Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Internet en cloud-Club
Is IP-adres via ander Wifi-net op een andere pc te achterhalen?
Geplaatst op 17 december 2018 om 17:44 door Maxime
In verband met mijn privacy wil ik graag weten, als ik een andere laptop gebruik met een ander Windows-systeem en deze meeneem naar een ander adres met een open wifi-net, bijv. een café of hotel, is mijn IP-adres of andere gegevens dan toch te achterhalen door derden?
Maakt het hierbij uit of men bijv. deelneemt aan een internetforum, zoals Wikipedia?
46 reacties
BenW zegt:

Ja en nee. Het IP-adres wordt bepaalt door de router van de betreffende locatie. Dit betekent dat het IP-adres van de verbinding vanuit een café anders zal zijn dan het adres thuis.
Daarnaast bestaat een MAC-adres. MAC staat voor Media Access Control en is hardwarematig toegekend aan een apparaat.
Dus, de laptop zal op verschillende locaties niet herkend worden als dezelfde laptop op basis van het IP-adres, maar is wel te herkennen aan het MAC-adres.

17 december 2018 om 18:00.
Maxime zegt:
Veel dank. Ik vraag het omdat een oudere dame mijn hulp in vroeg. Zij is wat eenzaam en zit daarom op een datingsite-forum, maar kreeg last van een stalker. Ook als de dame op een andere locatie met een andere pc op dat forum zat, wist die stalker toch te achterhalen dat zij het was.
Nog drie aanvullende vraagjes graag:
• Kan je dat MAC-adres op een of andere manier omzeilen?
• En geldt die MAC alleen voor wie op internetfora actief is of ook als je gewoon internet?
• En maakt het dan niet uit welke pc van jezelf je dan gebruikt, omtrent die MAC?

Het laatste begrijp ik namelijk niet zo goed: als elk pc een eigen MAC-adres heeft, zou toch moeten uitmaken welke pc je gebruikt. Die dame heeft namelijk twee laptops van twee verschillende merken, maar heeft toch last van die stalker, ongeacht welke laptop ze waar gebruikt (als ze dus actief is op internetfora).
17 december 2018 om 18:59.
BenW zegt:

Wat het MAC-adres betreft, dat is uniek v.w.b. het apparaat. Net zoals bijvoorbeeld het chassisnummer van een auto. Daarnaast is in internetbegrippen het MAC-adres het echt unieke adres. Daarom wordt het ook wel het fysieke adres genoemd of het BIA (Burned-In-Adress). Dit valt niet te omzeilen en geldt altijd wanneer het apparaat zich op internet begeeft.

Een meer logische verklaring voor de stalker zie ik in de registratiegegevens van de dating-site. Op één of ander manier is betrokkene blijkbaar achter de gegevens van mevrouw gekomen. Dit kan het mailadres zijn, de chatnaam, inschrijvingsnummer en al dat soort gegevens waaraan een deelnemer herkend kan worden. O ja, en niet te vergeten met welk profiel zij zichzelf toont.

17 december 2018 om 19:14.
Willem-B zegt:

Als die overlast blijft aanhouden dan is het te overwegen dat mevrouw haar account (laat) verwijderen en een nieuw account neemt.
Misschien is het ook mogelijk dat de supportaffdeling van de dating site de stalker de toegang ontzegt of dat deze geblokkeerd wordt voor de connectie met mevrouw.

17 december 2018 om 20:37.
Maxime zegt:
Maakt het dan niet uit wanneer je een ander e-mailadres neemt als je deelneemt aan een internetforum?
(ik vergiste me overigens gedeeltelijk omtrent die dame, het bleek een soort discussieforum te zijn zonder aanmaak van een persoonlijk profiel en zonder eigen account).

