Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Internet en cloud-Club
blog beginnen
Geplaatst op 17 januari 2016 om 20:10 door Marie J.

Beste mensen,
Wie kan helpen?
Graag wil ik een webblog maken, maar ik begrijp niet hoe. Ik kan alleen een cursus vinden die wordt aangeboden door eenhostingservice, Xelmedia, en dan moet je meteen daar in de hosting.
Weet iemand een op zichzelf staande cursus (online) te vinden die voor een bijna-digibeetals ik te behappen valt?
Wie heeft er goede ervaringen met zijn hostingbedrijf?
Wat is een redelijke prijs per maand om je blog in de lucht te houden?
Graag advies
MarieJ

12 reacties
MaritaA zegt:

Een webblog is in weze een website.
Xelmedia gebruikt Wordpress. (meest gebruiksvriendelijk)
Als je een digibeet bent, begin dan niet meteen met een eigen domeinnaam en via softaculous Wordpress te installeren etc. etc.
Lees in de link hieronder over wordpress.com
Daarmee kan jedan vrijwel meteen beginnen (gratis)en daar eens kijken of het op die manier lukt. Je leest de voor-en nadelen. (wat meer na dan voor)Maar goed om te oefenen.
Denk je het door te hebben,kan je een domein naam bij een hostingprovider nemen, afhankelijk van de grootte en het verkeer en de aankoop van een niet gratis wordpress template (anders heb je reclame onderaan) is dat respectievelijk € 25,00 per jaar en rond de € 50,00 voor een template.

http://www.wpsitemaken.nl/wat-is-het-verschil-tussen-wordpress-com-en-wordpress-org

PS ik geloof niet zo in cursussen, je leert toch niet alles en zelf ondervinden en doen vind ik beter en sneller werken.
Maar er is echt heel veel te vinden via Google over Wordpress. (plaatselijke bibliotheek??)

17 januari 2016 om 23:23.
Truus zegt:

Wordpress.com biedt gratis ruimte voor een eigen blog, ideaal om eens mee te beginnen. Bevalt dat goed en wil je meer, dan kun je altijd nog overstappen naar een betaald account met eigen domeinnaam bij een hostingsbedrijf. ( dus niet noodzakelijk bij wordpress.com! ) voorbeeld van een wordpress.comWordpress website
Afhankelijk van waar je woont en waarom je een blog wilt maken zijn er ook nog mogelijkheden om gratis te bloggen ( bv voor Eindhovenaren is er dse.nl en voor reisverslagen waarbenjij.nu en zo zijn er vast nog meer )
overigens ben ik van mening dat een cursus zinvol is: denk bv aan afschermen van privé gegevens op een site, beperkte toegang ( alleen voor familie bv ) privacy, voorkomen van spam, aanpassen van de layout, fotoalbums plaatsen, slideshows.....etc etc

18 januari 2016 om 10:08.
LeoW zegt:

Een website/webblog bouwen in WordPress is relatief eenvoudig. De eenvoudigste manier is viaWordPress Nederland. Je kunt daar een gratis site/blog bouwen, maar dat heeft ook zijn beperkingen, want je bent gebonden aan de aangeboden sjablonen (thema's), widgets en plugins. Wil je zelf je sjablonen, widgets en plugins kunnen bepalen, kies dan voor een eigen domein bij een goede, geschikte provider zoals Ermis : goedkoop (minimaal privé+pakket), goede support-helpdesk en gratis installatie van WordPress, database etc. in je domein (bespaar je de ellende van het zelf installeren van de benodigde pakketten in een domein!). Goede boeken: ISBN 978-90-5940667-4, ISBN 978-90-5905-168-3 en ISBN 978-90-4690-333-9 (bij dit laatste boek is een website:WPsite bouwen ). Suk6!

18 januari 2016 om 18:06.
Marie J. zegt:

Marita, Truus en Leo, Hartelijk dank voor jullie info. Ik ga er mee aan de slag!
Vriendelijke groet,
Marie J

18 januari 2016 om 20:36.
LouiseH zegt:

Hi Marie,
WordPress is een uitstekende keuze voor een blog, het is een gratis "open source" systeem dat je kunt gebruiken op je eigen webruimte. Dat wil zeggen dat je een eigen webdomein hebt waarvoor je zelf een bij jou passende naam kan bedenken. Je hebt er geen kennis van html, css, e.d. voor nodig en er zijn genoeg handleidingen/lessen te vinden, waarvan een aantal gratis, zoals bijvoorbeeld op de website van onze eigen Marga. Klik hier en bekijk het maar eens.
Toen ik je oproep las heb ik nog een beetje rondgekeken en geeft je in ieder geval de tip om hier het gratis e-book "Wegwijs in WordPress" te downloaden.
Bij het kiezen van een hosting provider moet je opletten dat het pakket dat je kiest in ieder geval voorziet in een database, want die heb je nodig als je een blog wil gaan maken.

