Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
Testfoto
Geplaatst op 2 september 2020 om 16:14 door DirkB

Tbv een onderzoeksvraag door SeniorWeb geplaatst.
Ik heb getest of je op een in de Clubs geplaatste foto in de exif gegevens de locatiegegevens kunt zien.
Het antwoord is Ja en ik heb de foto weer verwijderd want anders weet je waar ik woon. Daar mag de meelezer van mij wel enig idee over hebben, maar tot op de meter en incl. een aanklikbare link naar google maps, dat gaat mij te ver.

10 reacties
HaWee zegt:

ja, als de plaatser de exif gegevens niet heeft bewerkt of verwijderd zijn ze te lezen bij een foto. Ik gebruik dat soms om te kijken hoe bepaalde instellingen waren bij het maken van de foto.

2 september 2020 om 16:33.
DirkB zegt:

Weet ik HaWee, we hebben erover gediscussieerd.
Ik heb het gecheckt: de sociale media whatsapp, facebook en twitter die alle afgeschermd kunnen zijn, halen de exif gegevens weg behalve de datum en bij instagram lukt het mij zelfs niet om een foto op te slaan (een schermfoto lukt wel maar dan heb je geen gegevens). Echter bij de openbare Clubs blijft alles staan.
Als pleister op de wonde dat het nu niet lukt om op google maps de tegels aan de kop van mijn vijver te localiseren, plaats ik een viooltje dat tussen die tegels groeit. Dit is bedoeld als een knipoog.

2 september 2020 om 17:16.
RuudM zegt:

@Dirk
Die privacy is een illusie. Via maps zijn voortuin, zijtuin en achtertuin te zien.........
Ruud

2 september 2020 om 17:18.
DirkB zegt:

Dit gehele testberichtje t.b.v. SeniorWeb mag worden verwijderd, de discussie is al gevoerd.

2 september 2020 om 17:23.
HaWee zegt:

@RuudM: klopt, maar dan moet je wel eerst weten waar je moet gaan kijken. Het ging er hier om dat als je een foto plaatst (zonder bewerken en met een gps aan boord dus elke smartphone) je in de foto de lokatie kunt aflezen.
(mijn camera"s hebben geen gps, ik heb een losse gps)

2 september 2020 om 17:24.
LouiseH zegt:

citaat Dirk:
de sociale media whatsapp, facebook en twitter die alle afgeschermd kunnen zijn, halen de exif gegevens weg behalve de datum en bij instagram lukt het mij zelfs niet om een foto op te slaan (een schermfoto lukt wel maar dan heb je geen gegevens).
Echter bij deze openbare clubs blijft alles staan, zoals al bediscussieerd is.

einde citaat
Ook ik heb dit onderzocht en sta sta honderd procent achter Dirk's mening en dring er bij Seniorweb op aan om het onderwerp Openbaarheid serieus te adresseren. Al eerder is hier overigens genoemd dat een eigenschap van een "club" is dat deze alleen voor leden is.
Ik was voorheen o.a. lid van de mailgroep Fotohoekje, stuurde veel in en wist dat mijn foto's niet openbaar werden geplaatst.
In de huidige club stuur ik ook veel in en kwam pas onlangs tot de verbijsterende ontdekking dat de foto's van de leden wereldwijd te grabbel liggen.
Dat klopt niet.

2 september 2020 om 17:26.
HaWee zegt:

En als er dan toch gekeken wordt naar de Clubs
Misschien kan er ook even gekeken worden waarom ik de Handleiding van de Clubs niet kan lezen (foutmelding , bestand niet gevonden oid) Ik wilde even kijken of er in de handleiding iets staat over het publieke karakter van de clubs.

2 september 2020 om 17:47.
DirkB zegt:

Ook al zouden de Clubs niet publiek zijn: ik heb geen invloed op wie mijn bijdragen bekijkt. Dat is een verschil met de sociale media.

2 september 2020 om 18:16.
MaritaA zegt:

Hier opent de handleiding normaal.
Zie schermafbeelding

2 september 2020 om 19:00.
Cinecor zegt:

Graag wil ik de meningen hier van anderen onderschrijven, waarin wordt duidelijk gemaakt dat er aan de bepalingen rondom het meesturen van bijlagen binnen de clubs het één en ander schort. Merkwaardig is bijvoorbeeld ook dat het meesturen van audiobestanden is geblokkeerd i.v.m. auteursrechten. Maar op foto's en teksten rust ook auteursrecht en dat wordt, soms ook nog inclusief allerlei gevoelige gegevens, wèl toegelaten. Overigens ben ik zelf van mening, dat alles wat je op internet plaatst en dus openbaar maakt, door iedereen gedownload zou mogen worden zolang dat niet een commercieel doel heeft. De professional die dat niet wil, zou zichzelf daartegen moeten beschermen met eigen maatregelen en de kosten daarvan zelf moeten dragen. Helaas hebben we een paar instanties die menen dat ze daarin een taak hebben en rekenen daar abnormaal veel geld voor. Soms meer dan wat de rechthebbende er ooit voor heeft ontvangen...

4 september 2020 om 11:37.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club