Overigens lees ik op Wikihow.com drie methoden om je MAC-adres te wijzigen.
https://nl.wikihow.com/Het-Mac-adres-van-je-pc-wijzigen
Ik weet niet of deze info verouderd is en nog mogelijk is onder Windows 10.
17 december 2018 om 21:18.
Maxime zegt:

En ik vond ook nog iets over het MAC-adres wijzigen (of een aspect ervan) op het forum van Computeridee:
https://forum.computeridee.nl/showthread.php?t=54248
Er wordt daar ook gesproken over 'spoofen' - geen idee wat het is.

Nou ja, zo technisch gedetailleerd hoeft het van mij zeker niet. Maar het voelt vervelend als men op internetfora wordt gestalkt louter op basis van een e-mailadres (dat je vaak moet opgeven om deel te mogen nemen). Dat is eigenlijk de kern van mijn vraag.
Anders moeten we sommige fora maar vermijden, vrees ik.
 

17 december 2018 om 21:31.
Willem-B zegt:

Wijzigen van het MAC adres is in dit geval niet succesvol omdat dit niet de ingang is voor de stalker.
Spoofing van MAC adressen komt voor in netwerken en zorgt voor het maskeren ervan.
In de meeste gevallen kun je niet zelf het MAC adres veranderen.

Je moet het echt zoeken in een oplossing dat de identiteit van mevrouw niet meer herkenbaar is zodat de stalker haar aanwezigheid op dat forum niet meer herkent.
Mevrouw kan dan beter op haar mailadres bij de mailprovider een Aliasnaam erbij nemen of een nieuw mailadres bij een gratis prividee als Gmail of Outlook, en dat verder alleen maar voor de Fora gebruikt.

17 december 2018 om 21:49.
BenW zegt:

Even iets over spoofing. In letterlijke zin is spoofing je voordoen als een ander, bijvoorbeeld door het mailadres van een ander te gebruiken als afzender adres. Daarnaast wordt spoofing gebruikt op netwerkniveau door het MAC-adres met software te maskeren. Dit noemen we MAC-spoofing. Nu lijkt mij dit hier niet relevant, aangezien deze methode voornamelijk wordt toegepast door hackers.

17 december 2018 om 22:05.
Dirk Boom zegt:

Als ik het goed begrijp, dan heeft de betr. mevrouw iets teveel persoonlijke gegevens verstrekt op een discussieplatform. Dat is natuurlijk erg vervelend maar ik denk niet dat de stalker een technische ingreep heeft gedaan.

17 december 2018 om 22:30.
Maxime zegt:
Mevrouw heeft onder een andere gebruikersnaam en met een ander gratis mailadres toen weer deelgenomen aan het forum (en deze alleen daarvoor gebruikt), maar dat hielp niet.
Kan een beheerder van een internetforum dan misschien ook een hacker zijn en zo een stalker worden?

Als ik u beiden goed aanvoel, ben je op een internetforum via de MAC dus altijd te traceren. Dit lijkt me geen prettige gedachte...
Dat als je eenmaal de eerste keer een e-mailadres hebt opgegeven, dat je daarna altijd traceerbaar blijft door die MAC waar en met welke computer of welk mailadres je ook op internetfora zit.

Dhr. Wuring schreef eerder: je MAC-adres is als een chassisnummer. Daarom begrijp ik niet goed hoe dit ook voor andere laptops kan gelden in een andere (openbare) wifi omgeving. Want dat heeft die dame toch echt zo ervaren, en ik heb gezien dat het ook zo is.
 
17 december 2018 om 22:48.
Maxime zegt:

Aan Dirk Boom: "mevrouw heeft iets te veel persoonlijke gegevens geschreven op dat forum", zegt u. Dat heeft ze gecheckt met een andere gebruikersnaam met een ander e-mailadres door slechts één zeer neutraal zinnetje te schrijven. Maar ook daar reageerde de stalker gelijk op. Hij herkende haar dus.

Veel mensen (senioren) zitten op internetfora via hun (verzonnen) e-mailadres, daarom acht dit item toch wel erg belangrijk.

17 december 2018 om 22:54.
BenW zegt:

Dan heb ik het mogelijk niet helemaal goed uitgelegd. Het MAC-adres is altijd uniek van die specifieke laptop. De ene laptop heeft dus een ander MAC-adres dan de andere. Het IP-adres daarentegen kan wel gelijk zijn als gebruik wordt gemaakt van dezelfde router.

