Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Pc en randapparatuur-Club
Trage PC
Geplaatst op 6 april 2021 om 09:58 door JaapMaryHome

Hallo allemaal, ik ben Jaap Bimmel en heb mezelf zojuist aangemeld,
Mijn pc is erg traag Ik ben al 2 keer prima geholpen door Nico de Groot (CC-cleaner, opschonen enz), maar na korte tijd was hij weer niet vooruit te branden. Dus: wat nu? "Upgraden" met SSD-schijf, werkgeheugen er bij e.d. of een nieuwe?
Gegevens: Desktop MP inmiddels 7 jaar oud, Intel Core i5-4430 quadcore, kloksnelheid 3 Ghz, Windows 10 laatste update, intern geheugen 4 GB, HDD-schijf 2 TB. Ik werk verder met Firefox en Duckduckgo, F-secure en uiteraard Windows Defender.
Wie kan mij adviseren?

11 reacties
BenW zegt:

Begin inderdaad eerst eens met het upgraden d.m.v. een SSD. Alleen daarmee al en het daarmee samenhangend opnieuw installeren van Windows zal de pc significant sneller blijken, tot wel 10x sneller. Werkgeheugen erbij kan natuurlijk ook, maar dat verschil gaat u niet echt merken. Hooguit iets tussen 5 en 10%.
Kortom, het is absoluut nog de kosten waard om deze pc van een SSD (en eventueel geheugen) te voorzien.

6 april 2021 om 10:06.
HaWee zegt:

je schrijft: F-secure en uiteraard Windows Defender
als Defender actief aan staat en F-secure ook dan gaat het ook fout hoewel normalerwijze Defender zijn eigen virusscanner uit zet als hij een andere virusscanner ziet.
4 GB is niet al te veel persoonlijk zou ik geneigd zijn dat te verhogen maar ik neem aan dat BenW uit ervaring spreekt.

2 puntjes waar je nog naar kunt kijken:
hoeveel vrije ruimte heb je op de C (windows) schijf ? als dat te weinig is krijg je ook problemen
en hoeveel programma's starten op met Windows (rechtsklik op Taakweergave, kies Taakbeheer, kijk eerst even (na een paar minuten wachten) hoe druk de processor en de hd het hebben en klik dan op de Tab Opstarten en kijk of er programma's nodeloos meestarten en zet die uit. Dan pc uit paar minuten wachten en weer aanzetten.)

6 april 2021 om 11:34.
BenW zegt:

4 GB intern geheugen is natuurlijk niet veel. 4 GB bijplaatsen loont zeker wel de moeite (en kosten).

Wat F-Secure en samen met Defender betreft, dat kan prima. Ze zitten elkaar niet in de weg. F-Secure neemt in feite het antivirus deel over, maar het firewall deel blijft bij Defender. Los daarvan, eigenlijk heeft F-Secure hier alleen toegevoegde waarde met betrekking tot online bankieren. F-Secure voorziet hierin een apart beveiligde bankieromgeving, Defender niet. Maar mocht dat een belangrijke overweging zijn, dan is bankieren middels een VPN en het benaderen van de bank middels incognito / In private browsen de betere methode.

6 april 2021 om 12:34.
fred612 zegt:

F secure is waarschijnlijk van Ziggo? Modem een keer uit en na 1 minuut weer kan kan ook helpen, maar vooral opgestarte programma beperken tot alleen wat je nodig hebt op dat moment. Hoe meet u overigens de pc snelheid?

6 april 2021 om 14:08.
JaapMaryHome zegt:

Dank voor jullie reacties. Ik heb de tips uitgevoerd: Ziggo speedtest, ca 46 down en ca 5 up. Taakbeheer: geen programma's die nodeloos opstarten. Opslag C-schijf 291 van 871 GB. Prestaties bij taakbeheer iets bijzonders: de processor werkt op ca 5%, het geheugen op 77%(!) en de O-schijf (C:D:?) varieerde sterk van enkele procenten tot wel 100(!).
Wat concluderen jullie hier uit?

