SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Veiligheid-Club
Wachtwoordbeheer, handmatig of digitaal?
Geplaatst op 12 juli 2018 om 18:08 door Willem-B

Hoe beheer je je wachtwoorden en hoe houd je je inloggegevens veilig? Gebruik je een wachtwoordmanager, welke vind je veilig en waarom?

139 reacties
BenW zegt:

* Gangbare, niet privacy gevoelige sites, in de browser en Keepass.
* Privacy gevoelige sites, inbegrepen DigiD gekoppelde sites en e-mail, in browser met two factor authentication (TFA) en Keepass.
* Financiële instanties, handmatig, Keepass, TFA, pincode en vingerscan.

Voor mij dus geen online wachtwoordmanagers, maar ik 'beperk' mij tot het offline Keepass met wachtwoord en keyfile. Bewezen goed!

12 juli 2018 om 19:30.
HenkW zegt:

Voor Financiële instanties gebruik ik geen wachtwoordmanager. Voor de rest gebruik ik LastPass premium i.c.m. Yubikey.
Ik overweeg nog om KeepassXC te installeren maar die kan volgens mij niet omgaan met Yubikey??
Sommige banken zeggen zelfs dat je cookies en ww in de browser op kunt slaan.

Schermafdrukvan2018-07-1221-33-20.jpg
12 juli 2018 om 21:25.
Willem-B zegt:

HenkW,
Yubikey wordt ondersteund door KeepassXC. In de documentatie en FAQ lijst staat beschreven hoe je deze combinatie kunt configureren.
Ik ben KeepassXC al lange tijd aan het testen en gebruik deze wachtwoordmanager in combinatie met de extensie KeepassXC-Browser. Dat werkt goed. Met Keepass-Touch op de iPhone kan ik ook mobiel werken.

Verder werk ik ook met de standalone versie van 1Password, dat is een behoorlijk geprijsde wachtwoordmanager maar daar krijg je ook veel functionaliteit voor. Op diverse platformen kun je met 1Password werken.

18 juli 2018 om 22:38.
Willem-B zegt:

BenWuring,
Het gebruik van een Wachtwoordmanager als Keepass is ook voor het aanloggen bij financiële instanties een goede oplossing. Als je het invullen van gebruikersnaam en wachtwoord niet vertrouwt dan kun je deze velden ook nog leeglaten. De juiste URL invullen door Keepass voorkomt ook fishing. Keepass heeft ook nog de mogelijkheid om keyloggers te misleiden en dat is dan weer veiliger dan het handmatig intoetsen van je inloggegevens.

18 juli 2018 om 22:48.
BenW zegt:

WG-Beekman, voor financiële instanties hanteer ik ook Keepass, voor de opslag van wachtwoorden dan. Dit programma gebruik ik al jaren en ben er volledig mee vertrouwd. Inloggen bij banken e.d. doe ik echter nog steeds 'ouderwets' uit het blote hoofd, met ingeschakelde bankbeveiliging en achter een VPN. Idem op de smartphone, maar dan met vingerafdruk en VPN.

18 juli 2018 om 23:28.
HenkW zegt:

@WG-Beekman, functioneert de extensie KeepassXC-Browser niet hetzelfde als de extensie LastPass? Dus alleen on-line? Als je het programma KeepassXC installeert dan kun je hier ook of-line mee werken. Of zie ik dit verkeert??

19 juli 2018 om 11:38.
Dirk Boom zegt:

Leuke vraag.
Mijn wachtwoorden zitten deels in het hoofd, en zijn deels vastgelegd maar wel zodanig dat nergens het wachtwoord zelf staat vermeld.
Uiteraard ga ik hier niet vertellen waar ze zijn vastgelegd, maar ik gebruik geen wachtwoordmanager.
In wachtwoordmanagers heb ik mij eerlijk gezegd nooit verdiept. Het zou nuttig kunnen zijn als ik de wachtwoordmanager op elk apparaat gelijk kan gebruiken en in elke app. Hij moet dan dus synchroniseren via de cloud en met alles integreren. Nadeel lijkt mij dat je het wachtwoord niet meer zelf behoeft te onthouden (wat in je hoofd zit, dat weet een ander niet).
Wachtwoorden: het betreft tientallen, misschien wel boven de 100. Voor mail, sociale media, webwinkels, bank en overheid, apparaten, wat zou het mooi zijn als het anders kan.
Mijn smartphone is te openen met een vingerafdruk, herkennen mbv je iris of stem lijkt mij beter en wie weet kan het nog slimmer.

19 juli 2018 om 11:56.
LeoG zegt:

Zou het gebruik van iDIN de oplossing voor het onthouden van de vele wachtwoorden kunnen zijn?
Leo

19 juli 2018 om 15:19.
avatar
Ex-lid zegt:

iDIN is maar beperkt te gebruiken. Niet direct voor onlinewinkels waar je met regelmaat koopt.

19 juli 2018 om 17:00.
LeoG zegt:

Dat klopt. Ik ging ook eigenlijk in op Dirk, die schreef: wat zou het mooi zijn als het anders kan. Het is ook vrij nieuw heb ik begrepen. Het schijnt de bedoeling te zijn dat het op den duur zelfs DigiD gaat vervangen. 🙄
Dat zal nog wel even duren denk ik.
Voorlopig blijf ik het maar op de 'gewone' manier doen. 😁

19 juli 2018 om 17:32.
avatar
Ex-lid zegt:

Een tabel maken in een tekstverwerker, sorteren van A-Z. Extern opslaan en ook nog printen.
Dan mag je PC ook nog de geest geven en kun je b.v. ook bij familie terecht.
Het document kan op elk moment uitgebreid worden.
Papier wordt tegenwoordig erg ondergewaardeerd.

19 juli 2018 om 17:43.
Willem-B zegt:

@HenkW,
Bij LastPass worden al je wachtwoorden in een versleutelde vorm op de server van LastPass opgeslagen. Bij KeepassXC worden je wachtwoorden lokaal opgeslagen waar je dat wilt, dat kan op een USB stick maar ook op je harde schijf. Uiteraard kun je ook je gegevens in Dropbox zetten. Het grote nadeel van Lastpass is dat de criminele Hackers voortdurend op zoek zijn naar mogelijkheden om deze dienst te kraken en gegevens te bemachtigen. Er zijn al een behoorlijk aantal hacks geweest die voor mij voldoende reden waren om deze dienst te schrappen. Ik heb ook al eens twee dagen niet meer van mijn wachtwoorden gebruik kunnen maken door gehackte LastPass servers.
De KeePassXC-browser extensie is bedoeld om inlog gegevens in te kunnen vullen op Webpagina’s en nieuwe of gewijzigde wachtwoorden op te slaan in de KeePassXC database.

19 juli 2018 om 18:03.
LeoG zegt:

Niet omdat ik het altijd al zo geregeld had, maar de manier die Kareltje aangaf is m.i. toch het veiligst.

19 juli 2018 om 18:13.
Willem-B zegt:

Ik wil nog een stelling toevoegen aan dit onderwerp. Stel dat je dement raakt of komt te overlijden dan is het voor je nabestaanden belangrijk dat ze jouw digitale leven kunnen afsluiten. Het zorgvuldig bewaren van je inloggegevens is dan natuurlijk ook belangrijk. Als je die op een USB stick in een wachtwoordmanager opslaat dan heb je een veilige manier om deze gegevens aan je dierbaren over te dragen. Je moet dan natuurlijk wel het hoofdwachtwoord op een veilige plaats bewaren, die ook bekend is bij je erfgenamen.
Wachtwoordmanagers als KeePass of 1Password kunnen daarbij banpaal komen omdat deze ook lokale kluizen kunnen opslaan.

19 juli 2018 om 18:14.
LeoG zegt:

Waarom zo ingewikkeld. Degene van mijn nabestaanden die de zaak moet afsluiten weet uiteraard waar e.e.a. ligt.

19 juli 2018 om 18:19.
Willem-B zegt:

@Dirk Boom,
knp dat je meer Daan 100 wachtwoorden kunt onthouden. Daar heb je vast een systematische oplossing voor gekozen met vaste voorloop en/of afsluit karakters. Het gebruik van dergelijke methodes kan ook risico’s met zich meebrengen als je inloggegevens op verschillende Websites zijn gestolen. Hier is al een keer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Het kiezen van lange random gekozen wachtwoorden bestaande uit (Hoofd)letters, cijfers en speciale tekens zijn hel veiligst volgens de security experts. Deze wachtwoorden worden door alle goede wachtwoordmanagers gegenereerd.
het mooie van een wachtwoord manager is bovendien dat synchronisatie naar verschillende platformen mogelijk is. Op deze manier heb je dan altijd op een veilige manier je inloggegevens bij de hand. Er is dan nog slechts één hoofdwachtwoord die je moet kunnen onthouden.

19 juli 2018 om 18:53.
HenkW zegt:

@allen, ik zou het daarom zeer op prijs stellen als SW meer bekend zou maken en Nederlandse handleidingen zou genereren en voor en nadelen zou bespreken over WW managers. Of zijn deze er al??

19 juli 2018 om 22:10.
Willem-B zegt:

@HenkW,
Een heel nuttig advies heeft de overheid in samenwerking met banken en ICT bedrijven.
Beveiliging met 2FA en wachtwoorden

Op SW staan ook een aantal berichten voor KeePass heb
ik een handleiding gemaakt op basis van de workshop van de Consumentenbond, bijgewerkt tot en met versie 2.38

Mijn bedoeling van het plaatsen van deze vraag heeft mede ten doel om duidelijkheid te geven en meningen en ervaringen uit te wisselen over het wachtwoordbeheer binnen SeniorWeb. Omdat ik beroepsmatig veel betrokken ben geweest met gebruikersbeveiliging kan ik daarbij veel informatie verschaffen.
Als je Googled op Wachtwoordmanagers kom je ook veel testrapporten tegen, hoewel er ook veel Non-informatie wordt gegeven.