Verder lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat de site-beheerder in dit geval de stalker zou zijn. Eerder zie ik een ingang ten aanzien van het gebruikersprofiel. De vraag is nu hoe mevrouw zich op dit forum toont. Het is een datingsite, dus zal er ongetwijfeld iets omtrent geslacht, leeftijd, enige omschrijving, en dat soort dingen worden genoemd. Gebruikt zij met beide mailadressen, laten we het maar aliassen noemen, hetzelfde profiel?

17 december 2018 om 22:58.
Willem-B zegt:

Misschien is het mogelijk dat haar IP-adres opvraagbaar is via dat forum. Kijk maar eens bij de site GRC.com (Steve Gibson). Daar staan ook gratis tools om het IP adres te maskeren.
ik zou zeker ook de beheerder van het forum erbij betrekken om de stalker te laten blokkeren.

17 december 2018 om 23:02.
BenW zegt:

Daar nog even over ;-) Gebruik zo mogelijk in dit soort omstandigheden een VPN. Dan wordt ook het IP-adres gemaskeerd.

17 december 2018 om 23:05.
Willem-B zegt:

Misschien dat dit artikel inzicht kan verschaffen over het IP-adres: Een manier om IP adressen te achterhalen

17 december 2018 om 23:30.
Maxime zegt:
Hartelijk bedankt voor de tips en verwijzingen naar andere info-sites hierover. Om de vraag proberen af te ronden begrijp ik het dus als volgt:

• Dat vanaf een andere locatie met een openbaar wifi-netwerk je eigen IP-adres nooit te achterhalen is (afgezien van speurwerk door de politie) en het MAC-adres van je pc er niets mee te maken heeft, omdat MAC alleen een lokaal netwerk betreft (thuis/kantoor).
• Dat wie deelneemt aan een forumdiscussie op internet met een ander gratis e-mailadres (gmail enz.) of niet-bestaand mailadres niet traceerbaar is als hij of zij dit doet vanaf een andere locatie: bij iemand anders thuis op een ander straatadres of via een openbaar wifi-netwerk (hotel, trein, bibliotheek enz.).

Deze twee eindconclusies kloppen zo?
18 december 2018 om 06:39.
BenW zegt:

Voor het gemak de conclusies gekopieerd en waar nodig in cursief van commentaar voorzien.

• Dat vanaf een andere locatie met een openbaar wifi-netwerk je eigen IP-adres nooit te achterhalen is (afgezien van speurwerk door de politie) en het MAC-adres van je pc er niets mee te maken heeft, omdat MAC alleen een lokaal netwerk betreft (thuis/kantoor).
Commentaar: het IP-adres is te achterhalen door iemand die weet hoe dat moet. Dat is niet zo moeilijk en kan in beginsel door iedereen worden achterhaald.
Een MAC-adres is het fysieke nummer van het apparaat. Heeft niets met een netwerk te maken en dit nummer is altijd inzichtelijk, ongeacht de locatie, mits verbonden met internet. Dit geldt voor elk apparaat die op wat voor manier dan ook is verbonden met internet. Dus computerapparatuur, printers, smartphones, smart-TV, e-reader, enzovoorts.


• Dat wie deelneemt aan een forumdiscussie op internet met een ander gratis e-mailadres (gmail enz.) of niet-bestaand mailadres niet traceerbaar is als hij of zij dit doet vanaf een andere locatie: bij iemand anders thuis op een ander straatadres of via een openbaar wifi-netwerk (hotel, trein, bibliotheek enz.).
Commentaar: helaas ook niet waar. Wanneer een persoon zich op internet begeeft is deze in beginsel te herleiden. Dit d.m.v. de apparaat gegevens (IP-adres, MAC-adres) welke hij/zij gebruikt, dan wel d.m.v. het profiel die hij/zij gebruikt (mailadres, chatnaam, NAW-gegevens, telefoonnummer, enzovoorts). Het is weliswaar mogelijk om apparaat gegevens te maskeren door o.a. gebruik te maken van een Virtual Private Network (VPN), echter, deze zijn hoe dan ook wel inzichtelijk voor de internet- en VPN provider, thuis en elders.

