Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Internet en cloud-Club
NPO Start Plus via Smart tv?
Geplaatst op 10 december 2018 om 19:37 door HermaH

Sinds vorig jaar hebben we een smart tv. Nu lees ik steeds over NPO Start Plus waar je na registratie en voor een paar Euro per maand hele series kunt bekijken en andere die niet op de gewone tv-zenders worden getoond.
Maar ik begrijp dat NPO Start Plus eigenlijk uitzendt via internet en wel alleen via smart phones en tablets c.q. iPhones en iPads (deze laatste twee hebben wij).
Wij zouden graag samen kunnen kijken via ons mooie grote tv toestel en niet met z'n tweeën voor het kleine beeldje willen kruipen.
Vaag begrijp ik via nogal cryptisch geformuleerde berichten dat het óók mogelijk moet zijn te kijken via een smart tv van ná 2014 (de onze is een Sony van 2017) maar een duidelijke uitleg daarvoor kan ik nergens vinden.
Kan iemand ons op dit punt advies geven cq wijzer maken?

21 reacties
avatar
Ex-lid zegt:

Wat is uw type Sony Smart TV ?

In basis is de werking, dat er een app voor NPO Start Plus moet kunnen worden gedownload.

Een tweede mogelijkheid (als deze app downloaden niet mogelijk is), is de uitzending vanaf uw iPad of iPhone naar uw Sony TV streamen. Als dat standaard niet kan, dan kunt U een Chromecast of een AppleTV (4) overwegen. Op de AppleTV kunt U de NPO app en nog veel meer apps installeren.

10 december 2018 om 20:06.
Dirk Boom zegt:

Betr het vinden van apps op een Sony smart TV, helpt deze uitleg?
Het zal ook wel in de gebruiksaanwijzing staan of in de helpfunctie.
Het klopt dat de app niet op smart TV's van voor 2014 zal werken, en evenmin op sommige andere smart TV's, maar wel altijd m.b.v. een chrome cast.
PS Netflix is uitgebreider (en duurder).

10 december 2018 om 20:40.
avatar
Ex-lid zegt:

Sony gebruikt meerdere Operating Systems, niet alleen Android, maar o.a. ook Bravia. Vandaar mijn vraag over welke type. Op de één kan het wel, op de ander kan het niet. Ook kan het altijd via een AppleTV, type 4 (omdat er al Apple apparatuur wordt gebruikt).

Misschien is het zelfs voor een paar euro oplosbaar met een app voor iPhone / iPad...

10 december 2018 om 20:46.
HermaH zegt:

We hebben een Sony KDL-49WE660, gekocht
In 2014 kwamen we in NL wonen en hebben toen voor onze vorige TV (wel HD maar niks smart of zo) een Apple tv kastje gekocht en daar vanwege andere h.h. besognes nooit aan toegekomen, het ding is inmiddels al lang vervangen door een andere soort, ik meen dat we hem niet eens meer hebben.
De link van Dirk moet ik nog volgen, maar niet meer vanavond, we hebben nu bezoek en willen niet laat naar bed.

10 december 2018 om 21:39.
avatar
Ex-lid zegt:

Bedankt voor de terugmelding. Ik heb het volgende vast kunnen stellen:

- TV heeft WiFi;
- TV beschikt over WiFi direct voor Screen-mirroring iPhone/iPad (=gedoe);
- TV beschikt over Miracast, maar daar kan Apple niet mee omgaan;
- Besturingssysteem TV = Linux (variant);
- Alleen Apps uit de Opera store kunnen worden geïnstalleerd;

Dit laatste moet U zelf doen (of NPO start hier bij zit ??), maar ik vrees het ergste....

Als de Opera Store U geen soelaas biedt en U bereid bent om er iets aan uittegeven, dan adviseer ik toch de AppleTV4. Daarop kan het zonder meer.

Maar misschien heeft een ander SW clublid Miracast werkend en dan van iPad > Sony TV (zonder gedoe).

Hier mogelijk wat Apps voor Mac en/of iPhone/iPad om het softwarematig op te lossen.

10 december 2018 om 22:25.
Willem-B zegt:

Helaas is het niet mogelijk NPO of NPO Start rechtstreeks op de Sony KDL-49WE660 te installeren. NPO maakt daarvoor geen TV-App en de kans dat er een komt is zeer klein.