19 juli 2018 om 22:40.
HenkW zegt:

@WG-Beekhuis, dank voor de uitgebreide info en documentatie. Ik moet alles nog goed door nemen. Ik wil er meer van weten. De reden om het zo veilig mogelijk te houden. Ik ben daarom ook zo verwondert over de uitspraken van de Rabo Bank. (zie reactie op 12 juli 2018 om 21:25 u).
Inmiddels KeepassXC al geïnstalleerd op een andere OS. Wil aan de hand van de workshop eens kijken met deze manager.

p.s. deze topic vind ik (hopelijk niet alleen) super belangrijk.

19 juli 2018 om 23:13.
Willem-B zegt:

@HenkW,
Ik kan dat bericht van de Rabo niet vinden. Wat was de boodschap?

19 juli 2018 om 23:57.
HenkW zegt:

Uitleg overgang van internetbankieren naar onlinebankieren en het verdwijnen van uiteindelijk de scanner.

20 juli 2018 om 00:03.
Willem-B zegt:

De meeste banken gaan de extra Apparaatjes ter identificatie van de klant uitfaseren. Dit wordt vervangen door een extra code of een App voor smartphones. De smartphone neemt daarbij de rol van het apparaatje over.
Deze verandering is zeer begrijpelijk omdat de ontwikkelingen in de technologie dusdanig zijn verbeterd, dat die apparaatjes geen toegevoegde waarde meer hebben en omdat de meeste mensen een smartphone bezitten.
De beveiliging werkt alsvolgt: Je installeert de Bank App en je moet de App aanmelden zodat die een unieke koppeling krijgt met je smartphone en je bankaccount. Er vindt dus een soort pairing plaats met een unieke code die vergelijkbaar is met Bluetooth. Verder wordt de communicatie tussen de Bank en de App versleuteld, zodat er geen leesbare gegevens over het netwerk worden uitgewisseld. Op deze manier wordt de beveiligingsfunctie van bezit (bankpas en apparaat) volledig overgenomen door de smartphone en App.
Bijkomstigheid is dat je weer een nieuwe code moet onthouden. Het veilig bewaren van deze extra code kun je in een wachtwoordmanager veilig bewaren.

20 juli 2018 om 09:52.
HenkW zegt:

Oke, dat werkt bij een App zo, maar online bankieren op een (mijn) pc. Ik heb al aan de bank gevraagd of een van hun een smartphone of tablet krijg maar dan zijn ze niet thuis. Maar er zijn alternatieven.

20 juli 2018 om 10:12.
LeoG zegt:

Begrijp het eigenlijk niet zo goed. ABNAMRO heeft dit systeem al jaren.
Bankier dus ook al jaren via de telefoon. Gebruik hiervoor geen andere code dan die ik ook op de laptop zou gebruiken.
Via de ingebouwde ‘wallet’ betaal ik zelfs, waar dit mogelijk is, met de telefoon.
De laptop gebruik ik praktisch nooit meer voor bankieren.
De e.dentifier is namelijk slechts in zeer bepaalde gevallen nodig.
Voor buitenlandse overboekingen b.v. moet je aangeven dat de overboeking akkoord is.
Altijd en overal je Bank bij de hand!
Als je hier eenmaal aan gewend bent, wil je niet anders meer.
Maar dat KAN allemaal Henk. Het HOEFT niet.

20 juli 2018 om 11:40.
HenkW zegt:

@Elgee, dat is namelijk het verschil. Bij ABN kan je nog altijd de e.dentifier met pas gebruiken maar bij de Rabo gaat de scanner eruit en heb je voor de pc alleen nog een code nodig mits je je pc in je browser geregistreerd hebt en dan praat men over veilig bankieren. Klant is koning.
Maar er zijn banken genoeg hoor waaronder de Volksbank. Ik erger me alleen aan het dwingende gedoe van deze bank terwijl je alles dubbel en dwars betaalt.
Wordt alles goedkoper als de scanner verdwijnt ??

20 juli 2018 om 12:00.
Dirk Boom zegt:

Hopelijk krijgen we nu geen discussie over banken, want het gaat over beheren en veilig houden van wachtwoorden.
Veiligheid wordt wel eens als lastig ervaren, en uiteraard heeft het zijn prijs. De boef is niet blij met goede beveiliging dus ik ben daar wel blij mee.
De uitdaging is om het omgaan met veiligheid voor jezelf gemakkelijk te maken, met behoud van veiligheid.

20 juli 2018 om 13:25.
LeoG zegt:
Klopt! Mijn reactie had inderdaad weinig te maken met wachtwoord beheer.
Hoe ik dat geregeld heb had ik al eerder aangegeven.
Deze reactie was alleen bedoeld om aan te geven dat het door Beekhuis gestelde allang geen nieuwtje meer was.
Het was zeker niet mijn bedoeling dat er nu een discussie gestart zou gaan worden over hoe andere banken dit doen.
 
20 juli 2018 om 14:09.
Willem-B zegt:

Een papieren administratie kan natuurlijk ook, maar dat is uiteindelijk ook niet veilig en een document in Word of Excel al evenmin, tenzij je dat een wachtwoordbeveiliging opzet. Helaas zijn die beveiligingen makkelijk te kraken met gratis tooltjes op internet. Met de papierenlijst moet je steeds alles intoetsen en juist daarin schuilt het gevaar van Keyloggers die je toetsaanslagen kunnen registreren en in handen geven van een criminele hacker. Zoals ik al zei zijn alle securityexperts die ik ken en de overheidsinstanties die belast zijn met internetcriminaliteit voorstander van het gebruik van vooral Off-line Wachtwoordmanagers. Voor multiplatform gebruikers is er dan ook nog 1Password, die gebruik ik momenteel zelf ook en ik ben er enorm tevreden over, met name de service van de support bij vragen en ideeën. Een NL handleiding is hier te vinden bij Computertotaal: 1Password.
Voordelen zijn dat je gewaarschuwd wordt als een wachtwoord is gehackt of niet veilig genoeg is.

Het uitstapje naar de Banken vond ik best even interessant maar laten we ons nu richten op de mogelijkheden die de computers, tablets en telefoons ons kunnen bieden op het gebied van persoonlijke veiligheid. Daarvoor zijn we tenslotte lid van SW.

Nog een zinvolle checklist over het beveiligen Tips veilig digitaal werken.

20 juli 2018 om 16:40.
Willem-B zegt:

Ieder jaar is er een soort bewustwordingsdag om even stil te staan bij je computer- en internet veiligheid. In “de correspondent” van de laatste editie stond ook weer een belangrijk artikel over dit onderwerp:
Privacy en Veiligheid.
Ik wil iedereen bedanken voor de bijdrage aan dit onderwerp en dit topic hiermee afsluiten. We hebben veel aspecten de Revu laten passeren. Als er nog vragen zijn dan ben ik graag bereid om daar een antwoord op te geven.

21 juli 2018 om 22:25.
HenkW zegt:

@WG-Beekhuis, Ik heb toch nog een vraag over de combinatie van KeepassXC en Yubukey 4. In 18 juli 2018 om 22:38. zeg je dat dat in de gegevens staat van Yubikey. Dat geld zeker alleen voor Windows of kan dit ook in een andere OS? Ik wil namelijk dit proef laten draaien op een testpc terwijl ik op mijn werkpaard LastPass combi met Yubikey 4 nog laat draaien.

22 juli 2018 om 16:05.
Willem-B zegt:

De support van Yubikey is niet OS afhankelijk. In de Faq-lijst kun je lezen dat de koppeling via de masterkey plaatsvind. Verder is het vooral proberen en experimenteren met het gebruik van de Yubikey.
Persoonlijk zie ik geen voordeel van de Yubikey voor particulier gebruik, maar wel leuk om de security laag verder te onderzoeken. Ik denk dat je wel een beperking krijgt als je ook op IOS en/of Android met Yubikey wilt gaan werken. Dan kun je toch beter met Yubikey overleggen. Daar heb ik helaas geen ervaringen mee. Je moet er van uitgaan dat in de toekomst de USB poort geen functies krijgt op mobiele platformen voor security doeleinden. Dan zal het eerder een Blue-tooth of NFC protocol worden. Als je de Digid en Banken volgt worden alle externe appataten uitgefaseerd. Yubikey en Fido zullen ook waarschijnlijk wireless gaan werken.

22 juli 2018 om 22:19.
HenkW zegt:

@WG-Beekhuis, Thx voor de uitleg, Ga eerst KeepassXC uitproberen zonder Yubikey. Hij stond al in het software centre dus heb ik hem al veilig geïnstalleerd.

22 juli 2018 om 23:43.
dolfijn150 zegt:

Wat is het verschil tussen KeepassXC en Keepass 2?

23 juli 2018 om 06:33.
Willem-B zegt:

KeepassXC is multiplatform en kan zonder hulpprogramma's draaien op Windows, Linux, MacOS en Unix. Keepass 2 is ontwikkeld voor Windows. Als je Keepass 2 op een ander platform wilt installeren dan is dit mogelijk door gebruik te maken van Mono of WineHQ.
In de praktijk werkt KeepassXC het beste op een niet-windows platform.