Edit. Nog even een puntje ter geruststelling? Het IP-adres e.d. op een forum, zoals ook hier op SW, is niet zomaar 1,2,3 te herleiden. Gelukkig zijn daarvoor de persoonsgegevens van dergelijke omgevingen doorgaans goed afgeschermd. Het herleiden van de adressen is dus alleen mogelijk wanneer je rechtstreeks toegang tot de 'bron' hebt. D.w.z. hetzelfde netwerk, een mailadres e.d.

18 december 2018 om 09:42.
Dirk Boom zegt:

Het lijkt er dan toch op dat de stalker op andere wijze heeft volgehouden.

18 december 2018 om 12:29.
Maxime zegt:
Misschien zoeken we het beiden nu wat te ver en raken we wat uit koers. Mogelijk dat een aardig voorbeeldje het ietsje meer verduidelijkt voor mij:

Als ik bijv. uw laptop zou mogen lenen en ik ga daarmee in de bieb van Sas van Gent actief internetten, ook aan fora deelnemen, dan weet men enkel dat dit de laptop van Ben Wuring is, maar niet WIE uw laptop op enig moment daadwerkelijk gebruikt (zoals uw auto ook op uw naam staat, maar er evengoed iemand anders in kan rijden).
Misschien kan de bieb in Sas van Gent van alles achterhalen of herleiden over Ben Wuring, maar de kernvraag is of ook derden dit tegelijk kunnen doen als u bijv. op een internetforum zit vanuit Sas van Gent.

Als u bijv. 3 verschillende laptops thuis heeft (met dus 3 verschillende MAC-adressen) en die elders afwisselend gebruikt (dus niet thuis), kan men op basis hiervan toch nooit weten dat achter al die drie laptops Ben Wuring zit? Immers in de bieb van Sas van Gent maakt u gebruik van het IP-adres van de bieb aldaar.

Zo bedoelde ik dus mijn eerdere vraagstelling, dus puur even op basis van IP-adres en MAC-adres, en geen andere bronnen of gegevens.

Overigens begrijp ik dan niet zo goed waarom op fora heel veel mensen een alias of nickname gebruiken, als toch te achterhalen is wie hij of zij werkelijk is.
 
18 december 2018 om 13:34.
BenW zegt:

Ten aanzien van de eerste opmerking: dat is correct. Als u mijn laptop gebruikt kan een ander nooit zien dat u daar achter zit, op geen enkele manier, ook niet op een willekeurig forum. Of de webcam moet aan staan ;-)

T.a.v. de tweede opmerking: ook dit is correct. Hier geldt hetzelfde als boven.

T.a.v. de laatste opmerking. Aliassen worden gebruikt om jezelf niet herkenbaar te maken. Op fora, dus ook hier op SW, wordt je daarmee afdoende afgeschermd en zijn jouw gegevens of herkomst op basis van IP-adres / MAC-adres niet te herleiden (zie ook Edit bij vorige reactie).
Echter, wat zou kunnen worden vergeten is dat je jezelf wel 'alias x' zou kunnen noemen, maar als de profielbeschrijving daarentegen weer aanleiding geeft om een link te kunnen leggen, heeft het alias niet zoveel zin.
Bijvoorbeeld: Stel dat mevrouw zich 'Jantine' noemt op de site en daarnaast nog een alias hanteert als 'Sophie', maar bij beide zich voorstelt als een vrouw van 58, wonende omgeving Haarlem en daarbij verder nog wat kenmerkende zaken als hobby's, belangstelling, enzovoorts. Dan kan het een 1+1=2 situatie worden.

18 december 2018 om 14:03.
Dirk Boom zegt:

Of misschien reageert hij/zij wel op elke nieuwkomer.