De kwaliteit van MiraCast in combinatie met IOS wordt op diverse forums als onvoldoende tot zeer slecht beoordeeld. Deze vorm van communicatie wordt met behulp van Screen-mirrorring gerealiseerd en dat protocol wordt niet door Apple-IOS gesupport.
Apple werkt met het eigen Airplay protocol, dat is beschikbaar op alle Apple platformen.

Mocht je de oude Apple TV toch nog terug vinden, die zal ook nog wel werken. Ik kijk zelf nog met een Apple TV 2 en die voldoet nog prima.

Soms is de verbinding tussen de iPad/ iPhone en de Apple TV 2 niet helemaal stabiel, maar meestal doet hij het prima, ook vanaf een Mac(book).
Instabiliteit van de koppelingen komen ook voor bij RTL-XL en specifiek bij interrupties van de reclameboodschappen.

Als je een Apple TV nieuw wilt kopen, dan is er een goed artikel verschenen in iCulture magazine.

In uw situatie is een Apple TV dus een aanrader. De consumentenbond heeft deze nog getest.
 

12 december 2018 om 10:37.
avatar
Ex-lid zegt:

Alternatief idee:

U heeft een iPad, daarop kan de NPO Start Plus app worden geïnstalleerd.

U heeft een Lightning naar HDMI adapter nodig. (€55,00*) + extra HDMI-kabel.

Daarmee kunt U uw iPad op de Sony TV aansluiten op een HDMI-ingang en daarmee naar NPO Start Plus kijken via uw iPad. Ik zal straks testen of dit inderdaad werkt.

Inmiddels met NPO Start Plus getest: bij mij werkt het.

*) Koop de originele Apple adapter, anders werkt het niet of deels. Er zit n.l. een kopieer beveiliging ingebouwd.

12 december 2018 om 12:21.
HermaH zegt:

Meteen die link gevolgd, bedankt!
Daar heet het Lightning naar Digitale AV Adapter en ze hebben ook een Lightning naar AV Adapter (zelfde prijs)
Even voor de zekerheid: Is de eerstgenoemde hetzelfde als Lightning naar HDMI ??

12 december 2018 om 13:33.
avatar
Ex-lid zegt:

Beste Pounamu, je moet echt die van de link hebben (Digitale dus). Die andere is voor een andere (VGA) aansluiting. Alleen bij HDMI wordt ook het geluid doorgegeven. Neem ook een iets langere HDMI kabel (1,5 ~ 2 meter), dat is handig bij het aansluiten en bedienen van de iPad.

12 december 2018 om 13:55.
Willem-B zegt:

De prijs van zo’n adapter is best fors. Dan heb je ook nog een HDMI kabel nodig.
Op Marktplaats en refurbished winkels zie je dan al Apple TV 3 voor ongeveer dezelfde prijs.

De lightning connector is ook niet toekomstbestendig. Apple begint al met USB-C connectoren op de iPad Pro.

Dan is een wireless oplossing toch weer moderner.

12 december 2018 om 14:53.
avatar
Ex-lid zegt:

WG-Beekhuis heeft wel een punt qua future-proof-heid van de lightning aansluiting. Toch is dit op korte termijn een oplossing. Als de hoogte van de investering niet uit maakt, had ik al een AppleTV4 geadviseerd (€ 159,- voor het 32Gb basismodel / € 199,- voor 4K model).

Op de AppleTV4 kan de NPO Start Plus app worden geinstalleerd. Dit kan niet op de AppleTV3. Een gebruikte AppleTV kan heeeel veel gedoe opleveren, als deze niet volledig teruggezet is naar de fabrieksinstellingen.

Het is niet bekend hoelang de iPad nog mee kan/moet. Tegen de tijd dat de iPad vervangen wordt, zullen er wel verloop-adapters zijn om lightning op usb-c aan te sluiten. Die zijn er nu al, maar die geven (nog) geen audio / video door.

Waar te makkelijk overheen gelopen wordt is de oplossing om vanaf de iPad te streamen naar een AppleTV3. Als zo’n AppleTV ook nog via WiFi is aangesloten dan mag je wel een heel goed thuis-netwerk hebben om één en ander goed af te laten spelen. De meeste particuliere huizen hebben geen ethernet-bekabeling. Dan wordt goedkoop pas echt duurkoop als het niet blijkt te werken, of haperend werkt.

