SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Pc en randapparatuur-Club
Wachten met aanschaf nieuwe laptop op vooringesteld Windows 10?
Geplaatst op 19 juni 2015 om 15:45 door Pounamu

Het is misschien koffiedik kijken, maar ik waag het er toch op:
Ik heb al vele jaren een heerlijke (tot nu toe) MSi laptop 12" met Windows 7 die ik alleen gebruik als we van huis zijn. De 4GB ram en de 256GB opslag zijn voldoende voor mijn behoeftes. 
Mijn besluit om straks gebruik te maken van de gratis upgrade naar Windows 10 is om zeep geholpen doordat mijn laptop in de afgelopen tijd een paar maal crashte, hij was ook ontzettend traag geworden en ik kreeg een herinstallatie niet voor elkaar, hij is namelijk ook van tafel gevallen, wat hem waarschijnlijk definitief de das om deed. Nu wil ik dus een nieuwe aanschaffen, maximaal 13 inch en minimaal 4GB ram, minstens weer de 256 GB opslag.
Ik heb ook gekeken naar MacBooks, omdat ik inmiddels een desktop iMac heb en een iPad, dus ben al aardig thuis in Apple land en dat bevalt steeds beter, maar.... het prijskaartje dat hangt aan de goedkoopste is eigenlijk al te hoog voor me.
Niks mis met daarnaast doorgaan met Windows, dus heb ik mijn aandacht daarheen verlegd.
Mijn oog valt op dit moment op een Lenovo Yoga 2 13, ik heb al flink rondgekeken, maar die lijkt me echt iets voor mij. De reviews zijn over het algemeen heel goed voor dit merk.
Maar het gaat me nu om het volgende:
VRAAG 1: Omdat ze Windows 8 hebben natuurlijk, moet ik straks de upgrade doen naar W.10. Is het misschien verstandiger even te wachten tot ze geleverd worden met W.10 vooringesteld?
VRAAG 2: Als ik wacht tot dat moment, is de kans groot dat de prijzen dan omhoog zijn gegaan?
Dit laatste is dus het koffiedik element;-)
 

20 reacties
RuudM zegt:

Het is inderdaad koffiedik kijken!
Maar toch, het meest voor de hand liggend (denk ik) is:
De fabrikanten krijgen natuurlijk nu al de W 10 versies om in te bouwen, de apparaten waarin nog W 8.1 geinstalleerd is zal de handel kwijt willen en daardoor mogelijk NU nog wat scherp geprijsd.

Mijn keus zou zijn: nu kopen, die Lenovo heeft een goede naam en dat W 10 krijg je er gratis bij.

Let wel even op (tenzij dat niet belangrijk is) sommige Levono's hebbben geen dvd station.

Sterkte bij het duimen !

Ruud

19 juni 2015 om 18:08.
Dirk Boom zegt:

Betr. vraag 1: nu aanschaffen en straks upgraden naar Windows 10 is geen bezwaar. Natuurlijk kan er bij een upgrade iets misgaan dus er is een risico aanwezig. Echter dat speelt ook als je kort na eind juli aanschaft. Als mijn laptop het nu zou begeven, dan zou ik een nieuwe kopen en na zsm upgraden (een voorzichtig iemand wacht daar een maar maanden mee maar doe het wél, en binnen 1 jaar. Als ik nog een goed werkend apparaat zou hebben maar toch wil vervangen, ja dan zou ik dat in de loop van het jaar doen. Betr vraag 2: dit is te lezen in de glazen bol van de waarzegger :-)

19 juni 2015 om 18:14.
Niekie zegt:

Inderdaad Lenovo doet het erg goed de laatste jaren, tegen redelijke prijzen.

En ik zou gewoon direct kopen. Waarom wachten? Je kunt nu al genieten.

Voor wat betreft prijs denk ik niet dat het veel gaat schelen. Alle laptops die nu nog met W8.1 geproduceerd worden en niet verkocht, kan iedereen gratis upgraden. Dus ik verwacht niet dat die straks goedkoop worden aangeboden.

Je koopt hem nu met Windows 8.1 en upgrade gewoon zo spoedig mogelijk. (eind juli).

Let wel even op, dat er in je nieuwe Lenovo ook een SSD zit, anders gaat de snelheid echt tegenvallen.

