Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Office-Club
Excel 2003 alleen lezen.
Geplaatst op 11 augustus 2014 om 19:00 door Anneke946

Al jaren werk ik met Excel 2003. En windows 7. Ik heb mijn wachtwoorden in een bestandje gezet.

Op de laptop kan ik gewoon nieuwe wachtwoorden er bij zetten. Maar wil ik hem dan op de Externe schijf opsaan dan kan dat niet. Wordt er vermeldt: is een 'alleen lezen' bestand. Kan dat bestand ook niet onder een andere naam op de externe schijf plaatsen. Wil ik natuurlijk wel graag om alles goed te bewaren.

Hoe los ik dat op?

18 reacties
Truus zegt:

Het valt te proberen: selecteer het bestand ( dus niet openen) rechtermuisknop > eigenschappen > vinkje weghalen bij alleen lezen.

11 augustus 2014 om 20:10.
Jan.Koll zegt:

Inderdaad valt mij op dat sinds kort de bestanden op een externe harde schijf als “Alleen lezen” worden gemarkeerd. Niet alleen Excel maar alles. Best irritant. Het enige wat ik kon bedenken is bij het betreffende bestand in de Verkenner > Bestand > Rechtermuisknop “Eigenschappen”op zwart vlakje bij Alleen lezen te klikken waardoor het bereikbaar werd (zwarte vierkantje verdwijnt).
(Eerlijk gezegd, heb ik dat geregeld voor alle bestanden op mijn computer door bovenstaande te doen op de hoofdmap bij alle bestanden van Alleen lezen uit te zetten).

Ook zie ik nog iets merkwaardigers: op de interne schijf staat ook alles op “Alleen lezen”, maar het gedrag van de bestanden is dat niet, die kan ik gewoon opslaan na wijzigen

Ik vermoed dat dit weer zo'n vervelende actie van Microsoft is om ons – in dit geval volledig ongewenst – te “beschermen tegen gevaren van buitenaf”. Zal er eens wat verder naar graven.

Jan

12 augustus 2014 om 12:18.
Anneke946 zegt:

Er staat nergens een vinkje bij Alleen lezen. Zeker weten. Heb het gisteren en vandaag nog eens nagekeken.

12 augustus 2014 om 14:21.
Jan.Koll zegt:

Nee Anneke,  er staat niet altijd een vinkje!  Er staat ook wel een gevuld zwart vierkant vlakje in een ander, wat groter, vierkantje.  Ook door klikken op dat zwarte vlakje hef je de schrijfbeperking op, alleen het grotere vierkantje blijft dan zichtbaar.

 

12 augustus 2014 om 15:56.
Anneke946 zegt:

Ik zal er een printscreen bij doen. Ik zie gen zwart vakje!

afbeeldingalleenlezen.jpg
12 augustus 2014 om 18:45.
Jan.Koll zegt:

In onderstaande schermafdruk probeer ik te laten zien wanneer een bestand opgeslagen kan worden en wanneer niet.  Om het toch op te kunnen slaan is of het leeg maken van het zwarte vierkantje noodzakelijk of – als je de oude versie wilt bewaren – hernoemen bij opslaan.


13-08-14_alleen-lezen.jpg

13 augustus 2014 om 13:33.
Anneke946 zegt:

Jan, dat snap ik. Werk al jaren met Excell en heb zelfs een cursus gevolgd. Er staat geen vinkje dat heb je gezien op de printscreen. Hernoemen en dan opslaan, lukt ook niet. Dus helaas kom ik niet verder.

13 augustus 2014 om 15:48.
Jan.Koll zegt:

 

Wellicht kun je eens een “paardenmiddel” gebruiken, want nu is het betreffende bestand toch niet erg handig meer. Het bestand lijkt mij namelijk beschadigd toe, als ik e.e.a. zo overdenk. Het volgende is een trucje dat ik ooit met succes toepaste:

Open een nieuw rekenvel en sla dat voorlopig op onder de naam van het huidige bestand met een toevoeging, b.v. “1” (het moet een unieke naam hebben tenslotte).