12 december 2018 om 17:10.
HermaH zegt:

We zijn hier nu druk aan het lezen en trachten e.e.a. te begrijpen. mijn man heeft intussen een HDMI kabel gevonden en ook onder uit een doos het Apple tv-tje gevist. Dat is echter de eerste uitvoering, van 2013 of 2014.
In ieder geval heb ik zojuist een NPO Start id aangemaakt en geabonneerd op NPO Start Plus. We kunnen nu dus alles zien wat we daar willen, maar nog niet via de tv;-)
Getergd door flinke verkoudheden zoeken we onze weg verder ... daar hebbe we even tijd voor nodig. Ik laat van me horen als we iets bereiken via de tv.
Zéér bedankt zover!!

12 december 2018 om 17:45.
avatar
Ex-lid zegt:

U zou kunnen proberen om die gevonden AppleTV op de Sony TV aan te sluiten en weer operationeel te maken. Als de AppleTV weer operationeel is dan zou je daar de uitzendingen / programma’s vanuit de NPO Start Plus app op de iPad (of iPhone) naar toe kunnen streamen en kijken of dat werkt en hoe dat bevalt.

Hier kunt U lezen hoe je (eventueel) de gevonden AppleTV terugzet naar de fabrieksinstellingen en opnieuw kan configureren.

12 december 2018 om 17:50.
Willem-B zegt:

Als de Aple TV wit van kleur is, dan heb je een versie 1, als hij zwart is dan is hij minimaal versie 2. Als je via een netwerkkabel of WiFi aansluit dan zal er een update plaatsvinden van de Firmware en daarmee wordt dan ook de YouTube.app verwijderd. Dat maakt niet uit want ok YouTube kun je streamen.

12 december 2018 om 19:28.
HermaH zegt:

Hij is zwart en mijn man zei daarstraks dat het versie 2 of 3 moet zijn.
We gaan verder... en zien wel.

12 december 2018 om 19:39.
Willem-B zegt:

Mijn situatie is dat de Apple TV 2 met WiFi aan de Router is gekoppeld en de iPad ook. Eerder had ik de Apple TV ook wel met een netwerkkabel verbonden, maar dat maakt geen verschil. Sterker nog alles via WiFi is bij mij storingsvrij.
Vanaf 2013 is de Apple TV versie 3.

12 december 2018 om 20:25.
HermaH zegt:

Dat kan kloppen, mijn man heeft het net opgezocht. Wij kwamen pas begin 2014 in na 10 jaar Nieuw Zeeland in Nederland wonen, hadden voor die tijd geen weet van digitale totaal pakketten laat staan Apple tv. Wij hebben inderdaad versie 3, dus uw laatste bericht geeft hoop.
Zoals gezegd ik zal rapporteren hoe het ons vergaat, momenteel hebben we even andere (persoonlijke) prioriteiten, maar we hopen hier toch snel uit te komen.
(Terzijde: Wij geven niets om Netflix, noch Videoland, hebben beide al geprobeerd, maar NPO Start heeft opties die wij interessant vinden.)

12 december 2018 om 20:47.
avatar
Ex-lid zegt:

Deze AppleTV operationeel maken en de netwerk-snelheid (WiFi) zijn bepalend voor het slagen van de operatie.

12 december 2018 om 21:32.
Willem-B zegt:

Succes en beterschap met de verkoudheden. We wachten geduldig af op goede berichten of aanvullende vragen.

12 december 2018 om 22:27.
HermaH zegt:

Het heeft even geduurd, maar we hebben het voor elkaar. Mijn man heeft alle suggesties met veel geduld gelezen en uiteindelijk is het gelukt met die van nnsa (zie de screenshot).
Met een HDMI kabel, onze "oude" Apple TV en iPad (Air Play geactiveerd) .
We kunnen nu hele series bekijken van NPOStart, die we via NPO eens per week aangeboden krijgen. Leuk!
en... allen zéér bedankt namens ons allebei.
 

Schermafbeelding2019-05-07om17.33.05.jpg
7 mei 2019 om 17:40.
Willem-B zegt:

Mooi dat het gelukt is, veel plezier met deze oplossing en met het terugkijken van TV-programma's

8 mei 2019 om 10:52.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Internet en cloud-Club?
Internet en cloud-Club