Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Internet en cloud-Club
Mededeling - dinsdag 21 januari 2020
Om nog onbekende reden worden de dag- en weekoverzichten niet meer verstuurd. Kijk daarom in de rubriek "Laatste berichten" om een overzicht te krijgen van de recente berichten. Excuses voor het ongemak!
Dropbox veilig voor Ransom software?
Geplaatst op 29 november 2017 om 17:26 door gerritschraa

Ik lees net het bericht op de website van seniorweb over het maken van een backup via Dropbox gebruik. Prima artkel, ik werk al jaren zo en het bevalt mij goed. Maar ik lees hier ook dat, indien je bestanden versleuteld zijn door Ransomware, dat je ze dan zo van Dropbox website af terug kunt zetten. Ik ging er altijd van uit dat een versleuteling via de continu internetverbinding en continu synchroniseren door Dropbox ook bij de cloud van Dropbox besmet raken. Wat zie ik over het hoofd?

5 reacties
BenW zegt:

U ziet in principe niets over het hoofd. Een mogelijk scenario:
Moment 1, laten we zeggen gisteren. Uw bestanden zijn nog niet met ransomware versleuteld en u maakt een back-up van uw bestanden naar Dropbox.
Moment 2, vandaag. U constateert dat bestanden zijn geblokkeerd door ransomware. Hoe u dat oplost is voor nu even een ander verhaal, maar u had gelukkig gisteren een back-up gemaakt. Deze kunt u weer terugzetten en de versleutelde bestanden vervangen.
Maar ... het cruciale aspect is dat tussen het moment van de besmetting er geen synchronisatie met Dropbox mag hebben plaatsgevonden! In dat geval zouden ook de bestanden op Dropbox zijn besmet.
Advies dus bij Cloud-synchronisatie, niet automatisch laten synchroniseren, maar zelf het moment bepalen. Daarmee voorkomt u onaangename verrassingen.

29 november 2017 om 19:36.
gerritschraa zegt:

Hallo Ben, dank je voor je reactie. Als de schrijver van dit artikel het ook zo heeft bedoeld zoals jij schrijft, begrijp ik het. Maar ik en mogelijk veel andere gebruikers kiezen voor Dropbox vanwege de continu automatische synchronisatie. Andere Dropbox artikelen op de website van SeniorWeb gaan ook uit van deze werkwijze.
De mogelijke werkwijze zoals jij omschrijft is niet specifiek iets voor Dropbox, maar kan met elke cloudoplossing gerealiseerd worden. Wel weet ik dat Dropbox ook vorige versies van gewijzigde bestanden bewaart. Wellicht doelt de schrijver van het artikel daarop?

29 november 2017 om 21:08.
Dirk Boom zegt:

Dat automatisch synchroniseren geldt ook voor Onedrive.
Deze services nestelen zich t.b.v. gebruiksgemak in de computer, er zullen weinigen zijn die dit synchroniseren gaan uitzetten. Bij mij komt de gedachte niet op.
De vraag is dus hoeveel risico je eigenlijk loopt, en hoe je inbreken voorkomt. Daar is van alles aan te doen. Verder zou het best kunnen dat er in de cloudservice barrières zijn ingebouwd want zo'n dienstverlener wil echt niet met dit soort grappen groot in het nieuws komen.
Microsoft begrijpt dit, in een Seniorweb nieuwsbrief zag ik een tip om in Defender een schuifje aan de zetten (geldt alleen voor de meest recente versie van Windows 10).
Andere virusprogramma's zullen er ook wel iets voor hebben.
100 % veiligheid bestaat niet.

29 november 2017 om 21:51.
BenW zegt:

In het kader van het onderwerp is dit een interessant artikel.
Ik neem aan dat het voldoende antwoord geeft.

29 november 2017 om 22:01.
gerritschraa zegt:

Inderdaad een zeer interessant artikel.
ik wil nog vermelden dat ik ook ca. 2 wekelijks mijn gehele Dropbox bestand kopieer naar een externe HD die direct daarna weer wordt afgekoppeld

30 november 2017 om 10:07.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Internet en cloud-Club?
Internet en cloud-Club