10.
Klik op de 3 puntjes rechts bovenaan en het menu komt tevoorschijn. Kies daar 'Formaat wijzigen'. Het effect op de bestandsgrootte staat er dan bij.

30 juni 2020 om 18:03.
HaWee zegt:

Ik heb het net geprobeerd met Paint.net met een goede foto en je krijgt meer pixels en meer MB (kijk ook naar de instellingen , ook bij Irfanview kun je al na vergroten verscherpen etc) maar als ik een klein deel zeer zwaar uitvergroot hoef ik inderdaad de vergrootte foto minder uit te vergroten voor hetzelfde beeld (net als bij de test met Irfanview) maar ik zie niet echt meer detail.

30 juni 2020 om 18:15.
DirkB zegt:

PS als het een iPhone/Apple betreft, dan kun je de vraag beter stellen in de Apple club.

30 juni 2020 om 18:19.
avatar
Ex-lid zegt:

Nog niet zo lang geleden zijn door het Amerikaanse bedrijf "Topaz Labs" een aantal programma's ontwikkeld gericht op verbetering van fotokwaliteit op basis van speciale nieuwe technieken. Zie o.a. een promotiefilm voor "Topaz Gigapixel" op You Tube. Natuurlijk voor beide markten, dus zowel Windows als Apple systemen. Ik heb er zelf geen ervaring mee. Wel met een vergelijkbaar programma voor video. Resultaat is verrassend goed, bijna ongelofelijk, alleen de rendertijden zijn erg lang (in mijn geval 7 sec voor één frame...) en mijn montagePC is toch echt geen kleine jongen. Maar voor fotobestanden gelden natuurlijk andere normen.

 

30 juni 2020 om 22:23.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club