SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Veiligheid-Club
avatar
Schokkend nieuws: gevaarlijk lek in internetbankieren ontdekt
Geplaatst op 25 mei 2014 om 08:42 door Ex-lid
Uit onderzoek blijkt dat er een groot lek in de beveiliging van internetbankieren zit. Door dit lek kunnen bankgegevens worden ingezien en overboekingen gemanipuleerd. Dat lek bestond waarschijnlijk al een paar jaar. Wat zijn de gevaren voor consumenten?

Lees hier meer: Vara Kassa
15 reacties
Niek. zegt:
Dit geld alleen voor sommige draadloze apparatuur.
B.v. een draadloze laptop. Ook niet voor een smartphone of zo.
Op een PC met gewone kabelaansluiting kunt U gewoon internet explorer blijven gebruiken.
Het is dus niet expliciet deze browser voor alles.
25 mei 2014 om 09:40.
MaritaA zegt:
Er zijn nog steeds banken die met XP werken! Idem dito de overheid.
Ipad is veilig b.v.
(Tot hoever veiligheid gaat op internet!!)
25 mei 2014 om 10:38.
RuudM zegt:
Het artikel in "Kassa" geeft de indruk dat IE niet veilig is, Chrome en andere browsers wel.
Microsoft zou pas bij de volgende versie van IE ( 12 ?) dit opgelost hebben. (zeggen ze zelf ?)
Volg bij Internetbankieren het gegeven advies op:
controleer regelmatig het rekeningoverzicht!
Ook het IBAN nummer garandeert geen waterdichtheid van het systeem. (eigen recente ondervinding met foutieve afhandeling van per post ingezonden acceptgirokaart, bedrag niet afgeschreven maar wel door bedrijf ontvangen, gemeld, waarop ING het antwoord (nog) schuldig blijft ondanks bevestiging dat binnen 2 dagen gereageerd zal worden....) Monopoly: foutje van de bank in uw voordeel (in dit geval in dat van ons)
Het betalingssysteem, ook buiten internet om, blijft kwetsbaar en aantrekkelijk voor criminelen. Niet zo vreemd eigenlijk bij het gigantische aantal mutaties per dag...
Ruud
25 mei 2014 om 10:57.
Niekie zegt:
Dit beveiligings lek kan alleen maar werken als je met je bank gaat communiceren via een wifi hotspot.
De criminelen zetten zelf een hotspot op en zetten daar de https om naar http.
Het heeft dus niets te maken met de veiligheid van welke browser dan ook en ook niet met het feit dat banken nog XP gebruiken.

En dan geldt dit gevaar ook voor een Ipad.

Lees dit artikel anders even.
http://tweakers.net/nieuws/96222/beveiligingslek-maakt-manipuleren-transacties-internetbankieren-mogelijk.html

Niek
25 mei 2014 om 12:44.
MaritaA zegt:
@niekie

Waar het artikel over gaat is mij duidelijk.
Ik geef alleen aan dat gevaren overal zitten.

Wanneer maak jij je links eens aanklikbaar?
25 mei 2014 om 12:59.
Jan.Koll zegt:
Tsja, het is me wat. Kun je niet eens meer via een openbaar Wifi-netwerk bankieren en zo..... Wat een topconclusie! Want laten we wel zijn, dit is toch al jaren het geval en er wordt al jaren gewaarschuwd dat je voorzichtig moet zijn. Bekend is toch voldoende dat openbare netwerken vragen om ellende is als je daarop gaat internetbankieren en andere (financiële) transacties verricht met een mogelijk aanwezige “man-in-the-middle” (want daar hebben we het over in dit geval).
Dat staat ook in heel duidelijk dit Tweakersartikel:
[begin citaat]De Betaalvereniging Nederland, waarvan de meeste banken lid zijn, geeft in een reactie aan dat gebruikers openbare, onbekende wifi-hotspots beter kunnen vermijden als het gaat om internetbankieren en online aankopen[einde citaat].

Eigenlijk moet je gewoon geen gebruik maken van dit soort valkuilen. Goedkoop dat wel, maar en geplunderde bankrekening is prijziger. Ik maak(te) zelden gebruik van openbare netwerken als het even kan. Maar ja als je geen mobiel bereik hebt kan het even nodig zijn "openbaar" te gaan.
Gewoon een abonnementje bij een mobile provider plus een SIM-kaartje met mobiel toestel - al dan niet via tethering aan je laptop gekoppeld - en je loopt geen risico anders dan thuis; ja kost wel een beetje maar ja wie heeft er tegenwoordig geen mobiele telefoon.

Wat minder over het voetlicht komt is dat je je thuis-wifi-netwerkje best kunt gebruiken omdat zoiets voor deze lui nauwelijks interessant genoeg is. En ja, als je een bedraade verbinding hebt er in principe niets aan de hand is als de rest van je beveiliging goed is geregeld. Dan kun je dat gammele Internet Explorer thuis gewoon blijven gebruiken al blijft het de gevaarlijkste browser en niet alleen in dit opzicht.