23 juli 2018 om 08:29.
Dirk Boom zegt:

Je kunt hebben: een PC op Windows, een smartphone op Android, en een tablet op iOS.
Op alle apparaten kun je apps hebben draaien die inloggen. Ook kun je op elk apparaat een (verschillende) webbrowser hebben die inlogt.
Is er een wachtwoordmanager die in alle situaties functioneert?
Het spreekt vanzelf dat deze dan via de/een cloud moet synchoniseren (vind ik niet bezwaarlijk)

23 juli 2018 om 14:42.
Willem-B zegt:

Bijvoorbeeld 1Password ondersteunt Windows, MacOS, Linux, Chrome-OS, IOS, Android en er zijn extensies voor de browsers: Edge, Safari, Chrome, Opera en Firefox.

Voor de cloudopslag wordt het volgende geadviseerd:
iCloud voor uitsluitend Appleproducten (MacOS+IOS)
DropBox in alle andere situaties bij gemengde platformen (2FA op DropBox inschakelen)

23 juli 2018 om 15:24.
Willem-B zegt:

Als je KeePassXC gebruikt dan moet je die combineren met de extensie KeePassXC-Browser en deze kun je op DropBox synchroniseren. Voor IOS is er KeePass-Touch en voor Android is er KeePassDroid.

23 juli 2018 om 15:56.
ruudbvdijk zegt:

Ik heb een apple computer, kan ik daar ook met 1password werken, ik meen dat deze alleen met iPad en iPhone en iwatch werkt!

23 juli 2018 om 16:11.
Willem-B zegt:

@Ruud,
Ja dat kan, voor MacOS is er een Stand-alone versie te koop of je kunt een abonnement nemen voor max. 5 gebruiker (familie of teams). De familie of Teamversie heeft nog een paar extra functionaliteiten. Ik heb zelf de Stand-alone versie en die bevalt prima.
1Password beschermt ook tegen Key-loggers omdat ieder input-veld als een secure-input-field wordt behandeld. Dat houdt in dat gegevens direct in de 1Password worden vastgelegd in plaats van via de key-board buffer. Door deze constructie is het gebruik van 1Password dus veiliger dan het handmatig invullen, ook bij financiële instanties en Credit-card transacties.

23 juli 2018 om 16:24.
Dirk Boom zegt:

Ik kreeg een tip om een test van de Consumentenbond-Digitaalgids te bekijken. Dat kan d.m.v. inloggen bij de Consumentenbond. De test is zeer recent.
In de test scoren Lastpass en Dash Lane het beste. Bijv. 1Password staat op de 10e plek.
Alle wachtwoordmanagers scoren qua gebruikersgemak matig voor mobiel (cijfers 3 - 5,6), voor de desktop zit het tussen 3,6 - 7,6. Er zijn ook flinke verschillen in het oordeel over veiligheid (4,6 - 8), en niet alle kunnen synchroniseren.
De overall testoordelen: hoogste een 7,1, laagste een 4,5.
Prjzen: van gratis tot € 40.
Ik denk dat er voor dit nuttige hulpmiddel nog een weg is te gaan.

23 juli 2018 om 17:00.
Willem-B zegt:

Ik wil dat artikel wel eens lezen, ik kom daar nog wel op terug.Ik heb deze gids nl. niet zelf. Bij de consumentenbond is er altijd sprake van testen in de prijs/kwaliteitverhouding. 1Password is natuurlijk wel duur. LastPass en Dashlane heb ik zelf al eens getest en daar werd ik niet enthousiast over.

23 juli 2018 om 17:43.
Dirk Boom zegt:

De prijs bepaalt niet het resultaat in dit geval. Ik kan het onderzoek niet hier publiceren, omdat je ervoor moet inloggen.
Geen enkele van de programma's scoort all round goed, kiezen is lastig.

23 juli 2018 om 18:43.
Willem-B zegt:

@Dirk Boom,
1Password kun je 30 dagen gratis uitproberen, KeePass(XC) is helemaal gratis die kun je direct uitproberen.
Een aanbeveiling van de overheid en security experts is omeen off-line Wachtwoodmanager te kiezen. Persoonlijk vind ik dat ook een belangrijk keuzecriterium.
Als je voornamelijk op Apple werkt dan is 1Password een logische keuze. Bij iCulture staan veel artikelen en een uitgebreide hanhleiding.

23 juli 2018 om 19:41.
BenW zegt:

Wat wel kan is een deel van de test door de Consumentenbond hier plaatsen zonder verder in te gaan op de inhoudelijke waardering. De inleiding van het artikel geeft aan waar het hier in de basis om gaat en kan als leidraad dienen voor online of offline wachtwoordbeheer.
"Bij password managers draait het niet alleen om gemak, ook om vertrouwen. Password managers, behalve Enpass en Keepass, bewaren de wachtwoordenkleus standaard in de cloud, waardoor sommigen vraagtekens bij de veiligheid en privacy plaatsen.
Toch is een password manager een veilige oplossing; veiliger dan je wachtwoorden opslaan in een Excel-bestand of browser en ook veiliger dan zelf te eenvoudige onthouden. De datakluis van de managers is zwaar versleuteld en alleen jij weet het hoofdwachtwoord. Kwaadwillenden, overheden en de (vaak Amerikaanse) bedrijven achter de datakluizen, kunnen er niet bij.

Er zijn in het verleden door onderzoekers wel - nadien opgeloste - zwakheden aangetoond, bijvoorbeeld bij het (laten) invullen van de inloggegevens in de browser. Een grote hack is er voor zover bekend niet geweest.

Door de Amerikaanse wetgeving is een 'achterdeurtje' (waardoor de Amerikaanse inlichtingendienst toegang heeft) niet 100% uit te sluiten. En sommige bedrijven houden ook geanonimiseerd je surfgedrag bij, wat bijvoorbeeld voor gerichte reclame kan worden gebruikt. Wil je alle risico's uitsluiten, kies dan een password manager die de kluis alleen op de eigen computer opslaat, zoals Enpass of KeePass.
"

23 juli 2018 om 19:42.
RuudM zegt:

Mijn antivirus programma AVAST heeft, ook in de gratis versie, een password manager die alleen met een hoofdwachtwoord te openen is.
Lijkt mij voor gewoon gebruik voldoende ?
Ruud

23 juli 2018 om 20:35.
BenW zegt:

@Ruud, je kunt het hier zelf beoordelen

23 juli 2018 om 21:44.
RuudM zegt:

@Ben: bedankt ! Mijn Engels is niet zo geweldig maar wat ik er van begrijp en gezien de vele groene vinkjes is het voor een simpele gebruiker zoals ik voldoende.
Ruud

23 juli 2018 om 22:23.
HenkW zegt:

@Ben, men praat over versleutelde WW in KeePass. Nu heb ik de wiki bekeken en laten vertalen en daar spreekt men toch over hacken van de mogelijkheid van WW. Hoe moet ik dit zien? Vooral het laatste deel. Zie hier

23 juli 2018 om 23:43.
BenW zegt:

@HenkW; 2 dingen:
* de eerste link in jouw reactie is niet helemaal apk. Kun je die nog even nakijken?
* doel je met jouw reactie mogelijk op deze zinsnede (uit het bijgevoegde document)? "KeePassHTTP is geen zeer veilig protocol en heeft bepaalde tekortkomingen, waardoor een aanvaller uw wachtwoorden kan ontsleutelen wanneer zij via een netwerkverbinding de communicatie tussen een KeePassHTTP-server en PassIFox / chromeIPass kunnen onderscheppen."
Als dat zo is, dan zit het probleem in de (niet aanwezige) verbindingsbeveiliging met de Keepass server (http en niet https). Niet zo veilig dus.
Ik heb dat verder niet onderzocht, maar mogelijk iemand anders (WG-Beekhuis?) wel.

23 juli 2018 om 23:57.
HenkW zegt:

Herstel hier

24 juli 2018 om 00:04.
BenW zegt:

Henk, de verbinding tussen de browser extensie en de Keepass server is niet versleuteld. Dit betekent dat wanneer tijdens de synchronisatie de gegevens onderschept zouden worden, deze vrijelijk ingekeken zouden kunnen worden. Nu lijkt dat op het eerste gezicht verontrustend, maar toch valt dat wel enigszins mee. Voordat namelijk de synchronisatie plaatsvindt, zijn de wachtwoorden al versleuteld met een AES256 encryptie. Deze encryptie is behoorlijk sterk, van militair niveau. Degene die de informatie onderschept, zal dus (veel) moeite moeten doen om de encryptie te kraken. Daar zijn zware programma's en computers voor nodig.
Dus, hoewel in potentie niet veilig, is de kans op het stelen van wachtwoorden zeer klein.
PS: je kunt de risico's verkleinen door Remote Control uit te schakelen. Hoe dat te doen gaat mogelijk nu even te ver. Misschien iets voor een specifiek topic.

24 juli 2018 om 00:18.
HenkW zegt:

@Ben, thx voor de uitgebreide uitleg. Misschien hebben meer WW managers dit alleen wordt dit niet naar buiten gebracht. KeePass is zo jofel om dit te vermelden.

24 juli 2018 om 08:15.
Willem-B zegt:

@RuudM
Avast Password is een prima oplossing. Deze geeft een betere bescherming dan de ingebouwde Wachtwoordmanagers in de browsers. Als je meer functionaliteit wilt zoals het invullen van formulieren of het opslaan van vertrouwelijke documenten, pas dan is het te overwegen om een uitgebreidere wachtwoordmanager te kiezen. Voor wat vetreft de veiligheid voldoet Avast prima, zoals ook uit het testrapport blijkt.