Open het weerspannige bestand en selecteer de volledige inhoud Klik in het vakje boven 1 en naast A. Kopieer die geselecteerde inhoud.

Ga naar het nieuwe bestand, dus met nr 1 erbij. Plak de volledige inhoud van het weerspannige document daarin en sla e.e.a. op. Als dat goed gaat mik je het weerspannige geval weg, past de naam van het nieuwe document aan en klaar is Anneke.
Als het document meer pagina's bevat zul je dat per pagina moeten doen.

Een tweede optie is het downloaden en installeren van LibreOffice (LO) en kijk wat er gebeurt als je het document met LO Calc opent. Kun je het dan nog opslaan? Vermoedelijk wel want LibreOffice is in een aantal opzichten veel beter dan Microsoft Office en nog gratis ook...

LO kun je hier downloaden.

Succes,

Jan

13 augustus 2014 om 18:03.
Jan.Koll zegt:

Ik lees je eerste berichtje nog een keer en zie dat het om wachtwoorden gaat.  Je hebt dat betand hoop ik wel met een stevig wachtwoord beveiligd?

13 augustus 2014 om 18:29.
Niekie zegt:

Is het bestand altijd door dezelfde gebruikersnaam gemaakt, gebruikt en bewerkt? Of zijn er meer gebruikers op de pc.

Wordt de externe schijf door meer gebruikers gebruikt?

Is het bestand ooit "versleuteld" opgeslagen geweest?

Een "alleen lezen" bestand heeft volgens mij niets te maken met dit probleem. Dat moet je zonder meer onder andere naam kunnen opslaan.

Volgens heeft dit probleem te maken met de rechten op NTSF schijven.

Kan je via "eigenschappen" en het tabblad beveiliging eens instellen dat "iedereen" het bestand met bewerken met volle rechten?

 

Niek

14 augustus 2014 om 00:29.
Anneke946 zegt:

De externe schijf wordt alleen door mij gebruikt.

Helaas ik zal dus voortaan met Open Office gaan werken.

Had gehoopt op een oplossing, maar helaas. Laat dus maar

Ik heb nooit een excell map beveiligd, maar ook andere mappen in Excel op de externe schijf hebben dit probleem. Misschien komt het omdat het nog van het Office pakket 2003 is?

.

 

14 augustus 2014 om 19:35.
Jan.Koll zegt:

Anneke946 zegt:
– – – – – – -citaat – – – – – – –
Helaas ik zal dus voortaan met Open Office gaan werken.
– – – – – – -citaat – – – – – – –
Ik zou voorlopig liever LibreOfffice gebruiken. OpenOffice is vrij recent overgegaan naar Apache maar de belangrijkste OpenOffice-programmeurs zijn (gezamenlijk) zelfstandig verder gegaan in The Document Foundation, de makers van LibreOffice.
Voordeel van LibreOffice (en Apache OpenOffice) voor Office 2003 en ouder gebruikers is dat je niet aan die z.g. “linten” hoeft te wennen maar gewoon “pull-down menu's” blijft gebruiken (wel zo handig in mijn optiek).

– – – – – – -citaat – – – – – – –
Had gehoopt op een oplossing, maar helaas. Laat dus maar
– – – – – – -citaat – – – – – – –
Heb je dat kopiëren en plakken al geprobeerd?

– – – – – – -citaat – – – – – – –
Ik heb nooit een excell map beveiligd
– – – – – – -citaat – – – – – – –
Je beveiligt geen map maar een document. Omdat ik verwacht dat je overstapt op LO hier een plaatje hoe dat in zijn werk gaat (N.B. Wachtwoord goed onthouden want dat ddocument krijg je niet meer open zonder het te kennen!!):

14-08-14_LO_met-wachtwoord.jpg
Succes,

Jan

14 augustus 2014 om 19:58.
Paul-B zegt:

Van alle reacties begrijp ik dat niemand er aan gedacht heeft om de rechten van de externe schijf te bekijken.

