Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Internet en cloud-Club
Overschakelen van Ziggo naar KPN hoe?
Geplaatst op 9 april 2019 om 15:18 door cnhvandijck
Alvorens mijn vraag te stellen , maakte ik eerst contact met de serviceafdeling Leden.
Daar stelde men vast dat mijn vraag het beste in de club Internet zou passen.
Mijn vraag:
Om van een heleboel gezeur met Ziggo ( voor de TV ) af te zijn , overwegen wij een compleet abonnement pakket bij KPN af te sluiten waar we al een telefoon en een internet abonnement hebben.
Ziggo verzorgt TV via de kabel en onze beide tv's ( een op de slaapkamer bóven en een in de woonkamer beneden) zijn verbonden met een COAX kabel via een splitter.
Nu begreep ik dat KPN een ander systeem heeft waarbij de COAX kabels waardeloos geworden zijn.
Er zou , volgens de informatie die ik ingewonnen heb , een speciale kabel vanuit de "meterkast" waar ons modem ook hangt , naar de ene en een andere kabel vanuit hetzelfde vertrekpunt naar de andere TV getrokken moeten worden. Als KPN dit moet aanleggen zijn daar uiteraard kosten aan verbonden en gezien de toch steeds al minder wordende pensioen/AOW inkomsten zou ik dat best zelf kunnen doen.
Mijn vraag is echter wat voor soort kabel moet hiervoor gebuikt worden en is die bij de bouwmarkt te koop ?
De volgende vraag is natuurlijk waar op het KPNmodem de aansluitingen moeten worden ingeplugd.
De derde vraag is of er aan beide einden van de kabel(s) speciale stekkertjes aangebracht moeten worden en waar die dan ook te ko0p zijn.

Ik had begrepen dat bij het KPN TV abonnement voor iedere TV een speciaal "kastje" wordt geleverd en dat deze gratis zijn.
Wie heeft ervaring met bovenstaande en zou mij dan van de juiste info kunnen voorzien ?
Ik wacht graag de reacties af.
Met vriendelijke groeten.

C.N.H. van Dijck
29 reacties
HaWee zegt:

KPN werkt alleen nog met digitale TV , coax is voor een analoge ingang van de TV en dus inderdaad niet bruikbaar.
Je zou het kunnen navragen bij KPN wat precies de kosten zijn wat het stelt heel weinig voor. Het is gewoon een UTP kabel (zoals ook bij je computer voor internet) die van de Experiabox (waar ook de telefoonstekker en de UTP internetaansluiting naar je pc ) inzit naar het digitale TV kastje wat bij de TV staat en met een HDMI kabeltje (je TV moet dus een HDMI ingang hebben, de meeste modernere hebben dat) naar de TV gaat.
Je krijgt een afstandsbediening voor dat kastje. Wil je TV kijken dan zet je de TV aan en met de afstandsbediening zet je het kastje aan en kiest je programma en volume, teletext etc etc. je kunt ook (meerdere zenders tegelijk) programma's opnemen (en programmeren dat het moet worden opgenomen, eenmaal of alle afleveringen) en die naderhand bekijken en bij een aantal zenders kun je ook verlaat kijken etc.
Maar wat er dus extra moet worden gedaan is gewoon een UTP kabel van de meterkast naar de woonkamer en een naar de slaapkamer, die krijg je trouwens (redelijke lengte) bij je pakket net als 2 digitale kastjes. Als je het de monteur gewoon "los" laat neerleggen en het naderhand zelf netjes gaat doen zal het je waarschijnlijk niks extra kosten.

9 april 2019 om 15:52.
Niekie zegt:

Nou eerder gedaan? Niet bij mij zelf maar wel langer geleden bij anderen.
Je gebruikt hiervoor gewoon 4 aderig telefoon draad verkrijgbaar bij elke bouwmarkt.
Als nu de coax kabel keurig in een buisje in de muur loopt, strip je de coaxkabel en weeft de telefoon kabel (want dat is het gewoon) eraan vast. Dan doe je er tape omheen terwijl je oppast dat het niet te dik wordt voor het buisje en bochten.
En nu trek je door aan de coaxkabel te trekken, de kpn kabel door de buisjes.
Als de verbinding los schiet zal je een trekveer moeten gebruiken.

Waar op de kpn experiabox de kabel in moet, lees je in de bijgevoegde handleiding. Al weet ik niet hoe dat met 2 tv's werkt.

