Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
Tips aan beginner
Geplaatst op 26 juli 2020 om 16:58 door Jelle-46

Ben een beetje aan het oefenen met mijn Samsung telefoon, mijn vraag is geef mij commentaar op wat ik gemaakt heeft ik wil mij verder gaan verdiepen in fotograferen.
Sorry er gaat iets fout mijn bijlage wordt niet geplaatst. (Na aanwijzingen van Dirk alsnog geplaatst)

17 reacties
DirkB zegt:

Probeer het even opnieuw (klik bij je eigen bericht op het potloodje). Of is de foto te groot, in dat geval komt er een rode melding dat het bestand te groot is. Er staat bij hoeveel te groot hij is. Als het weinig scheelt, dan kun je hem iets bijsnijden.

26 juli 2020 om 17:08.
Jelle-46 zegt:

Dirk hij is er je ziet maar ik moet nog veel leren gelukkig maar.

26 juli 2020 om 17:10.
DirkB zegt:

Je foto is qua scherpte goed in orde. Echter in de linker bovenhoek zie ik iets onscherps, een takje of een blaadje misschien, het zou ook je vinger kunnen zijn. Dat is jammer.
De compositie is redelijk goed maar ik zou eens kijken wat er gebeurt als je een randje van de onderkant afhaalt.
Je weet dat je in de foto app ook een ander formaat kunt kiezen dan 3 : 4?
Experimenteren met fotograferen, ook met de smartphone, kan verrassend zijn.
Welke Samsung heb je?

26 juli 2020 om 17:14.
HaWee zegt:

mooi plaatje
Ik sluit me bij Dirk aan, maar ik zie behalve linksboven ook linksbeneden wat onscherps, het zou hetzelfde object kunnen zijn. Verder zit er rechts aan de rand in het midden nog iets .
Ik zou ook net als Dirk een stukje aan de onderkant weghalen, waarschijnlijk wordt de foto daar beter van.

26 juli 2020 om 17:30.
HaWee zegt:

aanvulling, de volgende keer opletten dat er geen zaken voor de lens zitten die er niet horen maar deze foto is goed aan te passen zodat deze zaken wegvallen.
Als je zo uitsnijdt dat links en rechts de verstoringen wegvallen en beneden een flinke reep gras er af haalt (ongeveer zoveel dat rechtsonder het gras helemaal in het licht zit) dan heb je een hele mooie foto zonder verstoringen en een goede vlakverdeling.

26 juli 2020 om 17:38.
Hinjaks zegt:

Als oefening is de foto prima geslaagd. Het fijne van fotografie is dat je zoveel kunt oefenen als je maar wilt. En van elke foto leer je weer wat!

26 juli 2020 om 22:06.
Jelle-46 zegt:

Heren bedankt ik ga er aan werken kom er op terug.

26 juli 2020 om 22:56.
Jelle-46 zegt:

Dirk ik heb een Samsung A40.
Hoe kan jij zien welk formaat het is 3 : 4 volgens mij is het een gokje, wat houd het formaat precies in.
Ik heb de foto wat bewerkt graag een reactie.

27 juli 2020 om 11:22.
HaWee zegt:

Bewerking is goed gelukt, je bent nu die storende elementen rechts en links kwijt .
De compositie is mooi met het "doorkijkje" tussen de struiken vooraan en de bomen ver weg krijgt de foto diepte. Het slootje helpt nog wat mee en door de reep die er onder af is gesneden is de balans ook mooier.

27 juli 2020 om 11:52.
DirkB zegt:

Betr. het formaat: 3 : 4 is de hoogte/breedte verhouding van de foto.
In de camera app, als je een foto wilt nemen, kun je bovenaan instellen in welk schermformaat je fotografeert. In bijgevoegd schermplaatje heb ik het ingesteld op 'full'. (dit is in mijn Samsung S20, bij de A40 kan het verschillen). Bij 3 : 4 zij de verhoudingen zoals bij de klassieke camera, maar het kan langgerekter worden als je voor 16 : 9 kiest (wordt bij smartphones veel gebruikt) of 'full' (het gehele schermformaat van de smartphone).
Ik raad aan om (linksboven) de flitser uit te zetten, je lens heeft een maximale opening van 1,7 en krijgt al gauw genoeg licht, bovendien is een geflitste foto meestal niet mooi. En misschien kun je kiezen voor HDR, dan worden de kleuren van elke foto standaard verbeterd.
Verder heeft de A40 een normale lens en een groothoeklens (dit kun je onderin kiezen, bij mij zijn het zelfs 3 keuzes). De normale lens van de A50 levert een betere foto (16 megapixels) dan de groothoeklens (5 megapixels) maar op de smartphone of op sociale media merk je dat nauwelijks en groothoek is soms leuk. Bij uitsnijden wordt een 5 Mp foto echter al gauw onscherp.
Ik denk dat er onderaan in het scherm ook keuzemogelijkheden staan, gewoon eens kijken wat het is of even een schermafbeelding plaatsen als je er vragen over hebt.

27 juli 2020 om 11:53.
Jelle-46 zegt:

Heren bedankt ga er mee door Dirk de bijlage is nagenoeg het zelfde als bij de A40.

27 juli 2020 om 12:06.
DirkB zegt:

Er is genoeg om mee te spelen!
Kijk ook eens in de camera instellingen, o.a. waar hij de foto's opslaat (voorkeur: SD kaartje)

27 juli 2020 om 12:07.
Jelle-46 zegt:

Dirk de foto's worden opgeslagen op een SD kaartje.
Ik ben al aan het spelen, als ik nog wat wil vragen moet ik dan een nieuwe vraag stellen of kan ik verder onder deze topic .

27 juli 2020 om 17:10.
DirkB zegt:

Ik geef er nog een tip bij: in de camera instellingen kun je 'hulplijnen' aanzetten. Dan verschijnen er lijnen in beeld zodat je gemakkelijker kunt zien of je de camera recht houdt en de vlakverdeling goed is. Die lijnen zijn echter in zonlicht niet altijd goed te zien. Op mijn schermfoto van 11:53 uur zie je die hulplijnen staan. Kijk voor het nut daarvan bijv. even op deze website. Als je er een beetje op let, krijg je betere foto's.
Het is overzichtelijker als je bij vervolgvragen een nieuwe vraag stelt anders wordt dit zo lang. Het helpt dan als je meldt dat het de Samsung A40 betreft.

27 juli 2020 om 17:43.
Jelle-46 zegt:

Dirk die hulplijnen gebruik ik al.
De website ga ik morgen even doorlezen.

27 juli 2020 om 23:28.
Motorwybe zegt:

Inderdaad, de bijgesneden foto is qua compositie veel mooier geworden. Nog even : het formaat 3x4 stamt nog uit het analoge tijdperk en werd afgeleid van het standaard filmformaat (bioscoop film= 24x36 mm). Dat was veel goedkoper dan de tot dan gebruikte fotoformaten (6x9 cm) of grote glazen platen. Fotolijsten die je in de winkel koopt voor mooie vergrotingen zijn vaak nog gebaseerd op die standaard van toen, dat 3x4 formaat. = 24 x 36 mm. Dat is dus even uitkijken bij aanschaf van lijsten en bij afdruk formaten van de de centrales die je vergrotingen afwerken. 't Is maar een weet.....

3 augustus 2020 om 10:03.
Jelle-46 zegt:

Motorwybe bedankt voor je reactie die tip neem ik mee.

4 augustus 2020 om 23:32.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club