18 december 2018 om 14:10.
Maxime zegt:

Nagekomen:
U schrijft dat een MAC-adres niets met een netwerk heeft te maken [...], maar dit nummer wel altijd inzichtelijk is, mits men verbonden is met internet.
Maar je kan alleen toch maar verbonden zijn met een netwerk door internet...
Het is of het een of het ander, hier kan ik u echt niet meer volgen.
(Nogmaals: het gaat mij niet om een providerbedrijf als Ziggo die alles kan volgen, maar of derden deze inzichtelijkheid ook kunnen hebben).

18 december 2018 om 14:20.
BenW zegt:

De vraag is dus hoe definieer je een netwerk. En dat kun je zo ruim of zo klein opvatten als je wilt. Letterlijk genomen betekent het 'Een systeem voor communicatie tussen twee of meer computers'. Maar eigenlijk is de grootte van het netwerk niet zo relevant. Het gaat er om dat elk met internet verbonden apparaat herkenbaar is aan het unieke MAC-adres. Ze zijn verbonden omdat ze zijn gekoppeld via de router thuis, op het werk, in het café, noem maar op en dus vindbaar via het ultieme netwerk 'Internet'. In die betekenis kun je Internet zien als netwerk, maar mijn interpretatie van uw 'netwerk' betrof het thuisnetwerk of het netwerk van het Internetcafé e.d. Kortom, er bestaat een gradatie in de benaming en betekenis van 'netwerken', zoals Personal Area Network (PAN), Local Area Network (LAN), Metropolitan Area Network (MAN), Wide Area Network (WAN), Global Area Network (GAN) of Virtual Private Network (VPN).

18 december 2018 om 14:34.
Niekie zegt:

In elke pc/laptop (eigenlijk elk apparaat dat met internet kan/of is verbonden zit een netwerkkaart.
Soms is dit er 1 voor een draad en soms is het er 1 voor een draadloze verbinding.

Deze kaarten krijgen in de fabriek waar de pc/laptop wordt gemaakt al een uniek nummer " ingebrand". Dat noemt men het Mac adres.
Zo wat duidelijker?
Ik kwam trouwens bijna dezelfde vraag tegen op het forum van Computer Idee?

Niek

18 december 2018 om 15:33.
BenW zegt:

Is dat zo? Ik neem aan dat de strekking van het verhaal en de antwoorden daarop dan min of meer overeen komen? Heb je de link nog beschikbaar? Heb niet zoveel zin om te zoeken :)

18 december 2018 om 15:43.
Niekie zegt:

Deze Ben link.

Niek

18 december 2018 om 15:55.
BenW zegt:

Niek, dank je.
Er stond in elk geval nog een opmerking die hier het vermelden waard is:
"Echt jouw naam achterhalen kan alleen via jouw provider met een gerechtelijk bevel."
Dit is helemaal correct. Mogelijk dat de discussie gevolgd is m.b.t het vrijgeven van persoonsgegevens van Usenet gebruikers. Providers weigeren dit vooralsnog categorisch om privacyredenen.
Dus, kunnen de NAW gegevens worden herleid a.h.v. het IP-adres? Ja. Worden ze verstrekt door providers? Nee, alleen op gerechtelijk bevel.

18 december 2018 om 16:35.
Maxime zegt:
Okay, het is me globaal nu toch wat duidelijker geworden, waarvoor veel dank. Het blijft ook een lastig, gevoelig onderwerp.
In ieder geval iedereen hartelijk bedankt voor de antwoorden.
Hopelijk was ik niet al te lastig, maar ja, als het om privacy gaat kan je tegenwoordig niet voorzichtig genoeg zijn....
U allen fijne feestdagen gewenst en een gezond 2019!
18 december 2018 om 17:30.
Willem-B zegt:

Nog een mogelijke oorzaak. Stel dat de stalker een buurman is van mevrouw en mevrouw heeft nog een oude router, waarbij geen beveiliging of slechte beveiliging is ingesteld, dan is het mogelijk dat de stalker toegang kan krijgen tot de router.
In dat geval kan de stalker ook in de router zien welke IP-adressen zijn gelogd.
Het is natuurlijk een behoorlijke toevalstreffer, maar het komt best vaak voor.
Mevrouw kan dan bij haar provider een nieuwe router aanvragen en dan krijgt zij ook een nieuw IP-adres toegewezen.