Bij de experiabox heb je sowieso stekkertjes nodig. En bij de tv.s vermoedelijk ook.
Ik was geen held in het stekkertjes aanzetten (draadjes hebben vaste volgorde) dus deed ik meestal een wandcontactdoosje plaatsen.
Hier een site waar het gaat over de stekkertjes aansluiten.

Niek

9 april 2019 om 16:01.
HaWee zegt:

die link gaat over telefoonkabels, de stekkertjes daarvan lijken op UTP maar zijn niet hetzelfde en de kabel ook niet. telefoonkabel is 4 draadjes, UTP computerkabel is 4 setjes van 2 dus 8 draadjes.
Het simpelste is als je de meegeleverde UTP kabels kunt gebruiken , en die netjes kunt neerleggen (of via de buis zoals Niekie aangeeft)
De experiabox heeft uitgangen voor 3 ethernetkabels , elke TV heeft een kabel en een kastje nodig maar zoals gezegd die worden meegeleverd. De laatste uitgang kun je gebruiken voor de computer ook via UTP en laptops etc via WiFi dus zonder kabel.
Ook de HDMI kabeltjes voor tussen de TV box en de TV worden meegeleverd.
Als je veel langere kabels nodig hebt kun je ofwel zelf maken ofwel op lengte kopen. je kunt in sommige winkels waar ze UTP kabel en stekers verkopen ook een speciale tang lenen voor het aanknijpen van de stekers maar ik zou gewoon kabels kopen die compleet zijn van ruimschoots de juiste lengte. Die zijn niet zo duur en de kwaliteit van de verbinding is dan beter. bv op allekabels.nl kun je allerlei lengtes UTP kopen en dan heb je geen gepruts met de losse draadjes.

9 april 2019 om 16:18.
avatar
Ex-lid zegt:

HenkWielink heeft het al correct weergegeven: koop UTP/Ethernet kabel, minimaal CAT-5(e en netjes afgeschermd). En geen 4-aderige telefoonkabel. En bezuinig niet op deze kabels !

En controleer eerst of je TV’s over de juiste HDMI-aansluiting beschikt en bezuinig ook niet op de HDMI-kabel(s).


Je kunt eventueel ook een kabelloze oplossing proberen van Devolo. Er gaat dan één zender kastje in een stopcontact (liefst geaard) in de meterkast. Dit kastje wordt met en kort ethernet/utp kabeltje (cat-5/6) verbonden met de TV-aansluiting van de Experiabox. Het andere kastje in stopcontact in de buurt van de TV en een ethernetkabel naar het KPN-TV kastje. Devolo’s even pairen en hopelijk werkt wet dan. Geen kabels trekken en geen gepruts met ethernet-stekkertjes aan de kabel zetten (speciale tang voor nodig en specialistisch werk).

Benodigd: dLan 1000 duo + en dLan 1000 mini (als setje).

Meer info...

Ethernet via 220V werkt niet altijd, maar binnen mijn adviezen tot nu toe prima (dus geen garantie). Vaste bekabeling is altijd het best.

9 april 2019 om 16:28.
Joannes zegt:

Waarom bel je niet gewoon met KPN? Zij geven graag alle gevraagde informatie, of verwijzen naar sites op Internet van KPN! Altijd prima service daar, ik ben niet voor niets al 26 jaar abonnee van KPN.
Met vriendelijke groet,
Hans Meijer

9 april 2019 om 16:34.
avatar
Ex-lid zegt:

Nu was dit de vraag niet, maar waarom kan de TV-ontvangst via Ziggo ook niet gewoon goed werken ?, eventueel in combinatie met een antenne-signaal versterker en goede coax kabels en splitter ?

9 april 2019 om 16:55.
HaWee zegt:

Die Devolo's zien er leuk uit maar ik vrees dat die niet voldoen aan de vraag nl kosten besparen.
Nogmaals, er zitten HDMI kabels bij de kastjes. Enigste aandachtspunt is of je TV die ingang heeft simpele test zonder te hoeven te zoeken op de achterkant/zijkant pak de afstandsbediening en klik op de knop Ingang of Source oid als je dan in het lijstje ingangen ook HDMI ziet staat is het goed.
Ook goede ethernetkabels zitten in de levering van KPN aan jouw de vraag hoe lang moet het zijn tot de slaapkamer , vaak zal het passen en KPN kan je vertellen welke lengte de monteur gratis bij zich heeft en wat evt langere kost.
En als de kabel van KPN niet lang genoeg is of een langere erg duur bij hen dan bestel je een goede lengte goede kwaliteit kabel voor weinig geld bij de site die ik eerder noemde. De minimale kwaliteit daar is UTP5 en die kwaliteit haal je trouwens niet als je zelf de stekkertjes er aan zet.

