SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Pc en randapparatuur-Club
Ik kan niet meer bij mijn schijf E komen
Geplaatst op 15 april 2018 om 22:34 door appelspoel
Ik heb een Acer laptop met 2 schijven. Schijf C waar alleen de installaties op staan en schijf E waar alles op komt wat ik opsla.
Nu kan ik niet meer bij mijn schijf E komen. Locatie niet beschikbaar, niet toegankelijk, toegang geweigerd komt er te staan. Als ik iets op wil slaan, komt alleen schijf C tevoorschijn.
Hoe kan ik weer bij de E schijf komen?
Knipsel.PNG
24 reacties
Niekie zegt:

Is er een backup?
Kan je via schijfbeheer de schijf een andere schijfletter geven?
Anders zou je met een recover programma aan de gang moeten.
Bijvoorbeeld Recuva op C: installeren en dan E: recoveren en de gevonden data op een andere schijf opslaan.
De schijf is vermoedelijk beschadigd.
Hier kan je Recuva ophalen.

Niek

16 april 2018 om 07:32.
BenW zegt:

Wat je ook zou kunnen doen, is een Linux USB aanmaken en daarmee de pc opstarten. Een uitstekend controlemiddel om te zien of de schijf echt niet is te benaderen.
Kleine uitleg: met zo'n Linux USB maak je een compleet besturingssysteem op een USB die volledig los van Windows draait. Het is niet moeilijk. Wanneer je interesse hebt, horen we het wel.

16 april 2018 om 08:36.
r0n zegt:

Een aanvulling op wat BenWuring zegt:
Er is een live-CD van Gparted, daarmee kan je bijna alles doen met hardeschijven.
Pas wel op, ook het vernietigen van een partitie gaat dan erg makkelijk.

16 april 2018 om 10:24.
appelspoel zegt:

Dank voor alle antwoorden. Komt allemaal zeer ingewikkeld over.
Niek:
Hoe kom ik bij schijfbeheer? Als ik het bij het vergrootgas intik krijg ik te lezen dat ze het niet vinden.
Als je met backup bedoelt, of ik die schijf in het geheel gebackupt heb , is het antwoord nee. Er staan vooral een heleboel foto's op en o.a. de fotoprogramma's. De foto's heb ik allemaal op een externe harde schijf staan. Mijn documenten heb ik ook altijd op de E schijf gezet. Maar de documenten die ik echt wilde bewaren staan ook in OneDrive.
Dus ik kan wel bij de meeste data. Maar ik kan er niet meer mee werken. Als ik een foto van de externe harde schijf tevoorschijn haal, kan ik er niets aan veranderen, want mijn programma staat op de E-schijf. De programma's die op de E schijf staan kan ik vast ook nog wel ergens vinden. Maar als ik dat allemaal op de C schijf ga zetten is die zo vol en wordt de laptop vast erg traag ! Als je zegt : De gevonden data op een andere schijf opslaan dan bedoel je waarschijnlijk ook op een externe schijf? Kan een beschadigde schijf gerepareerd worden?

Ben: Ik heb van zo'n Linux USB wel eens gehoord. En ben er wel in geïnteresseerd. Dan moet ik dus een USB stick gaan halen. Hoeveel GB moet dat zijn? Ik hoor dan wel wat ik verder moet/kan doen.

Ron: Lijkt me voor mij te ingewikkeld. Eigenlijk wil/kan ik helemaal niets doen met harde schijven.

Fijne avond nog.
Mien

16 april 2018 om 19:18.
BenW zegt:

De grootte van de USB stick hoeft niet veel te zijn, maar als je er toch nog één moet halen, koop dan eentje van minimaal 8 GB. Komt later ook nog van pas.
Ik stel voor dat je eerst zo'n stick haalt (bij de Action hebben ze een leuke van 16 en 32 GB) en dat we daarna een stappenplan doornemen.

16 april 2018 om 20:24.
appelspoel zegt:

oké, het wordt wel woensdag voordat ik er 1 kan halen . Dan meld ik me wel weer.

16 april 2018 om 21:33.
Niekie zegt:

Bij schijfbeheer kan je komen, door met rechts op "Deze pc" te klikken en dan "Beheren" te kiezen.
In het verschenen scherm zie je schijfbeheer staan.
Wat staat daar achter de E: schijf?

