Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
Bestand tekst tonen
Geplaatst op 16 oktober 2014 om 18:02 door zirkoon04

Beste leden, Ik heb een map die ongeveer 4300 foto's bevat, deze wil ik graag laten zien als een diashow en op de TV. Tijdens de presentatie is de bestand tekst die bij de foto's horen niet te zien. Elke foto heef een eigen en andere bestand tekst,om alle foto's een voor een van tekst te voorzien is een hele klus. Mijn vraag; Bestaat er een programma die de bestand tekst van de foto's zichtbaar maakt tijdens de presentatie of deze op de foto definitief of tijdelijk invoegd. Hopelijk kunt u mij helpen of een tip geven. Bijvoorbaat dank. H.g. Dirk

6 reacties
Jan Klop zegt:

In de eerste plaats vraag ik mij af of het verstandig is om een diashow te maken van 4300 dia's. Na 200 dia's loopt iedereen al weg. Verder begrijp ik niet wat de tekstbestanden inhouden, hoe komen ze in de show over en welke extensie hebben ze.

17 oktober 2014 om 14:44.
Jan.Koll zegt:

Dirk,

Wat jij wilt zou mooi zijn als het geautomatiseerd kan maar helaas......

Ik ben het met Jan Klop eens dat een diapresentatie van 4.300 dia's een onding is. Niemand zal het zo lang uithouden alles te bekijken en bovendien krijg je een gigantisch bestand, dat op zich voor traag gedrag zal zorgen (alleen het laden van meerdere gigabytes zal een eindeloze tijd vergen). Opsplitsen zal dus nodig zijn.

Wat je wel zou kunnen doen er een PowerPoint of dergelijke presentatie van maken. Maar ook dat blijft handwerk, alleen werkt dat vrij prettig en snel. Als je een voldoende groot beeldscherm hebt of met twee beeldschermen werkt kan invoegen van bestaande teksten vrij snel door middel van selecteren en slepen/loslaten. Je opent dan de diavoorstelling op het éne deel van het scherm en het tekstbestand op het andere.

Als je niet beschikt over PowerPoint (onderdeel Microsoft Office) kun je LibreOffice Impress gebruiken, een gratis programma dat onderdeel is van het office pakket LibreOffice, hier in het NL te vinden: http://nl.libreoffice.org/. Download en installeer het, plus het - na start van het downloaden aangeboden - helppakket.

Als ik zoiets zou willen maken zou ik eerst de foto's in de dia's invoegen en achteraf de teksten toevoegen al dan niet in een “eigen” dia.
Foto's invoegen kan heel eenvoudig. Start PowerPoint of Impress. Kies invoegen. Navigeer naar de map met de in te voegen foto's en selecteer die (slepen of eerste selecteren > Shift indrukken > laatste selecteren) en kies invoegen. De foto's worden dan in een dia (een afzonderlijke per foto) geplaatst.
Als dat klaar is kun je het venster van het diaprogramma wat verkleinen en het tekstbestand ernaast openen. Via selecteren van de juiste teksten kun je die dan in de fotodia slepen en neerzetten hoe je dat wilt of aparte tekstdia's invoegen waar gewenst, binnen de grenzen van het programma uiteraard maar daarbij is veel mogelijk.

Als de foto's erg verschillend zijn van formaat en/of resolutie zou ik ze vooraf op één maat zetten en tevens (als de dia's niet behoeven te worden afgedrukt) op een resolutie van 72 dpi of max. 96 dpi om de grootte van het PowerPoint/Impress-bestand werkbaar te houden.
Dat aanpassen van een aantal foto's tegelijk kan eenvoudig met IrfanView, waarvoor ik deze gebruiksaanwijzing maakte. N.B.  Deze gebruiksaanwijzing is bedoeld voor de cursus PowerPoint 2007 die ik ooit maakte.  Voor wie er belang bij heeft kan die cursus hier worden gedownload.  Downloadgrootte ruim 240MB;  uitpakken met 7Zip naar ruim 450MB, wat hier te downloaden is.

Alles hier is wat summier maar het is niet de bedoeling hier een hele cursus neer te zetten.

Jan
 

17 oktober 2014 om 19:27.
Jaap W. zegt:

Je zou het kunnen proberen met Power Point, het is een heel

werk, je moet er wat handigheid mee krijgen, je kunt er ook

gesproken tekts en muziek bij zetten. Opslaan op een stick of externe harde schijf en aansluiten op de t.v.

succes,

 

Jaap Westenbrink

30 oktober 2014 om 17:32.
Niekie zegt:

Jaap, neem me niet kwalijk, maar dat staat hier boven al van Jan.

Niek

31 oktober 2014 om 00:27.
Jaap W. zegt:

Sorry dat zag ik later pas

Jaap

31 oktober 2014 om 16:11.
zirkoon04 zegt:

Dank voor jullie reacties. Ik ben bekend met Power Point en heb al verschillende presentaties gemaakt en vertoond dus het is meer een buffer voorraad waaruit geput kan worden. Helaas ga ik ze dan maar stuk voor stuk van tekst voorzien door de bestand tekst te kopiëren en in te voegen, is maar een half jaartje werk of zo, maar dan heb je ook wat.

Gr. Dirk

3 november 2014 om 11:08.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club