9 april 2019 om 16:56.
HaWee zegt:

@nnsa: het kan best goed werken met analoge TV en coax .
ik weet niet waarom vraagsteller wil overstappen is dit kwaliteit van het signaal of een andere reden maar als hij wil overstappen naar KPN dan kan hij in ieder geval niets meer met de coax.

9 april 2019 om 17:01.
LeoG zegt:

Helemaal met Joannes eens.
Sterker nog, waarom laat je het niet door de KPN aanleggen?
Je krijgt inderdaad twee 'kastjes' (TV ontvangers).om op je TV aan te sluiten.
Eén voor in de huiskamer en de andere kun je in de slaapkamer plaatsen.
De verbinding voor die in de slaapkamer gaat bij mij via het stopcontact.
Geen kabel naar boven dus.
Succes.
Groet,
Leo

 

9 april 2019 om 17:08.
MaritaA zegt:

Heb zelf KPN, uitstekend.
Momenteel geeft kpn 3 maanden korting en gratis aanleggen door een monteur
Dat is dan voor telefoon, internet en digitale tv in HD en 1 of 2 ontvangers., naar gelang
Voor € 5,00 meer per maand kan je het opnemen pakkeet erbij nemen, 100gb Opnemen, blijft een jaar beschikbaar.
Programma gemist, gaat de deurbel, zet je dat aan en je mist niets.

Geen kpn winkel in de buurt om het eens met eigen ogen te bekijken.

Al die losse abonnementen is toch niet meer van deze tijd.

Succes, met de keuze.

PS Net als bij Leo gaat de tv boven via het stopcontact, niets kabel
Alleen een UTP kabel van modem naar de ontvanger beneden en eventueel voor een pc die niet via Wifi werkt.
Ik heb het zelf “aangelegd” stelt niets voor

9 april 2019 om 17:17.
cnhvandijck zegt:

Beste mensen.
ik had nooit verwacht dat mijn vraag zoveel reacties zou opleveren.
Ik zal ze stuk voor stuk nog eens goed doorlezen en dan eruit filteren wat ik ga gebruiken.
Maar één ding wil ik alvast kwijt en dat is dat Ziggo ons al meer dan een jaar een doorn in het oog is.
Via de speciale module en duur betaalde kaart in onze tv hebben wij al maanden lang veel storingen en problemen. Ziggo laat je gewoon zwemmen.
Dat is de reden waarom ik wil overstappen.

9 april 2019 om 17:25.
avatar
Ex-lid zegt:

@HenkWielnk: Ik heb verder niets met Ziggo, maar Ziggo geeft ook Digitale TV door hun coaxkabel. Een moderne TV ontvanger heeft een analoge tuner en een digitale tuner. Het Ziggo signaal is encrypted en middels een card wordt het signaal gedecodeerd. Dit kan met verschillende ‘kastjes’, een CI-module direct in de TV (als de TV hiervoor is geschikt), de Ziggo Horizonbox en andere merken bijvoorbeeld Humax. Ik meld dit alleen voor je juiste technische interpretatie. Als de heer van Dijck inderdaad overgaat naar KPN, dan is dit verder niet relevant. Als kosten belangrijk zijn dan zijn er nog meer overwegingen. Bij een goede internet-verbinding wordt ook NL-Ziet interessant voor € 7,95 per maand voor een leuk zenderpakket, inkl. terugkijken.

9 april 2019 om 17:52.
Dirk Boom zegt:

Ik ondersteun wat Marita zegt al is mijn abonnement bij xs4all: ook bij mij moesten er kabels worden veranderd en dit is gratis gedaan bij aangaan van het totaal-abonnement. Het nieuwe modem en het TV-kastje incl. afstandsbediening hoort er (gratis) bij, de TV is bij mij (5 jaar geleden) zonder kosten en moeite gebruiksklaar gemaakt incl. aansluiting op internet, d.w.z. er zijn vanaf het modem 2 -gelijke- kabels getrokken: 1 voor het TV-ontvangstkastje, 1 voor internet).
Daarbij: voor de smartphone/mobiele telefoon krijg je korting als ook dit abonnement bij KPN komt. Bij 2 gezinsleden is er (extra) gezinskorting.
PS je raakt het Ziggo-mailadres kwijt en krijgt van KPN een nieuw mailadres. Als je nu al een gmail- of outlook/hotmail/live- mailadres gebruikt zal dat niet het verschil maken.
Of opnemen van een TV programma nog nodig is weet ik niet, je kunt een uitzending ook op de afstandsbediening pauzeren en even later verder bekijken en er is een voorziening dat je een programma achteraf kunt bekijken (een soort 'uitzending gemist' maar dan van KPN).

