Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Pc en randapparatuur-Club
Camera en telefoon worden niet herkend in Kubuntu
Geplaatst op 5 november 2019 om 12:12 door robertwim

Hallo.
Ik heb kubuntu geinstalleerd. Sindsdien kan ik geen foto`s meer overzetten vanaf mijn telefoon of camera. Als de telefoon via USB is aangesloten Krijg ik een popup van ¨apparaatmelder¨daar is de samsung android zichtbaar, er zij 3 acties voor dit apparaat. Na aanklikken zijn er 2 opties om bestandsbeheer te openen. Na aanklikken kom ik in ¨dolphin¨ Daar is dan de telefoon zichtbaar. Als ik daar op doorklik krijg ik de meldingen zoals afgebeeld in de bijlagen.
Een usb stick met diverse bestanden werkt wel naar behoren.
Als ik de camera en telefoon op een windows pc aansluit werkt het wel.
Wie weet het ?
Groeten, Robert

Screenshot_20191105_094645.png
21 reacties
Willem-B zegt:

Voor camera's en telefoons zijn drivers nodig, net zoals dat in Windows gebeurt.
Die zijn voor Linux en de Kubuntu variant niet makkelijk te vinden.

Wat een mogelijkheid is dat je een USD-cardreader gaat gebruiken en daarin de (micro)SD-kaart uitleest.
Foto's op je telefoon moet je dan natuurlijk wel overzetten naar de SD-kaart in je toestel.
 

5 november 2019 om 14:35.
JanvB zegt:

Zijn in Kubuntu de MTP Tools geinstalleerd?
Zo niet, doe het volgende.
Open een terminal,

$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install mtp-tools

Trek nu even de USB kabel los, en sluit de telefoon dan weer aan. Nu zou hij moeten werken, want de USB drivers en het Media Transport Protocol zijn hiermee geinstalleerd.

5 november 2019 om 15:45.
robertwim zegt:

Beste jekvb,
Bedankt voor je hulp.
Het is me gelukt met behulp van het programma Gwenview de foto te importeren.
Maar vanaf de camera lukt het nog niet, ook niet als ik het geheugenkaartje in een cardreader doe.
Heb je daar misschin ook een oplossing voor,
Nogmaals dank,
Groeten,
Robert

5 november 2019 om 16:40.
JanvB zegt:

Vreemd, dat die geheugenkaart niet wordt gemount, na installatie van MTP (op Mint Linux) werken USB connecties met telefoons, SDHC, SDXC met een mini card erin prima . Wat is de foutmelding? Wat zegt "dmesg"?
Heb je al een USB 2 poort geprobeerd?
 

5 november 2019 om 17:33.
robertwim zegt:

Terwijl ik zo het een en ander aan het uitproberen ben is me iets vreemds opgevallen.
In mijn oude Canon EOS300d zit een CF geheugenkaart.
Als ik de camera verbind met de laptop worden de foto`s zichtbaar.Ook in een USB 2 cardreader zijn ze te zien.
Als ik echter een micro Sd kaart uit een andere camera in de kaartlezer doe kriijg ik de melding dat het apparaat niet kan worden aangekoppeld.
Nu snap ik het helemaal niet meer.
U wel ?

7 november 2019 om 14:01.
Willem-B zegt:

Wat gebeurt er als je de Micro-SD kaart eerst in een SD-Kaart adapter doet en dan de SD-kaart adapter in de aardreader? Dat kan nl. nog weer verschil uitmaken.

micro-sd-card-adapter.jpg
7 november 2019 om 14:07.
robertwim zegt:

De micro SD kaart zit in een adapter, zonder adapter kan hij niet in de lezer.
De CF kaart is 8 GB
De micro 64 GB.
Zou het daar aan kunnen liggen ?
M.a.w. is het micro kaartje te ¨zwaar¨ misschien ?

