Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
Bestand verkleinen
Geplaatst op 12 augustus 2015 om 08:57 door Cinecor

Ik heb een aantal foto's die een erg groot bestand hebben. Die bestanden wil ik verkleinen. Wat is de beste manier om dat te doen en hoe controleer ik de kwaliteit van de foto in relatie met de mate van de verkleining? Ik beschik over Photoshop CS6.

29 reacties
RuudM zegt:
Verkleinen, met behoud van de verhoudingen, gaat moeiteloos met IrfanView.
Keuze voor in centimeters of pixels.
Ruud
12 augustus 2015 om 09:12.
Cinecor zegt:

Het gaat niet om het verkleinen van de centimeters of de pixels, maar om het verkleinen van de bestandsgrootte met controle over de kwaliteit. Die kwaliteit zal minder worden (resolutie?), maar in hoeverre en hoe hou ik dat onder controle. Bovendien heb ik niets aan InfanView of andere software, het gaat om Photoshop CS6, waar ik doorgaans eenvoudige bewerkingen mee uitvoer. Bijvoorbeeld voor het gebruik in Première Pro CS6.

12 augustus 2015 om 09:46.
RuudM zegt:
Door verkleinen van pixels of in centimeter verkleint uiteraard ook de bestandsgrootte!
IrfanView doet dit goed.
Ruud
12 augustus 2015 om 11:20.
Truus zegt:

Kies bij opslaan als voor opslaan voor web ( juiste benaming ben ik even kwijt) en in het scherm wat dan komt eea uitproberen om te kijken wat het beste resultaat geeft. ( hoogste kwaliteit, jpg bestand ed)

12 augustus 2015 om 12:45.
avatar
Ex-lid zegt:

Hallo Cinecor,
Je hoeft om foto's te verkleinen geen programma te installeren. Er is eenheel eenvoudige manier:
Open in je browser "fotoverkleinen.nl". Als dit is geopend ga je naar "Bestand" en klik op "Open". Selecteer een foto en open deze. Je kunt nu de foto verkleinen, zodat het bestand kleiner wordt. Verder kan je ook een foto bijsnijden en nog meer handelingen uitvoeren. De foto kan je hierna in verschillende extensies opslaan.

Succes gewenst.

Blackjes

13 augustus 2015 om 12:11.
Cinecor zegt:

Kennelijk ben ik toch niet duidelijk geweest met mijn vraag. Het "verkleinen" waar hier steeds naar wordt verwezen als antwoord, bedoel ik niet. Dat kan ik met Photoshop CS6 probleemloos uitvoeren. Ik wil aangeven hoe groot de bestandsgrootte moet worden en dan zien of constateren wat de gevolgen zijn voor de resolutie (de kwaliteit van de picture). Ook is de vraag specifiek gericht op Photoshop CS6.

13 augustus 2015 om 12:35.
Truus zegt:

mijn suggestie al wel geprobeerd? Zo kun je een foto als testfoto nemen en met de verschillende instellingen opslaan en dan vergelijken. Een goede oplossing gevonden dan kan deze als batch handeling worden opgeslagen en dan snel worden toegepast.

13 augustus 2015 om 14:33.
avatar
Ex-lid zegt:
Hallo Cinecor,

Misschien heb jeHIERiets aan.
13 augustus 2015 om 17:51.
Wil B zegt:

Om je bestand te verkleinen, ga naar bestand: Opslaan als.........., daar kan je je bestand verkleinen dacht ik.

Gr. Wil.

22 augustus 2015 om 11:09.
wilha zegt:
22 augustus 2015 om 16:08.
Cinecor zegt:

Gelet opde laatste reactieslijkt het toch nodig om mijn vraag nog maar weer eens toe te lichten. Het gaat mij niet om het verkleinen van de fotoAFBEELDING, maar om verkleining van de digitale BESTANDSgrootte.
Dus het gaat om het kiezen van een verkleining van dedigitalebestandsgrootte (bijv. in Mb's) van het bestaande object en dan kunnen zien welke invloed dat heeft op de grootte van de afbeelding.
Na het inmiddelsinwinnen van meer informatie bij andere bronnen heb ik langzamerhandwel de indruk gekregendat die mogelijkheid kennelijk niet schijnt te bestaan.

