Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
In de tuin
Geplaatst op 28 september 2020 om 22:00 door Annem@rie

Op de vuurdoorn.
Nog niet eerder gezien, meestal komen er merels langs.

26 reacties
RuudM zegt:

Nou, die kan z'n best doen ! Voorraad te over.
Leuke foto.
Ruud

28 september 2020 om 22:21.
LouiseH zegt:

Oh wat schattig, vooral met dat besje in zijn snavel, hij staat er parmantig op!

28 september 2020 om 23:34.
Veluwe zegt:

Mooi.

4 oktober 2020 om 14:02.
Cinecor zegt:

Erg leuk, schattig en mooi en op het juiste moment de sluiter overgehaald. De storende kleurtjes links onder zou ik even weggehaald hebben. En de bessen "onder" zijn snavel nog wat blurren of helemaal weg zou die bes in zijn bek nog wat meer de aandacht geven. Eigenlijk is er voor bijna elke foto wel een bewerking voor verbetering gewenst, alleen daar zie ik in deze club weinig voorbeelden van. Gelet op de intentie van Seniorweb zou dat best wat meer centraal mogen staan.

4 oktober 2020 om 17:24.
Annem@rie zegt:

Misschien wilt u (Cinecor) eens voordoen hoe deze foto te 'blurren'?
Mij lukt dat namelijk niet zo goed.....

4 oktober 2020 om 17:43.
Motorwybe zegt:

Als ik zo'n mooie foto zie en ik lees het commentaar, dan haal ik mijn bewerkingsprogramma er bij en laat ik me gaan. die vrucht direct onder de snavel heb ik weggehaald, foto iets verscherpt, de streep die van de achterkant van de kop naar boven loopt weggekloond en de dolk die uit de rug naar boven steekt idem weggekloond. Daarna de ruis wat verminderd en het formaat op 3x4 gezet. (kleinbeeld verhoudingen).
De voor mij overbodige info aan bessen en omgeving heb ik daarmee laten vervallen, waardoor de kern van de afbeelding sterker wordt. Althans, naar mijn mening..... Wie gaat hier ook eens mee bezig ? (Kunnen we van elkaar wat leren). Dit zie ik als aanzetje.
Overigens, Annemarie, een mooie opname. Meestal heb ik op zo'n moment de camera net niet bij me......

5 oktober 2020 om 10:56.
LouiseH zegt:

@Motorwybe: Dit is een voorbeeld van een prachtige, zorgvuldige, bewerking, mooi!
Ik ben jaren lid geweest van mailgroepen waar dit vaak werd gedaan.
Sinds ik bij deze "club" ben heb ik de indruk dat bewerken niet zo op prijs wordt gesteld, dat het er vooral omgaat meteen de voor jou perfecte foto te maken, waarbij je natuurlijk gebruik maakt van de mogelijkheden van je camera. Maar daarna er niets meer aan doen, misschien nog wat bijsnijden of zo...
Privé bewerk ik nog wel foto's die ik wil laten afdrukken of in een boek of brochure opnemen. Of foto's die ik mee stuur met een persbericht.
Interessant dat dit onderwerp ter sprake komt, want er zijn denk ik grofweg twee stromingen onder de leden.
Mag ik iets voorstellen waarbij beide tot hun recht komen?
En wel het volgende: Als je bij voorkeur foto's plaatst zoals die van je camera komen dan gaan we er van uit dat dat ook je bedoeling was.
Als je gaat bewerken omdat je de foto dan beter/leuker/mooier vindt, schrijf er dan bij wat en waarom je dat hebt gedaan. Helemaal mooi lijkt me als je dan zowel de onbewerkte als de bewerkte foto laat zien. Dan kan natuurlijk tot een discussie leiden en dan beginnen we misschien wat meer op een echte "fotoclub" te lijken?
Daarbij wil nadrukkelijk aantekenen er niet op uit te zijn om de lat hoger te gaan leggen, niet iedereen zal dit aanspreken en niet iedereen heeft het zelfde fotobewerkingsprogramma, met andere woorden: Dezelfde mogelijkheden.
Wie hier geen zin in heeft stuurt toch gewoon af en toe een leuke en of mooie foto in? Dat moet ook kunnen zonder bang te zijn een partij kritiek over je heen te krijgen.
Zo kannie wel weer voor vandaag;-)))))

5 oktober 2020 om 11:43.
Annem@rie zegt:

Motorwybe, het is prachtig geworden.
Ik had nog een vraag.
Welk programma gebruikt u voor het bewerken?
En bedankt voor het antwoord! ♥

ps. de 'streep' en de 'dolk' komen door het fotograferen vanachter het keukenraam...