Niek

16 april 2018 om 22:32.
appelspoel zegt:

Er is hier geloof ik heel wat fout. Het ikoontje van "deze pc" is ook verdwenen.
als ik met rechts op start klik , stond daar wel schijfbeheer..maar als ik daar op duwde had ik weer geen toegang ( zie bijlage). Ik ben geloof ik aangemeld als gebruiker . Moet dat administrator zijn? Hoe word ik administator?
Morgenavond ga ik weer verder....
Mien

Knipseluhebtgeentoegang...PNG
16 april 2018 om 23:42.
Niekie zegt:

Er moet altijd 1 administrator account zijn op een pc.
Via instellingen > accounts kan je zien of je zelf admin rechten hebt, of dat er een admin account is die dat voor jou account kan regelen.
En inderdaad met een rechtsklik op START kan je ook kiezen voor schijfbeheer. (leer ik ook weer bij) :-)

Niek

16 april 2018 om 23:48.
appelspoel zegt:
Goede avond.
Niek: bij de instellingen>accounts staat mijn foto met volledige naam, maar er staat niet bij dat ik de administrator ben ( dat was eerst,: geloof ik, wel zo) onder mijn naam staat mijn e-mail adres en daaronder staat; Factureringsgegevens, fam.instellingen,abonnementen, beveiligingsinstellingen en meer.
Eerst stond er ook altijd "overige accounts" bij, nu niet meer.
Die zie ik nog wel bij het startscherm, voordat ik mijn wachtwoord invul. Ik sta dan bovenaan met naam en foto, dan staan er een stel getallen. Dat is het fantomaccount van de beveiliging en dan staat er weer een foto van mij maar daaronder staat: gebruiker.
Heel ingewikkeld allemaal. Ik denk dat ik er mee terug moet naar de winkel. Daar hebben ze in januari windows 10 opnieuw geinstalleerd en toen was mijn schijf D ineens schijf E geworden. Al mijn gegevens van schijf D stonden daar toen nog op. Maar toen was ik gebruiker, zonder wachtwoord. En toen ik inlogde met mijn Microsoft account had ik ineens 2 accounts,.
Tot voor kort gaf dat geen problemen. Nu dacht ik gisteren dat ik misschien als gebruiker bij schijf E kon komen, Maar dan willen ze ook een wachtwoord, en mijn wachtwoord wordt bij gebruiker niet geaccepteerd.
Maar ik kan bij accounts dus niet zien of ik admin. rechten heb en er is geen ander account
Hopelijk kun je nog wijs uit dit warrig verhaal.
Mien
17 april 2018 om 19:58.
appelspoel zegt:

Ben: ook 'n goede avond.
Ik hoefde niet naar 'n winkel, want vond hier nog een doosje waar usb sticks (leeg) in zaten. o.a. 1 van 16GB en 1 van 32 GB !!
Dus ik hoor graag van je. Er kan af en toe wel een dagje tussen zitten voor ik kan reageren.
Mien

17 april 2018 om 20:01.
kareltje zegt:

N.a.v. je antwoord 16 april 2018 om 23:42
Klik op Start- Windows systeembeheer- Computerbeheer (klik daar rechts op)- Meer- Als administrator uitvoeren. Zo kon ik wel bij Schijfbeheer komen.

.JPG
17 april 2018 om 20:47.
BenW zegt:

Ook goedenavond,
Voor het aanmaken van een Linux 'live' versie (kan worden gebruikt zonder dat het wordt geïnstalleerd) zijn een aantal stappen nodig. Deze webpagina beschrijft hoe e.e.a. in z'n werk gaat. Er zijn meerdere varianten, maar deze leek mij het eenvoudigst.
Tijdens het gebruik van het hulpmiddel UNetbootin moet je hier en daar keuzes maken, o.a. wat betreft de Linux distributie. Je zult zien dat er legio varianten zijn, maar kies voor een beproefde variant Ubuntu of Linux Mint. In deze situatie zou ik voor Linux Mint kiezen. Deze komt, o.a. wat menustructuur betreft, meer overeen met Windows. Let er ook op dat de juiste keuze wordt gemaakt bij het kiezen van de USB-stick.
Aandachtspuntje: het kan zijn dat het schrijven van het Linux installatiebestand naar de USB ogenschijnlijk blijft 'hangen'. Dit is normaal. Wacht gewoon af totdat wordt aangegeven dat het aanmaken van de installatie voltooid is.
Als je er niet uitkomt, dan hoor ik het wel.

17 april 2018 om 20:50.
Niekie zegt:

Appelspoel. Om de boel niet te rommelig te maken hou ik even m'n "toetsenbord".
Als het gebeuren via Linux niet lukt. (het enige doel is volgens mij je gegevens van die E-schijf veilig te stellen) kunnen we altijd nog verder gaan.
Maar gezien je laatste verhaal over de accounts, vermoed ik dat je nu onder een ander account werkt als een aantal dagen geleden. Dit zou je moeten zien links onder op het scherm, waar je het wachtwoord in moet vullen.
En dan kan je inderdaad ineens dingen kwijt zijn.

