SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Veiligheid-Club
Veilig internetten
Geplaatst op 29 september 2017 om 13:48 door RuudM
https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/detail/veiliger-internetten-doe-je-met-deze-5-tips/
De recente nieuwsbrief van Radar (klik op de link hierboven) bevat een nuttig artikel over internet veiligheid.
Een belangrijke rol speelt blijkbaar de veelvuldige berichtgeving over internetfraude waardoor ouderen, onnodig, bang worden gemaakt.
Het artikel is zelfs gebaseerd op gegevens van SeniorWeb, dus betrouwbaar !
Ruud
11 reacties
BenW zegt:

Inderdaad een prima artikel.
Ter aanvulling zou ik een tip willen noemen m.b.t. een VPN-dienst. Deze relatieve nieuwkomer komt in diverse overzichten niet naar voren, maar is goed (ik gebruik het zelf), van Nederlandse bodem, niet duur, snel en eenvoudig te installeren. En nee, ik bezit geen aandelen ;)
Goose VPN

29 september 2017 om 14:55.
Niek. zegt:

Vraagje: is Goose VPN geen reclame..?

29 september 2017 om 15:31.
BenW zegt:

Van mij bedoel je? Allesbehalve. Ik neem aan, in het verlengde van het genoemde artikel, dat we het erover eens kan zijn dat veilig internetten gepromoot moet worden, niet?
Dat is de insteek van mijn bijdrage hier. Het artikel is op dit punt duidelijk genoeg. Waarom zou je dan een goede ervaring niet delen?
Nogmaals, ik kan uit eigen ervaring spreken en een groot deel van in overzichten genoemde VPN diensten heb ik geprobeerd, gratis en betaald. Het gemak van GooseVPN steekt er met kop en schouders bovenuit. Ere wie ere toekomt.

29 september 2017 om 15:39.
Niekie zegt:

Ik had dan liever een link zoals deze gebruikt. Dan kan je altijd nog vermelden dat je zelf Goose VPN gebruikt en daar tevreden over bent.
Maar ook deze post van Ben is gewoon een goed bedoeld advies aan de lezers.

Niek (beheerder)

29 september 2017 om 16:07.
RuudM zegt:
https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/detail/wat-is-vpn-en-hoe-veilig-is-deze-versleutelde-verbinding/
Nog een verwijzing naar VPN
Voor veel (zekere oudere senioren) zal het niet van belang zijn, maakt alleen maar kopschuw.
Zeer nuttig is het gebruik voor wie via open wifi internet.
Ruud
29 september 2017 om 16:17.
BenW zegt:

Prima, dan is bij deze de link geplaatst. En ja, ik heb zowel ervaring met ExpressVPN als NordVPN. Beide ook uitstekende diensten, maar zoals gezegd, GooseVPN steekt er voor mij v.w.b. gebruiksgemak bovenuit.

29 september 2017 om 16:18.
BenW zegt:

Ruud, ben ik niet met je eens. Juist voor ouderen is dit een belangrijk item. Hoeveel zitten er bijvoorbeeld niet regelmatig op de camping en maken gebruik van gratis Wifi.
Vragen omtrent veiligheid op internet worden juist vaak gesteld door ouderen. Dan moet het antwoord niet zijn 'het valt wel mee'. Nee, het antwoord moet zijn 'Wanneer u op internet gaat voor dit of in deze situatie, kunt u beter dit gebruiken en/of dat vermijden'. Niet bang maken, integendeel, juist bewust laten worden van de mogelijkheden en de valkuilen. En uiteraard, daar waar nodig, met raad en daad ondersteunen.
Wat denk je dat het artikel bij ouderen doet? Worden ze daardoor gerustgesteld? Denk het niet. Ik help ze liever om de 'gevaren' die het artikel noemt te leren herkennen en waar nodig de gewenste maatregelen te nemen.

29 september 2017 om 16:33.
Niekie zegt:

Ik vermoed, dat Ruud meer bedoelt, dat veel ouderen internet en het gebruik daarvan al moeilijk en ingewikkeld genoeg vinden zonder VPN.
En daar heeft tie denk ik wel gelijk in.

Niek

29 september 2017 om 16:56.
BenW zegt:

Dat is natuurlijk zonder meer waar. Het is ook moeilijke kost, maar dat betekent niet dat er geen taak voor ons ligt om anderen te adviseren en waar mogelijk te ondersteunen bij hun computergebruik. Dat is toch ook de functie van SeniorWeb? Naar mijn mening dus geen reden om je over zo'n onderwerp stil te houden. Sterker nog, Ruud brengt juist met dit artikel dit soort onderwerpen onder de aandacht. Het artikel roept in het beste geval vraagtekens op. Hopelijk geen angst om internet te gaan/blijven gebruiken.
Mijn standpunt is: je hoeft geen angst te hebben voor internet, maar weet wat je doet. Dat moet inderdaad vaak worden uitgelegd aan ouderen. Is helemaal niet erg. Wanneer er dus vragen zijn, gewoon de vraag stellen en we proberen dingen uit te leggen en/of te helpen.

29 september 2017 om 17:07.
RoyBosman zegt:

@Ben: ik kan jouw instelling alleen maar onderschrijven: Niet bang maken, integendeel, juist bewust laten worden van de mogelijkheden en de valkuilen. Dat is zeker een belangrijke rol voor SeniorWeb. Niet veroordelen, maar voorlichten!
De clubs worden ook bezocht (en er wordt ook gepost) door goedwillende 'gebruikers/mede-leden'. Soms zitten daar ook reacties bij die niet bijdragen aan een veilig gebruik van de computer, maar gelukkig kunnen we allemaal met onderbouwde reacties ook andere adviezen geven, en dat is juist het leuke aan clubs. Blijf je reacties/ervaringen dus zeker posten.

Roy (ik reageer niet als moderator, maar als collega-lid)

29 september 2017 om 19:16.
BenW zegt:

@Bosjesman. Dank je wel.

29 september 2017 om 19:23.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Veiligheid-Club?
Veiligheid-Club