7 november 2019 om 14:27.
JanvB zegt:

Robert, het is handig om te weten waarom het niet gaat zoals jij dat wilt. Meer info over de kaart krijg je als volgt:
Open een terminal, en tik het commando "sudo tail -f /var/log/syslog" in.
Als je de kaart er nu instopt (of eruit haalt) schrijft het systeem er enkele regels bij, die (hopelijk) iets meer zeggen over wat er aan de hand is.

je kunt andere info opvragen met het command "journalctl -fe"

7 november 2019 om 16:22.
robertwim zegt:

Dit is wat ik te zien kreeg na invoeren van de eerste opdracht :
de laatste 2 regels verschenen na het verwijderen en weer inbrengen

robertwim@robertwim-X75A:~$ sudo tail -f /var/log/syslog
[sudo] wachtwoord voor robertwim:
Nov 7 16:27:48 robertwim-X75A org.kde.ActivityManager[899]: Already in database? true
Nov 7 16:27:48 robertwim-X75A org.kde.ActivityManager[899]: First update : QDate
Time(2019-11-05 12:30:24.000 CET Qt::TimeSpec(LocalTime))
Nov 7 16:27:48 robertwim-X75A org.kde.ActivityManager[899]: Last update : QDate
Time(2019-11-07 14:33:30.000 CET Qt::TimeSpec(LocalTime))
Nov 7 16:27:48 robertwim-X75A org.kde.ActivityManager[899]: After the adjustment
Nov 7 16:27:48 robertwim-X75A org.kde.ActivityManager[899]: Current score : 5.939
41
Nov 7 16:27:48 robertwim-X75A org.kde.ActivityManager[899]: First update : QDate
Time(2019-11-05 12:30:24.000 CET Qt::TimeSpec(LocalTime))
Nov 7 16:27:48 robertwim-X75A org.kde.ActivityManager[899]: Last update : QDate
Time(2019-11-07 14:33:30.000 CET Qt::TimeSpec(LocalTime))
Nov 7 16:27:48 robertwim-X75A org.kde.ActivityManager[899]: Interval length is 0
Nov 7 16:27:48 robertwim-X75A org.kde.ActivityManager[899]: New score : 6.939
41
Nov 7 16:27:48 robertwim-X75A org.kde.ActivityManager[899]: ResourceScoreUpdated: "9341
6803-56ca-484f-9d6e-fa0d0862d1da" "org.kde.plasma.kicker" "applications:org.kde.konsole.
desktop"

Nov 7 16:29:51 robertwim-X75A kernel: [ 7905.478612] sd 6:0:0:0: [sdb] 122519552 512-byte logical blocks: (62.7 GB/58.4 GiB)
Nov 7 16:29:51 robertwim-X75A kernel: [ 7905.482194] sdb: sdb1

Ik kan er niets van bakken, u ongetwijfeld wel




 

7 november 2019 om 16:32.
JanvB zegt:

De Linux kernel heeft het nieuwe apparaat herkend en een blockdevice toegewezen: /dev/sdb1.
Linux heeft het nieuwe device echter niet automatisch gemount, daarom moeten we de bruikbaarheid van /dev/sdb1 testen.
Er kunnen 2 dingen aan de hand zijn: 1. Bad (super)blocks, 2. Onherkenbaar of corrupt filesysteem (Linux is in (1) kritischer dan bijv. Windows).
We checken nu of het systeem iets kan met het nieuwe device met het terminal commando: "sudo fdisk -l | grep /dev/sdb1"
Als je meldingen krijgt als "Volume was not properly unmounted. Some data may be corrupt. Please run fsck.", voer dan het volgende terminal commando uit om het apparaat te repareren: "sudo fsck /dev/sdb1". Als gevraagd wordt om blocks te repareren, selecteer Y.
Als dat klaar is, kunnen we proberen het device te mounten. Maak eerst als root onder /media de directory "test" aan.
Mount het filesystem van sdb1 met het terminal commando: "sudo mount /dev/sdb1 /media/test"

Ik ben benieuwd welke foutmelding je nu krijgt. Check dit met de terminal commandos "sudo tail -f /var/log/syslog" en met "sudo journalctl -fe | grep /dev/sdb1".
Als je geen foutmelding krijgt, kijk dan even of je je bestanden in de dir /media/test ziet staan.