24 juli 2018 om 08:35.
Willem-B zegt:

@Henk,
Ik heb goed nieuws. De documentatie die jij hebt geraadpleegd is verouderd. Het HTTP protocol is nu niet meer actueel. Zie de releasenote: KeepassXC versie 2.3
In de FAQ-lijst bij KeepassXC staat beschreven wat er is veranderd in de Browserondersteuning. De oude onveilige protocollen KeepassHTTP en de oude browserextenties voor Safari, Firefox en Chrome zijn uitgefaseerd. KeepassXC-Browser is hiervoor in de plaats gekomen en deze heeft een stdin/stdout koppeling met de browser en is ook gepaird en en encrypted.
Een meer technische beschrijving staat hier: KeePassXC-Browser protocol.
Hoe je de KeepassXC Browser moet installeren staat hier: Keepassxc browser migratie
De KeepassXC Browser is nog betrekkelijk nieuw en daarom is de documentatie nog behoorlijk gefragmenteerd. In de FAQ van KeePassXC worden deze onderwerpen momenteel behandeld en natuur op de ontwikkelsite bij GitHub.
Ik ben al een tijd aan het testen op Mac/OS en Windows en ik heb geconstateerd dat de KeePass-Browser nu behoorlijk stabiel is geworden.
Uiteraard is de KeePassXC-Browser een browserextensie en die is voor normaal gebruik niet noodzakelijk, je kunt natuurlijk ook van de Autofill functie van KeePassXC gebruik maken.

24 juli 2018 om 09:45.
Willem-B zegt:

@Ben,
Bedankt voor je bijdragen uit de Digitaalgids en de HTTP beschrijving. Zeer verhelderend.

24 juli 2018 om 09:58.
HenkW zegt:

@WG-Beekhuis en Ben, Bedankt voor jullie verhelderende beschrijving en links. Zonder de professionele hulp van jullie kunnen wij als leken het wel schudden. Gelukkig heb ik versie 2.3.3. Ik ga er mee aan de slag. (temp. moet eerst even iets zakken anders slaan er twee op tilt (pc en hoofd)).

p.s. Jullie hebben mij enthousiast gemaakt.

Schermafdrukvan2018-07-2409-59-40.jpg
24 juli 2018 om 10:08.
Willem-B zegt:

Beste Henk,
Bedankt voor de mooie woorden.
De fundamenten van SeniorWeb zijn natuurlijk gebaseerd op het mooie liedje van Adele Bloemendaal: We zijn toch op de wereld om mekaar te helpen, niewaar?
Veel succes en we horen graag van je ervaringen.

Geniet ondertussen van het mooie weer.

Probeer het langzaam op te bouwen en uit te breiden en kom gerust met vragen, daar leren we allemaal iets van.

24 juli 2018 om 10:59.
HenkW zegt:

@WG-Beekhuis, ik zit toch met een paar vragen over KeePassXC in je antwoord op 19 juli 2018 om 22:40 geef je een Workshop over KeePass maar dat is zeker niet de XC. In XC spreekt men over een sleutelbestand?? Waarom als je save zeg dan slaat hij alles op in henk/snap/keepassxc/38. Die 38 is een folder die hij automatisch aanmaak, waarom??

Schermafdrukvan2018-07-2716-38-38.jpg
27 juli 2018 om 17:22.
Willem-B zegt:

Een sleutelbestand of is zowel bij Keepass als KeepassXC een extra optie. Die hoef je niet te gebruiken. Om je vraag goed te kunnen beantwoorden is het handig om te weten op welk Operating systeem je KeePassXC installeert ( MacOs /OSX of Linux/Ubuntu of Windows?
de mappen/folderstructuur kan nogal verschillen per OS.
Ik ben een weekend weg dus ik kan inhoudelijk pas maandag ingaan op de details. Ondertussen adviseer ik je het Sleutelbestand nog even niet te gebruiken.
Succes verder, de eerste stappen heb je al goed gezet.
De workshop is inderdaad op KeePass gebaseerd. Ik zal thuis de verschillen nog even uitzoeken maar je kunt op de site KeePassXC/Schermvoorbeelden voor wat documentatie.
veel succes alvast met experimenteren.

28 juli 2018 om 23:58.
HenkW zegt:

@WG-Beekhuis, ik heb KeePassXC nu op Linux/Xubuntu staan (stond in de Repo) en daar zijn ook de schermafdrukken van. De folder waar ik het over heb, staat in de bijlage. Verder wil ik ook KeePassXC installeren op W10 64 bit. Ik wil dit natuurlijk wel van een veilige site doen en als deze veilig is, welke van de 64 bit moet ik hebben? De EXE installer (64- bit)?

Schermafdrukvan2018-07-2716-31-44.jpg
29 juli 2018 om 22:23.
Willem-B zegt:

Ik dacht al dat je OS een Ubuntu/Linux installatie was. Nu heb ik daar nog weinig ervaring mee, dus dat zou ik eerst moeten onderzoeken in een Virtual Machine. Dat gaat dan wel wat langer duren. Ik heb al wel eens een Ubuntu geïnstalleerd maar verder nog geen praktijkervaringen mee opgedaan.
Ik stel voor dat je de MSI 64 bits installeert in een Windows-10 omgeving. Daarmee spreken we voorlopig even in dezelfde taal.
In Windows kun je je eigen folder of externe of cloud schijf kiezen. Als je ook op en mobiel wilt werken dan adviseer ik Dropbox met 2FA beveiliging en KeePass-Touch als cliënt op IOS of Android (Android op eigen risico omdat daarbij veel mallware/virussen kunnen voorkomen).
Als je verder wilt met Ubuntu moet je dat maar even vermelden, dan ga ik me daar verder in verdiepen, het is evenals OSX/MacOS een Linux variant en die heeft weinig geheimen meer, maar er zijn altijd wel enkele details die soms veel tijd kosten om te doorgronden.
Als je op W-10 gaat installeren raad ik je aan eerst KeePass en de Workshop te volgen, daarmee krijg je veel inzicht in deze materie.
veel succes verder, ik ben zeer benieuwd naar de resultaten.
Verder nog één vraag, waar komt jouw voorkeur voor Xubuntu vandaan, dat is best een bijzonder verschijnsel in onze seniorenclub?

29 juli 2018 om 22:49.
HenkW zegt:

@WG-Beekhuis, als antwoord op de laatste vraag: waarom Xbuntu, omdat dit een veilige (andere manier van binnenhalen software) , stabielere, eenvoudige en lichte distro is. Linux wordt niet behandeld in SW maar omdat ik het over een programma(open source) KeePass heb, zal men misschien er in SW niets over zeggen.

30 juli 2018 om 07:55.
Willem-B zegt:

@Henk, ik begrijp het. Ik zal ook eens met Xubuntu experimenteren in VirtualBox.
nog even over de folderstructuur, je kunt waarschijnlijk de folder “38” wijzigen in een andere locatie. Het bestand “Wachtwoorden.kdbx” is je wachtwoordenkluis.
als je deze hebt opgeslagen dan kun je nieuwe groepsitems of items aanmaken.

30 juli 2018 om 10:56.
BenW zegt:
De discussie richt zich nu wel heel sterk op het gebruik van Keepass. Op zich niets mis mee, het is een prima wachtwoord manager en WG-Beekhuis, credits voor de uitgebreide uitleg hierover.

Toch wil ik graag nog een ander programma in de schijnwerpers zetten: Enpass. Deze doet nagenoeg niets onder voor Keepass en is mogelijk zelfs beter. Computer! Totaal schrijft er dit over. Ik heb er een poosje mee geëxperimenteerd en ik moet zeggen, niets anders dan lof!
30 juli 2018 om 11:26.
HenkW zegt:

@Ben, dat komt omdat je binnen SW geen PM (persoonlijke mail) kunt sturen zonder dat je aan ieder lid je mailadres kenbaar maakt. Misschien in de toekomst.

30 juli 2018 om 11:36.
BenW zegt:

@HenkW; was geen kritiek hoor :) De discussie omtrent Keepass is prima te volgen en best interessant. Het ging mij er om dat het wat breder getrokken kan worden. Dat is m.i. het oogmerk van dit topic. De voor- en nadelen van de diverse methoden om wachtwoorden te beheren belichten en ervaringen hieromtrent met elkaar uitwisselen.

30 juli 2018 om 11:56.
HenkW zegt:

@Ben, ik snap het. Het komt ook niet vaak voor dat men op SW over een bepaalt iets discussie voert. De meeste leden gebruiken niets of hebben het toevallig in het antivirus pakket zitten. (had ik eerst ook in Norton.
Het is natuurlijk heel goed dat iedereen zijn mening en zijn ervaringen kan delen met anderen. Daarom vind ik deze topic ook helemaal top. Iedereen kan nog veel bijleren. (ik ook).