Zelf heb ik vier WordPress Blogs (of noem het websites, het kan voor allebei worden gebruikt, prima ook in combinatie met elkaar) en ik heb al vele jaren goede ervaring met mijndomein.nl
Veel succes met je plannen!

19 januari 2016 om 22:09.
Marie J. zegt:

Beste Pounamu,
Hartelijk dank voor je reactie. Misschien wil je jouw blog(s) -adressen plaatsen, zodat ik een kijkje in de keuken heb?
Alvast bedankt.
Met groet,
Marie J

20 januari 2016 om 13:24.
Marie J. zegt:

Aan LeoW

Beste LeoW,
Het is al weer even geleden dat ik mijn vragen stelde.
Door omstandigheden kan ik nu pas echt beginnen. Ik heb een domeinnaam gekozen en vast laten leggen bij Hostnet.

Nu wil ik even terugkomen op een van jouw opmerkingen.
Je zegt:
´ bespaar je de ellende van het zelf installeren van de benodigde pakketten in een domein!´
Bedoel je dan dat ik niet bij Hostnet moet gaan of juist wel:?

Hopelijk krijg je deze vraag nog te lezen, of misschien is er iemand anders die begrijpt wat LeoW precies bedoeld?

Vriendelijke groet,
Marie J.
 

24 maart 2016 om 15:04.
Dirk Boom zegt:

Even wat algemene info:
Domeinnamen worden in NL centraal geregistreerd en wereldwijd verbonden. Een hostingbedrijf zoals Hostnet mag namens de centrale instantie domeinnamen verkopen maar is slechts bemiddelaar. Zij verdienen aan de extra services die zij leveren.
Minimaal levert men: de domeinnaam + verwijzing naar de plek waar een website/blog staat + een e-mailadres. Meer dan € 10-15 per jaar hoeft dat niet te kosten.
Dit is tegen betaling uit te breiden met ruimte op servers, software om websites mee te maken, enz. Zakelijk liggen de prijzen hoger dan particulier.
Dus de plek van een domeinnaam kan losstaan van de plek waar een website/blog wordt bewaard (dat kan ook bijv. een privé server zijn).
Een bedrijf als Hostnet is wettelijk verplicht om eraan mee te werken als u de websitenaam (dus alleen de naam) naar een ander bedrijf wilt verhuizen.
Het verhuizen van de opgeslagen website is uiteraard andere koek, daarom is het belangrijk om voor de opslag een goede en stabiele plek te kiezen.

24 maart 2016 om 16:35.
MaritaA zegt:

Leo bedoelt vrijwel zeker dat je via de meeste hostingproviders direct via hun server of door in te loggen in het admin panel van je domeinnaam, wordpress kan installeren ((vaak is dat via softacolous)) en van daaruit de benodigde plugins zoals o.a. een contactformulier (veel gebruikt op websites) direct vanuit je wordpress kan downloaden en automatisch geïnstalleerd wordt. Dit scheelt minimaal vanaf je eigen pc via een ftp server naar je domeinnaam te uploaden.
Tevens staan er dan gelijk een paar standaard wordpress thema's, (gratis) zodat je aan de slag zou kunnen.
Dat is de snelste en makkelijkste manier van installeren.

Kortom je werkt via het dashboard in wordpress gelijk vanuit je domeinnaam en staat met een klik op je website.

24 maart 2016 om 16:44.
Marie J. zegt:

Marita, bedankt. Ik heb even gekeken bij Hostnet en daar staat:

Hostnet installeert WordPress
Na je bestelling installeren wij WordPress en ontvang jij de logingegevens. Als je met deze gegevens inlogt, kun je direct beginnen met het werken aan je website. Zo heb je binnen no-time je site online.


Dat bedoel je waarschijnlijk?
Dus ik kan voor Hostnet kiezen en hoef de domeinnaam niet te verhuizen, (de mogelijkheid waar Dirk het over had). (Dirk, overigens ook bedankt voor je toelichting).
Tenminste, als ik het allemaal goed begrijp......

24 maart 2016 om 20:28.
MaritaA zegt:

Ja, inderdaad.
Er is denk ik geen hostingprovider te vinden die GEEN wordpress installeert of minimaal zelf het via hun kan installeren.
Succes.

24 maart 2016 om 20:35.
Marie J. zegt:

Bedankt MaritaA!

25 maart 2016 om 07:43.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Internet en cloud-Club?
Internet en cloud-Club