Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Veiligheid-Club
Gijzelsoftware Anatova treft ook computersystemen in Nederland en België
Geplaatst op 23 januari 2019 om 23:11 door Niekie

Dit is echt een heel gemeen beestje!!

Citaat: "" Er gaat nieuwe gijzelsoftware rond met de naam Anatova. De meeste slachtoffers zitten in de VS, België en Duitsland, maar ook Nederland behoort tot de getroffen landen, meldt McAfee. Volgens de beveiligingsspecialist kan Anatova uitgroeien tot een serieuze bedreiging.""

En de link naar het artikel op tweakers.
Deze wordt dus in de regel niet verspreid via een link in een e-mail.

Niek

 

6 reacties
BenW zegt:

Op zich nuttige informatie, maar m.i. ontbreekt voor de lezers de gewenste remedie hiertegen: zorg voor een volledige en actuele back-up van belangrijke bestanden.
Zorg ook dat deze niet zijn opgeslagen op een constant op de pc aangesloten opslagmiddel, maar maak losse back-ups, bij voorkeur op meerdere middelen én de Cloud.
De stelregel is: één is geen!

Wat mij betreft kan dit niet vaak genoeg genoemd worden. Ook al zou jouw systeem besmet raken met willekeurig welk virus of gijzel software, het opnieuw installeren van Windows en terugzetten van data is dan de minste zorg. Bovendien het veiligst en het kost je niets. Hooguit wat ergernis.

23 januari 2019 om 23:37.
Niekie zegt:

Perfecte aanvulling Ben, maar ik ging beetje uit van het gezonde verstand van de lezers. (Ik bedoel hoevaak wijst SW op het belang van een goed backup beleid?)

Maar deze is wel erg gemeen.
Ik heb zelf even getwijfeld of ik Controlled Folder Acces zou noemen en zelf zou inschakelen, maar het niet ingeschakeld, wegens de lastige werking van dat ding in het begin.
Ik kwam bijna niet meer aan echt "computeren" toe, nadat ik het even had aangezet hier.
Maar ik heb dan ook uitstekende backups van de systemen hier. (elke 24 uur).

Niek

23 januari 2019 om 23:47.
DirkB zegt:

Backup? De pc is mijn backup, de cloudopslag is primair voor alles dus het is niet erg als een pc uitvalt al is een virus ongewenst (rond 1990 had ik daarmee mijn eerste en laatste serieuze probleem).
Niet vermeld betr. Anatova: hoe groot is de kans dat je het krijgt, hoe (concreet) kun je het krijgen, hoe voorkom je dat je het krijgt, en hoe kom je er vanaf als je het hebt gekregen?

23 januari 2019 om 23:55.
BenW zegt:

Fijn dat het zo voor jou werkt Dirk, maar voor het merendeel van de computerende wereld, en zeker particulieren, is het de omgekeerde wereld. Ik ken echt niemand die het ook op die manier toepast, even afgezien van gebruikers van Chromebooks. Die zijn daarvoor ontworpen.

Voorkomen, tja, dat is met virussen e.d. altijd de discussie. Om te beginnen, goed uitkijken wat je aanklikt, download en installeert. Maar zelfs dan is het geen garantie. Het kan simpelweg iedereen op enig moment overkomen, bewust of onbewust. Hoe groot de kans is, is dan in feite niet zo relevant. Een goede en veilige back-up methodiek is de enige echt betrouwbare bescherming van essentiële data.

24 januari 2019 om 00:17.
Niekie zegt:

In de discussie onder het artikel wordt de werking van het ding verder uitgelegd. (Niet dat ik dat allemaal begrijp, maar het is een slim ding.)

Niek

24 januari 2019 om 00:51.
Debbieved zegt:

Vanmorgen eerst wat mail gekeken, toen werd ik onderbroken.
Maar voordien had ik al op Tweakers gekeken, dus daarna eerst mijn vraag gesteld in de groep onderhoud, want dit keer ziet het er wel erg serieus uit.
Zelfs de time machine ontkoppeld.
Nu even op rust en ik zie dat jullie mijn vraag gisteravond al beantwoord hebben, maar ja, toen sliep ik al.🤔🙄🙃
Mijn vraag is dus al grotendeels beantwoord.

24 januari 2019 om 11:27.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Veiligheid-Club?
Veiligheid-Club