Jan
25 mei 2014 om 14:10.
Niek. zegt:
Als ik alle reacties op het openingsbericht lees merk ik op, dat men er van alles bij sleept, maar het gaat echt alleen om draadloze verbindingen. En dat is in principe alleen de laptop met IE.
Ipads en Smartphones werken gewoon anders.
Voor internet hoeft men niet bang te zijn, maar verstandig mee om gaan.
P.s. En misschien goed naar Kassa luisteren (???) dus niet meteen paniekeren.
25 mei 2014 om 20:23.
Niekie zegt:
@ MaritaA zegt:
@niekie

Wanneer maak jij je links eens aanklikbaar?


Ik ga mijn links niet aanklikbaar maken. Ik verwacht dat de websitebouwer dat gewoon automatisch gaat regelen.
Het is toch uit 1990 dat je allerlei gefriemel om een link heen moet tikken met [ ] etc etc .
Bovendien: Als ze de link selecteren en ze klikken er met rechts op dan kan er zo voor "Koppeling openen" worden gekozen.

Niek
25 mei 2014 om 22:56.
RuudM zegt:
@Niek:
Op die manier lukt het inderdaad de link te gebruiken zonder overtypen.
Maar ook dat is (zeker voor velen) niet gemakkelijk.
En het zijn juist de niet zo deskundigen die hier hun vragen stellen.
Het is wel van de gekke dat dit niet ingebouwd is, in het (ex) Forum werkte dit wel goed.......... Maar ja, dat is ex.....
[edit beheerder: regel weggehaald]
Ruud
25 mei 2014 om 23:41.
avatar
Ex-lid zegt:
@Niek en Jan.Sw7:

Nee, het artikel en de video gaan _niet_ over internetbankieren via een openbare wifi-hotspot. En ja: ook je thuis-wifi kan gevaarlijk zijn in dit verband. Bekijk de video, of google eens op WiFi Pineapple...
26 mei 2014 om 08:38.
avatar
Ex-lid zegt:
@Niek
O ja?
gr.Aat
w.8.1 ie11
ScreenShot038.bmp
26 mei 2014 om 12:48.
Niek. zegt:
Het is verwarrend, dat Niekie en Niek los en in combinatie gebruikt worden.
Het is Niekie of Niek!
Wie is Wie ?
Dit is in ieder geval een orginele geregistreerde Niek.
26 mei 2014 om 13:47.
avatar
Ex-lid zegt:
Dames, heren,

Ik heb deze draad gestart om te wijzen op het 'gevaarlijke lek' in de onderwerpregel. Mag ik jullie vragen je in je reacties dáártoe te beperken?

Inmiddels gaat een aantal berichten hier over het aanklikbaar maken van links, en dat is kennelijk een stokpaardje van sommige deelnemers. De Club-software is zoals die is: clickable links maken gaat via [link=...] en [/link]. Wie dat te lastig vindt, die doet het niet.

Wie zijn beklag wil doen over de Club-software meldt zich bij kgrabenhorst@seniorweb.nl. Het is zinloos er in de Clubs telkens weer over te beginnen. Ik verklaar dit onderwerp hier off-topic vanaf heden.

Brundibar (beheerder)
27 mei 2014 om 10:25.
Jan.Koll zegt:
brundibar zegt:
- - - - - citaat - - - - –
@Niek en Jan.Sw7:

Nee, het artikel en de video gaan _niet_ over internetbankieren via een openbare wifi-hotspot. En ja: ook je thuis-wifi kan gevaarlijk zijn in dit verband.
- - - - - citaat - - - - -

Helaas kan ik het er niet mee eens zijn. In het begin van de uitzending wordt uitdrukkelijk gesteld dat het alleen kan bij een laptop die ooit verbinding heeft gehad met een openbaar netwerk. Ik leidt daaruit af, dat een laptop die nooit op een openbaar WiFi netwerk aangesloten is geweest niet kwetsbaar is.

Maar... om elk risico uit te sluiten is en voorlopig blijft het dus verstandig bedraad te werken en voor en na het internetbankieren of ander financiële consequenties hebbende internet activiteiten grondig te Ccleaneren

Jan
27 mei 2014 om 15:35.
avatar
Ex-lid zegt:
=== citaat ===
Ik heb deze draad gestart om te wijzen op het 'gevaarlijke lek' in de onderwerpregel. Mag ik jullie vragen je in je reacties dáártoe te beperken?

Inmiddels gaat een aantal berichten hier over het aanklikbaar maken van links, en dat is kennelijk een stokpaardje van sommige deelnemers. De Club-software is zoals die is: clickable links maken gaat via [link=...] en [/link]. Wie dat te lastig vindt, die doet het niet.
=== einde citaat ===

Doe ik het verdorie nog fout ook: {url=} en {/url} dus (waarbij de accolades vervangen moeten worden door vierkante haken, maar als ik die eromheen zet zie je de codes niet meer).

Er zit overigens een echte editor in de pen: 'Momenteel is er bij de Clubs inderdaad nog geen editor geïmplementeerd. Daardoor moeten we het doen met de BB-codes. Maar er komt – als alles goed gaat – eind juni verbetering aan. Dan wordt een beknopte editor geïmplementeerd waarmee men onder andere links op een simpele manier aanklikbaar kan maken.', schrijft Kai Grabenhorst vanmorgen aan de Beheerders.

Dit was dan écht het laatste bericht hierover in deze Club.
27 mei 2014 om 15:35.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Veiligheid-Club?
Veiligheid-Club