Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
Hoe van een foto het formaat / aantal pixels aanpassen?
Geplaatst op 7 april 2021 om 12:57 door Maxime

Aangezien ikzelf er weinig ervaring mee heb, zit ik helaas erg te hannesen.
Ik wil een oudere dame helpen een fotootje van haar op een forumsite te zetten, maar dit lukt maar niet.

Eigenschappen fotootje: breed 158 pixels ; hoog 234 pixel / 14 kb / 96 dpi.
De foto moet voldoen aan: minstens breed 200 px en minstens hoog 100 px / max. 10,00 Mb.
De breedte is dus te klein.

Reken ik deze pixels om in cm, is volgens mij 200 px = 1,69 cm en 100 px = 0,85 cm.
Als dat klopt, lijkt mij dat veel te klein.

Ik zou graag willen weten hoe het formaat van de foto aanpast kan worden zonder dat deze vervormt of delen ervan wegvallen.
Alvast bedankt voor de hulp!

14 reacties
RuudM zegt:

Met het programma IrfanView (freeware en in het Nederlands te zetten) is het mogelijk de foto aan te passen.
Om te voorkomen dat, als het mis gaat, de foto onbruikbaar wordt is sterk aan te bevelen van de te bewerken foto een kopie te maken en daarmee te experimenteren.
Ruud

7 april 2021 om 13:06.
HaWee zegt:

zo te zien is het voornamelijk dat de site een liggende foto vraagt en zij een staande heeft.
Er zijn hele zware dure programma's om foto's te vergroten maar dit kleine beetje vergroten kan heel makkelijk met het gratis Irfanview (bij Languages kun je de NL taal downloaden) .
Lees de foto in in Irfanview, via Afbeelding - Grootte wijzigen kun je de nieuwe maat ingeven bv als % van het origineel (130 % is al voldoende) wel vinkje bij Aspectratio behouden

aanvulling: hoewel het altijd heel verstandig is om met een kopie te werken , als je doet Bestand - "Opslaan als" dan sla je de gewijzigde foto op in een nieuw bestand en standaard op een andere lokatie
hier een verhaal van Seniorweb over Irfanview

7 april 2021 om 13:08.
DirkB zegt:

Kijk ook even naar de standaard app Foto's van W10. Verder kan nagenoeg elke fotobewerkingsapp de aanpassing doen.
Echter bij veranderen van de lengte/breedte verhoudingen heb je altijd óf verlies van een deel van de foto, óf een witte streep aan de zijkant of de onderkant, óf een uitgerekte foto.
Verder is een foto van 14 kb/96 dpi van matige scherpte en kwaliteit, beter wordt het niet al kun je via uitgebreid bewerken wel wat doen. Zo'n foto ziet er niet best uit als hij op groot scherm wordt getoond.

7 april 2021 om 13:57.
HaWee zegt:

Dirk, in dit geval is dit (verhoudingen) geen probleem omdat de eisen de minimale afmeting zijn, elke maat mag groter zijn zolang de foto onder de 10MB blijft.
Door gewoon op te schalen met behoud van aspectratio kun je ofwel via % ofwel via één nieuwe maat de foto vergroten en er valt niets weg en je krijgt geen strepen en er is niets uitgerekt

7 april 2021 om 14:01.
Maxime zegt:

.... altijd fijn zo vlot als jullie reageren (waarvoor dank!). Maar intussen zat ikzelf ook niet stil en heb ik mezelf inmiddels ingehaald.
Een uurtje later na mijn vraagsteling hier, stuitte ik toevallig op de gratis Nederlandstalige site www.fotoverkleinen.nl En toen was het, althans in dit geval, een fluitje van een cent.

• Je plakt de gekopieerde foto in 'fotoverkleinen.nl' op het Clipboard-raster.
• Klik op de knop Verkleinen (foto wordt dan eerst automatisch verkleind) en kies met de schuifbalk ernaast in welk formaat je de foto werkelijk wilt verkleinen of vergroten.
• Klik dan daar op blauwe knop Pas toe (formaat foto wordt nu aangepast).
• Rechtsklik dan op de foto en kies Afbeelding kopiëren en middels plakken zet je hem op de betreffende forumsite, datingsite, Seniorwebsite, enz.

De foto is niet vervormd noch bijgesneden en staat zo keurig (voldoende) scherp op de site.

7 april 2021 om 15:05.
Maxime zegt:

Nagekomen:
Vraag me nog wel even af of het handig is voor jezelf die pixels soms om te zetten in centimeters? Dat je een idee krijgt hoe groot/klein de foto dan werkelijk wordt in cm.
Blijkbaar is 1 pixel = 0,01 cm. Maar zijn 10 pixel 0,08 cm (dus niet 0,1 cm).

7 april 2021 om 15:10.
HaWee zegt:

Als je in Irfanview de foto opent en klikt op grootte wijzigen staat er de echte afmeting zowel in pixels als in cm . Als ik dat bekijk is 1 pixel 0,035 cm (en nog een hele rij cijfers achter de 5)

7 april 2021 om 15:22.
Maxime zegt:

Hé, dat is grappig HaWee, op de site van www.blitzresults.com/nl/pixels is 1 pixel = 0,01 cm.
Het is bij blitzresults daar zo'n automatische rekenmachine: je vult het aantal pixels in en je krijgt het aantal centimeters.
Toch wat vreemd, want bij jou in Irfanview is 1 pixel = 0,035 cm.
Wie heeft het nu bij het rechte eind....??

7 april 2021 om 15:31.
HaWee zegt:

geen idee, ik gebruik verkleinen/vergroten soms in Irfanview en dan kijk ik meestal naar de cm om te zien ofwel hoe groot de afdruk kan worden of hoe scherp hij op een scherm van een bepaalde grootte is.
Ik heb net even van 2 verschillende types/merken camera een foto bekeken en beide geven exact hetzelfde resultaat (die 0,035 dus, ik heb niet alle cijfers erachter bekeken)

7 april 2021 om 15:42.
DirkB zegt:
Met verkleinen zal het wel lukken maar hou zit het met de resterende kwaliteit?
7 april 2021 om 17:16.
HaWee zegt:

Ik heb een redelijke camera dus een foto van bv 3000 bij 4000 pixels is volgens Irfanview 105 bij 140 cm , als ik die op een telefoon wil bekijken mag hij een heel stuk kleiner en blijft hij goed scherp. Vergroten doe ik maar heel zelden , als het gewoon voor zoals hier gemeld als plaatje op een website is dan kan Irfanview het wel.
Is het echt belangrijk dat de kwaliteit goed moet zijn dan zijn er andere programma's online of offline en sommige met A.I.

7 april 2021 om 17:28.
DirkB zegt:

HaWee het plaatje is volgens Maxime 14 kb. Dat is erg weinig.

7 april 2021 om 18:14.
HaWee zegt:

klopt, maar wat is het doel?
als het als een soort avatar wordt gebruikt is het geen probleem, als het een mooie foto moet zijn zoals hier in de fotoclub dan is het wel een probleem . Die info is niet gegeven, alleen dat het op een forumsite moet. jouw fotootje is 24 kb , 100 bij 100 pixels en 2,65 cm bij 2,65 cm

7 april 2021 om 18:28.
Maxime zegt:

Inderdaad Dirk en Hawee, het ging in mijn geval om een avatar, zoals DirkB zelf hier ook klein als avantar is afgebeeld (24 KB). Dus toch duidelijk genoeg.
Moet het heel kundig en van hoge kwaliteit zijn, lijkt me dat iets meer voor echte vakmensen.

7 april 2021 om 19:00.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club