SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Veiligheid-Club
N.a.v. de Internet Explorer perikelen en Windows XP
Geplaatst op 2 mei 2014 om 19:51 door Jan.Koll
Uit veiligheidsoogpunt is Linux zeker de moeite waard om in overweging te nemen. En daarom, om dit even uit het Internet Explorer verhaal te halen, hier mijn reactie:
r0n zegt:
- - - - - citaat - - - - –
Jan.Sw7 : De meeste Linux distributies zijn inderdaad veiliger, maar je moet dan wel je hele manier van computeren aanpassen.
Programma's die voor Windows gemaakt zijn, bestaan vaak niet voor Linux, ook al zijn er wel (meerdere) alternatieven.
Je bent in de meeste gevallen dus "terug bij af" en moet opnieuw zoeken naar programma's die doen wat jij wilt, op de manier die jij wilt.
Voordeel is wel, dat het systeem door het installeren en verwijderen van (veel) software niet langzamer wordt, dit in tegenstelling tot Windows.
Wanneer je graag leert, experimenteert en er de tijd voor hebt, is het zeker een aanrader.
Na het leer-proces werkt het makkelijk
- - - - - citaat - - - - -

Linux en dan tegenwoordig ongeveer in één adem Ubuntu en afgeleiden zijn relatief veilig. Kijk, tegen mensen, die willens en wetens in een val lopen, is maar één kruid gewassen: verbieden te computeren en internetten in het bijzonder.

En ja, veel programma's, die je onder Windows hebt, zijn niet direct beschikbaar in een aantal Linux-gevallen en ook zullen niet alle apparaten met Linux werken, zoals mijn oudere scanner (maar kijk eens naar oudere hardware onder Windows 7 of 8, ook een drama zo nu en dan).
Maar vaak zijn er best goede tot betere vervangers voor die programma's, die alleen onder Windows draaien. Als voorbeeld neem ik het teken- en fotobewerkingsprogramma te “The GIMP”. Het is voor zover ik weet een programma dat zowel voor Windows als voor Linux beschikbaar is en het beroemde Adobe Photoshop (vanaf € 760,00) ) naar de kroon steekt en nog eens niets kost ook.... Bovendien is het installeren en de-installaren van programma's vanuit het Ubuntu Software centrum echt “een fluitje van een cent”. Daarbuiten wat lastiger maar ja, dan ben je al niet meer zo erg standaard bezig en ga je naar de gevorderde gebruiker. Dat worden, kost tijd zo ervaar ik de laatste tijd, nu ik op een oudere laptop met Ubuntu ben begonnen (ehhh... het bevalt goed!)

Verder ben ik wat minder somber. De meesten hier bij SeniorWeb doen eigenlijk vrij weinig met hun computer: wat zoeken en snuffelen op internet, wat e-mailen en wellicht zo nu en dan een brief schrijven of een dagboek bijhouden of …. en (ik denk vrij vaak) foto's bekijken en dergelijke. Welnu dat kan allemaal met een standaard Ubuntu installatie en dan zijn er nog een paar andere die wat meer op Windows XP zouden lijken van bureaublad-uiterlijk (wat pas echt goed lukt na flink wat stoeien, zo heb ik ervaren maar dat terzijde).

Het gratis downloadbare instructieboek “Aan de slag met Ubuntu” is dan een uitstekend naslagwerk, zeker als jet het afdrukt (let op: ca. 150 pagina's).
Het boek zou in kant en klare vorm in het Nederlands te koop moeten zijn in de boekhandel ( al weet ik niet of ze er, gezien de prijs, belang bij hebben); dit zijn de gegevens:
Publicatie datum: 07-01-2013 , ISBN/EAN13: 1481919423 / 9781481919425, 150 pagina's, zwart/wit druk.
Hier kun je het boek direct bestellen (kost wel $ 4,42)

Ik geef toe dat het even wennen is, maar als ik mijn overstap van Macintosh naar een Windows PC rond 2000 voor de geest haal is er erg weinig veranderd. Sommige dingen zijn anders en moet je even aan die andere zaken wennen en daarna.... ga je gewoon verder.

Kortom: ik denk dat er veel koud water vrees is en dat er inderdaad weinig directe ondersteuning is voor overstappers; helaas is SeniorWeb op dit punt een drama (ik zeg het maar weer een keer). Ik bedoel dan fysieke ondersteuning want het het Ubuntu forum biedt erg veel goede en enthousiaste ondersteuning.

Jan
4 reacties
r0n zegt:
Dank voor de aanvulling Jan.
Zelf ben ik jaren geleden begonnen met Ubuntu (versie 4.10) en heb daar nooit spijt van gehad.
Sinds 2 jaar gebruik ik uitsluitend Xubuntu (kwestie van smaak) en dat bevalt ook goed.
Windows heb ik 5 jaar geleden van de PC afgesmeten, en ook dat bevalt goed.
3 mei 2014 om 12:10.
avatar
Ex-lid zegt:
Beste mensen, letten jullie er wel op dat het hier over (computer)veiligheid blijft gaan?
3 mei 2014 om 14:13.
Jan.Koll zegt:
Ik start dit onderwerp daarom ook met "Uit veiligheidsoogpunt is Linux zeker de moeite waard om in overweging te nemen" en licht dat uitgebreid toe, dat wel. Die toelichting geef ik om zo veel mogelijk koud watervrees weg te halen.

Mijns inziens kan dat niet genoeg worden benadrukt: in principe is Linux stukken veiliger dan Windows in elke uitvoering.... en in de praktijk valt het gebruik erg mee.
3 mei 2014 om 17:20.
r0n zegt:
Wanneer je met Windows werkt, dan kunnen programma's over de hele hardeschijf beschikken, ook om te schrijven.
Bij Linux kan dat niet, programma's kunnen alleen schrijven in de home map van de ingelogde gebruiker.
Een programma kan daar niet automatisch neer gezet worden, omdat bestanden daar standaard niet uitvoerbaar zijn.
Een virus zal hier minimaal toestemming van de eigenaar moeten hebben om zijn werk te kunnen doen.

Voor de veiligheid: Bij Linux zit het grootste gevaar tussen de rugleuning en het toetsenbord.
3 mei 2014 om 19:20.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Veiligheid-Club?
Veiligheid-Club