Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Internet en cloud-Club
NAS
Geplaatst op 8 november 2019 om 10:32 door Jan42

Wil een NAS aanschaffen om met meerdere pc's bij gezamenlijke bestanden, ca. 25 GB, te kunnen. Een met NL handleiding en eenvoudig te installeren. Graag advies.

17 reacties
NielsvdS zegt:

Zou gaan voor een van de Synology NAS apparaten. In combinatie met een Western Digital RED schijf. Deze zijn speciaal voor NAS apparaten. Twee schijven minimaal die wel in RAID zetten zodat je een back-up schijf heb. Zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk te configureren. Handig is wel om een vast IP adres aan te vragen. Mocht je dat nog niet hebben.

Succes.

Groet,

Niels

8 november 2019 om 11:12.
Jan42 zegt:

Ik heb internet dus een IP adres. Kan ik niet alleen via de pc's maarook via de iPhone en iPad bij de bestanden?

8 november 2019 om 12:25.
NielsvdS zegt:

Bedoelde een vast IP adres wat niet meer wijzigd. Standaard wijzigd het IP adres eens per half jaar. Is zogenaamde DHCP IP wat het adres dynamisch van je internet provider krijgt. Met een vast IP adres blijf je dezelfde getallen houden. Anders is de NAS niet te benaderen van buitenaf. Als je alleen lokaal je NAS wil gebruiken. Dus niet buitenshuis of op vakantie is een nomaal IP adres voldoende. Met een NAS in je netwerk. Kunnen alle apparaten met een WiFi verbinding de NAS benaderen.

Hopelijk is zo het verschil tussen DHCP IP adres en vast IP adres duidelijk. Is namelijk belangrijk voor het gebruik van je NAS. Bij lokaal netwerk is een standaard IP adres voldoende.

8 november 2019 om 12:48.
MaritaA zegt:

Wat betreft de vraag om op iPad en iPhone bij de bestanden te kunnen. Ja.
Ik adviseer File Browser for Bussiness (€ 11,99)
apps.apple.com/nl/app/filebrowser-for-business/id854618029

Waarom deze duurdere versie, daarin zit de mogelijkheid om de overdracht van bestanden via SMB 3 te laten verlopen, snel....moet je wel aanzetten in de instellingen
Kan ook verbinden met iCloud Drive. (en andere cloudopslag)

8 november 2019 om 12:50.
NielsvdS zegt:

MaritaA werkt dit beter voor iOS dan het gratis DS file van Synology zelf? Of is dit meer een algemene oplossing?

8 november 2019 om 13:11.
MaritaA zegt:

NielsvdS kan ik niet zeggen, want ik ken die niet.

Maar je kan met de gratis app beginnen van Synologie zelf, bavalt het, bevalt het, anders overstappen.
Maar de snelheid van overdracht van bestanden zou ik in dat geval goed nagaan. Want om een film binnen te halen die er een uur over doet...

Maar over “smaak” valt niet te twisten....

Aan Jan42 om een afweging te maken...

8 november 2019 om 13:24.
Jan42 zegt:

Ik denk het te begrijpen. Hoe kom ik aan een vast IP adres?

8 november 2019 om 15:18.
NielsvdS zegt:

Dien je aan te vragen bij een internet provider. Wat je gaat zien dat dit vaak bij zakelijk kan. Bij de opvolger van xs4all is dit mogelijk. Daar xs4all waarschijnlijk opgaat in KPN. Weet niet wat ze met bestaande particulieren gaan doen die een vast IP adres hebben via xs4all particulier. Je zult even moeten onderzoeken bij welke huidige providers een vast IP adres mogelijk is.

Wat is uw huidige internet provider? Dan kan ik eventueel even kijken.

8 november 2019 om 15:48.
Jan42 zegt:

Bedankt voor jullie informatie. M.vr.gr.

8 november 2019 om 16:18.
Niekie zegt:

Een vast extern IPadres is helemaal niet nodig. (zal je provider vermoedelijk ook niet geven)
Je meldt je NAS aan via deze site en dan kan je hem extern altijd vinden.
Moet je wel in je router portforwarding aanzetten.
Extern openzetten houdt wel een risico in.
Dus een sterk wachtwoord erop en bij bijvoorbeeld na 3 pogingen met een fout wachtwoord dat externe ipadres, wat probeert binnen te komen een dag blokken.
En wijzig het standaard Admin wachtwoord.