30 juli 2018 om 13:31.
Willem-B zegt:

Leuk om te horen hoe dit onderwerp met veel enthousiasme wordt gevolgd. Ik ben er ook voorstander van om meer mogelijkheden te belichten.
EnPass is ook een veelbelovende wachtwoordmanager geworden. Er zijn wel een paar issues, waarmee ik zelf geconfronteerd ben. Bij het testen van het (de)installatieproces inclusief de extensies voor diverse browsers ging er iets mis en nu kan ik Enpass niet meer gebruiken, tenzij ik W-10 opnieuw installeer. Gelukkig heb ik nog een paar W-10 instanties klaar staan in Virtual Box en ik ben van plan om EnPass nog een tweede kans te geven.
Enpass is niet helemaal gratis, de mobiele apps zijn betaalde versies. Een veiligheidsaspect is dat EnPass geen Open-Source is en is voor security experts een minpuntje.
Ik gebruik zelf 1Password, ook betaald maar op mijn Apple apparaten is dit een echte aanrader.
Voor wat betreft KeePass(XC) wil ik nog opmerken dat deze gratis is en dat de Europese-Commissie een audit heeft laten uitvoeren. Daarbij zijn geen kwetsbaarheden geconstateerd. Omdat KeePass gratis is, kunnen geïnteresseerden zonder bijkomende kosten kennis maken van een betrouwbare wachtwoordmanager.

30 juli 2018 om 16:58.
BenW zegt:

Persoonlijk neig ik ook naar Keepass boven Enpass, voornamelijk omdat het Open Source is en de hogere flexibiliteit om de dingen zo te organiseren zoals je zelf wilt. Daar tegenover staat de toch vriendelijker, moderner, intuïtiever en eenvoudiger interface van Enpass en de 'wachtwoord audit' mogelijkheid. Veiligheidstechnisch ontlopen beide elkaar nauwelijks.
Als ik het zou mogen categoriseren, dan lijkt mij Enpass voornamelijk geschikt voor de 'gemiddelde' gebruiker, terwijl Keepass meer geschikt lijkt voor de gebruiker die enige uitdaging niet schuwt.

30 juli 2018 om 18:05.
HenkW zegt:

@WG-Beekhuis, in de folder 38 zitten de WW die ik vroeg in 27 juli 2018 om 17:22.

Schermafdrukvan2018-07-3109-56-06.jpg
31 juli 2018 om 10:03.
HenkW zegt:

@WG-Beekhuis, Ik krijg de communicatie tussen FF en KeePass nog niet voor elkaar. Zal eens iemand met veel Ubuntu ervaring eens vragen. Ga vanavond verder in W10

Schermafdrukvan2018-07-3109-59-33.jpg
31 juli 2018 om 10:04.
Willem-B zegt:

@HenkW, Ik heb Ubuntu geinstalleerd in VirtualBox en vervolgens KeePassXC gedowndoad vanaf KeePassXC.org en daar heb ik de volgende versie gedownload:

Official Ubuntu PPA
Ubuntu package
sudo apt install keepassxc

Vervolgens in Firefox KeePass-Browser geïnstalleerd en geconfigureerd en bij mij werkt alles.
Welke versie heb jij geinstalleerd?

XUbuntu-KeePassXC-Browser-connect.png
31 juli 2018 om 20:04.
Willem-B zegt:

De ING loginpagina leent zich goed voor een proef met fake logingegevens.
Als de connectie goed werkt en je met de cursor op de gebruikersnaam op de RechterMuis knop drukt krijg je de keuze om de gegevens in te vullen zoals in de afbeelding staat. Bij alle Operating Systemen werkt dat hetzelfde.

SW-KeePssXC-Browser-Fill-UsrPwd.png
31 juli 2018 om 20:35.
HenkW zegt:

@WG-Beekhuis, ik heb 2.3.3 uit de Repo. Via Synaptic zie ik alleen KeePass2 staan? Wel van Xubuntu. Zou ik misschien die snap package binnen moeten halen

Schermafdrukvan2018-07-3120-56-24.jpg
31 juli 2018 om 20:58.
HenkW zegt:

Deze heb ik uit de repo Ik heb Xubuntu 16.04 Lts Xenial. Jij hebt zeker Ubuntu 18.04 Lts Bionic Beaver?
ben trouwens KeePass aan het vullen en alles werkt perfect behalve die koppeling met FF de KeePass- Browser

Schermafdrukvan2018-07-3120-49-45.jpg
31 juli 2018 om 21:00.
Willem-B zegt:

@HenkW. Softwareproducten moet je bij voorkeur bij de bron downloaden, in dit geval dus KeepassXC.org. Andere downloadsites kunnen een andere situatie hebben gegenereerd en gecompileerd. Dat kan leiden tot onveilige situaties. Zeker bij Wachtwoordmanagers is het belangrijk dat je precies weet dat je een betrouwbare versie hebt. Ik heb via KeePassXC.org de Bionic versie 2.3.1 gedownload. In versie 2.3.2/3 zitten geen relevante veiligheid fixes in verwerkt. Voor het experiment voldoet de Bionic dus aan alle functionaliteit zoals bij mijn installatie is gebleken.
Na de installatie van XUbuntu 18.04 vroeg ik mij wel af, is dit wel een veilige omgeving? Het is wel zeer geschikt voor penetratietesten en hacken.

31 juli 2018 om 21:47.
HenkW zegt:

@WG-Beekhuis, Xubuntu is heel veilig zie hier (F1). Jammer genoeg kan ik op het Ubuntu forum de vraag niet stellen want HCC is nog bezig met de reparatie van de servers waar Ubuntu op zit. Xubuntu is gewoon de Ubuntu XFCE. Ik ga eerstdaags de Xubuntu 18.04.1 (die is 26-07- 2018) uitgebracht. Dat is dus de punt versie waar bijna alle bugs uit zijn. De distro van mij is de 16.04.4 met ondertussen alle updates incl. veiligheidsupdates. Ik heb Keepass uit de eigen Repo (software centre) gehaald van Xubuntu.

31 juli 2018 om 22:25.
HenkW zegt:

@WG-Beekhuis, mijn excuses. Uit de repo software niet goed. Eerst verwijderd en daarna PPA binnen gehaald door jou aangewezen site op 31 juli 2018 om 20:04. Vluchtig gezien werkt de koppeling met FF. Morgenavond verder want het is al laat.

1 augustus 2018 om 01:26.
Willem-B zegt:

@Henk, Mooi resultaat ik ben zeer benieuwd hoe het bevalt. Je kunt met KeePass-Browser ook nieuwe entries opnemen in de database. Hij vraagt daar zelf om als je een bij een nieuwe URL login-gegevens invult.

1 augustus 2018 om 10:09.
Willem-B zegt:

@BenWuring, voor de Wachtwoordenmanager Enpass lijkt het mij handig om daarvoor een nieuw Topic te maken omdat deze inmiddels al een lange weg heeft afgelegd met focus op KeePass en afgeleide versies. Wat vind jij?

1 augustus 2018 om 10:10.
BenW zegt:

Als daar verder belangstelling voor is, prima.

1 augustus 2018 om 10:44.
ruudbvdijk zegt:

Er is altijd belangstelling voor dit onderwerp!

1 augustus 2018 om 15:22.
BenW zegt:

Goed, ik ga een poging doen om Enpass t.z.t. in een soort workshop te presenteren. Kan even duren. Geduld a.u.b. Topic volgt.

1 augustus 2018 om 16:14.
Willem-B zegt:

Dat is leuk, ondertussen zal ik een aantal testen doenonder Windows en MacOS, inmiddels zijn er al weer veel nieuwe versies verschenen. Ik zal ook een aantal securitytesten doen op geheugen en browsergedrag. Dan zal ik die informatie t.z.t. delen. Op de site van Enpass staat goede documentatie in het Engels, die je met behulp van google translate in het Nederlands boeg kunt volgen.

1 augustus 2018 om 17:21.
BenW zegt:

Zeker leuk, maar ik ga het doen in eigen bewoordingen. Een (uitgebreide) gebruikersreview dus. Ben al bezig :), maar om alles te documenteren kost even een poosje.

1 augustus 2018 om 17:32.
HenkW zegt:

@WG-Beekhuis, ik heb KeePassXC nu ook in W10 geïnstalleerd maar de KeePass-Browser werkt niet perfect. Kan het zijn dat ik in de extensie settings moet veranderen of bestaat er een lijst van settings?

2 augustus 2018 om 21:12.
Willem-B zegt:

@Henk, je bent mooi opgeschoten. Ik heb in het begin ook wel wat last gehad van problemen in de KP-Browser, toen was het programma ook nog in (Bêta)ontwikkeling. Ik moest toen steeds een nieuwe pairing-id aanmaken. Wat kan helpen is om KeePassXC op te laten starten bij het activeren van de browser. De volgorde van starten is waarschijnlijk van belang voor een soepele werking. Je kunt in KeePassXC bij de browser instellingen aankruisen of KeePassXC opgestart moet worden. Als je dan Firefox start dan wordt KeePassXC geactiveerd en moet je het hoofdwachtwoord invullen.
Ik gebruik bij voorkeur FireFox op W-10 en MacOS en nu XUbuntu, die is veiliger en werkt nu steeds goed.
Ik heb Chrome en Opera ook getest en die werkten ook goed. Edge gebruik ik niet omdat daar nog veel API’s ontbreken
Internet-Explorer is uitgefaseerd en moet eigenlijk worden verwijderd vanwege slechte security.
Nu stond in de laatste Digitaalgids dat zowel Edge als Chrome teveel privacy-gegevens verzamelen ondanks de nieuwe wetgeving, dus die ga ik nu boycotten.
Welke Internetbrowser gebruik jij? Dan kan ik er ook nog even mee testen. Ik ga nu t/m maandag even op stap. Het kan dus even duren, maar ik kijk wel in de mail.
Als jij ook met Firefox gaat testen dan kunnen we daar nog even over afstemmen.

