Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
scannen
Geplaatst op 22 december 2014 om 14:09 door nanneke63

Wie heeft er ervaring met het scannen van negatieven. Kleinbeeld en ook oudere formaten.

Het gaat er dan vooral om welke scanner is geschikt voor het scannen van grote hoeveelheden negatieven, waarbij kwaliteit, snelheid, goede bewerkingssoftware belangrijk zijn.

Tevens moet het een goede multifunctionle scanner zijn voor zowel negatieven als foto's en documenten.

Dank jullie wel voor het meedenken.

Fijne Feestdagen en alvast een goed 2015.

 

 

 

 

8 reacties
Wil Gipman zegt:

Scannen van Dia's:

In het verleden heb ik de dia's met de projector op het scherm geprojecteerd en van de dia een foto gemaakt. Met de huidige kamera's met een grote beeldschip moet het resultaat nog beter worden. De Kamera was naast de projector geplaatst in een blokje zodat de kamera steeds op dezelfde plaats kwam te staan, ook de projector was vast gezet tussen enkele latjes.

22 december 2014 om 16:21.
avatar
Ex-lid zegt:

Ik heb goede ervaringen met de Canoscan 5600F, een grote flatbedscanner met extra hulpmiddelen voor het scannen van negatieven en dia's. Niet goedkoop; dat moet ik er wel bij zeggen. Ik heb er vele negatieven, dia's en foto's mee gescand en voor documenten is deze ook geschikt. De bijbehorende software biedt verschillende bestandsformaten aan om de gescande objecten in op te slaan.

 

 

 

22 december 2014 om 16:29.
Jan.Koll zegt:

Een dia ofwel analoge afbeelding heeft als het ware een “oneindig” aantal beeldpunten. Een digitale “rasterafbeelding”)* heeft een “eindig” aantal beeldpunten.

Een fotodia kan in principe (als de foto met een goede camera was gemaakt) tot zeer groot worden uitvergroot zonder erg veel verlies aan kwaliteit. Een digitale foto kan slechts beperkt worden vergroot omdat die in feite niet anders is dan een verzameling puntjes. Als je die laatste gaat vergroten maak je de puntjes zelf steeds groter en je maakt niet meer puntjes en dat wordt op een gegeven moment onscherp in onze kijkbeleving; ik heb het dus niet over digitale trucjes om die scherper bij te werken maar puur over de techniek van de digitale foto t.o.v. de analoge foto.

Met dit in gedachten kun je pas bepalen wat voor scanner je zou willen gebruiken.  Een scanner is tenslotte niet anders dan een digitaal fototoestel dat een wat afwijkende vorm heeft. Als je dus een analoge dia met een scanner “fotografeert” maak je een digitale foto met de beperkingen die daar bij horen.

Met dit voor ogen kun je pas gaan bepalen wat voor scanner je wilt aanschaffen. De kwaliteit van het resultaat, dat je bij digitale beelden uitdrukt in “dots-per-inch” (DPI), wordt derhalve bepaald door de hoeveelheid DPI die de scanner horizontaal en verticaal aankan. En dan heb je nog met een ander fenomeen rekening te houden, namelijk dat grootte van het bestand dat ontstaat door dat scannen direct samenhangt met het aantal DPI ofwel hoe hoger de DPI-waarde hoe groter het bestand. En foto kan dan wel eens vele MB groot (extreem zelfs GB) worden na scannen op hoge resolutie, zoals we die vele DPI noemen.  Overigens is de oplossing die Wil Gipman voorstelt ook nog niet zo gek omdat je daarbij zelf redelijk veel invloed houdt op het eindresultaat; ik denk meer dan met een scanner. Alleen zal een scanner wellicht wat sneller werken.  Kortom, voordat je iets aan schaft eens goed nadenken wat je precies wilt.

 

)* Ik heb het over digitale rasterafbeeldingen. Er zijn ook z.g. vectorafbeeldingen maar dat zijn geen foto's die met een digitale camera of scanner worden gemaakt. Vectorafbeeldingen kunnen wel “oneindig” worden vergroot zonder kwaliteitsverlies. Meer hierover kun je hier lezen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vectorafbeelding

22 december 2014 om 19:21.
nanneke63 zegt:

Hartelijk dank voor de informatie.

Voor de duidelijkheid het gaat niet om dia's maar z/w en kleur negatieven.

Gr. Jan

23 december 2014 om 09:21.
Jan.Koll zegt:

Als ik het goed heb onthouden is een negatief eigenlijk hetzelfde als een analoge dia.... en is derhalve het voorgaande van toepassing.

Alleen zul je dan weinig aan een een scaneer met een optie om dia's (ingeraamde!) te scannen want die passen dan nagenoeg zeker niet en zul je alles handmatig moeten doen.  Wel kun je overwegen meer negateven in één scan op te nemen en die naderhand via knippen en plakken weer uit te splisten.

Behoorlijk handig daarvoor is PhotoFiltre (klik om te downloaden in de gratis NL versie).

In PhotoFiltre kun je namelijk steeds één foto van een verzamelblad selecteren, kopiëren en dan via het menu Bewerken plakken als een nieuwe afbeelding.  Dat zou vele uren scannen en zo kunnen schelen.

Jan

23 december 2014 om 19:09.
avatar
Ex-lid zegt:

Bij de Canoscan die ik noemde wordt een frame meegeleverd waarin je negatieven kunt vastklemmen. Je kunt daar zowel één negatief als een strook negatieven in bevestigen. De meegeleverde software voorziet erin dat je de gescande negatieven daarna gemakkelijk apart kunt opslaan (en desgewenst verbeteren). Via knippen en plakken alles weer uitsplitsen is dus niet nodig.

Dat frame bestaat uit twee delen. Het negatievendeel kun je eruit nemen en dan heb je een frame voor ingeraamde dia's over.

Het frame kun je vastleggen op het glazen vlak van de scanner, zodat er niets kan verschuiven.

Alle software die je nodig hebt voor de verwerking wordt met het apparaat meegeleverd. Die kun je op je computer opslaan en steeds weer gebruiken. Je hebt daar geen ander programma voor nodig.

Ik heb het hier over negatieven van kleinbeeldformaat. Met grotere negatieven heb ik geen ervaring, maar ik vermoed dat daar ook een oplossing voor is.

Foto's scan je rechtstreeks op de glasplaat. De software vraagt je vóór het scannen of het om een foto of een document gaat. Nadat je de keuze hebt gemaakt kun je zelf nog instellingen veranderen, bv. het aantal dpi's en of het om een kleur- of zwart/witfoto gaat.

Geheel compleet dus, en een kind kan de was doen, zo eenvoudig functioneert het.

Kijk maar eens op de site van Canon.

23 december 2014 om 23:40.
avatar
Ex-lid zegt:

Negatievendeel van het frame gesloten, waardoor de negatieven niet kunnen verschuiven.

24 december 2014 om 00:03.
avatar
Ex-lid zegt:

Negatievendeel uit het frame verwijderd. In het grootste, open deel kunnen nu ingeraamde dia's worden geplaatst.

24 december 2014 om 00:06.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club