22 augustus 2015 om 16:25.
RuudM zegt:

De vraag is niet duidelijk of de lezers begrijpen het niet....
Het gaat toch om het verkleinen van een FOTO BESTAND ?
Dat gaat (volgens mij dan) uitstekend met IrfanView !
Heb een foto gestuurd gekregen (uit Australië) die 6.83 MB groot is
IrfanView verkleint dit moeiteloos naar 92 kB.
Ruud

22 augustus 2015 om 17:23.
RuudM zegt:
Over de zelfde foto:
Een stukje uit de (qua bestandsgrootte) grote originele foto en de verkleining ervan.
Ruud
22 augustus 2015 om 17:46.
avatar
Ex-lid zegt:

Beste Ruud,
Dit is volgens mij geen verkleining maar een uitsnede. Rechts de originele en links een uitsnede van alleen de kangeroe. Ja toch?? Maar dit is m.i. niet de bedoeling van vraagsteller.

22 augustus 2015 om 17:55.
Truus zegt:

Cinecor het kan echt welin Photoshop. Ik schreef het al eerder in dit topic. Op die manier pas ik foto's aan voor plaatsing op websites. Grootte in pixelbreedte en hoogt blijft gelijk, aantal MB wordt aanzienlijk kleiner

22 augustus 2015 om 18:00.
RuudM zegt:
Blackjes:
Even goed lezen.
De ene is een gedeelte van de originele foto, de andere is de verkleinde versie.
Van 6.83 MB naar 92 kB.
Ruud
22 augustus 2015 om 18:02.
avatar
Ex-lid zegt:

Beste Cinecor,
Het spijt me, maar volgens mij begrijp je zelf niet helemaal de bedoeling van verkleinen in pixels. Nog een keer: a) je kunt foto's uitsnijden, dus een onderdeel knippen,(zie foto van Ruud) maar dat is niet jouwbedoeling denk ik. b) je kunt een foto verkleinen in pixels in dezelfde verhouding. Dan wordt de resolutie (MB's) kleiner maar de foto blijft hetzelfde in een kleiner formaat. Probeer het eens met "PIXresizer", die jeHIERkunt downloaden.
Succes gewenst en ik hoor graag of het is gelukt.

Blackjes

22 augustus 2015 om 18:08.
avatar
Ex-lid zegt:

Hier nog even een afbeelding van PIXresizer.

22 augustus 2015 om 18:11.
Cinecor zegt:

Ik probeer het nog één keer. Met een praktisch voorbeeld. De foto van RuudM (de kangoeroes). Het bestand daarvanis 6,83 Mb groot. Dat bestand moet 2 Mb worden en dat getal wil ik instellen. Hoe kan je dat doen? Wat wordt dan de afmeting bij het handhaven van de resolutie en wat wordt de resolutie bij het handhaven van de afmeting? Zoiets dus. Niks uitproberen (dat kan ik al....) maar in één keer instellen. Ik kan het in Photoshop niet ontdekken. Andere software interesseert me niet.

22 augustus 2015 om 22:45.
avatar
Ex-lid zegt:

Als je de foto hetzelfde formaat wil laten behouden, kun je dat met compressie doen.
In Photoshop kan dat vast wel, met voorbeeld van tevoren, om de kwaliteit te beoordelen. Zoiets als hier onder.

22 augustus 2015 om 23:04.
Truus zegt:

In photoshop aanpassen kan door te kiezen voor 'opslaan voor web' en dan naar eigen inzicht de instellingen wijzigen bv van jpeg maximaal naar normaal. resultaat is gelijke afmetingen andere bestandsgrootte:
Foto Roos: Afmetingen 2888x2592 en3.12 MB
Foto Roos-web: afmetingen 288x2592 en 181 kB
Zelf eea toch moeten uitproberen in Photoshop voor het beste resultaat. Daarna kan in Photoshop een batch handeling ingesteld worden zodat bij de volgende afbeeldingen automatisch dezelfde stappen worden uitgevoerd.
(ps bewaar altijd de originele opname, de kennis van nu is morgen al achterhaald: wellicht kan het bij een volgende versie weer beter en mooier....)