2 augustus 2018 om 23:38.
Willem-B zegt:
Vanochtend nog even gekeken op W10. Ik kan geen instelling vinden waarmee KeePassXC wordt opgestart. Ik moest bij reload eerst de oude paring key verwijderen en daarna een nieuwe aanmaken. Ik kom er nog op terug.
op de Mac heb ik Firefox als standaardbrowser en daar verloopt alles heel soepel.
3 augustus 2018 om 11:30.
HenkW zegt:

@WG-Beekhuis, even tussendoortje. Ik werk zelf in W10 met FF en mail met TB. In Linux werk ik ook als 1e Browser met FF en als 2e (nood) met Chromium en mail TB. Ik moet het nog opzoeken maar in dit topic heb je zelf geschreven dat het in W10 niet zo goed werkt als in andere OSen en dat is bij mij ook zo. (inmiddels opgezocht topic 23 juli 2018 om 08:29). Ik ga nog even verder met het testen dan hoor je maandag het resultaat.
p.s. Ook deze Werkshop KeePass zou ik in Tips en Uitleg in SW laten plaatsen. Zelfde argumenten als bij Ben om 3 augustus 2018 om 11:34.

3 augustus 2018 om 12:12.
LeoG zegt:
LATEN plaatsen HenkW ??? Volgens mij maakt SW zelf wel uit wat geplaatst wordt en wat niet.
3 augustus 2018 om 14:31.
HenkW zegt:

Sorry hoor. Ik bedoel eigenlijk. Verzoeken of dat geplaatst mag worden? En natuurlijk maken ze dat zelf uit. Het is ook maar een suggestie van een lid.

3 augustus 2018 om 14:42.
LeoG zegt:

Ook nog even dit. Als ik het aantal reacties van de 293 leden bekijk, lijkt er voor dit onderwep eigenlijk weinig belangstelling te zijn.

3 augustus 2018 om 14:43.
ruudbvdijk zegt:

Juist heel veel belangstelling!!! Hoe weet u dat meneer Elgee, we hoeven niet te reageren als we het lezen of wel, waarom zullen we anders lid zijn van SW??

3 augustus 2018 om 14:57.
ruudbvdijk zegt:

Heren ga alstublieft door, er is al zo weinig betrouwbaars op dit gebied!

3 augustus 2018 om 14:59.
LeoG zegt:

Het is uiteindelijk uitgelopen op een gesprek tussen twee heren mijnheer ruudbvandijk, waar je als buitenstaander mijnsinziens
niet veel aan hebt. Zelf zou ik, als ik echt geïnteresseerd zou zijn, wel inbreken en vragen aan deze heren stellen. Vandaar.

3 augustus 2018 om 15:36.
Willem-B zegt:

Hoe meer geïnteresseerden hoe beter. Op andere topics zijn ook verwijzingen naar deze. Het is inderdaad een beperkte actieve deelname maar inhoudelijk maakt dat niet. Een forum of club is juist bedoeld om met elkaar ervaringen te delen. Mijn interactie met HenkW vind ik heel leerzaam, zo heb ik nu kennis gekregen van XUbuntu, dankzij Henk.
Zolang er nog punten zijn gaan we gewoon door om deze opgelost te krijgen.
Maar ik ben het met de gedachte eens dat het nog leuker is als er meer deelnemers bijkomen.
Ik ga er van uit dat veiligheid bij iedere computergebruiker van groot belang is.

3 augustus 2018 om 16:21.
Willem-B zegt:
.
3 augustus 2018 om 16:22.
ruudbvdijk zegt:

Beste meneer Elgee, wat is uw functie in deze? Als u niet geïnteresseerd laat u deze topic toch links liggen!

3 augustus 2018 om 16:27.
HenkW zegt:

@WG-Beekhuis, ik zit in KeePassXC met KeePass-Browser in W10 nog met een probleem. Als ik in wil loggen in Gmail krijg ik 2 verschillende pagina's, een voor het e-mail adres en de volgende voor WW. Deze worden NIET gevuld door KeePass in W10. Mijn vraag is : kan dit te maken hebben met de instellingen (zie bijlage).??
In de andere OS staat alles precies hetzelfde en daar vul ik op de betreffende blz. het Gmail adres in en dan krijg ik een melding en dat sta ik dan toe en dan wordt op de volgende blz. het WW door KeePass ingevuld. Druk daarna op inloggen en alles is voor elkaar. Weet je hier een oplossing voor?

Knipsel.JPG
3 augustus 2018 om 17:22.
LeoG zegt:

Beste meneer ruudbvdijk, ik ben lid van meerdere clubs, maar net als u gewoon deelnemer bij deze club en mag dus, ook net als u, gewoon reageren. Als ik in een club gereageerd heb, krijg ik van SW een mailtje als er in de betreffende club een reactie geplaatst is.
Ook bij ieder bericht van deze club, dus ook al is het 's-avonds laat, soms om 23.58, 00.04, 00.18, laatst zelfs een om 01.26, !! Krijg ik dus bericht. Kan me voorstellen dat als je eenmaal achter je computer zit de tijd vliegt, maar misschien kunnen de betreffenden hier rekening mee houden.
Het uitzetten van de telefoon is geen optie, want het kan immers ook familie zijn.
Daarom is het links laten liggen van de reacties van deze club niet mogelijk.
Dit is het laatste dat ik hierover zeggen wil.

3 augustus 2018 om 18:27.
RuudM zegt:

Het ontvangen van reacties op geplaatste berichten is een keus, geen verplichting.
Kan via profiel uitgezet worden als men het hinderlijk vindt.
Vinkje weghalen en opslaan.
Ruud

berichtmelding.JPG
3 augustus 2018 om 19:36.
LeoG zegt:

Klopt Ruud. Ben er net naar aan het kijken. Er staat geen vinkje. Zal e.e.a. even opnieuw instellen.
Leo

3 augustus 2018 om 19:41.
Willem-B zegt:

@HenkW, voor dit probleem zoals bij GMail heb ik een oplossing, in Autotype moet je dan iets regelen, een “enhanced feature” is om de inlogprocedure te beïnvloeden. Maandag stuur ik een voorbeeld. Het komt op meerdere sites voor waarbij de inloggegevens verdeeld zijn over meerdere schermen.
er zijn daarnaast nog andere voorbeelden met 3 inloggegevens bijvoorbeeld bij mijnsuzuki.nl. Hierbij is ook een kenteken nodig bij het inloggen.
dit is in 1Password een eitje maar voor KeepassXC nog een uitdaging, ik werk nog aan een oplossing, zonodig meld ik dit bij het ontwikkelteam.

4D422B4A-C051-4253-9877-C319DD9614D6.jpeg
3 augustus 2018 om 21:19.
Dirk Boom zegt:

Het onderwerp 'Wachtwoordbeheer, handmatig of digitaal' is inmiddels een gezellig breikransje geworden. Daar hoort een kop thee bij geserveerd te worden maar digitaal zijn we nog niet zover. Persoonlijk mis ik nog de reactie op mijn vraag van 23 juli om 14:42 uur. Ook wacht ik nog op de beloofde reactie van mijn opmerking van 23 juli om 17:00 uur. Het dwarrelt een beetje zo.
Ik denk dat de warme temperaturen ons allen een beetje opbreken. Daar word ik heel vrolijk van.

Knipsel.JPG
3 augustus 2018 om 21:20.
Willem-B zegt:

@Elgee, het spijt me als we in ons enthousiasme uw nachtrust verstoord hebben. Met deze tropische temperaturen is het lastig om de slaap te vatten en dan wordt het soms ongemerkt heel erg laat. Gelukkig kun je de geluidjes voorkomen, dat lijkt mij voorlopig ook een goede oplossing.
Vraag aan @HenkW, zullen we een beetje meer rekening houden met onze volgers en na 23:00 niet meer bloggen? Iedereen moet er liefst wel plezier aan beleven. Zo kunnen wij irritaties voorkomen.

3 augustus 2018 om 21:29.
LeoG zegt:

Zoals ik al eerder schreef, weet uit ervaring, als je achter je computer lekker bezig bent,vliegt de tijd.
Maar het is een goed plan om in ieder geval om op 23.00 uur te stoppen met het verzenden van reacties.

3 augustus 2018 om 21:45.
Willem-B zegt:

@Dirk Boom, het antwoord op 23 juli 14:42 was direct daaropvolgend om 15:24.. Ik zal het nog een keer op een andere wijze uitleggen:
1. Een mix met Windows, Apple (MacOs+Ios) en evt. Android kun je met 1Password op de meest gebruikersvriendelijke wijze doen. Nadeel prijs is hoog, voordeel support van de ontwikkelaar is premium kwaliteit. Synchroniseren met DropBox
2. Gratis met een betaalde smartphone oplossing: op Windows Keepass 2 of KeepassXC, op IOS en Android KeePass-Touch, werkt met laatst databasesecurity Versie-4. Nadeel iets minder gebruikersvriendelijk op Smartphones.
3. EnPass, wordt momenteel in nieuwe Topic verder behandeld, redelijke kosten, minder gebruikersvriendelijk dan 1Password.
Ik hoop hiermee deze vraag voldoende te hebben toegelicht.
N.B. Hoewel LastPass functioneel geprezen word zijn alle wetenschappelijk onderzoekers, overheden en security experts het erover eens dat je inloggegevens niet in op servers van de producent van de software moet plaatsen. Daaraan zitten hoge veiligheids risico’s verbonden. In mijn deskundigheid ben ik het daar mee eens waardoor alle server gebaseerde oplossingen niet door mij worden gepromoot.

3 augustus 2018 om 21:48.
avatar
Ex-lid zegt:

Heeft niets met het onderwerp te maken, maar is dit misschien nog iets voor de heer elgee ?

https://www.seniorweb.nl/tip/tip-niet-storen-functie-op-android-telefoon

Uiteraad afhankelijk van type smartphone / tablet ?

voor iOS (Apple) is er een zelfde Niet storen functie bij instellingen.

