Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Pc en randapparatuur-Club
Beste stand van beeldscherm Laptop
Geplaatst op 12 juli 2016 om 10:36 door LouiseH

Is er een algemene soort van standaard voor een stand waarin het beeldscherm van een laptop het meest realistische beeld geeft?
Immers: Als hij rechtop staat ziet een foto er donkerder uit dan wanneer het scherm een stukje naar achteren is gekanteld. Ik heb een tijdlang gedacht dat de verste stand achterwaarts voor een laptop het standaard beeld geeft, maar misschien is dat geen juiste aanname.
Misschien hangt het ook af van het merk laptop?
In mijn geval gaat het om 2 jaar oude Medion laptop met Windows10 64 bits.
Voor de beoordeling van foto's c.q. het bewerken ervan is het wel belangrijk hoe je een foto ziet immers.

8 reacties
Dirk Boom zegt:

Ik probeer altijd zoveel mogelijk loodrecht op het scherm te kijken, dan is de beeldkwaliteit het beste.
Bij foto-weergave geldt wel iets speciaals: de weergave verschilt per type scherm. Het ene schermmerk geeft de kleuren harder/koeler weer, het andere schermmerk maakt ze juist zachter/warmer.
Ook glanzend of mat maakt uit bij de weergave.
Voor de kritische fotobewerker bestaan er apparaten om het beeldscherm te kalibreren, ik heb destijds een Spider gebruikt. Zie bijvoorbeeld hier.

12 juli 2016 om 10:46.
LouiseH zegt:

Bedankt voor je reactie Dirk. Zo zie je maar weer... ik dacht juist dat naar achteren de beste stand is, weet niet meer waar ik die wijsheid vandaan heb.
Het beeldscherm van mijn laptop ziet er glanzend uit, de Mac heeft een retina, ik heb nog nooit zo'n mooi beeld gehad, maar als ik mijn bewerkte foto's op een Windows pc bekijk zijn ze vaak wat lichter/bleker. Op de laptop zien ze er in de rechtop stand zelfs een heel stuk lichter uit dan op de Mac, wat mij doet vermoeden dat die stand niet de meest realistische is.
Paar jaar geleden heb ik (destijds voor veel geld) een Xrite Eye One Calibrator gekocht, toen had ik nog een Dell Monitor. Ik heb toen de software geïnstalleerd en het hele programma afgelopen en in de laatste fase kreeg ik een foutmelding. Voor die machine is het me nooit gelukt. Ik ga niet weer een nieuwe calibrator kopen.

12 juli 2016 om 12:17.
Dirk Boom zegt:

Even nog voor de helderheid: ik bedoel dat je loodrecht op het scherm kijkt. Afhankelijk van hoe je ervoor zit, staat dat scherm dan meer of minder achterover maar niet rechtop.
Een retinascherm geeft mooie kleuren, op een gewoon scherm valt het dan tegen.

12 juli 2016 om 23:41.
LouiseH zegt:

Je was duidelijk Dirk. ik begreep het.

12 juli 2016 om 23:56.
Wil Gipman zegt:

Als men midden op het beeldscherm kijkt, moet die lijn haaks op de stand van het scherm staan. Om een boek of ENTER te lezen gebruik ik gemaakte leesstandaard in de genoemde schuinte. > http://fotoalbum.seniorennet.be/Spacerman/lees_standaard_voor_beter_lezen/foto=510262

14 juli 2016 om 16:47.
Motorwybe zegt:

Als je W-10 gebruikt, klik dan eens op ALLE APPS, scrol naar beneden en klik op ZOEKEN.
Tik BEELDSCHERM in en dan zie je een item over beeldscherm instellingen en calibratie.
Is dit wat ? Succes !
NB. Mijn fotograaf heeft me indertijd een calbratie apparaat verhuurd.
Is veel goedkoper dan aanschaffen.
Is marktplaats wat ?

18 juli 2016 om 10:36.
LouiseH zegt:

Lees mijn berichten hierboven nog eens, Motorwybe, ik heb een dure calibrator en ik werk met een Mac;-)

18 juli 2016 om 11:07.
Motorwybe zegt:

dag Ponamou.
Ik ging er van uit dat dat calibr. apparaat van jou niet meer goed werkte. 't Is maar net hoe je de berichten leest. ;-)) Ik heb hetzelfde probleem gehad en uiteindelijk een ander beeldscherm gekocht van Dell. 51x70 cm. De inkijkhoek is nu veel minder kritisch en mijn fotobewerken geeft weer lol. Temeer omdat ik slechte ogen heb is dit een verademing. Tja, het kost wat euritjes, maar die ben ik al vergeten en heb weer plezier met de computer.
Succes !

25 juli 2016 om 10:36.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Pc en randapparatuur-Club?
Pc en randapparatuur-Club