SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Pc en randapparatuur-Club
Opstarten PC
Geplaatst op 25 oktober 2014 om 22:08 door jaimita

Mijn PC start de laatste tijd vaak niet op. Zie dan alleen het moederbord. Soms start de pc na 5 minuten alsnog op,maar soms moet ik opnieuw opstarten. Ik heb W7. Als de PC eenmaal opgestart is dan werkt slles normaal. Pc 5 jaar oud. Ik heb al alle scanners en cleaners er op losgelaten maar die zien geen problemen. Ook de harde schijf controle levert niets op. Zou het toch de harde schijf kunnen zijn. groeten

9 reacties
Niekie zegt:

Ik zou de harde schijf even controleren met HDTunepro.

Gratis 15 dagen te gebruiken.  Kijk met dat programma even op het tabblad Health of daar waarschuwingen staan en doe vervolgens een volledige error scan, door dat tabblad te kiezen en op Start te drukken. 

Hier is de link.

Bij een normale harde schijf controle onder Windows krijg je geen explicite foutmelding op je scherm, dus kan je denken dat alles goed is. Er staat dan alleen een melding in het logboek van Windows.

HDTune geeft bij een error scan een duidelijk beeld met groene blokjes. Zie je rode blokjes, dan is het exit harde schijf.

Niek

25 oktober 2014 om 22:28.
Truus zegt:

Zijn er ander vreemde dingen zoals bv verkeerde datum en tijd? Als de pc start gaat dat dan volgens de gewone manier? Atx reset al eens geprobeerd?

25 oktober 2014 om 22:39.
jaimita zegt:

Met HD tune alleen maar groene hokjes. Als de pc start dan gaat alles gewoon verder. Wat is ATX reset. Bij health ook geen gekke dingen. Alles ok

26 oktober 2014 om 10:12.
Truus zegt:

Ik heb het al eens toegepast, en de pc werkte weer.... Maar of het bij u ook nut heeft, weet ik niet. Nooit geschoten altijd mis.

Atx reset:

- zet de pc uit, en ontkoppel alle randapparatuur.

- haal de stekker uit het stopcontact en houdt de startknop ongeveer 15 seconden ingedrukt.

- netsnoer weer aansluiten.

- pc opstarten. Als dat goed gaat, de randapparatuur weer aansluiten.

26 oktober 2014 om 10:27.
Niekie zegt:

Heb je alle aangesloten harde schijven getest?  Een systeem gaat zeker traag opstarten, als een data schijf of een aangesloten externeschijf slecht is.

Als die ATX reset niet werkt:

Kijk eens in het bios wat de opstart volgorde is. Bij Boot priority moet de schijf waar Windows op staat bovenaan staan.

Niek

26 oktober 2014 om 22:02.
jaimita zegt:

De externe harde schijven staan uit. Maar wat is ATX reset? Bij boot staat de schijf waar windows op staat  bovenaan.

26 oktober 2014 om 23:33.
Niekie zegt:

ATX is eigenlijk de naam van het model voeding in de pc.

Truus beschrijft de procedure hierboven geheel juist.

Simpelweg zet je daar de hele pc even zonder spanning en zorg je dat vastgehouden spanning ook wegvloeid, door de startknop een aantal keren of 15 sec in gedrukt te houden, als alle snoeren zijn afgekoppeld. .

Hoewel ik niet geloof, dat het in dit geval het probleem zou kunnen oplossen.

Koppel de externe schijven gewoon eens af en kijk hoe hij dan opstart.

Zit er maar 1 schijf in de pc zelf?

Niek

26 oktober 2014 om 23:46.
Jan.Koll zegt:

 

Jaimita,

Uitgaande van je vraag denk ik dat het om een desktop-computer (ligt plat) of tower-computer (staat rechtop) gaat.
Zo'n apparaat kan, afhankelijk van de plaats waar die staat en/of veel wordt verplaatst (even opzij zetten voor stofzuigen of zo), veel stof opnemen door de interne ventilatoren die flinke luchtstromen veroorzaken en ook kunnen contacten wat corroderen of losser raken.  Ik denk meer in die richting dan in software problemen.

Als je het aandurft zou je de kast eens open moeten maken en kijken of er op b.v de processor ventilator (die springt het meest in het oog) veel stof aanwezig is.  Heb je geen ervaring met dit soort technische zaken laat het dan doen door iemand die weet hoe e.e.a. moet worden gedaan of vraag het aan je winkelier.

Haal de kabeltjes waarmee de losse componenten (harde schijf, CD/DVD-apparaat) aan het moederbord zijn verbonden eens los, eerst aan de componentkant en dan aan de moederbordkant en plaats die direct terug.  Doe dat per aansluiting een keer of drie.  Daarmee haal je meestal de eventueel aanwezige contactcorrosie weg en verbetert het contact.
Als je nog verder wilt gaan kun je ook de insteekkaarten (PCI etc. zoals losse videokaart) eens op dezelfde manier behandelen om evt. corrosie van de contacten te verwijderen

Als er veel stof aanwezig is zou je de zaak voorzichtig kunnen reinigen door met een varkensharen (= niet statisch kwastje) stof weg te borstelen en dat met een lage zuigkracht weg te zuigen. Blokkeer/houd de ventilatorvin stil, want een draaiende ventilator vin werkt als een windmolen ofwel wekt die draaiende vin door de zuiging van de stofzuiger elektriciteit op en dat kan funest zijn voor je computer.
Het is wat meer werk maar als je het aandurft en er is flink wat stof in de computer aanwezig  haal de voeding er dan ook uit, open die en maak die ook schoon (als er stof in de computer aanwezig is zul je schrikken van de hoeveelheid in de voeding....).

Succes,

Jan

29 oktober 2014 om 09:15.
jaimita zegt:

De laatste dagen start de  PC (Tower) weer net zo snel op als vroeger.Heb niet veel softwarw dingen gedaan. Wel hier en dar wat contakten schoongemaakt. Ik hoop dat het zo blijft. Bedankt voor alle raadgevingen.

29 oktober 2014 om 09:51.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Pc en randapparatuur-Club?
Pc en randapparatuur-Club