SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Veiligheid-Club
Meekijken op mijn pc zonder het te merken?
Geplaatst op 5 februari 2014 om 17:25 door marijtje7
Beste clubleden,
Is het mogelijk 'mee te kijken' op mijn pc indien de persoon elders verblijft?
Indien dat mogelijk is, is daar dan een programma(tje) voor nodig? Hoe heet dat programma en weet iemand de bestandsnaam om het op mijn harde schijf te kunnen lokaliseren?
Ik weet dat het mogelijk is om je pc over te laten nemen (hulp op afstand) maar dan ben je er zelf bij en dat werkt met een code. Maar dat bedoel ik niet.
4 reacties
avatar
Ex-lid zegt:
Dit lijkt me niet echt een onderwerp voor de club Veiligheid, maar goed: kijk hier eens naar...
6 februari 2014 om 08:44.
Jan.Koll zegt:
Helaas kan dit wel.... Er zijn slimmeriken, die van alles met je computer kunnen uithalen zonder dat je er erg in hebt, dus ook meekijken, b.v. via een keylogger. Een keylogger is in feite een programmaatje waarmee de meekijker elke toetsaanslag, die jij doet, noteert en dus precies weet wat je doet. Ook is het mogelijk om via een aangesloten webcam mee te kijken of via een microfoon mee te luisteren ook al denk ij dat die niet in gebruik zijn..

Nu zijn er gewenst keyloggers maar ook ongewenste en daar hebben we het nu over. Om een lang verhaal over keyloggers kort te houden zou ik zeggen lees dit Wikipedia verhaal.

Webcams kun je uitzetten of afplakken en een microfoon kun je ook uitzetten. Externe webcams en microfoon kun je als je die niet gebruikt los nemen (de verbinding tussen apparaat en computer verbreken).
Meer over de gevaren van webcams e.d. vind je hier: Webcam afplakken

En zelf kun je er ook wat aan doen. Zoals al gesteld: plak een ingebouwde webcam af of verbreek de verbinding computer – webcam.

Controleer je computer op malware: doe een volledige scan met je AV-software en als je het dan nog niet helemaal vertrouwt download, installeer en gebruik de gratis versie van MalwarebytesAntiMalware.

Op de pagina die verschijnt als je klikt op MalwarebytesAntiMalware moet je je naam en e-mailadres intypen. Pas daarna kom je op de download pagina. N.B. Gebruik alleen deze link om 'MBAM' te downloaden want dan weet je zeker dat je de goede hebt!!

Als je dit alles hebt gedaan en er worden geen onregelmatigheden geconstateerd mag je er van uitgaan dat er geen meekijker op je computer actief is. Zijn er wel onregelmatigheden verwijder die dan of vraag bij SeniorWeb om PC hulp op afstand of aan huis.

Jan
6 februari 2014 om 11:54.
avatar
Ex-lid zegt:
Jij leest de vraag van Marijtje7 kennelijk anders dan ik, Jan. Volgens mij wil ze vanaf bijvoorbeeld haar werkplek op haar computer thuis kunnen kijken...
7 februari 2014 om 06:58.
Jan.Koll zegt:
Oeps, zo had ik het niet bekeken. Maar ja wat waarschijnlijk wordt bedoeld, en niet door mij was begrepen, kan met Teamviewer. Eis is dan wel dat beide computers aan staan en dat beide Teamviewer actief hebben of wake-on-lan (oppassen potentieel gevaarlijk) actief hebben voor Teamviewer. Of dit alles werkt met de gratis versie weet ik niet maar vermoed van niet omdat je dan aardig in de richting van professioneel gebruik gaat.

Meer over Teamviewer is hier te vinden.

Als het gaat om alleen bestanden op verschillende plaatsen te kunnen bekijken/bewerken is het handiger om gebruik te maken van 'the cloud' ofwel Dropbox, Google Drive of Skydrive.

N.B. In deze SeniorWeb artikelen wordt uit gegaan van het installeren van de cloud-drive op je computer. Dat is niet nodig, want via een browser (Internet Explorer, Firefox, Google Chrome etc.) kun je ook op je drive inloggen en bestanden downloaden of uploaden.

Geïnstalleerd is makkelijk, zeker als je harde schijf groot genoeg is/ruimte genoeg beschikbaar heeft. Want installeren van zo'n cloud-drive betekent dat alles wat je op die cloud-drive zet (of er vanaf haalt) ook op de harde schijf van de computer(s!!) waarop jouw cloud-drive is geïnstalleerd wordt gezet en vervolgens (als je online bent) met de cloud-opslag wordt gesynchroniseerd. Makkelijk voor offline gebruik, maar bij een kleine harde schijf precair.
Mijn situatie: op één computer, met een grote opslagcapaciteit, Dropbox, Skydrive en Google drive geïnstalleerd en dus alles ook op die harde schijf opgeslagen en op een andere computer, met zeer beperkte opslagcapaciteit, alleen Dropbox geïnstalleerd en SkyDrive en Google Drive alleen via een browser.

Zorg bij al dit soort 'buitengebeuren' voor zware wachtwoorden met minstens 9 zeer verschillende tekens

Jan
7 februari 2014 om 15:15.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Veiligheid-Club?
Veiligheid-Club