3 augustus 2018 om 21:50.
avatar
Ex-lid zegt:

@WG-Beekhuis: Nu ik hier toch even ben;

Waarom promoot U geen data-opslag van de inloggegevens etc. bij de software leverancier en datzelfde wel bij Dropbox (of een andere cloud-provider). Lees dit niet als kritiek, maar als vraag a.u.b.

3 augustus 2018 om 21:58.
LeoG zegt:

nnsa, uiteraard waren mij de mogelijkheden van de smartphone bekend. Het is misschien zinnig om voor je dit soort suggesties doet, eerst even de eerdere reacties te lezen. B.v. die van mij van 3/8 18.27 uur.

3 augustus 2018 om 22:15.
Willem-B zegt:

@Dirk Boom. Ik was er van uit gegaan dat de reactie van Ben over de Consumentenbond voldoende was voor een antwoord op deze vraag.
Gisteren heb ik in de Bibliotheek kennis genomen van de vergelijking van de Consumentenbond. Ze geven in hun artikel duidelijk aan dat KeePass weliswaar van goede kwaliteit is, dat kan ook niet anders na de Audit van de Europese Commissie , maar deze nemen ze helaas niet op in de tabel. Ik kan je verklappen dat dit programma bij meerdere banken en verzekeraars op hun enduser computer platformen aan het personeel beschikbaar hebben gesteld. Daarmee is met bewustwordingscampagnes Een verbod gekomen op de post-its met logingegevens onder op toetsenborden en op de beeldschermen te plakken. Dat is opmerkelijk dat bij financials voldoende vertrouwen is in KeePass.
Het voordeel is dat multiuser wordt ondersteund en Mainframe en Midrange inlogprocedures kunnen worden uitgevoerd.
In het artikel wordt ook gezegd dat op het moment van de test bij 1Password versie 7, met lokale database ondersteuning niet is meegenomen. Het overzicht is dus op versie 6 gebaseerd. 1Password heeft daarmee naar mijn inzicht een lagere waardering gekregen.
Als je op Google gaat zoeken naar Wachtwoordmanagers en 2FA dan kom je telkens verschillen tegen met andere invalshoeken. Het is dus geen objectieve benadering maar veelal gebaseerd op gevoel en eigen voorkeur.
Ook bij deze vergelijking is het security risico van een cloudoplossing niet door de onderzoekers meegenomen. Dat is jammer want Wachtwoordbeheer is een kwestie van vertrouwen. Ook de onderzoeksresultaten van universiteiten en security-experts hebben niet of nauwelijks invoeld gehad op deze vergelijking.
Ik vind dat jammer en een gemiste kans. Ik volg de aanbevelingen van het rapport van de overheid:
Wachtwoorden en 2FA
Is hiermee je vraag voldoende beantwoord?
Wat doe jij met ge wachtwoordbeheer nu je deelneemt aan dit topic?

3 augustus 2018 om 22:17.
avatar
Ex-lid zegt:

@elgee: ik heb wel degelijk uw bericht van 18:27 gelezen, maar kennelijk heeft U de mogelijkheden van "Niet storen" niet toegepast. De telefoon hoeft dan niet uit en de berichten van uw familieleden etc. kunnen dan wel doorkomen en SW berichten niet. Natuurlijk hoeft U dit niet te gebruiken, maar ik dacht U er misschien mee te kunnen helpen.

3 augustus 2018 om 22:29.
BenW zegt:

@WG-Beekhuis; Volledig eens met de strekking van je laatste reactie. Toch wil ik hierover nog één aspect benoemen. Ik denk dat wij het volledig met elkaar eens zijn dat een offline wachtwoordmanager te prefereren is boven een online manager. Inmiddels zijn daar al genoeg redenen voor aangegeven. Echter, ik hoop wel dat een ieder zich realiseert dat wanneer je synchroniseert via een Cloud-dienst de informatie theoretisch gezien ook enig risico loopt. Met nadruk wil ik overigens wel aangeven dat dit risico is te verwaarlozen, maar toch. De informatie blijft ten opzichte van opslag bij een softwareproducent natuurlijk wel relatief in eigen beheer en heb je er meer controle over. Het is een nuance, maar m.i. nuttig om je te realiseren.

3 augustus 2018 om 22:38.
LeoG zegt:

@nnsa klopt. Ik wil die mogelijk ook niet gebruiken, want ik vind dat de club, wat de tijden betreft, zich aan de leden moet aanpassen en niet andersom. 23.00 uur is een prima tijd om te stoppen.

3 augustus 2018 om 22:54.
Dirk Boom zegt:
Reactie verplaatst.
3 augustus 2018 om 22:55.
Willem-B zegt:

@NNSA, een goede vraag waarom wel bij DropBox en niet bij de provider. Het is natuurlijk beter om of-line te synchroniseren. AIVD en Douane/Marrechaussee medewerkers en geheim agenten zullen nooit on-line synchroniseren. Dat past niet in hun beroep. Het is daar zelfs verboden heb ik uit betrouwbare bron vernomen.
Bij LastPass zijn al een aantal keren gegevens gestolen waaronder Wachtwoordhints in plain-tekst en de Wachtwoordhashes. Daarnaast zijn de servers diverse keren door DDoS aanvallen meerdere keren platgelegd. Zowel Wachtwoordhints als wachtwoordhashes kunnen door Hackers in veel gevallen worden terugherleid naar leesbare wachtwoorden. In combinatie met eerdere diefstallen (zie haveibeenpowned) kunnen deze gegevens forensisch geanalyseerd worden.
Uit eigen ervaring ben ik ook zelf slachtoffer geweest van de LastPass DDOS aanvallen door dat ik meer dan een week niet meer kon inloggen bij belangrijke sites.
On-Line Wachtwoord providers staan voortdurend in de belangstelling bij criminele hackers, dat is voldoende reden om deze zoveel mogelijk te mijden. Beter voorkomen dan genezen. Het ministerie adviseert Off-line Wachtwoordmanagers.
DropBox heeft in het begin ook geleden onder Hacks maar zij hebben de beveiliging verder aangescherpt met 2FA en andere maatregelen. Deze dienst Is nu veel betrouwbaarder geworden. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je versleutelde database wordt gestolen en dat ze daar dan middels Brute-Force aanvallen mee gaan uithalen. Het regelmatig wijzigen van wachtwoorden blijft dan ook een advies.

3 augustus 2018 om 22:55.
Dirk Boom zegt:

Ik ben particulier, wij allen zijn dat in deze clubs.
Ik ben voorstander van integratie en dus cloudoplossingen. We leven in 2018, lokaal werken is legacy.
Bovendien heb ik een praktische instelling. Voorzichtigheid is mooi maar mijn eerste en laatste virusprobleem stamt uit 1987, gehackt ben ik nog niet, geen enkele malwarebytes-signalering is een probleem geweest (ik check eens in de paar maanden). En ik heb toch echt vele accounts: op sociale media, discussieplatforms, webwinkels, …..
De teller van de reacties bij dit onderwerp staat op 117. Dat is een record maar welke verandering is er nu bereikt? Daar ben ik het zicht op kwijt.

Knipsel.JPG
3 augustus 2018 om 23:00.
BenW zegt:

Dat zal ook niemand bestrijden Dirk. Natuurlijk zijn Cloud gerichte oplossingen van deze tijd en dat gaat alleen maar meer worden. Zelf heb ik daar ook totaal geen problemen mee, maar gelijktijdig is het ook zo dat ik probeer alles zo veilig mogelijk te houden voor zover ik dat zelf in de hand heb. Dat is waar dit topic over gaat. Hoe kun je er voor zorgen dat jouw gegevens zo veilig mogelijk zijn.
Het bijgesloten document in de laatste reactie van WG-Beekhuis geeft m.i. duidelijk aan wat je hier zelf aan kunt doen. Het zijn aanbevelingen, niets meer en niets minder. De keus is aan de gebruiker. Iedereen kiest datgene waarbij hij/zij zich goed voelt en vertrouwen in heeft.

3 augustus 2018 om 23:19.
LeoG zegt:

Weet niet hoe laat het bij jou is Ben, maar hier is het 23.00 uur geweest.

3 augustus 2018 om 23:22.
BenW zegt:

@Elgee; ja, en? Staat het in de voorwaarden / gedragsregels van Seniorweb dat reacties in topics om 23:00 uur moeten stoppen? Zo ja, dan hoor ik graag van jou waar dat staat.

3 augustus 2018 om 23:27.
LeoG zegt:

Was niet mijn idee Ben, maar van Beekhuis, zie reactie 3/8 21.29.

3 augustus 2018 om 23:36.
BenW zegt:

@elgee; Oké, sorry, overheen gelezen. Excuses voor mijn enigszins geïrriteerde reactie.

