Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
HEIC bestand
Geplaatst op 6 november 2020 om 10:37 door marjaN

Is er iemand, die weet , hoe je een HEIC bestand ( foto ) in windows 10 kan openen ?
Het betreft een foto , gemaakt met mijn Samsung S 20 ultra smartphone , of moet ik iets bij de instellingen van mijn smartphone doen ?

7 reacties
DirkB zegt:

Ja, die herken ik. Het betreft een nieuw opslagformaat (uit de Apple wereld) maar het wordt nog niet erg vaak gebruikt en het openen vraagt dus om speciale aandacht. Bij mij heet het HEIF maar het betreft hetzelfde. Om ze in Windows 10 te kunnen bekijken kun je uit de Windows Store een gratis app van Microsoft downloaden (zie het plaatje). Er zijn ook conversieprogramma's maar daarvan weet ik niet of ze te vertrouwen zijn.

In je S20 ultra (ik heb een S20 5G) kun je de instelling wijzigen in de camera-app:
- links bovenaan het instelwieltje kiezen
- kies 'Opties opslaan'
- zet het schuifje uit bij HEIF-foto's
Ik raad aan om het ook even te controleren bij 'Geavanceerder opnameopties' (dus voor het filmen): zet het schuifje uit bij Video hoge efficiëntie (HEVC).
 

6 november 2020 om 11:18.
marjaN zegt:

Dirk, ik heb inmiddels op mijn smartphone het schuifje uigezet bij Heif-foto's.
Maar ik weet nog niet hoe ik foto's [ die ik gisteren en vandaag heb gemaakt ] om kan zetten in jpg.
Ik heb bij Windows store de gratis app van Microsoft, die je in het plaatje hebt genoemd, kunnen downloaden, maar ik kan hem nog niet openen.

6 november 2020 om 12:10.
Cinecor zegt:

Het HEIC bestand was mij ook nog onbekend. Ik heb echter even gegoogeld (minder dan één minuut werk) en ik heb er HIER alles over kunnen lezen.

6 november 2020 om 13:25.
DirkB zegt:

Marja, ik heb nog eens in de Store gekeken. Onder de HEIF app staat een tekst met uitleg en daarin lees ik dat je (ook?) de HEVC app nodig hebt. Die kost € 0,99 en ik heb maar eens diep in de buidel getast en hem aangeschaft. De beide apps zie ik niet terug in de appslijst maar wel via Instellingen en dan Apps. Als ik daar kijk bij de Standaard-apps per bestandstype, dan worden .heic bestanden geopend met de app Foto's. Ik denk dus dat de HEVC app hier op de achtergrond mee verbonden is. Vervolgens heb ik een foto gemaakt in HEIF-formaat (en daarna de instelling weer uitgezet). Deze foto kan ik nu terugzien via de app Foto's van Windows 10 dus hiep hoi.
Mocht je dit allemaal niet willen, dan kun je op internet converteren naar .jpg. Ik heb daar niet verder naar gekeken. Maar ... lees ook even het volgende.

6 november 2020 om 14:07.
DirkB zegt:

Nader bericht: als ik op de smartphone kijk, dan staat mijn proeffoto opgeslagen in het formaat .heic. Op mijn Windows computer staat hij ook als .heic (bij mij staat een smartphonefoto na een paar minuten op de computer, dat gaat automatisch via Onedrive).
Maar nu komt iets moois: als ik op de smartphone de foto bewerk via de Samsung Galerij app (die vind ik prettiger dan de Foto app van Google), dan wordt de bewerkte foto opgeslagen als .jpg.
Dus, als je geen zin hebt in de apps uit de Store op de PC, dan kun je ook de foto's die je wilt bewaren een beetje in de smartphone bewerken (klein randje eraf).
De foto in formaat .heic voeg ik hier even al bijlage toe, dan weten we ook of de Clubs ze aankan. En het antwoord is NEE zoals je ziet dus SeniorWeb heeft nu ook wat te doen.

6 november 2020 om 14:19.
marjaN zegt:

Dirk, hartelijk dank voor de tips, ik kom er nu helemaal uit!

6 november 2020 om 14:49.
marjaN zegt:

Cinecor jij ook bedankt voor de tip; ik heb de app Convert Heic to JPEG geprobeerd en ja hoor............... helemaal gelukt !!

6 november 2020 om 14:53.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club