7 november 2019 om 20:53.
robertwim zegt:

Als ik het eerste commando ingeef krijg ik dit als response:
/dev/sdb1 32768 122519551 122486784 58,4G 7 HPFS/NTFS/exFAT
Cursief geplaatste tekst is rood

Na het 2de comando ingegeven te hebben komt dit er uit :

'fsck' uit util-linux 2.31.1

 

8 november 2019 om 09:20.
JanvB zegt:

probeer de kaart nu te mounten, open een terminal en tik:
sudo mount -t ntfs -o nls=utf8,umask=0222 /dev/sdb1 /media/test

8 november 2019 om 09:31.
robertwim zegt:

Ik kreeg dit als respons:
robertwim@robertwim-X75A:~$ sudo mount -t ntfs -o nls=utf8,umask=0222 /dev/sdb1 /media/t
est
[sudo] wachtwoord voor robertwim:
ntfs-3g: Failed to access volume '/dev/sdb1': Bestand of map bestaat niet

ntfs-3g 2017.3.23 integrated FUSE 28 - Third Generation NTFS Driver
Configuration type 7, XATTRS are on, POSIX ACLS are on

Ik denk dat de bovenste zin:¨ntfs-3g: Failed to access volume '/dev/sdb1': Bestand of map bestaat niet¨
voor zich spreekt
Is het misschien handiger om windows op nieuw te installeren ?
Ik durf dat eerlijk gezegd niet zelfstandig aan, maar misschien met uw hulp ?

Copyright (C) 2005-2007 Yura Pakhuchiy
Copyright (C) 2006-2009 Szabolcs Szakacsits
Copyright (C) 2007-2017 Jean-Pierre Andre
Copyright (C) 2009 Erik Larsson

Usage: ntfs-3g [-o option[,...]]

Options: ro (read-only mount), windows_names, uid=, gid=,
umask=, fmask=, dmask=, streams_interface=.
Please see the details in the manual (type: man ntfs-3g).

Example: ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/windows

News, support and information: http://tuxera.com
robertwim@robertwim-X75A:~$

8 november 2019 om 16:41.
JanvB zegt:

Goed bezig, Robert. En nee, je hoeft Windows niet opnieuw te installeren.
Ik zie aan je vorige post dat de juiste NTFS driver al op je systeem is geinstalleerd. Dat scheelt weer een stapje. Maar bestaat de directory "test" wel in /media? En de kaart zit in het slot?

Daarom nu eerst even in een terminal:
"sudo mkdir -p /media/test"
En daarna:
""sudo mount -t ntfs-3g -o ro /dev/sdb1 /media/test"
Als je nu naar de directory /media/test gaat zou je de inhoud van de kaart moeten zien.

8 november 2019 om 18:13.
robertwim zegt:

Ik begin een beetje moedeloos te worden,
Na ingeven van het eerste commando gebeurd er niets.

Ik heb de directory media kunnen vinden en er is een bestand test, maar dat is leeg.

8 november 2019 om 19:17.
JanvB zegt:

Je bent er bijna. "test" moet een directory zijn, niet een bestand.
Check of /dev/sdb1 bestaat met "lsblk". Zet de output hier neer.

8 november 2019 om 19:45.
robertwim zegt:

robertwim@robertwim-X75A:~$ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 698,7G 0 disk
└─sda1 8:1 0 698,7G 0 part /
sdc 8:32 1 7,5G 0 disk
└─sdc1 8:33 1 7,5G 0 part /media/robertwim/E850-C502
sr0 11:0 1 1024M 0 rom
robertwim@robertwim-X75A:~$

 

8 november 2019 om 20:17.
robertwim zegt:

Ik zie dat media een andere kleur heeft,
betekend dat iets ?

Screenshot_20191108_201859.png
8 november 2019 om 20:20.
JanvB zegt:
Ik zie bij de output van lsblk dat /dev/sdb1 niet meer bestaat. Daarom wil -ie niet mounten. Het enige wat ik je zonder PCHulp aanHuis nog kan aanraden is "sudo tail -f /var/log/syslog" te bekijken als je de kaart er een paar keer in stopt en er weer uithaalt.
8 november 2019 om 22:21.
Dirk Boom zegt:

Ik vind het een erg complex verhaal.
Voor de smartphone geldt dat je zonder inspanning de foto's via de cloud op de pc kunt krijgen. Mocht de camera wifi hebben dan liggen daar misschien ook mogelijkheden.

8 november 2019 om 22:52.
JanvB zegt:

Het enige wat op afstand kan bedenken is, dat de kleine kaart niet goed in grotere kaarthouder past, waardoor hij de ene keer wel en de andere keer niet door het systeem wordt gedetecteerd.

8 november 2019 om 23:27.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Pc en randapparatuur-Club?
Pc en randapparatuur-Club