18 december 2018 om 20:28.
Maxime zegt:
Om nog even dhr. WG-Beekhuis netjes te antwoorden: nee, de stalker is geen buurman van die mevrouw. Want de moderator van die lokale website (met discussieforum) is inmiddels bekend, het is wel in dezelfde stad van mevrouw. Het stalken beperkte zich overigens steeds tot "ik weet toch wie je bent" en uitte zich dus niet in verbale agressie of intimidatie, maar was voor die mevrouw toch vervelend en eng, als iemand je herhaald laat weten dat hij je volgt, dus ook als je een andere nickname of mailadres gebruikt.

Overigens zag ik net ergens, dat er ook een onderscheid wordt gemaakt tussen een statisch IP-adres en een dynamisch IP-adres. Dat is u bekend?
Een dynamisch IP-adres schijnt iets veiliger te zijn, omdat bij internetten je steeds weer een ander IP-adres krijgt toegewezen, althans zo begrijp ik het.
En dat tegenwoordig ook bijna iedereen een dynamisch IP-adres heeft.
Alleen weet ik niet hoe ik dat bij mijzelf kan zien, dus op mijn PC.
18 december 2018 om 22:09.
Maxime zegt:

Met een glimlach: de moderator van deze Seniorwebsite kan dus zien en weten wat mijn MAC-adres is, en ook die van Ben Wuring, WG-Beekhuis, Niekie e.a.
Als ik daarvan nou een screenshot zou kunnen krijgen, dan zou dat 't mooiste bewijs zijn....

18 december 2018 om 22:16.
BenW zegt:

Haha, dat zou de websitebeheerder zeker kunnen leveren, maar daar gaat hij/zij niet intrappen. Er is nog zoiets als de AVG wetgeving of GDPR (General Data Protection Regulation).

En ja, er worden inderdaad dynamische en statische IP-adressen gegenereerd. Dynamisch is veiliger en hoe het in de eigen situatie is geregeld is in te zien middels het IP-adres (!) van de router. Deze is te benaderen door zoiets als http://194.183.121.1/ in te typen in de adresbalk van de browser.
NB: doe geen moeite dit adres over te nemen. Ik heb het volledig random gemaakt. Het adres van de eigen router is meegeleverd door de provider, inbegrepen inloggegevens. Indien niet gewijzigd is dit normaliter admin en password.

18 december 2018 om 22:28.
Willem-B zegt:

Het MAC adres is nooit bekend voor buitenstaanders. In de eigen router wordt een IP adres toegekend. Een dynamisch IP-adres betekent dat deze kan verlopen en in de meeste gevallen krijg je een zogenaamde lease na 7 dagen, mits je in die 7 dagen niet meer aankomt. Helaas is het zo dat de providers in Nederland werken met statische adressen, vanwege het feit dat bij wet geregeld is dat alle dataverkeers gegevens moet worden bewaard. Dat lukt met dynamische IP adressen niet zo gemakkelijk en daarom zijn de meeste IP adressen statisch.
Statische IP-adressen gebruik je ook vaak zelf als je een printer of een netwerkschijf (NAS).

In Duitsland ligt dat anders, daar is bij Wet geregeld dat alle IP-adressen dynamisch moeten zijn en dat zeer iedere gebruiker regelmatig een ander IP adres krijgt toegewezen i.v.m privacy.

18 december 2018 om 22:36.
Willem-B zegt:

Volgen mij heeft Ben een eigen Website, misschien kan Ben dan zien welke gegevens traceerbaar zijn op zijn site.