Louise, het is leuk als er meer info komt, maar als je het zo expliciet wil stellen als boven ben ik bang dat het toch al kleine groepje dat foto's plaatst niet groter wordt.
Maar ik kan het natuurlijk mis hebben......

5 oktober 2020 om 12:11.
Cinecor zegt:

Wat een verheugende reacties op mijn bericht van 4okt, 17:24u ! Een uitdaging van Annemarie aan mijn adres. Daarop springt Motorwybe er bovenop en maakt een aanzetje. En dan een mooie analyse van LouiseH en een eerste reactie daarop van Annemarie. Ik kan dus niet achterblijven en ga proberen te reageren in het (de) volgende bericht(en).

5 oktober 2020 om 13:35.
LouiseH zegt:

Annemarie, goed dat je erover begint, want ik wil voorkomen dat het tè expliciet wordt gesteld, vandaar mijn slotzin:
Wie hier geen zin in heeft stuurt toch gewoon af en toe een leuke en of mooie foto in?
Dat moet ook kunnen zonder bang te zijn een partij kritiek over je heen te krijgen... dat is precies ook mijn gevoel.

5 oktober 2020 om 13:48.
Cinecor zegt:

De door Seniorweb aangegeven doelstelling van deze club is bovenin rechts aangegeven. Wel een beetje globaal, maar duidelijk genoeg. Een soort "tweedeling" lijkt me dus niet echt nodig. Een poosje geleden was er een reactie van Seniorweb bij vragen over het vervallen van de fotowedstrijd. Daarin is duidelijk aangegeven dat bij Seniorweb het gebruik van de computer c.a. en het daarbij "op weg helpen" van senioren, als kerntaak wordt gezien. Als we dit, samen met vermelde doelstelling, vertalen naar de fotografieclub dan kan het niet anders dan het met de computer bewerken van foto's e.d. centraal staat. Natuurlijk kan ieder lid foto's plaatsen, zoals dat nu overwegend het geval is. Maar ook dàn zou het met het doel moeten zijn om zo'n foto te bespreken (ook met kritiek, we zijn volwassenen), maar vooral in de zin van het mogelijke verbeteren door o.a. bewerking met de computer.

5 oktober 2020 om 14:20.
Cinecor zegt:

Ik probeer een bijlage toe te voegen (foto, jpg van 916x688), maar dat lukt niet. Kan ook bij "documenten" daarover niets vinden. Krijg een kruis als ik het bestand heb geselecteerd zonder verder enige toelichting met een pop-up of zoiets. Is er een truc nodig die nergens staat omschreven?

5 oktober 2020 om 14:49.
Annem@rie zegt:

Ik heb nog een poging gewaagd :-)
Met programma PaintShopPro

Foto 800x600

ps. uploaden gaat zonder problemen..

5 oktober 2020 om 14:53.
DirkB zegt:

@Cinecor Een foto voeg je bij via het foto tekentje. Misschien is er met je bestand iets mis maar ingewikkelder wordt het niet.

5 oktober 2020 om 15:22.
HaWee zegt:

@Cinecor: je hebt uitvoerig antwoord in je andere bericht over bijlage versturen.

5 oktober 2020 om 15:29.
Annem@rie zegt:

Dirk, met deze oplossing dien je de foto eerst te uploaden met bv. www.mupload.nl
'Bijlage toevoegen' gaat nog eenvoudiger.

5 oktober 2020 om 15:33.
Cinecor zegt:

Hier mijn knutselwerk:

5 oktober 2020 om 15:35.
Cinecor zegt:

Het is me wat. Ik wilde eerst de foto plaatsen en dan direct daaronder de toelichting. Maar dat werkte niet, er gebeurde niets. Toen eerst een stukje tekst geplaatst, toen kwam de bijlage wel door (conform HaWee, met dank), maar kon ik er niets meer onder schrijven, want alles was al verzonden en geplaatst (als je op "plaatsen" moet klikken is dat ook logisch maar niet handig). Dan het potloodje om het bericht aan te vullen, maar toen was de bijlage weer weg...
Bij het fototekentje krijg ik het verzoek om een url te plaatsen voor een foto op internet, maar de bijlage komt van mijn eigen harde schijf...Hoe moet dat dan?
Ik vraag me toch af of de computerfreaks van Seniorweb hiervoor geen betere en vooral logischere werkwijze voor kunnen ontwerpen. Ik vind het armoe.
Mijn toelichting op de bewerking van de foto komt dan hierna.

