Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Office-Club
Wordbestand via mail ontvangen bij openen "alleen lezen"
Geplaatst op 9 december 2017 om 12:13 door henk0605

Het onderwerp zegt het al: een Wordbestand dat via mail is ontvangen krijgt bij het openen de status "alleen lezen". Dit is iets van de laatste tijd. Ik gebruik
-Mailprogramma: outlook.com
-Word 2013
-Virusprogramma: Kaspersky
Het lijkt samen te hangen met de installatie van de Fall update die vorige week is geïnstalleerd, maar zeker weten doe ik dat niet. Op internet gezocht maar geen berichten gevonden die gaan over dit probleem als via de mail is ontvangen. Bij Wordbestanden die al aanwezig zijn op de pc komt de melding niet voor als ik die open.
Weet iemand een oplossing?

14 reacties
BenW zegt:

Geeft dit artikel zo'n beetje de kern van de vraag weer Henk?

9 december 2017 om 12:21.
henk0605 zegt:

Vlgs mij niet Ben. Na ontvangst in de mail klik ik het open en verschijnt boven in beeld een mededeling over beveiligde weergave, als ik die wegklik wordt het bestand geopend met "alleen lezen", zie bijlage. Het uitvinken zoals wordt getoond in het artikel kan ik dus niet. Bovendien denk ik dat dit op "documentniveau" is. Ik zoek iets in de instellingen van een programma. Ik hoop dat ik duidelijk ben.

Bijlage: Alleenlezen.docx
9 december 2017 om 12:42.
BenW zegt:

Oké. Je ziet dan zoiets als dit (jouw document)? (zie bijlage)
En wat versta je onder weg klikken? Het 'kruisje' of de knop 'bewerken inschakelen'.
Het uitvinken zoals dat wordt getoond in het artikel doe je op bestandsniveau. In verkenner met rechter muisknop > Eigenschappen - Algemeen.

Beveiligdeweergavedocument.png
9 december 2017 om 12:58.
henk0605 zegt:

Ik bedoel idd "bewerken inschakelen".
Het uitvinken heeft als resultaat dat alles in de map documenten niet meer op "alleen lezen staat". Vlgs mij werkt het niet op een nieuw ontvangen worddocument.
Doe ik de "uitvinkactie" nog eens dan staat toch weer een zwart blokje bij "alleen lezen".
Ik zal iets niet goed doen/begrijpen.

9 december 2017 om 13:18.
BenW zegt:

Ben toch bang dat je iets niet helemaal goed doet. Het 'alleen lezen' vinkje werkt in verkenner via bestandseigenschappen per document, niet per map.
Dat een beveiligingsprogramma zoals Kaspersky een document als 'alleen lezen' presenteert, is normaal en gewenst. Dat het document na het aanklikken van de knop 'bewerken inschakelen' nog steeds op 'alleen lezen' staat, komt doordat de schrijver van het document dit als zodanig heeft ingesteld. Dat kun je via bestandseigenschappen (verkenner) wijzigen, mits er geen wachtwoord is ingesteld.

9 december 2017 om 13:47.
BenW zegt:
Het zou kunnen zijn dat het aan het volgende ligt. Je spreekt over een zwart blokje. Deze mogelijkheid krijg je alleen wanneer je de eigenschappen van een map kiest. In jouw geval de map Documenten. Daarvan kun je de kenmerken instellen op 3 varianten. Alleen lezen uitschakelen (vakje leeg), toepassen op alle bestanden (vakje aangevinkt) of automatisch (het zwarte blokje). De instelling automatisch is de standaard instelling. Zo moet het dus staan.
Beveiligdeweergavedocumentmap.png
9 december 2017 om 14:18.
henk0605 zegt:

