Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
Google Photos naam automatisch veranderd in een code
Geplaatst op 16 september 2020 om 13:27 door A3Hilversum

Als 70+ jarige digibeet, verzamel ik foto's in Google-Photos. Ik neem daarbij de volgende "stappen":
1. Ik selecteer een foto, geef die foto een naam en sla die foto op.
2. Die foto verplaats ik daarna naar Google-Photos.
3. Die foto komt dan terecht in een "verzamelmap" en in reeds door mij gemaakte map, met bijvoorbeeld de naam: "Auto's".
Maar als ik dan in die 2 mappen de "Informatie" van de foto lees, zie ik incidenteel, dat de naam die ik de foto heb gegeven tijdens het uploaden niet is "meegenomen" en is veranderd door een code, bestaande uit cijfers en letters.
Mijn vraag is dus: Kan ik voorkomen dat de naam van een foto, tijdens het uploaden door het systeem wordt veranderd in een code?
Bij voorbaat dank en groeten

18 reacties
RoyBosman zegt:

Ik heb de naam en woonplaats even weggehaald ivm privacy.
ook heb ik de titel gewijzigd zodat duidelijk is wat de inhoud van de vraag is.

mede-beheerder roy

16 september 2020 om 13:35.
A3Hilversum zegt:

Okay, dank u wel.

16 september 2020 om 13:37.
DirkB zegt:

De foto's krijgen vanuit de camera een naam mee. Vaak zit daar een datum en een volgnummer in. Of een foto van internet, die heeft vaak ook een gecodeerde naam. Als de foto na zelf wijzigen van de naam toch een andere naam heeft gekregen, is de gewijzigde naam dan wel opgeslagen?
Verder kan het zijn dat Google Foto's instellingen bevat waarmee hij gelijke foto's in 1 keer laat zien.
Worden de foto's in origineel formaat naar Google Foto's overgezet?

16 september 2020 om 17:42.
A3Hilversum zegt:

Ik verander zelf niets aan een foto, m.u.v. de foto een naam geven. De praktijk is dan dat sommige foto's tijdens het uploaden de naam niet meenemen en sommige foto'wel. In beide gevallen heb ik bij de naamgeving een "code" verwijderd. Regelmatig moet ik dus de naam die ik de foto gaf tijdens "afbeelding opslaan als", weer opzoeken. Dat is geen probleem, maar als het opgelost kan worden "graag".

16 september 2020 om 18:22.
DirkB zegt:

Is er een voorbeeld te geven van zo'n naam?

16 september 2020 om 18:39.
HaWee zegt:

je schrijft:
"1. Ik selecteer een foto, geef die foto een naam en sla die foto op"
hoe doe je dat precies?
met welk programma en welke stappen ?

16 september 2020 om 19:03.
A3Hilversum zegt:

Voorbeeld:
1. Ik selecteer een foto ( bijvoorbeeld van Almere ) in Facebook.
2. Die foto sla ik op via "afbeelding opslaan als".
3. Die foto was voorzien van een code en die code heb ik ( altijd ) veranderd door de naam "Almere".
4. Die foto ga ik dan uploaden naar Google Photos.
5. Tijdens dat oploaden behoudt of verliest de foto de naam die ik gegeven heb ( Almere ) en wordt de code die ik bij de naamgeving veranderd heb ( wel of niet ) vervangen door de "originele" code.
Gevolg: In de informatie van de foto staat wel of niet de naam, die ik de foto gaf en is dan dus wel of niet vervangen door de code, die ik door de naam had vervangen.

16 september 2020 om 19:04.
A3Hilversum zegt:

Zie mijn reactie naar DirkB

16 september 2020 om 19:06.
DirkB zegt:

Ik krijg dat niet nagespeeld, als ik uit Facebook (geopend in webbrowser Edge) aan een foto een andere naam geef en de foto opsla in een map op de computer, dan blijft de naam gelijk, ook na uploaden naar Google Foto's.
Sla je de foto wel op in bestandsformaat .jpg? (misschien maakt dat het verschil).
Er moet een reden zijn dat de naam verandert, dit gebeurt niet zomaar.