Niek

19 juni 2015 om 20:07.
Pounamu zegt:

Reuze bedankt voor jullie reacties c.q. adviezen. Ik vind het ook wel moeilijk kiezen want er zijn twee types, allebei Lenovo Yoga 2 13, de ene kost 599 en de andere is nu van 799 naar 688, allebei te koop bij Dixons, die geven 3 jaar garantie.
Ik heb de indruk dat die van 599 een nieuwer type is vanwege elementen in de specificaties die me "jonger" lijken. Dit type is ook niet zo ver afgeprijsd. Het is wat lastig de verschillen hier te specificeren, ze hebben geen van beide een dvd drive, dat had mijn MSi ook niet. Geen van beide heeft een SSD, waardoor ze relatief veel opslag hebben voor dat geld, maar die van 599 heeft een SSHD en die heeft ook een 64 bits windows 8.1.
Voor wie de moeite wil nemen eens naar de verschillen (o.a. processor) te kijken geef ik de links naar de pagina's hier:
Die van 599: klik hier
Die van (nu) 688: klik hier

O ja...  beide kunnen worden uitgebreid naar 8GB Ram, dat ga ik waarschijnlijk wel doen op enig moment.
 


 

19 juni 2015 om 22:14.
Niekie zegt:

Een i3 cpu is niet echt een cpu die veel snelheid biedt. Zelfs met een sshd valt dat denk ik tegen, in verhouding tot je oude laptop (die was toch voorzien van een ssd?).

De i5 is v.w.b. een betere keuze, maar daar zit weer een gewone hdd in, wat niet zo snel is, als je een ssd gewend bent. Maar met de i5 is goed te werken.

Maar wat waren nu de specificaties van de oude laptop? (Om te voorkomen dat het wat tegenvalt vwb snelheid, als je iets nieuws aanschaft)

En 4 of 8 GB geheugen, gaat het verschil niet goed maken, tenzij je heel veel applicaties tegelijk gaat draaien. Ik heb nu mail en 4 websites open staan en gebruik 1,7 GB van de 8 GB

Niek

 

 

19 juni 2015 om 22:47.
Pounamu zegt:

Nee Niek, 6 jaar geleden had je die SSD's nog niet volgens mij.
Allereerst is het mijn reis laptopje, dus niet mijn primaire machine.
Ik heb het nog even gecheckt, maar de MSi heeft een gewone HD, 320 GB en heeft 2x2 GB DDR2 ram (oorspronkelijk 1x 2GB)
Scherm is 12,1 inch.
Processor Intel Pentium 1.3 GHz, 2M Cache.
Ik heb flink rondgekeken en voor die prijs kan ik geen machientje kopen met een SSD met een redelijk geheugen.
Mijn man begin intussen te morren "koop toch een MacBook"  (12 of 13 inch) maar die zijn minstens twee maal deze prijzen.

19 juni 2015 om 22:57.
Niekie zegt:

Oke.... duidelijk. Omdat je de begin vraag sprak over 256 GB schijf grootte, ging ik even uit van een ssd, maar die waren toen inderdaad zeldzaam, of er inderdaad nog niet.

Dan is die i5 een hele mooie vooruitgang.

De i3 zal ook wel een flinke verbetering zijn, maar gaan vaak tegenvallen, als je er wat programma's opzet, zodat je na een jaartje denkt.... wat is dat ding traag. Meisje hier werk ook met een i3, maar daar heb ik binnen een paar maanden een ssdtje in gezet, omdat hij trager werd als haar oude laptop.

En dat is natuurlijk wel een mogelijkheid. De i3 kopen en dan later een ssd in (laten) bouwen, als je hem te traag vindt worden. Daar krijgen die dingen een heerlijke boost van.

Ik bouw ze bijna wekelijks in (ook in pc's van 6 jaar oud) en alleen maar zeer tevreden en verbaasde eigenaren, door de enorme snelheids winst.

Niek

19 juni 2015 om 23:16.
Pounamu zegt:

Dank je wel Niek, ik ga hier even op broeden. Geen haast, want voor September gaan we nog nergens heen waarvoor ik hem "nodig"  zou hebben. Het blijft een luxe probleem.

Thuis geniet ik immers intussen met volle teugen van m'n iMac!

 

19 juni 2015 om 23:51.
Niekie zegt:

Graag gedaan. Mooi dat je met beiden lekker kunt omgaan!!!

Niek

 

20 juni 2015 om 00:43.
Pounamu zegt:

Om deze thread af te sluiten vertel ik wat ik heb besloten. Ik ga voor die i3 met de SSHD , wat feitelijk inhoudt dat Windows gaat draaien in het stukje static disc en daardoor sneller opstart dan bij een gewone HD. Die i5 is van zichzelf sneller, maar heeft geen static deel. Ik druk me wat simpel uit, dat weet ik ;-)

Deze is gewoon een stuk moderner dan die flink afgeprijsde i5. Zo is het b.v. een "hybrid", ofwel 2-in-1, hij heeft een 360° kantelbaar beeldscherm, waardoor je hem ook als volwaardig tablet kan gebruiken. 