7 april 2021 om 11:24.
BenW zegt:

Ik concludeer hieruit dat u een Ziggo abonnement Start heeft, 50 Mbit/s down en 5 Mbit/s up. Het gemeten resultaat is goed, echter kan het abonnement vanzelfsprekend geen 'raketsnelheid' bieden.
Voor het overige zijn het altijd momentopnamen. En natuurlijk zal 4 GB geheugen snel hoog belast worden. Daarom is uitbreiden zeker nuttig. Wat echt verschil in snelheid uitmaakt, het is eerder genoemd, is het vervangen van de harde schijf door een Solid State Disk (SSD).

Aanvullend, een klein beetje uitleg over het geheugengebruik.
Software, of het nou het besturingssysteem is of toepassingssoftware zoals een tekstverwerker (bijv. Word) zal om goed te kunnen werken stukjes van de software in het geheugen laden en alleen die stukjes die het nú nodig heeft.
Als er een bepaalde bewerking nodig is waarvan het softwarestukje niet in het geheugen geladen is, zal de PC (een deel) van de in het geheugen aanwezige software tijdelijk naar de harde schijf wegschrijven, zeg maar parkeren. Dit om ruimte te maken voor het laden van de dán benodigde softwarestukjes. Dit tijdelijk naar de harde schijf wegschrijven noemen we het wisselgeheugen of swap-geheugen. Het ophalen van software uit het geheugen gaat vele malen sneller dan het ophalen uit het wisselgeheugen (ophalen vanaf de harde schijf).

En daarmee kom je direct bij de kern van het verhaal:
1) Hoe groter het geheugen, hoe meer er in het geheugen geladen kan worden en hoe minder vaak er naar de harde schijf weggeschreven hoeft te worden.
2) Hoe sneller de harde schijf, het laden en schrijven van en naar een SSD gaat vele malen sneller dan laden en schrijven van en naar een conventionele harde schijf.

Kortom, het gebruik van een wisselgeheugen gaat sowieso plaatsvinden en daarom zit altijd de meeste snelheidswinst in het upgraden van de harde schijf.

7 april 2021 om 11:29.
fred612 zegt:

WAt is het ziggo abonnement voor maximale snelheid op internet?
Is de gemeten 46/5 bedraad?
Het is een misverstand dat de up en down snelheid via internet de computer snelheid is.
Nodeloos is vaag , alle google en chrome e.d. programma's werken continue up en down met zoeken. TV en telefoon vragen ook capaciteit.
Bij mij is het proc ca 5% 2,8Ghz, geheugen 2,6/3,9% 60%, schijf pieken en ca 5%, ethernet pieken en 0kbps in taakbeheer Snelheid 250/25 is maximaal ziggo 2.

7 april 2021 om 14:24.
BenW zegt:

Het Ziggo Start abonnement is 50 Mbit/s down en 5 Mbit/s up. De gemeten snelheid komt dus aardig overeen met het abonnement. Dat is goed.
Verder beweert volgens mij niemand dat dit de computersnelheid is, hoewel het natuurlijk wel invloed heeft op de gevoelsmatige snelheid, vooral wanneer je aan het browsen bent of software gebruikt welke sterk van de internetverbinding afhankelijk is.

Resteert de vraag of het zinvol is om de beschreven pc te upgraden of een nieuwe pc te kopen.
In mijn optiek is het zeer zeker de moeite waard om deze pc te upgraden. Voor pakweg € 100,- (materiaalkosten; 500 GB SSD en 4 GB DDR3 geheugenreepje) en exclusief de kosten voor inbouw mocht u dat uitbesteden (moet kunnen voor ca. € 50,-) kan de pc weer een tijd mee. Een vergelijkbare nieuwe pc (laptop of desktop) komt toch al gauw op € 500,- uit.

7 april 2021 om 17:14.
JaapMaryHome zegt:

Ik heb even gewacht, maar er zijn verder geen reacties meer gekomen, en eigenlijk is dat ook niet nodig. Want het is mij duidelijk geworden wat de oorzaak van mijn trage PC is en dat het de kosten waard is om met name een SSD-schijf te plaatsen.
Iedereen bedankt voor de adviezen en de tips.

7 april 2021 om 18:49.
DirkB zegt:

Ik vind dat een goed plan (heb hier ook zelf het verschil van ervaren). Succes!

7 april 2021 om 22:26.
JaapMaryHome zegt:

Dank nogmaals

11 april 2021 om 16:18.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Pc en randapparatuur-Club?
Pc en randapparatuur-Club