16 september 2020 om 19:38.
A3Hilversum zegt:

Ik doe de handeling conform uw manier en toch is het resultaat selectief, soms dus de foto wel met naam en soms met een code.
Maar "het probleem" zal wel een verkeerde instelling zijn en om dat op te lossen ..........................

16 september 2020 om 21:07.
DirkB zegt:

Lastig. Welke webbrowser wordt gebruikt? (Edge, Firefox, Chrome, ....)
Maar .... als ALLE foto's de naam 'Almere' krijgen, dan werkt het natuurlijk niet, de namen moeten verschillen, bijv. met een volgnummer (Almere1, Almere2, zoiets).

16 september 2020 om 21:20.
A3Hilversum zegt:

Ik gebruik CHROME. En de naam ALMERE noemde ik als voorbeeld. Elke foto heeft een eigen naam / een relatie met het beeld.
Zojuist 3 foto's "probleemloos" verwerkt!

17 september 2020 om 07:18.
avatar
Ex-lid zegt:

Is er iets op tegen om eerst de foto's op te slaan op de eigen data schijf en dan met de Windows Explorer te sorteren, hernoemen, evt converteren (of zelfs bewerken) en daarna op te slaan in de cloud o.d.? Dan houd je n.m.m. alles in eigen hand. Of mis ik dan iets essentieels?

17 september 2020 om 11:51.
A3Hilversum zegt:

Hallo Cinecor, bedankt voor uw reactie, maar waarschijnlijk is uw optie voor mij te hoog gegrepen. Gezien de akties is het voor mij, als "grootste" digibeet van NL, vermoedelijk niet uitvoerbaar.
Wat mij heden wel weer is opgevallen: Ik heb 15 foto's geupload en plusminus 50% heeft de door mij ingevoerde naam tijdens die aktie "meegenomen" en het restant niet!!
RaRa hoe kan dat?

17 september 2020 om 14:10.
DirkB zegt:

Ik heb geen verklaring voor de fotonamen die bij het uploaden wijzigen, er moet een reden zijn.
Is het een idee om bij SeniorWeb 'hulp op afstand' in te schakelen? Zij kunnen op de computer (na verkregen toestemming) meekijken.

17 september 2020 om 14:33.
A3Hilversum zegt:

Waarschijnlijk is dat de beste optie, ik ga het wel bekijken. Dank u voor de adviezen.

17 september 2020 om 15:08.
HaWee zegt:

een gok: omdat de foto's van facebook worden gedownload kunnen hier bij verschillende foto's verschillende beveiligingsinstellingen aan staan. Misschien mogen sommige foto's in Facebook (bij download vanuit Facebook dus) niet van naam veranderd worden en krjgen ze daarom hun "codenaam" terug.
Door de methode te volgen die Cinecor aangeeft zal deze instelling hoogstwaarschijnlijk overruled worden en zullen de gewijzigde namen wel blijvend zijn.
De methode die Cinecor opgeeft is zeker niet ingewikkeld en zodra je er aan gewent bent heel simpel en snel te gebruiken. Het kan in bepaalde gevallen zelfs minder werk blijken te zijn omdat je desgewenst meerdere foto's tegelijk van naam kunt veranderen als je met volgnummers werkt voor foto's die bij elkaar horen.

Ik denk dat het een heel goed idee is om Seniorweb "Hulp op afstand" in te schakelen. Zij kunnen eerst meekijken of zij ontdekken waar en waarom het fout gaat maar je kunt daarnaast ook vragen om even de door Cinecor genoemde methode te demonstreren zodat je ziet dat dat een simpele en duidelijke methode is.

En tenzij je je titel van "grootste digibeet van Nederland" wilt behouden is het misschien een idee om een paar lessen te volgen in een Seniorweb leercentrum bij je in de buurt. De meeste cursisten zijn ook ruimschoots 70+ (en we hebben ook 80+ en soms zelfs nog hoger) net als meerdere van de docenten.

17 september 2020 om 15:28.
A3Hilversum zegt:

Bedankt voor uw info!

17 september 2020 om 15:31.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club