Op elk niveau kun je beveiligingen zetten.

Bv. als de map documenten beveiligd is worden (alleen lezen) alle geplaatste documenten beveiligd en kunnen ze van daar uit niet meer bewerkt worden.

Dit is natuurlijk ook bij de externe schijf zelf zo, is deze ingesteld op alleen lezen kun je de daar geplaatste documenten alleen lezen.

Kijk daarom van boven naar beneden waar misschien de beveiliging actief is en hef hem daar dan op.

Succes

19 augustus 2014 om 12:00.
Paul-B zegt:

p.s.

Je kunt wel bewerken maar niet opslaan als de beveiliging actief is.

Was ik vergeten.

19 augustus 2014 om 12:03.
Anneke946 zegt:

Dat is er precies aan de hand: ik kan ze best bewerken maar opslaan dan: nee.

Net al mijn excell documenten op de externe schijf nagekeken en inderdaad bij excell documenten die ik ooit heb gekregen staat dat ze beveiligd zijn. Net geprobeerd om het op te heffen en op ok gedrukt. Nog eens geprobeerd om ze te bewerken en dan op te slaan: nee, alleen lezen dus.

Dus er moet ergens nog eentje tussen zitten die beveiligt is? Dan zal alles weer werken zoals het hoort? Ik ga nog even verder zoeken.

afbeeldingalleenlezen.jpg
19 augustus 2014 om 14:25.
Niekie zegt:

Maar als je dan na het openen, ze opslaat onder de oude naam met een aanvulling achter de naam weer weg zet?  Dat kon toch ook niet.

Dus gewoon onder een andere naam opslaan?

Niek

19 augustus 2014 om 14:48.
Jan.Koll zegt:

Toch nog eens nagedacht en wellicht kan dit de oplossing van het probleem zijn: Is er sprake van aansluiting van de externe schijf op een (voor die schijf!) nieuwe computer? Dan kan er een ander beveiligingsmechanisme in werking zijn getreden en zal het al dan niet op alleen lezen zetten geen invloed hebben.

In bijgevoegde schermafdruk (klik hier voor duidelijker weergave en sla de afbeelding op) geef ik dat weer. Als ik gelijk heb heeft je probleem niets met Office/Excel van doen maar met Windows zelf.

03-04-14_Beveiligingsinstellingen.jpg

In woorden:
(1) Ga naar Deze computer/Computer.
(2) Rechtsklik op de externe harde schijf {hier "Documenten (G)"} en kies “Eigenschappen”.
(3) Ga naar het tabblad “Beveiliging” en kijk wie wat kan en mag. Daar moet je zelf bij staan en zo niet dan moet je jezelf toevoegen.
Kijk daar ook welke rechten je hebt, je moet ze allemaal hebben (op de laatste: Speciale machtigingen na, want die kun je normaliter niet wijzigen)
Wellicht staan er één of meer accounts met een soort code (zoiets als $bbed3e3b0b4111e306400b of zo). Dat zijn dan accounts van de andere computer en als je de externe schijf daar nooit meer op aansluit kun je die verwijderen.

In principe zou je nu toegang moeten hebben maar het kan zijn dat dit nog niet genoeg is. (4) Dan moet je naar “Geavanceerd” en jezelf ook “Eigenaar” maken. Dat is een wat ingewikkelder materie, omdat ik dan moet weten over welke Windows we het hebben (XP, Vista, 7 of 8/8.1) daarom laat het het voorlopig even hierbij. Vermoedelijk zal het tot nu toe beschrevene kunnen helpen.

Jan

20 augustus 2014 om 12:40.
Niekie zegt:

Anneke gaf eerder aan op mijn vragen dat ze de externe schijf alleen gebruikt, maar inderdaad, denk ik ook dat het een NTFS rechten probleem is Jan.

 

Niek

20 augustus 2014 om 13:29.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Office-Club?
Office-Club