Ook heeft hij een 64bits Windows en kan het standaard 4GB ram geheugen worden uitgebreid met nog eens 4GB. Dat wil ik wel graag.

Kortom, ik heb het idee dat ik hiermee waar voor mijn geld heb en ermee kan doen waar ik tijdens meerdere dagen van huis goed mee uit de voeten kan, ik ben een enthousiaste fotografe en gebruikster van fotobewerkingsprogramma's. Mijn iPad schiet daartoe enigszins tekort.

Ik heb hem vanmorgen telefonisch weg laten zetten bij Dixons in de winkel en ga hem maandag ophalen. Dixons geeft drie jaar garantie en ik heb er prettige ervaringen mee. Mijn iPad en iMac heb ik er ook gekocht. 

Nogmaals bedankt voor jullie meedenken en adviezen.

20 juni 2015 om 17:41.
Dirk Boom zegt:

Een computer met i3 processor en SSD-schijf start lekker snel op en draait prima als je voornamelijk e-mail en internet doet. Het verschil met i5 blijkt pas bij zwaardere programma's.

20 juni 2015 om 23:23.
Niekie zegt:

Dirk het is geen ssd het is een sshd.  Zo'n schijf heeft meestal 8 GB aan flashgeheugen, om daar de meest gebruikte bestanden op te zetten en te swappen met het andere deel van de HD.

Maar een sshd is nog altijd sneller dan een gewone HD.

Hier een stukje review met opmerkingen over een sshd met 8GB flash.

Niek

20 juni 2015 om 23:57.
Pounamu zegt:

Dank je Niek, dat is ook ongeveer wat ik beschreef in mijn laatste post enne... het is "slechts" een reis laptopje;-) !
Als ik bedenk dat ik tot niet lang geleden moeiteloos Corel Paint Shop Pro X6 draaide op mijn oude MSi Wind 12 inch maak ik me nu helemaal geen zorgen. 
Wat mij betreft kunnen we hier wel over ophouden :-)


 

21 juni 2015 om 00:14.
Niekie zegt:

Vind ik ook. Ben het geheel met je eens.  Veel plezier met de nieuwe laptop.

Niek

21 juni 2015 om 00:29.
Dirk Boom zegt:

Het onderscheid tussen SSD en SSHD is mij even niet duidelijk.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Solid_state_drive

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hybride_schijf

Van SSD weet ik dat deze veel sneller werkt dan een 'normale' harde schijf. Daardoor is een i3 processor voldoende snel in de situatie die ik aangaf.

Wat voegt SSHD dan toe?

21 juni 2015 om 20:35.
Pounamu zegt:

Hi Dirk, een SSD is geweldig, maar heeft meestal een klein opslagvermogen, als je veel opslag wil moet je voor een SSD een kapitaal neertellen. 
SSHD is een combinatie: Een deel draait static en een deel draaiend (simpel gesteld). Op het static gedeelte draait je Windows besturing, die daardoor snel opstart. De rest is een draaiend mechanisme, dus alles wat je toevoegt, zoals je eigen bestanden en programma's.
Daardoor kun je met een SSHD voor een acceptabele prijs toch veel opslagruimte krijgen. 
Dit is mijn jan-boeren-fluitjes uitleg, hier wordt het vast duidelijker uitgelegd: SSD - SSHD

21 juni 2015 om 20:48.
Niekie zegt:

Als je ssd's en sshd's wilt vergelijke voor wat betreft snelheid is hier een mooie review.

Ze presteren ongeveer tussen een gewone HD en een ssd in.

Niek

21 juni 2015 om 22:32.
Dirk Boom zegt:

Dank, weer wat geleerd :-)

21 juni 2015 om 23:53.
Pounamu zegt:

De eerlijkheid gebiedt me te melden dat de twijfel toesloeg toen ik de Lenovo had opgehaald... toch wel zwaar..  mijn echtgenoot heeft me binnen een uur overgehaald terug te gaan naar Dixons en hem alsnog in te ruilen tegen een 11 inch MacBook Air, weliswaar een stuk duurder, maar ....  ik ben overstag gegaan. Heb schuldgevoel daarover overboord gegooid, om in zeiltermen te blijven en geniet nu van dit snoepje dat alles heeft wat ik wil en geen overwegingen over SSD, SSHD en zo, hij heeft een (static) Flashgeheugen.

28 juni 2015 om 20:12.
Niekie zegt:

Ik had het al gelezen in de Apple club.  :-)

Je hebt wat je wilt en dat is helemaal prima!!

Niek

28 juni 2015 om 22:33.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Pc en randapparatuur-Club?
Pc en randapparatuur-Club