5 oktober 2020 om 15:50.
Annem@rie zegt:

Het 'knutselwerk' is in ieder geval mooi geworden.
Ben erg benieuwd naar de toelichting :-)

5 oktober 2020 om 16:00.
Cinecor zegt:

Het doel van mijn bewerking is voornamelijk de bes in de snavel beter naar voren te laten komen. De kop ahw los maken van de bessen aan de onderkant. Dit heb ik gedaan als volgt:
In Photoshop met het "kloonstempel" en het "retoucheerpenseel" een klein deel onder de kop van de duif vervangen door de achtergrond.
De rest is meer "de puntjes op de i":
Naar mijn smaak een uitsnede gemaakt. Hier en daar wat geretoucheerd (nog onvoldoende).
Met de speciale software "Topaz Sharpen Ai" het totaal scherper gemaakt. Resultaat daarvan beter dan met Photoshop.
Met Topaz Ai Gigapixel heb ik de afmetingen verviervoudigd en daarvan een vergrote uitsnede gemaakt. Ik probeer dat resultaat hierna te plaatsen. Ondanks de vergroting is er nauwelijks scherpteverlies.
 

5 oktober 2020 om 16:05.
Cinecor zegt:

En dan hier de eerste jpg uit mijn vorige bericht, dat door het tweede plaatje weer werd verwijderd... Ik wordt hier een beetje moe van...
En die stond er dus al. De bedoeling was de 4xvergroting, maar die blijkt dan natuurlijk weer te groot, dus dat lukt niet.
Ben benieuwd naar jullie reacties.

5 oktober 2020 om 16:07.
LouiseH zegt:

Betreft opmerking van Cinecor:
Natuurlijk kan ieder lid foto's plaatsen, zoals dat nu overwegend het geval is. Maar ook dàn zou het met het doel moeten zijn om zo'n foto te bespreken (ook met kritiek, we zijn volwassenen), maar vooral in de zin van het mogelijke verbeteren door o.a. bewerking met de computer.

Dit gaat mij te ver, en ik denk dat Annemarie's vrees klopt:
bang dat het toch al kleine groepje dat foto's plaatst niet groter wordt.

Ik was al bang dat Cinecor die kant zou opgaan, mijn zwakke poging dat te voorkomen is dus mislukt.

 

5 oktober 2020 om 17:13.
Cinecor zegt:

Dat ik mij voor de clubs baseer op de algemene uitgangspunten en toelichtingen daarop van Seniorweb wil natuurlijk nog niet zeggen dat ik het daarmee eens ben. Ik vind juist dat er veel meer plaats zou moeten worden ingeruimd voor bijv de "beeld"hobby's, waar ik dus zowel fotografie als de filmhobby onder versta. Maar dan zijn er echte virtuele clubs nodig, met aandacht voor alle aspecten van de hobby. Bijv een eigen website, waar alle werk van de leden wordt samengebracht, en nog veel meer. Met alleen een (vragen)forum gaat dat natuurlijk niet lukken, want het visuele is het belangrijkste. Voor de filmhobby bestaat er al jaren een voorbeeld: bij Seniorennet in België.

5 oktober 2020 om 22:20.
DirkB zegt:

@Annemarie, je hebt gelijk om 15:33 uur, ik gebruik ook altijd het clipje. Vergissing.

5 oktober 2020 om 22:43.
Motorwybe zegt:

Nou-nou, ik heb nogal wat losgemaakt met mijn reactie. Ik heb gereageerd in een royaal verhaal, maar toen ik het wilde plaatsen was het foetsie en niet meer te vinden. Daarom nu maar ingekort. Vraag van Annemarie : ik gebruik al jaaaaaren PSP. (Paint Shop Pro) en daar ben ik a.h.w. mee getrouwd. Uitstapjes naar andere programma's bevielen niet. Photoshop is mij te ingewikkeld en moet je huren. En als je wat ouder wordt moet je ook niet te vaak verkassen en alles weer opnieuw leren.
Ik vind het leuk dat er zoveel reacties kwamen, want dat verwijdt mijn horizon en ga ik ook anders kijken naar zo'n prent.
Ieder ziet het zijne er in en daarover discusieren laat je details zien die je zelf nog niet hebt ontdekt. Dat is verrijkend en maakt de hobby boeiend.
Vandaar mijn spontane greep op de duif en het resultaat van de daarop volgende stoeipartij staat open voor kritiek. Ik wil graag nog wat leren.

8 oktober 2020 om 22:18.
DirkB zegt:

Het was leuk om de varianten in bewerkingen te zien. De bewerking van Motorwybe op 5 oktober om 10:56 uur is degene die de essentie van de foto naar voren haalt en daardoor opvalt. Het kleurgebruik draagt hieraan bij. Goed gezien!

8 oktober 2020 om 23:25.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club