18 december 2018 om 22:40.
Niekie zegt:

Als ik mijn router modem een 24 uur uitzet en ik schakel hem weer in, is mijn externe ip adres meestal gewijzigd.
Volgens mij is het Nederland een beetje provider afhankelijk hoe het werkt (dynamisch of statisch).
Men logt toch altijd per ipadres aan wie het is toegewezen op welke dag/tijdstip.

Niek

18 december 2018 om 22:46.
BenW zegt:

@WG-Beekhuis; dat kan ik inderdaad. Dit door middel van het leveren van opgeslagen gegevens m.b.t. een geregistreerd lid (op persoonlijk verzoek met reden en legitimatie) en d.m.v. Google Analytics.

18 december 2018 om 22:52.
Willem-B zegt:

@Ben, blokkeer jij wel eens een gebruiker en zoja doe je dat dan op het IP-adres of de gebruikersnaam of combinatie gast+IP-adres?

18 december 2018 om 23:08.
BenW zegt:

Mijn eigen website kent geen gebruikers, behalve mijzelf natuurlijk. Voor een aantal andere websites is wel een ledensituatie ingericht. Blokkeren is tot nu toe nog niet nodig geweest. Ik moet nieuw geregistreerde leden handmatig goedkeuren. Mocht echter een lid moeten worden geblokkeerd, dan gebeurt dit door het blokkeren van hun aanmeldmogelijkheid.
Net als elke andere website moet je ook zijn voorbereid op Brute Force Attack situaties e.d.. Dit is geregeld door plug-ins als Loginizer en/of WordFence.

18 december 2018 om 23:14.
Willem-B zegt:

Ik vroeg dit om eens te horen hoe datwerkt. Ik kreeg pas een onverwachte blokkade omdat mijn IP-adres op een blacklist voorkwam, de hele reeks van mijn provider staat op deze blacklist. De provider zou tegen de EU afspraken in nog gebruik maken van dynamische IP-adressen, dit vind ik heel vreemd.
Na overleg sta ik nu op de whitelist en kom ik weer binnen.
De provider wilde niet meewerken omdat zij beweren dat de IP-adressen niet meer gewijzigd worden maar dat het mechanisme nog wel dynamisch is.

18 december 2018 om 23:28.
BenW zegt:

Voor sites zoals ik die beheer is het goed te doen middels handmatige toelating na registratie. Anders wordt het bij grotere instanties zoals webwinkels, chatrooms e.d. Daar vindt het registratieproces automatisch plaats, eventueel na verificatie middels een toegezonden link per mail. De kans dat er dan 'minder gewenste' registraties tussen zitten is dan natuurlijk vele malen groter. Dan zul je inderdaad eerder en vaker geregistreerde leden moeten blokkeren.
Met het handmatige proces zoals ik die hanteer loop je die kans nagenoeg niet. Ook eventuele reacties op berichten worden geverifieerd voor publicatie. Negatieve reacties mogen natuurlijk, maar kwetsende, racistische, 'onbehoorlijke' reacties e.d. filter je daarmee uit.

18 december 2018 om 23:42.
Maxime zegt:
Interessant allemaal.... een paar opmerkingen/tips mijnerzijds;

1) Volgens mij heeft Niek hier ook gelijk, dat het per provider verschilt of iemand wel of niet een dynamisch IP-adres heeft. En 't dus niet zo is dat alle particulieren een statisch IP-adres hebben, althans zo lees ik her en der als ik rondsurf op internet.
2) Als ik de moderator van deze Senior-website officieel toestemming geef van mijn internetgebruik HIER, om van mijn MAC-adres een screenshot te maken, moet dat toch kunnen. Volgens BenWuring zou dat ook kunnen, hoewel WG-Beekhuis zegt dat zoiets juist niet kan.
3a) Juist senioren zitten ook vaak op internetfora, zijn extra kwetsbaar als het om (internet)privacy gaat, zou het daarom niet aardig zijn als kort en bondig zonder allerhande technische termen hier een info-item van wordt gemaakt op Seniorweb. Screenshots helpen daarbij. Want veel senioren zal het nu gaan duizelen als ze alle informatie hier van BenWuring, WG-Beekhuis e.a. lezen.
3b) Ondanks alle dankbare hulp van BenWuring en WG-Beekhuis hier de afgelopen dagen, zou ook ik op basis hiervan oudere mensen toch niet goed (durven) informeren. Omdat puntsgewijze, overzichtelijke, heldere informatie ontbreekt.
3c) Dat zou zo kunnen bijv: "Als u deelneemt aan een internetforum dan kan het volgende van u worden nagegaan dan wel worden herleid"... enz. enz. - en dan graag met screenshots en voorbeelden erbij. Want woorden alleen overtuigen vaak niet....
4) Hetzelfde geldt voor informatie over statisch en dynamisch IP-adres, met screenshots erbij hoe en waar men dat kan zien.

