Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Internet en cloud-Club
Mededeling - dinsdag 21 januari 2020
Om nog onbekende reden worden de dag- en weekoverzichten niet meer verstuurd. Kijk daarom in de rubriek "Laatste berichten" om een overzicht te krijgen van de recente berichten. Excuses voor het ongemak!
Ziggo zegt dat dynamisch IP-adres toch niet steeds verandert, - klopt dat?
Geplaatst op 20 december 2018 om 09:18 door Maxime

Soms moet je toch even de proef op de som nemen....

1) Ik heb mijn provider Ziggo eens gebeld, die mij vandaag vertelt dat ik een dynamisch IP-adres heb. Maar, zegt Ziggo, mijn IP-adres verandert niet steeds (hooguit bij een zeer grote storing). Klopt dat wel?
> Eigen aan een dynamisch IP-adres is toch dat het wél steeds verandert vanwege je privacy. In Duitsland is dat zelfs wettelijk verplicht, dacht ik.
2) Ook zegt Ziggo dat ikzelf op mijn laptop niet kan zien of ik een statisch of dynamisch IP-adres heb. Klopt dat ook?
Ik meen dat je dat wel 'ergens' kan zien.

5 reacties
BenW zegt:

Een dynamisch IP-adres hoeft niet steeds te wijzigen. Een wijziging kan plaatsvinden na uren, maar ook na weken. Heeft met de 'aan' status van een apparaat te maken en het 'bezet' zijn van een adres. Technische termen hierin zijn DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) en 'leasetime'. Zie hier voor een uitgebreide beschrijving.

Op de laptop kan inderdaad niet worden gezien of het IP-adres dynamisch of statisch is. Wel kun je dat zien in de instellingen van de modem. Daarin vind je o.a. de 'IPv4-leasetijd', wat dus inhoudt dat DHCP wordt gebruikt.
Op deze pagina van Ziggo kunt u uw modem kiezen en van daaruit verder werken.

20 december 2018 om 09:50.
Maxime zegt:
Bedankt BenWuring, het is me weer iets duidelijker.

Het klopt wel dat in Duitsland een dynamisch IP-adres wettelijk verplicht is, dat bij iedere nieuwe internet-inlog het IP-adres automatisch mee verandert? Dit i.v.m. de privacy van de burger.
In Nederland acht u dit ook wenselijk?
20 december 2018 om 10:09.
BenW zegt:

Eerlijk gezegd lig ik er niet wakker van. Dynamisch is net een tikkeltje veiliger en het is ingesteld. Prima dus. En of dat al dan niet wettelijk verplicht zou moeten worden? Ik zie daar geen noodzaak voor. Zowel een dynamisch als een vast IP-adres heeft z'n voor's en tegen's.

20 december 2018 om 10:19.
Maxime zegt:
Okay, bedankt. Al ken ik niet de overwegingen hiervan door de Duitse regering, aannemende dat zij zich ook door pc-deskundigen laat informeren omtrent het dynamische IP-adres.
Maar wie wil, kan dat natuurlijk zelf navragen.
20 december 2018 om 10:30.
Dirk Boom zegt:

Er is van alles over te vinden, bijvoorbeeld hier.
Het Duitse verhaal (2016) staat o.a. op deze website. Op deze plek staat ook een verhaal. En Tweakers heeft er destijds iets over gezegd.

20 december 2018 om 11:27.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Internet en cloud-Club?
Internet en cloud-Club