Niek

17 april 2018 om 21:59.
appelspoel zegt:

Tja, en daar kom ik dus niet achter. Links op dat scherm staan dus die 3 mogelijkheden.
1-Ikzelf met mijn wachtwoord (dat is vorige week veranderd, maar daarna deed alles nog normaal.)
2-dan dat fantom-account, daar heb ik - uit nieuwsgierigheid - een hele tijd geleden wel eens mee ingelogd, maar dan was alles nieuw, en ging mijn beveiliging vragen of mijn laptop gestolen was, en of ze hem moesten gaan zoeken.
3-en dan mijn foto weer maar daar staat dan "gebruiker" onder. Die wil dus ook een wachtwoord. Mijn huidige wachtwoord wordt niet geaccepteerd en bij mijn oude wachtwoord zie ik eerst "welkom" staan, maar dat draait een hele tijd en dan wordt alles zwart...
Ik denk dat ik het maar opgeef.
Het verhaal van Linux heb ik via de link doorgelezen, en laat ik nog even bezinken. Er stond ook in dat, als je iets fout deed, een heleboel gewist kon worden. Momenteel doe ik geloof ik van alles fout. Dus eerst nog maar eens een paar keer lezen en dan eerst kijken of ik de opstart volgorde kan wijzigen. Dat heb ik al eens eerder ( lang geleden) geprobeerd, maar toen lukte het geloof ik niet. We zullen het zien.
voor vandaag vind ik het weer genoeg.
Gr. Mien

17 april 2018 om 22:40.
appelspoel zegt:

Kareltje: dank voor je reactie. Bij die pagina was ik ook al, maar de toegang tot de schijf wordt me geweigerd.
Mien

17 april 2018 om 22:42.
Niekie zegt:

Is hulp op afstand via sw een idee?
Het kan een redelijk ingewikkeld probleem zijn of worden, waarbij zeer zorgvuldig met de gegevens moet worden omgegaan.

Niek

17 april 2018 om 23:01.
BenW zegt:

Even tussendoor, een kleine vooruitblik wat je zoal zult zien wanneer je Linux zou gaan gebruiken. Twee schermafbeeldingen, onderstaande van Linux Mint en de volgende van ElementoryOS, ook een Linux variant die wat uiterlijk richting macOS van Apple gaat.

LinuxMint.png
17 april 2018 om 23:15.
BenW zegt:

En ElementoryOS

ElementoryOS.png
17 april 2018 om 23:16.
BenW zegt:

Dit zijn slechts 2 voorbeelden van de talloze Linux varianten die er zijn. Ogenschijnlijk misschien moeilijk, maar v.w.b. veiligheid straatlengtes beter dan Windows en vergelijkbaar met de veiligheid van macOS.

17 april 2018 om 23:18.
appelspoel zegt:

Ben, ik wacht nog even. Want ik zie een lange weg voor me. Zelfs als het me zou lukken de Linux versie op de usb te krijgen, dan heb ik weer het probleem dat de opstart volgorde veranderen waarschijnlijk niet lukt. En lukt dat wel, wat dan? Dan zie ik of de schijf stuk is of niet. Ik heb er te weinig verstand van en heb besloten morgen naar de winkel te gaan. Ze hebben me beloofd te kijken, wat er aan de hand is. Volgens mij is dat in dit geval het handigste.
Maar bedankt voor het meedenken. Ik meld nog wel of het gelukt is, en zo ja wat ze gedaan hebben.
Mien

18 april 2018 om 23:58.
BenW zegt:

Prima hoor en graag gedaan. Succes en ik hoor graag het resultaat.

19 april 2018 om 16:36.
appelspoel zegt:

Daar zijn we dan en mijn laptop doet het weer helemaal. Ik moet alleen nog "even"een paar fotoprogramma's opnieuw installeren.Dat gaat wel lukken.
Bij de herinstallatie eind vorig jaar hadden ze om in te loggen "gebruiker"genomen en dat was de administrator. Toen ik naar windows ging vroegen ze me in te loggen met mijn microsoft account. Dat deed ik altijd , dus zag geen probleem. Met als gevolg dat ik 2 accounts had. Microsoft stond bovenaan, dus dat gebruikte ik steeds
Doordat ik mijn wachtwoord van het microsoft account veranderde, werd dat anders dan dat van Gebruiker. Gebruiker was administrator en ik niet meer en kon dus niet overal meer bij. Waarom de Gebruiker ook buiten functie geraakt was, konden ze niet verklaren.
Ze hebben uiteindelijk, na het een en ander safe te hebben gesteld, mij met mijn microsoft account administrator gemaakt, Gebruiker verwijderd, mjin documenten en afbeeldingen ( die op schijf E stonden) even ergens anders naar verplaatst. Schijf E helemaal leeg gemaakt en weer Schijf D genoemd.( dat was niet nodig, maar deden ze om mij te plezieren...) En daarna Mijn documenten en afbeeldingen er weer opgezet.
Net uitgeprobeerd en ik kan allees weer bekijken en lezen.
Allen bedankt voor het meedenken en een prettig weekend.
Mien

20 april 2018 om 18:49.
Niekie zegt:

Heel mooi dat het is opgelost en zeker bedankt voor het plaatsen van de oorzaak/oplossing.

Niek

20 april 2018 om 21:38.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Pc en randapparatuur-Club?
Pc en randapparatuur-Club