Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
Bezoek
Geplaatst op 21 juli 2020 om 22:31 door Hinjaks

Rode zonnehoed met bezoek in de avondzon

7 reacties
DirkB zegt:

Dat is genieten! Veel kleuren, ook in de achtergrond, een goede compositie, erg fraai.

Als ik toch iets mag zeggen, ik durf het bijna niet: hij is scherp gesteld op de bladeren, het zou nog mooier zijn als ook de bij (hommel?) scherp is. Met iets meer scherptediepte oftewel een kleinere lensopening zou dat best kunnen.

21 juli 2020 om 23:20.
LouiseH zegt:

Eerlijk gezegd vind ik de hommel (op de vergroting) wel scherp.
Mooi licht, spannende foto.
Toevoeging: De onscherpte van de hommel is zichtbaar als je de foto vergroot, dat heet Dirk dus juist gezien en zijn tip is vast de moeite waard.
Maar zoals ik hem hier zien stoor ik mij er helemaal niet aan;-)

21 juli 2020 om 23:47.
Hinjaks zegt:

Even reageren op jullie opmerkingen. Ik vind het fijn als er op deze manier naar mijn foto's gekeken wordt. Wat Dirk zegt klopt helemaal. De instellingen waren Iso 400, 50 mm, f3.5, 1/200 sec.
Mijn focus lag op de bloem en de hommel zat er ineens, maar als ik b.v. f1.8 had ingesteld en op de hommel had scherp gesteld zou dan de bloem niet minder scherp geweest zijn? Bij zo'n grote opening van het diafragma dan krijg ik meestal maar een heel klein gedeelte scherp. De middenweg was misschien het beste geweest f2.8.

22 juli 2020 om 11:16.
HaWee zegt:

wat Dirk bedoelde was een kleinere lensopening, dus een groter diafragmagetal dus meer scherptediepte. Dus ipv 3,5 een diafragma van 5,6 of 8
Dan zou dus de hele bloem met hommel en iets er voor en achter scherp zijn geweest.
Maar een prachtig plaatje en of die hommel lang genoeg zou blijven zitten om te spelen met het diafragma?

22 juli 2020 om 11:25.
DirkB zegt:

Het is verwarrend: wat is een groter diafragma? Daarom noem ik altijd grotere lensopening of kleiner diafragmagetal. Bij diafragmavoorkeuze kun je snel een paar foto's met verschillend diafragma maken, dit is leuk als je graag experimenteert. Bij foto's van dichtbij luistert het nauw als je wilt perfectioneren, wat deze foto zeker waard is.
Je hebt ook camera's die uit zichzelf een paar foto's met verschillend diafragma kunnen maken (dat is dan een instelling).
Voor techneuten: de overgang van bijv. diafragma 3,5 naar 5,6 wordt een stop genoemd. Het is 1 stop. Van 3,5 naar 8 is 2 stops, enz.

22 juli 2020 om 11:35.
Hinjaks zegt:

Dat diafragma verhaal snap ik wel maar als je bijv naar 5.6 gaat krijg je de achtergrond ook veel scherper en dat wilde ik niet. Het onderwerp scherp en de achtergrond vaag dat was mijn bedoeling

22 juli 2020 om 11:54.
DirkB zegt:

Dat is inderdaad het dilemma: de scherptediepte en het scherpstelpunt.
Er zijn wel bewerkingsprogramma's waarmee je de achtergrond kunstmatig kunt vervagen, smartphones doen dat uit zichzelf al.

22 juli 2020 om 13:20.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club