SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Veiligheid-Club
Nogmaals de waarschuwing erg op te passen waar je software vandaan haalt!!!
Geplaatst op 4 februari 2014 om 14:22 door Jan.Koll
Daar gaan we weer.... Nu is het perfect werkende FileZilla, een programma om websites mee on line te zetten of ervan binnen te halen, een z.g. FTP-programma (= File Transfer Protocol), de klos bij kwaadwillenden zo werd mij bericht vanuit de SW mailgroep HTML.

Daarom nogmaals de waarschuwing erg op te passen waar je software vandaan haalt!!! FileZilla kun je op diverse plaatsen downloaden voor installatie. Echter zijn er in feite maar 2 die – voor zover ik kan nagaan (!) - echt betrouwbaar zijn en dat zijn:
Filezilla-project.org ofwel de website van de maker of
Sourceforge.net de plaats op internet waar betrouwbare open source downloads voor onder meer dit programma te vinden zijn.

Er zijn legio andere websites die op één of andere manier ook FileZilla aanbieden maar.... het is erg lastig na te gaan of zijn 100% betrouwbaar zijn. Oké, Cnet download.com, Filehippo en in het NL de Gratissoftwaresite zijn behoorlijk betrouwbaar maar ook daar sluipt soms iets 'ongerechtigs' binnen helaas (want alle drie doen er alles aan om dit te voorkomen).

Dus als je al software wilt downloaden probeer dat bij de maker te doen en niet elders. Als de maker de software niet zelf beschikbaar stelt, wordt op de website van de maker vaak aangegeven waar je die software (veilig) kunt downloaden. Heel vaak is dan Cnet download.com de plek waar je e.e.a. kunt vinden en bij gratis 'open source' software veelal Sourceforge.
Een voorbeeld hiervan is Irfanview, een teken/fotobewerkingsprogramma waarvan de maker doorverwijst naar een aantal downloadsites. kijk maar.

En aan het einde van de rit is het natuurlijk niet verkeerd een bestand met een virusscanner te bekijken voordat je gaat installeren. Oké, ook dat geeft geen garantie maar alle beetjes helpen.
Let op: ik stel hier 'na het downloaden' installeren en dus nooit direct vanaf een website installeren want dan kan er al iets mis zijn gegaan waar je geen invloed op hebt. En ook heel goed opletten wat je installeert. Vinkje en zo tijdig weghalen of juist aanbrengen, 'dismiss' (overslaan) kiezen etc. kan een hoop ongemak voorkomen (zie het bericht hieronder 'ongewenste pop-ups'...)
En voor het installeren een systeemherstelpunt maken is ook niet onverstandig, zeker bij software waar je niet zelf 100% achterstaat (al kun je dan beter overwegen die software niet te gebruiken of eerst eens wat rond te snuffelen of er negatieve dingen over bekend zijn....)

En mochten al je voorzorgen toch niet geholpen hebben:
Verwijder de software met Revo uninstaller; en instructie voor het gebruik van Revo uninstaller die ik maakte kun je hier downloaden (dat downloaden gebeurt via een link in het PDF-document op de website van de maker Revo).
Doe een virusscan en als je het niet voldoende vertrouwt ook nog een keer extra met MalwareBytesAntiMalware (let op, ook hier dus de website van de maker en niet een andere website).

Ik hoop dat elke lezer dit ter harte neemt en veiliger bezig is mijn zijn/haar computer. Voorkomen is ook hier echt veel beter dan genezen. En een beetje paranoïde gedrag is in dit geval geen overbodige luxe!!

Jan
1 reactie
Zippper306 zegt:
Ik wou dat iedereen zo duidelijk was, dat je niet zomaar software vanaf een willekeurige website download.

Mijn complimenten voor deze duidelijke waarschuwing.

Harry
4 februari 2014 om 15:42.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Veiligheid-Club?
Veiligheid-Club