Van onder naar boven lezend: Het zwarte blokje is dus een standaardinstelling.
Nog steeds "alleen lezend" om dat de schrijver dat zo heeft ingesteld. Het valt dan wel op dat ze dat ineens allemaal doen. Ik heb een wordbestandje aan mezelf verzonden, zonder "alleen lezen" dat na ontvangst en opening via "bewerken inschakelen" toch de status "alleen lezen" kreeg.
Op internet heb ik, voordat ik naar Seniorweb schreef, een bericht gevonden dat MS druk werkte aan een oplossing voor "alleen lezen" . Dat leek echter te maken te hebben met Outlook. Ik heb dat zo opgevat als Outlook365. Het bericht was, als ik me het goed herinner, van aug 2017 en was van Microsoft.com. Ik kan het echter niet meer boven water krijgen.
Al met al ben ik nog niet bij de oplossing. Misschien moet ik het melden op de site van MS.

9 december 2017 om 15:03.
BenW zegt:

Hoe staat het met de machtigingen die je hebt? Klik ook hiervoor met de rechter muisknop op de bestandsnaam van het document en kies het tabblad Beveiliging.

Beveiligdeweergavedocumenteigenschappen.png
9 december 2017 om 16:27.
henk0605 zegt:

Ik kan dit dus alleen nakijken bij het wordbestand dat ik zelf heb gemaakt en naar mijzelf heb toegestuurd...... daar zie precies dezelfde machtigingen met "vink" als in jouw voorbeeld.

9 december 2017 om 16:47.
BenW zegt:

Als je het vermoeden hebt dat het aan Outlook ligt, zou je ook eens kunnen proberen om via Mail voor Windows het bestand (aan jezelf) te versturen. Kijk eens of het verschil maakt.
Eventueel kan ik jou een document sturen, ook dan om te bekijken of er verschil is.
Verder zou je instellingen van Kaspersky eens na kunnen lopen. Het zou niet horen, maar mogelijk dat ergens iets is ingesteld wat het probleem veroorzaakt.

9 december 2017 om 18:05.
henk0605 zegt:

Ik heb het bestand via Mail voor Windows verstuurd. (het probleem doet zich ook in dit programma voor). Ik gebruik vaak Mail omdat dat sneller te bereiken is als Outlook, het geeft ook aan als er bericht binnen is.
Outlook.com kan wat meer, zoals werken met groepen. En dat heb ik nogal eens nodig. Dus ik gebruik ze een beetje door elkaar. Tot kort geleden zonder problemen.
Ik heb het nu via Outlook.com gedaan, daar lijkt het zich niet voor te doen.
Met een verschillende behandeling door beide programma's had ik geen rekening gehouden.
Ik ga hier de komende dagen mee aan de gang. Als blijkt dat Outlook idd beter werkt zal ik dat
meer gebruiken. Mocht het tegenvallen ga ik bezien of Kaspersky hier plotseling een rol in speelt.
Ik wil mijn vraag hiermee als beantwoord beschouwen. Met dank voor je bijstand !
Groet,
Henk

9 december 2017 om 19:03.
BenW zegt:

Graag gedaan. Succes!

9 december 2017 om 19:32.
TheoJ zegt:

Henk,

Ga in Outlook via "Bestand-Opties-Vertrouwenscentrum-Instellingen voor vertrouwenscentrum-Beveiligde weergave" "en haal daar de vinkjes weg.

14 december 2017 om 10:45.
henk0605 zegt:

In Word het pad gevolgd zoals je dat aangeeft: document geopend en vervolgens via Bestand-opties enz. en 3 vinkjes verwijderd en opgeslagen dmv Oke.
Daarna een testmail aan mijzelf verstuurd. Het eindresultaat is nog steeds hetzelfde: alleen lezen. Met dien verstande dat de tussenstap "beveiligde weergave" er tussenuit is.
(Deze melding maakt mij niet zoveel uit, dat "alleen lezen" is echt vervelend.)
Bedankt voor de reactie Henk.
Groet,
Henk

14 december 2017 om 14:08.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Office-Club?
Office-Club