SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Veiligheid-Club
Windows Defender
Geplaatst op 11 mei 2018 om 08:12 door moorthaemer

Ik vindt het erg vervelend om elke keer een melding van Windows Defender te krijgen als ik een nieuwe app open die niet in Windows Store voorkomt. De melding is dat de aap wordt tegen gehouden. Wie weet hoe dat komt?

15 reacties
BenW zegt:

Het hangt er van af wat voor app of programma u hier bedoelt. Op zich is het natuurlijk alleen maar goed dat Defender een oogje in het zeil houdt, zeker wanneer er apps/programma's gebruikt worden waarvan niet de herkomst bekend is. Dat kan een hoop ellende voorkomen.
Als u even zou willen aangeven welke app of programma dit veroorzaakt en welke melding exact Defender hierbij geeft, kunnen we meer gericht antwoord geven.

11 mei 2018 om 09:17.
moorthaemer zegt:

Hartelijk dank voor uw reactie.
Als ik bijvoorbeeld Open Office of Revo uninstaller download en installeert dan komt de volgende melding. Het maakt niet uit om welk programma het gaat.
Niet toegestane wijzigingen geblokkeerd.

11 mei 2018 om 11:36.
Dirk Boom zegt:

Ten eerste zou ik Libre Office kiezen, niet Open Office. Libre Office is beter bij de tijd.
Betr Defender denk ik dat de beveiliging tegen ransomware aanstaat. Dat is een mooie beveiliging maar het kan de installatie van nieuwe apps verhinderen. Dit is op te lossen door die apps uit te zonderen van de beveiligingstoetsing maar dat is gedoe, ik heb zelf deze beveiliging uitgezet. Als u dat ook wilt:
1. Tik links onderin bij het vergrootglas in: 'ransomware', en kies 'bescherming tegen ransomware' of 'controlled folder access'. Zet daar het schuifje uit.
2. Of open de instellingen, kies Bijwerken en beveiliging. Kies dan 'Windows beveiliging' vervolgens 'Virus- en bedreigingsbeveiliging', en tenslotte 'Bescherming tegen ransomware'
Zet daar het schuifje uit.

Knipsel.JPG
11 mei 2018 om 11:53.
BenW zegt:

Heeft u administrator rechten op uw pc? U kunt dat nakijken bij Instellingen > Accounts

11 mei 2018 om 11:58.
moorthaemer zegt:

Dank voor de tip. Ik heb dit uitgevoerd en dan kijken of het werkt.

11 mei 2018 om 13:30.
avatar
Ex-lid zegt:

Hallo moorthaemer,
Ik ken het schermpje.
Microsoft beweert dat alle aangeboden apps in de Store zijn getest op veiligheid. Uit eigen ervaring durf ik hier wel aan te twijfelen.
Neemt niet weg dat als je iets installeert dat niet in de eigen winkel voorkomt, Microsoft niet in kan staan voor de veiligheid ervan. Dat laten ze weten via dat scherm.
Op zich zegt dit dus niets en als je het zelf vertrouwt kun je gerust zelf kiezen wat je op jouw systeem wilt gebruiken.
Je hoeft dan slechts te klikken op 'toch installeren' en dan verdwijnt het scherm meteen; een kleine moeite, maar hoe dat onzichtbaar moet worden gemaakt weet ik (nog) niet.
Ik zou je wel met klem afraden om "controlled folder access" uit te zetten.

11 mei 2018 om 16:55.
Niekie zegt:

Of de vraagsteller maakt gebruik van Windows 10 S. Dan kan alleen software worden geïnstalleerd die uit de store komt.
Kunt u vertellen welke Windows 10 u gebruikt?

Niek

11 mei 2018 om 22:50.
moorthaemer zegt:

Beste Niekie,
Ik heb Windows 10 Home.
Groetjes

12 mei 2018 om 10:19.
Niekie zegt:

Oke. Tik in het zoekscherm eens "Defender" en klik dan op "Windows defender beveiligings center.".
Er zijn heel veel instellingen aan te passen.
Schakel in elk geval (zonodig) de beveiliging tegen Ransomware uit, want die zorgt voor heel veel meldingen (zeker in het begin).

Niek

12 mei 2018 om 12:53.
Dirk Boom zegt:

Dat laatste was het advies en de uitleg op 11 mei om 11:53 uur en is uitgevoerd (13:30 uur). Niet gemeld is of dat het probleem heeft opgelost.

12 mei 2018 om 13:10.
BenW zegt:

Om op de reactie van Niek door te gaan, hoe staan bij u de instellingen conform bijgevoegde afbeelding.
Ter aanvulling: in mijn optiek is het nooit een goede optie op beveiliging tegen ransomware uit te schakelen of deze beveiliging hiertegen moet al zijn overgenomen door een extern beveiligingsprogramma. Zoals mogelijk bekend is ransomware potentieel een ernstig veiligheidsprobleem en het uitzetten van bescherming hiertegen is absoluut niet verstandig.

DefenderAppEnBrowserbeheer.png
12 mei 2018 om 13:11.
Niekie zegt:

Hoi Ben. Microsoft schakelt zelf "Controlled Folder Acces" niet in. Het is ook een tool, die heel veel extra werk geeft in het begin, want elk bestand wat je dan wilt wijzigen, moet je toestemming voor geven.
Scherp blijven is bijna het enige wat je kunt doen tegen Ransomware.

Niek

12 mei 2018 om 16:24.
BenW zegt:

Hallo Niek, mee eens, maar ik redeneer omgekeerd :) Je kunt het beter inschakelen en ingeschakeld houden. Dan maar wat vaker e.e.a. bevestigen en veilige apps/software toevoegen aan de white-list. Na verloop van tijd heb je er geen last meer van.
Maar om bij de vraag van moorthaemer te blijven, hij stelt "Niet toegestane wijzigingen geblokkeerd". Dus niet "Wilt u toestaan dat deze app wijzigingen aan uw apparaat aanbrengt?", maar "geblokkeerd", een wezenlijk verschil. In dat geval lijkt het mij meer waarschijnlijk dat de instellingen zoals ik die op 12 mei 2018 om 13:11 laat zien staan ingesteld op Blokkeren.

12 mei 2018 om 20:03.
moorthaemer zegt:

Ik wil iedereen bedanken die aan de discussie deelgenomen heeft.
Veel van geleerd.
Groeten
W.H.Moorthaemer

13 mei 2018 om 09:33.
Dirk Boom zegt:

Ik ben nog wel benieuwd of en hoe de vraag is opgelost.

13 mei 2018 om 10:25.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Veiligheid-Club?
Veiligheid-Club