Zonde helder overzicht in dezen verdrinken mensen in een oceaan aan (tegenstrijdige) informatie.
19 december 2018 om 06:44.
BenW zegt:

Goedemorgen, u bent er vroeg bij :-)
Eventjes een misverstand uit de weg helpen. Dat lost ook de tegenstrijdigheid op denk ik.
In uw opmerking op 18 december 2018 om 22:16 'vroeg' u om een screenshot van het MAC-adres. Hier heb ik MAC-adres als IP-adres gelezen en daarop gereageerd. Foutje dus.

Het MAC-adres valt normaliter niet te lezen van apparaten in een extern netwerk. In een intern netwerk of sub-netwerk daarvan kan het daarentegen wel. Intern netwerk moet u hier lezen als het thuisnetwerk, het interne netwerk van een bedrijf e.d.
Ergo, kan iemand de MAC-adressen uitlezen van uw apparatuur? Nee, mits diegene toestemming heeft uw netwerk te benaderen, bijvoorbeeld de hulp op afstand van KPN, Ziggo, enzovoorts.

Om de gegevens van apparatuur binnen het eigen netwerk te bekijken staan er diverse tools ter beschikking, waaronder Wireless Network Watcher (van NirSoft).
Om de gegevens van de eigen pc te bekijken gebruikt u de Windowstoets+R toetscombinatie, voer de opdracht cmd in en toets in het daaropvolgende venster de opdracht ipconfig /all in.

19 december 2018 om 07:36.
Maxime zegt:

Ja, als senioren hebben wij natuurlijk niet meer zo heel lang te leven, dus vroeg opstaan is dan wel zo raadzaam, elk uurtje telt dan immers.... :-)

Maar bedankt voor ook deze aanvullende informatie!
Echter, zoals ik vanmorgen hier al aan gaf, het zou heel fijn zijn als erdoor Seniorweb in deze kwestie een helder overzicht komt omtrent IP, MAC, internet fora enz enz.., - met screenshots erbij dus.

19 december 2018 om 08:08.
Dirk Boom zegt:
Die suggestie zou u bij Seniorweb kunnen doen. De Clubs zijn voor en door de leden.
19 december 2018 om 09:30.
Willem-B zegt:

Ik kan alleen een schermprint geven wat een moderator of websitebeheerder mogelijk kan zien afhankelijk van de tools. Alleen het IP-adres is zichtbaar en wat andere gegevens die de browser meestuurt. Vergelijk een IP-adres maar eens met een vast telefoonnummer (Netnummer en abonneenummer), waarbij Lokatie en gebruiker een unieke combinatie vormen.
Maar nogmaals: Stalken is strafbaar en daar is iets aan te doen: Aangifte stalking.

Visitors-log.png
19 december 2018 om 10:33.
Maxime zegt:

... waarvoor weer veel dank WG-Beekhuis. In deze Club hier heb ik vanmorgen een nieuwe vraag gesteld over het dynamische/statische IP-adres, nu gerelateerd aan Ziggo. Omdat ik nieuwsgierig ben in hoeverre Ziggo zelf een en ander weet, zie mijn vraag aldaar.
Soms moet je de proef op de som nemen....

20 december 2018 om 09:25.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Internet en cloud-Club?
Internet en cloud-Club