Nou weet ik niet welke router je hebt, maar als je daar een usb schijf aan kan hangen, ben je natuurlijk een heel stuk goedkoper en gemakkelijker uit.

Niek

8 november 2019 om 17:24.
NielsvdS zegt:

@Niekie Heb bij mijn zus die XS4ALL heeft een vast IP adres aangevraagd. Voor haar NAS. Dan heb je er verder geen omkijken na. Dit is ook wat we bij andere zakelijke klanten aan bieden. Maar dat is mijn persoonlijke ervaring in deze. De providers zoals KPN zakelijk, XS4ALL en volgens mij TWEAK bieden allen een vast IP adres aan. Onder het linkje van TWEAK staat geschreven duidelijk en helder dat ze inderdaad een vast IP adres verstrekken.

8 november 2019 om 17:34.
Willem-B zegt:

Mijn ervaring met de Synology NAS is uitmuntend. Een zeer goede after sales service en gebruikersvriendelijke software.
Ook voor mobiele apparaten zijn er apps voor je bestanden, foto’s, muziek en eventueel je eigen Website.
de beveiliging van Synology ligt op een heel hoog niveau en dat is van groot belang, zeker als je van buiten je eigen netwerk toegang wilt krijgen.
Als je verder geen backup wilt maken van je NAS dan kun je met de RAID-5 configuratie extra veiligheid toevoegen als er bijvoorbeeld één harde schijf defect raakt. Dat heb ik al twee keer meegemaakt in 15 jaar tijd.
in dat geval heb je een NAS met minimaal 4 harde schijven nodig voor de RAID configuratie.

8 november 2019 om 17:38.
Willem-B zegt:
8 november 2019 om 18:03.
Jan42 zegt:

Niek, het is een Ubee EVW 321B. Ziggo geeft de usb ingang niet vrij.

8 november 2019 om 18:12.
Niekie zegt:

@NielsvdS: ik heb er ook geen omkijken naar en het voordeel is dat mijn externe ipadres regelmatig wisselt, zodat het iets lastiger zoeken is voor hackers etc. Nou ben ik daar ook weer niet zo bang voor want 5 foutieve logins en ze staan 24 uur op blocken.

Jammer Jan42.
Dan zou je er een router bij moeten kopen en dan de dhcp server van het Ziggo ding laten uitschakelen door Ziggo. Als de 2e router dan wel een USB poort heeft, kan je daarmee verder.

Zelf heb ik al 10 jaar een Qnap nas staan voor backups. Gaat s'avonds om 22.00 uur aan en om 01.00 uur weer uit. In die tijd backuped tie alles wat aan pc's en laptops aanstaat in huis.

Maar als het puur om bestanden delen gaat (en niet om backups) zijn er meerdere oplossingen mogelijk die nog minder inspanning en geld kosten.

Zo kan je denken aan het op delen zetten van bestanden op de betreffende pc's en laptops, zodat er vanaf elke werkplek gebruik van kan worden gemaakt.

En Willem-B: Waarom raid 5?? Raid 1 is toch al prima. Mijn nas staat in raid 1 zodat de 2 schijven altijd gespiegeld zijn. Scheelt toch een paar schijven in aanschaf.

Niek

8 november 2019 om 21:46.
Willem-B zegt:

@Niek, je hebt daar wel een punt. Toen ik mijn NAS in 2004 aanschafte had ik behoefte aan een zeer hoge leessnelheid (muziek en video streaming) en Zero fault tolerance voor dataverlies. RAID 5 staat bekend om hoge leessnelheid.
Toen was ik ook nog werkzaam in een datacentrum en had de ervaring dat er wekelijks schijven van premium kwaliteit defect raakten.
Ik koos dus voor absolute zekerheid voor een semi professionele oplossing, misschien nu niet meer nodig maar gezien de lage kostprijs van hardware zou ik nu dezelfde keuze kunnen maken. NAS SSD’s zijn me nog iets te kostbaar.
Het systeem draait nu al 15 jaar met 2 x een WD-Red uitval.
Maar je hebt gelijk, echt nodig is het niet, het kan goedkoper, hoewel de meerprijs erg meevalt.

9 november 2019 om 00:03.
Niekie zegt:

Ik draai nu 10 jaar zonder uitval. Er zitten 2 WD's in van 2 TB

Niek

9 november 2019 om 14:45.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Internet en cloud-Club?
Internet en cloud-Club