23 augustus 2015 om 09:54.
Truus zegt:

en de aangepaste versie: zelfde pixel grootte

23 augustus 2015 om 09:54.
avatar
Ex-lid zegt:

Zoek het lekker zelf verder uit!!

23 augustus 2015 om 11:55.
Cinecor zegt:

Truus: Bedankt dat je het nogmaals wilt proberen. Maar jouw uitspraak "Zelf eea toch moeten uitproberen in Photoshop voor het beste resultaat" geeft ook duidelijk aan dat er geen oplossing voor mijn vraag (geen probleem dus) schijnt te zijn.
Blackjes: Bedanktvoor je bereidheid om mee te denken. Helaas was het voor mij geen antwoord op de vraag. Dat je uit teleurstelling daardoor een beetje onbeleefd wordt, vind ik niet erg, maar eigenlijk wel ongepast.
De topic kan worden gesloten, ik weet immers genoeg.

23 augustus 2015 om 12:36.
avatar
Ex-lid zegt:

Je antwoord van 22 augustus 22.45 uur was nou ook niet al te beleefd nadat ik (en vele anderen) je aan alle kanten heb geprobeerd te helpen. Maar nogmaals.......je snapt het zelf niet. Je pixels zet ik om in een rekensommetje. 5 x 5 = 25 en 4 x 4 = 16. Maar jij wilt dat 5 x 5 ook 16 wordt. Verder kom ik er niet meer op terug.

23 augustus 2015 om 13:24.
marijac zegt:

Het lijkt mij dat U bij cs6 kunt openen met 10 bij15 cm.
Werken met 8bit, 300 pixels per inch,het wordt dan ongeveer 6 MB. Hoeminder de pixels bij gelijke grootte van de afbeelding, zal de kwaliteit doen afnemen.
Schuiven met de instellingen in bits en pixels. Het een gaat niet zonder het ander, lijkt mij.
Vr. Groet.

24 augustus 2015 om 15:42.
avatar
Ex-lid zegt:

@ marijac2
Dit is vraagsteller al tig keren uitgelegd, maar hij snapt het niet.

24 augustus 2015 om 16:59.
Cinecor zegt:

Ik zou zeggen beste Blackjes dat je na je eerder omstreden bericht er beter het zwijgen toe kunt doen....
marijac2: Natuurlijk weet ik dat er een relatie is tussen afmeting, pixels en bestandsgrootte. In Photoshop kan ik beiden instellen en dan verandert de bestandsgrootte. Maar ik zocht dus naar een manier om eerst degewenste bestandsgrootte exact in te stellen en dan een keuze te maken voor pixels/afmeting.

24 augustus 2015 om 17:36.
marijac zegt:

Beste Cinecor.
Ik begrijp uw vraag stelling. Volgens mij kan het een niet zonder het ander. Derhalve als u eerst het bestand zou kunnen verkleinen (niets zonder gevolgen) zal dat zeker een verandering van pixels laten zien. Er zijn omstandigheden waarbij Photoshop er pixels bij verzint, maar dan gaan we de andere kant op . U wilt eerst debestandsgrootte verkleinen zonder gevolgen, en daarna met de pixels aan de gang, als ik het goed begrepen heb?
Wilt u het voor verzenden op het web, dan kunt u comprimeren, dat is simpel, dus ik denk dat u een andere reden heeft die ik niet begrijp. Ik weet dat in Photoshop CC (nieuwste, alleen te huur bij Adobe) meerdere mogelijkheden zijn.

Wat ik verder in het algemeen naar voren wil brengen is: als u met dit professionele programma werkt zijn boeken van Scott Kelby (er zijn er vele) erg behulpzaam en leuk.Ook hetblad Photoshop creatief is gewild, met leuke workshops. Verder natuurlijk de helpsite van Adobe en cursussen.U kiest voor u zelf.
Vr. Groet.

25 augustus 2015 om 11:14.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club