Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
Lijnen in Omgeving
Geplaatst op 9 september 2020 om 11:08 door LouiseH

Als het me alleen om de lijnen ging had ik de foto vanuit het centrum van de cirkel genomen.
Het was me echter te doen om de karakteristieke sfeer van het dorp, verstoord (of juist niet? Ieder z'n eigen mening) door de strak moderne vorm van dit fietsenrek. Vanwege die twijfel staat de voorste cirkel er net niet helemaal op.
Voer voor psychologen dus;-)

14 reacties
DirkB zegt:

Dan zal ik maar geen psycholoog zijn.
Het is een bijzonder fietsenrek waarvan ik nog niet snap hoe de fiets daarin moet staan maar het contrast met de omgeving is goed zichtbaar.

9 september 2020 om 12:09.
LouiseH zegt:

Toevallig was het rek helemaal leeg toen, het was geen toeristenseizoen.
Het kan zijn dat ik er eind van de dag langs loop, misschien kan ik dat even spotten, er staan vast wel fietsen nu.

9 september 2020 om 12:22.
LouiseH zegt:

Om kwart voor acht vanavond bij somber weer stond er 1 fiets en nog niet eens vastgemaakt aan de ronde beugel, want dat is de bedoeling.
Meer heb ik nu even niet te bieden;-)

9 september 2020 om 20:39.
DirkB zegt:

Leuk, ik zie nu de verhoudingen en hoe goed de fietswielen harmoniëren met het functionele kunstwerk.

9 september 2020 om 21:27.
LouiseH zegt:

Dank je wel, Dirk.

9 september 2020 om 23:37.
Motorwybe zegt:

De vraag over de verstoring van de karakteristieke sfeer van het dorp in samenhang met de moderne, strakke vormen van de stalen cirkels : het contrast tussen beide gegevens maakt de sfeer van het dorpsbeeld alleen maar sterker. Juist dat contrast maakt het beeld sterker.

14 september 2020 om 12:40.
LouiseH zegt:

Fijn om dit te lezen, bedankt!

14 september 2020 om 13:08.
avatar
Ex-lid zegt:

Als het dorp inderdaad een duidelijke karakteristieke, wellicht wat nostalgische sfeer uitstraalt, vind ik de keuze van deze moderne fietsenrekken een miskleun en totaal niet passen in de omgeving. De compositie van de foto (met een soort oma-fiets) ervaar ik als een bevestiging van mijn opvatting.

14 september 2020 om 13:38.
Motorwybe zegt:

Kijk, die tegengestelde meningen, dat vind ik nou mooi. Laat ik mijn visie even verduidelijken. Die historische omgeving is idd gewoon echt mooi. Daar is m.i. geen discussie over mogelijk. Maar als het hele beeld in de nostalgische sfeer blijft hangen, dan kan het ietwat saai worden , is er niets meer te ontdekken. De sfeer valt pas echt op als je er wat anders tegenover stelt.
In dit geval de subtiele, steriele vorm van de stalen ringen. Ineens ga je de details zien, zoals het standgroen en wit van het houtwerk, de vorm van de boom, de raamindelingen, kortom, voor mij gaat het beeld dan veel meer informatie weggeven en is het genieten geblazen. Ik heb het nu over de eerste opname. Maar mooi dat ieder het beeld op zijn eigen manier verwerkt, want zo blijft er discussie over het werk mogelijk. Stel je voor dat we allemaal hetzelfde mooi of lelijk zouden vinden. dat zou saai worden.
Mijn conclusie derhalve : leve de tegenstellingen

16 september 2020 om 14:46.
avatar
Ex-lid zegt:

Mooi geformuleerd en goed onderbouwd!

16 september 2020 om 14:54.
Motorwybe zegt:

Als afsluiting van mijn betoog nog even het volgende. Geloof me, wat de ambachtsman van vroeger maakte kunnen wij niet meer, teveel overgeleverd zijnde aan moderne, snellere technieken in de bouwwereld. Fietsenrekken in die nostalgische ,authentieke sfeer maken is een onmogelijkheid. (fietsen bestonden toen ook nog niet). En historiseren is en blijft zichtbaar, blijft een knipoog naar het verleden. Harder gezegd : een leugen. Een fiets is eigentijds, dus geef die fiets een eigentijds vormgegeven steuntje, als dat nodig is.

16 september 2020 om 14:58.
LouiseH zegt:

Dank jullie wel, hier heb ik van genoten. Ik bedacht me in ene dat ik nog een foto heb van een bijzonder fietsenrek dat staat bij het bezoekerscentrum in een prachtig natuurgebied op het Noorder Eiland van New Zealand. Er zullen aanzienlijk minder fietsen langskomen dan hier in Nederland, maar het het oog op "passen in de sfeer van de omgeving" vind ik deze wel mooi. Heb hem opgezocht en wil hem toch even laten zien, niet om een discussie uit te lokken hoor;-)

16 september 2020 om 16:16.
avatar
Ex-lid zegt:

Deze bevalt mij qua vormgeving heel wat beter. behoudens dan het "gewone" houten paneeltje waar ze op zijn vastgeschroefd. Ook al zijn er in dit continent diverse houtsoorten beschikbaar die permanent houdbaar zijn.

17 september 2020 om 16:55.
Motorwybe zegt:

Tja, ik zie er nou niet direct fietsenstallingen in, maar wel mooie gietijzeren, ruimtelijke vormen, die ook nog eens door een fotograaf in een mooie compositie zijn geplaatst. Daardoor krijgt de foto diepte.

21 september 2020 om 10:28.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club