3 augustus 2018 om 23:42.
Dirk Boom zegt:

reactie vervalt, was iets te laat

3 augustus 2018 om 23:44.
LeoG zegt:

Geen probleem Ben.
Leo

3 augustus 2018 om 23:45.
Niekie zegt:

Ik vind dat we er als leden van SW geen regeltjes bij kunnen gaan maken. Bijv. om na 23.00 uur niet meer te reageren.
De clubs zijn dag en nacht open.
Mocht iemand dat wel geregeld willen hebben, richt je dan tot seniorweb met een voorstel.
Mijn pc bezigheden beginnen vaak om 23.00 uur s'avonds pas, tot een uur of 1.30 uur.
Niet dat ik belangrijker ben dan een ander, maar de ander zou ook de e-mail van SW niet op de smartphone kunnen instellen. Of een andere oplossing zoeken.
Internet gaat 24/7 x 365 dagen door.
Het topic wordt overigens wel erg lang en lijdt tot veel discussie.
Zolang we daarmee leden helpen en iedereen gedraagt zich binnen de clubregels moet dat kunnen.
Beter lijkt mij dat één of 2 van de deskundigen over dit onderwerp 1 artikel schrijven waarin alles wordt uitgelegd over wachtwoord managers en dat zoiets in overleg, geplaatst wordt bij SW

Niek (beheerder)

4 augustus 2018 om 01:12.
ruudbvdijk zegt:

Ben ik volledig mee eens!

4 augustus 2018 om 07:25.
Willem-B zegt:

@Niekie, uiteraard ben ik het helemaal met je eens. Ik wil toch uitleggen dat ik uit respect voor elkaar en misschien dor een ruime interpretatie van het reglement punt 2 wel met HenkW kon afspraken over ons gedrag aan te passen omdat wij samen nog heel laat bezig waren terwijl daar last iemand van had.
De andere punten die jij noemt zal ik in overweging nemen om een algemeen artikel te schrijven over dit onderwerp in overleg met SW.
er loopt nog een inhoudelijke vraag waarop ik nog een antwoord moet geven en daarna kunnen we beter naar een afronding van dit topic toewerken.

4 augustus 2018 om 09:19.
BenW zegt:

@WG-Beekhuis; Mee eens, en mocht je overwegen een algemeen artikel te schrijven, in welke mate denk je dit dan te doen. Een algemene beschouwing of ook uitgebreide analyses van de (meest populaire) wachtwoordmanagers.

Tenslotte, een groot deel van de discussie gaat inhoudelijk over het gebruik van Keepass onder Linux. Ik kan mij heel goed voorstellen dat een groot aantal leden hierbij afhaken. Op zich is dit jammer, aangezien het oorspronkelijke thema op zichzelf van groot belang is, maar door de 'Linux-discussie' onderbelicht dreigt te raken. Is het een idee om jouw e-mailadres aan HenkW bekend te stellen, zodat de vragen waar Henk mee zit in onderling overleg kunnen worden besproken?

4 augustus 2018 om 09:51.
Willem-B zegt:

@Ben,
Ik denk eerder aan een algemeen bezchouwend artikel over persoonlijke digitale veiligheid met een verwijzing naar het bestaan van hulpmiddelen waaronder Wachtwoordmanagers. Er komen gemiddeld eens per maand een vergelijking in allerlei publicaties en het blijft een momentopname. Daaraan denk ik geen toegevoegde waarde te kunnen leveren in nog een vergelijking.
Gezien de focus op KeePass in dit topic lijkt het mij verstandig deze binnenkort af te ronden. We zijn inmiddels verwijderd geraakt van de oorspronkelijke vraag.

4 augustus 2018 om 10:25.
HenkW zegt:

@WG-Beekhuis en Ben, is het misschien zinnig om met de rest van de vragen over inhoudelijke zaken in KeePassXC W10 een nieuw topic aanmaak dan is het duidelijker en kan iedereen later alles veel beter terug zoeken??

5 augustus 2018 om 11:17.
BenW zegt:

@HenkW; op zich ben ik het daar wel mee eens. Nog beter zou het m.i. zijn om de volledige Keepass discussie (het inhoudelijke Linux deel) te verplaatsen naar een apart topic hieromtrent (beheerder?). Dit afgezien van de, voor zover ik weet, policy om geen Linux gerelateerde onderwerpen in de Clubs toe te staan, wat ik persoonlijk overigens een vorm van 'discriminatie' vind/zou vinden, maar dat terzijde.

5 augustus 2018 om 11:46.
HenkW zegt:

@Ben, Ik ook gezegd dat ik alleen KeePass W10 vragen zal stellen want daar zijn de problemen nog groter. Ik weet bij sommige zaken niet hoe ze moeten werken of hoe ze bij anderen werken en daar wil ik door leden die beter op de hoogte zijn van KeePass en andere zaken een bevestiging of afkeuring van hebben. Hopelijk is ook WG-Beekhuis hiermee eens. Hij is alleen morgen pas te bereiken.

5 augustus 2018 om 12:39.
BenW zegt:

@HenkW; een topic openen omtrent het gebruik van Keepass onder Windows kan natuurlijk altijd. Ik zou zeggen, maak een nieuw topic en stel een vraag omtrent Keepass waar je graag een antwoord op zou willen hebben. Naar mijn mening staat dit los van de 'goedkeuring' van WG-Beekhuis. Het kan maar zo zijn dat ook andere leden hieromtrent iets zouden kunnen aangeven, graag zelfs.

5 augustus 2018 om 13:13.
Niekie zegt:

Citaat: ""BenWuring zegt:
"" Nog beter zou het m.i. zijn om de volledige Keepass discussie (het inhoudelijke Linux deel) te verplaatsen naar een apart topic hieromtrent (beheerder?).
5 augustus 2018 om 11:46.
. ""

@Ben: Op zich een leuk idee, maar de berichten moeten 1 voor 1 verplaatst worden en dat is mij iets te veel werk vanuit de caravan. Ik weet niet of SW het bespreken van onderwerpen op Linux gebied niet zou toestaan. Ik weet alleen dat er geen aparte "Linux club" komt. . :-)

Niek (beheerder)

5 augustus 2018 om 22:35.
avatar
Ex-lid zegt:

@Niekie: Misschien dan een idee om er één PDF document van te maken ? (zie dit voorbeeld).

6 augustus 2018 om 09:53.
Dirk Boom zegt:

Of de tekst kopiëren, en plakken naar een nieuwe post. Dat kan iedereen doen, er is geen beheerder voor nodig. Voorbeeld (cursief):
Niekie: Misschien dan een idee om er één PDF document van te maken ? (zie dit voorbeeld).
Bijlage: Wachtwoordbeheerhandmatigofdigita

6 augustus 2018 om 12:16.
Willem-B zegt:

@HenkW en @Ben. Ik ben het er helemaal mee eens om een apart W10 topic over KeePass(XC) te maken, ik heb gezien dat je die al aangemaakt hebt.
De nog openstaande vraag over aanmelden bij Google en vergelijkbare sites met gesplitste loginpagina's voor Gebruikernaam en Wachtwoord zal ik daarom in de W-10 KeePass(XC) topic beantwoorden. Dan houden we het onderwerp inhoudelijk bij elkaar.

6 augustus 2018 om 17:09.
Willem-B zegt:

Alle deelnemers aan deze topic wil ik graag bedanken voor jullie bijdragen. Op de oorspronkelijke vraag “Hoe beheer je je wachtwoorden en hoe houd je je inloggegevens veilig? Gebruik je een wachtwoordmanager, welke vind je veilig en waarom?” heb ik meer dan verwacht zowel technische als andere reacties mogen ontvangen.
Mijn conclusie is dat dit onderwerp leeft onder de Clubleden Veiligheid, maar helaas is het totaal aantal clubleden vrij laag ten opzichte van het aantal Leden van SeniorWeb. Hierdoor is het bereik ook beperkt tot een kleine groep geïnteresseerden voor dit onderwerp. De reden dat ik dit zeg is omdat ik als Ambassadeur PC-Hulp-aan-Huis nu de ervaring heb dat het wachtwoordbeheer in 8 van de 10 gevallen onderdeel is van de storing of een probleem is bij het oplossen van een storing. Dat maakte mij dus nieuwsgierig naar de vraag of er behoefte bestaat aan een meer op de individuele behoefte binnen de vereniging.
Als laatste opmerkingen is geopperd dat het wijs is om per platform en wachtwoordmanager een topic in te dienen zodat we heel concrete vragen kunnen behandelen.
met name Ben Wuring en HenkW en wil ik bedanken voor hun inhoudelijke bijdragen, vragen en opmerkingen.
Ook belangrijk is het feit dat we op sociaal gebied rekening houden met elkaar, dat bleek ook uit de reactie van Elgee. We zijn er voor elkaar om te helpen en niet om te plagen, dat kan niet de bedoeling zijn. Respect voor elkaar blijft een belangrijk uitgangspunt.

Als afsluiter van dit topic wil ik iedereen die mee wil doen aan dit onderwerp een nieuwe vraag in te dienen met heel specifiek de vraag met welke wachtwoordoplossing er gewerkt wordt en welke onduidelijkheden er nog zijn.
Ik zal zelf ook nog nieuwe topiqs starten over een aantal situaties die in de praktijk vaak tot problemen of vragen leiden.
Voorlopig blijven wachtwoorden nog steeds een belangrijk hulpmiddel om jezelf te identificeren op internet.

Aan Niekie de vraag om deze topiq als afgesloten te beschouwen.

6 augustus 2018 om 21:57.
Niekie zegt:
Ik ben veel te laat, maar dat heeft een oorzaak. (morgen ook weinig tijd. (sorry Elge)
Door de lengte van het topic wordt het ook wat trager nl.
Met de voorstellen die WG-Beekhuis doet, kan ik het alleen maar eens zijn.
Allemaal bedankt voor de medewerking.
Ik ben blij met de laatste reacties en zal verdere reacties verwijderen..
Afsluiten kunnen beheerders nl. (nog) niet.

Niek (beheerder)
7 augustus 2018 om 01:35.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Veiligheid-Club?
Veiligheid-Club