9 april 2019 om 18:10.
MaritaA zegt:

Xs4all is toch onderdeel van KPN...sinds 1998, dacht ik.
( nog even en dat wordt het helemaal ingelijfd, ondanks de handtekeningen actie )

mobiele minuten van kpn ook al krijg je familykorting is een duur grapje...

Programma,s/films op kunnen nemen, is voor mij een must, het lukt me nog steeds niet 6 films tegelijk te bekijken, als ze op dezelfde tijd worden uitgezonden....maar misschien kan jij dat wel Dirk....
Of achter elkaar alle afleveringen van een goede Zweedse/Deense detective..

9 april 2019 om 18:57.
MaritaA zegt:

Wat ik niet haal uit de vraag van chnvandijck is of beide tv’s nog analoog zijn of niet.?

9 april 2019 om 19:15.
avatar
Ex-lid zegt:

Nog even een technische aanvulling, die nog niet is genoemd: het KPN-ontvangerkastje kan ook via WiFi worden aangesloten op de Experiabox. Je mist dan wel QoS (Quality of Service). QoS zorgt ervoor dat een deel van het internet-signaal voor TV-ontvangst is gereserveerd, mits op het juiste poortje aangesloten op de box. Als het via WiFi werkt is het de goedkoopste oplossing, maar niet de best oplossing (je kunt het signaal ‘wegtrekken’ met b.v. een zware download en dan valt TV signaal weg). Misschien het proberen waard.

9 april 2019 om 19:23.
HaWee zegt:

ze mogen gerust analoog zijn als ze maar een HDMI ingang hebben (ik heb ook KPN via zo'n kastje op mijn analoge TV) en ik ben ook niet zelf naar KPN gegaan maar heel vroeger had ik xs4all maar toen hier glasvezel kwam ben ik overgestapt op alles via glasvezel door Onsneteindhoven , die zijn een aantal jaren geleden overgenomen door KPN maar alles bleef gelijk maar vorig jaar zomer moesten we over op de apparatuur etc van KPN dus kreeg ik een nieuw glasvezelmodem en daarachter de Experiabox en het digitale kastje. Ik kan dus niet meer opnemen op mijn harddiskrecorder maar wel meerdere programma's tegelijk in de cloud opnemen. Omdat het een gedwongen overgang was kreeg ik een goed pakket tegen gereduceerd tarief (voor 1 jr daarna is de prijs vergelijkbaar wat ik eerder betaalde)

9 april 2019 om 19:25.
avatar
Ex-lid zegt:

Bij de KPN-oplossing maakt het niet meer uit of de TV analoog of digitaal is. Het enige dat via KPN wordt gebruikt is en externe HDMI ingang voorweergave beeld en meestal ook voor geluid via de luidsprekers van de TV. De TV wordt dan een monitor. Bij Ziggo zou het nog via de ingebouwde tuner kunnen werken, mits digitaal, omdat Ziggo het analoge signaal heeft gestaakt of aan het staken is, afhankelijk van lokatie.

Wat wel en rol speelt is de resolutie van de TV:

SD (720P) trekt ongeveer netto 4Mb internet-snelheid weg.
HD (1080P) trekt ongeveer netto 10Mb internet-snelheid weg.
4K zal nog wel niet de bedoeling zijn.

Deze HDMI-aansluiting dient op de TV aanwezig te zijn.

9 april 2019 om 19:33.
LeoG zegt:

nnsa en HenkWielink, best interessante info, maar ik vraag me af of de vraagsteller hier iets aan heeft.
Omdat hij van Ziggo af wil, lijkt het me het beste dat hij contact met KPN opneemt en een technicus laat komen. Ze kunnen dan samen overleggen wat de mogelijkheden zijn en eventueel alles direct aansluiten

9 april 2019 om 19:43.
HaWee zegt:

het is achtergrondinfo wat de mogelijkheden zijn en wat er nodig is op de TV's nl een HDMI aansluiting.
Als dat het geval is kan hij een passend abonnement uitzoeken en laten aansluiten en zoals je zelf al aangaf hoeft hij geen kabel te trekken naar de slaapkamer.

