Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Internet en cloud-Club
Vakantie en internet.
Geplaatst op 19 mei 2015 om 15:09 door WvanHeesch

Wij gaan binnenkort naar Hongarije op vakantie op het platteland. We hebben een laptop, 1 jaar oud en twee prépaid telefoon Vodafoon Hongarije. Is het mogelijk om met eventueel aan te schaffen hardware via deze prepaid kaart te internetten. De telefoons zijn er niet geschikt voor.

5 reacties
Marixius zegt:

in een zogenaamde USB-dongle kun je een sim-kaartje plaatsen.

Als de telefoons smartphones of redelijk modern zijn,dan is het wellicht mogelijk om "tethering" in te schakelen op de telefoon. In dat geval werkt de telefoon als WiFI-toegangspunt en kun je met je laptop verbinding maken met je telefoon. In deze situatie heb je dus geen extra hardware nodig.

Bedenk echter wel dat het gebruik van mobiele data via roaming in het buitenland erg duur is en dat je heel snel door je beltegoed heen kunt zijn. Verder zul je goed op moeten letten wat je allemaal via internet binnenhaalt. Een filmpje, foto's etcetera vreten je databundel in no time op. Ook Windows- en andere updates kun je beter (tijdelijk) uitschakelen om het data-gebruik te beperken.

Vaak is in hotels of campings WiFi voorhanden en aanzienlijk goedkoper dan via de Nederlandse telefoonprovider. Beter kun je dan lokaal een prepaid kaartje met internet aanschaffen.

je geeft ook aan naar het "platteland" van Hongarije te gaan, bedenk ook dat de dekking van het GSM-net niet zo goed zal zijn als je in Nederland gewend bent. Dus het kan ook heel goed voorkomen dat je geen verbinding hebt.

 

19 mei 2015 om 15:31.
Dirk Boom zegt:

Het is een fabel dat roaming erg duur is. Het hangt wel van de provider af hoe het is geregeld, bijv. bij KPN moet je een EU-bundel aanzetten. Bij beperkt dataverbruik (bijv. alleen e-mail en vooral geen youtube) zijn de extra kosten goed te overzien. De roamingtarieven dalen jaarlijks.

20 mei 2015 om 01:17.
Truus zegt:

Fabel? Dacht het niet, nog steeds worden vele onaangenaam verrast na de vakantie: lees meer over  Roaming

20 mei 2015 om 09:33.
WvanHeesch zegt:

Zoals ik al schreef hebben wij twee Hongaarse telefoons met prepaid sinkaarten van Vodafoon en hebben dus niets met roaming te maken want we willen internetten met deze Hongaarse telefoons.

20 mei 2015 om 10:26.
Marixius zegt:

Uit de vraagstelling viel niet direct op te maken dat het om 2 Hongaarse pre-paid Vodafone toestellen ging. Zoals aangegeven zou je de SIM-kaart kunnen overzetten in een USB-dongle, ook wel een 3G of 4G USB-internet modem genoemd.

Zie bijv:https://www.vodafone.nl/shop/mobiel-internet/tablet/abonnement/4g-usb-modem-white.shtml?abonnement=mbb-basis-hw-1jr

Als je op je laptop gebruik maakt van pop3-mail accounts, dan zul je wel de uitgaande mailserver (SMTP) server moeten aanpassen, omdat je op een "vreemd" netwerk zit. Anders wordt je mail niet verzonden, tenzij je gebruik maakt van webmail.

Stap anders eens binnen bij een Vodafone winkel en leg daar je vraag voor. Hoogstwaarschijnlijk zal het 06-nummer van je pre-paid sim-kaart door Vodafone ook geactiveerd moeten worden voor internetgebruik. Het aan/uitzetten van datagebruik gaat soms d.m.v. een SMS-bericht en deze databundel is soms maar 1 dag geldig. Heb je de datalimiet van die dag niet opgebruikt, dan ben je het restant vaak wel kwijt. Dus laat je in de Vodafone winkel goed voorlichten over de mogelijkheden en beperkingen.

in sommige gevallen zijn de telefoons ook als internet-modem aan te sluiten aan de laptop. Men spreekt dan over "tethering". De wijze waarop de verbinding tussen laptop en telefoon gaat, kan verschillen. Dit kan bijvoorbeeld via bluetooth of via USB-aansluiting. Ook hierover zou men in de Vodafone winkel meer informatie kunnen verschaffen. Dit kun je dus al in Nederland uitzoeken!

 

20 mei 2015 om 10:40.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Internet en cloud-Club?
Internet en cloud-Club