Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Internet en cloud-Club
Zoekmachine privacy
Geplaatst op 12 september 2014 om 20:09 door Jan.Koll

Onder meer bij de Club Veiligheid heb ik al eens gepleit voor het gebruik van een meer op je privacy gerichte zoekmachine of wel een zoekmachine die niet registreert waar je naar zoekt om je vervolgens “te bedelven” onder reclame voor en over hetgeen je naar zocht. Google en anderen doen dat wel, want het is hun belangrijk(st)e bron van inkomsten.

Mijn advies was toen Ixquick.com of de daarvan afgeleide/er-aan-gelieerde Startpage.com te gebruiken. In principe doen ze alle twee hetzelfde maar startpage heeft een extraatje dat velen zullen waarderen. Als je je vraag hebt ingevuld in het zoekvak en gaat zoeken kun je in beide zoekmachines aangeven om welke periode van plaatsing het gaat, zoals Afgelopen 24 uur, Afgelopen week etc. Maar.... bij startpage kun je ook nog aangeven waar/hoe te zoeken: Internet (alle talen), Pagina's in het Nederlands en Pagina's uit Nederland. Zeker voor wie het Engels en andere vreemde talen niet machtig is een extra handig hulpmiddel om zoekresultaten in ander talen dan het Nederlands of zelf beperkt tot Nederlands grondgebied (nou ja, .nl-domeinen) uit te sluiten.

Het aardige is dat beide zoekmachines zich in de taal van het besturingssysteem dat je gebruikt installeren/instellen (wat overigens handmatig ook nog makkelijk en snel kan op de beginpagina van de zoekmachine).

Hier is Ixquick te vinden.

Hier is Startpage te vinden.

Even instellen dat het je startpagina moet worden en Google verwijderen en je zoekt meer anoniem.

Jan

2 reacties
Niekie zegt:

Ik ga ze niet uitproberen Jan.

Zoals je misschien weet, maak ik me geen moment druk over wat Google van me weet, denkt of vind.

Als je internet gebruikt ontkom je daar niet aan.

Oke je zoekmachine houdt niet bij waar je naar zoekt. maar zodra je doorklikt op een gevonden link, hang je al.

Dus wat is uiteindelijk het verschil.

Zelfs surfen via Proxy is niet beschermend.

En hoe verdachter je je gedraagt, des te eerder springen bij de NSA alle lichtjes op rood.

Niek

12 september 2014 om 22:49.
Dirk Boom zegt:

Ik werk graag zo standaard mogelijk, daar behoef ik de minste moeite voor te doen. Mijn privacy is nog niet geschaad en reclames krijgen van mij geen aandacht.

13 september 2014 om 02:10.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Internet en cloud-Club?
Internet en cloud-Club