9 april 2019 om 19:49.
MaritaA zegt:

De KPN tv ontvanger kan nog steeds naast HDMI óók aangesloten worden met een ouderwetse scart kabel...bevordert de kwaliteit niet, maar kan!
Wordt niet standaard meegeleverd.

Overigens vind ik dat vraagsteller mondig genoeg is om zelf aan te geven of de informatie hem “teveel” wordt.

9 april 2019 om 19:53.
avatar
Ex-lid zegt:

@LeoG: de vraag was wel degelijk wat uitgebreider dan uw interpretatie, vandaar een uitgebreider antwoord. De heer van Dijck en meelezers kunnen zelf bepalen welke informatie relevant is. En ik denk dat de heer van Dijck hier zeker wel iets aan heeft om tot zijn keuze te komen, maar wellicht legt KPN het wel werkend aan, maar die gaan echt geen (ethernet)kabels trekken...

9 april 2019 om 19:56.
LeoG zegt:

nnsa, sorry, maar de vraag was:
Ik had begrepen dat bij het KPN TV abonnement voor iedere TV een speciaal "kastje" wordt geleverd en dat deze gratis zijn.
Wie heeft ervaring met bovenstaande en zou mij dan van de juiste info kunnen voorzien ?
Ik wacht graag de reacties af.

Hier heb ik dus, omdat ik al jaren, zonder enig probleem, bij KPN zo'n aansluiting heb, mijn mening over gegeven.
 

9 april 2019 om 20:11.
HaWee zegt:

niet correct: de vraag was veel uitgebreider, over het wel of niet kunnen gebruiken van de bestaande coax verbinding, welke kabels etc er anders nodig waren en waar die te krijgen , waar de kabels aan te sluiten etc.etc.

9 april 2019 om 20:15.
LeoG zegt:

OK Henk, dat is waar, maar als je toch overweegt om een TV abonnement bij KPN te nemen, waarom zou je dan zelf moeite doen en kosten maken om kabels e.d. aan te schaffen en aan te sluiten, terwijl het voor zo'n technicus een fluitje van een cent is?
Bovendien gaat hij niet eerder weg voor alles inderdaad werkt.
Vandaar mijn advies van 17.08 uur.

9 april 2019 om 21:03.
HaWee zegt:

hij was bang voor de extra prijs als de monteur dat zou moeten doen en vroeg info over de kabel, ik heb verteld dat hij in principe gewoon een kabel krijgt van KPN en als hij langer moet zijn dat hij die voor weinig geld kan kopen.
Jij wist nog beter nieuws te brengen nl dat de aansluiting op de slaapkamer zonder kabel kan ook gewoon inclusief in het pakket.
Ik wees er op dat zijn TV HDMI aansluiting nodig had en dat die kabel inclusief was. Marita vulde aan dat als de TV geen HDMI had het kastje ook via de oudere scartkabel kon worden aangesloten hoewel die kabel niet meegeleverd werd (maar ook niet duur in de aanschaf is)
Dus daarmee heeft hij de benodigde info om met een gerust hart over te stappen, geen moeilijke of dure toestanden.

9 april 2019 om 21:16.
Niekie zegt:

Totdat topic starter weer reageert wil ik even deze discussie onderbreken.
Laten we dus even een reactie van cnhvandijck afwachten.
Dus verdere berichten worden verwijdert tot na reactie van cnhvandijck.

beheerder club Niek.

9 april 2019 om 22:07.
cnhvandijck zegt:

Goedemorgen allemaal.
Wat een enorme hoos aan reacties op een (dacht ik ) simpele vraag.
Ik ga voor de optie om de KPN te vragen om de situatie bij ons thuis komt bekijken en aan de hand van de situatie en onze wensen een kostenplaatje maakt.
Allen bedankt voor de totale inbreng en ik sluit van mijn kant de discussie.
Met vriendelijke groeten.

10 april 2019 om 08:46.
Niekie zegt:

Dank je. Verdere bijdragen worden verwijderd.

Beheerder club Niek

10 april 2019 om 12:57.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Internet en cloud-Club?
Internet en cloud-Club