SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Veiligheid-Club
bios setup veilig?
Geplaatst op 14 juli 2014 om 12:23 door wilha
Vandaag kreeg ik op mijn pc bij starten de melding: De BIOS heeft een set-up nodig. Druk F! om dit te realiseren
of druk F2 om net als eerder verder te gaan. De melding is van American Megatrends.Inc.{www.ami.com}
Ik weet niet of het veilig om die set-up zomaar te starten en omdat ik op die pc nog steeds windows XP gebruik leek het me te riskant.
Dus daarom wou ik op de vertrouwde manier verder gaan.Dit mislukte, omdat ik toen van Firefox de melding:
"Startpagina heeft geen beveiligde verbinding, die is verouderd. Als deze verbinding eerder wel goed lukte kan het zijn dat een ander probeert het geheel over te nemen, dus u kunt beter niet verder gaan".
Nu is mijn vraag: Lijkt het jullie vertrouwd de set-up toch uit te voeren of raden jullie dit af?
Windows XP gebruik ik op die pc , omdat ik tot nu toe nog steeds ongehinderd zo nu en dan updates van Windows kreeg.
Wilha
11 reacties
Marixius zegt:
Ik denk eerder dat de zogenaamde CMOS batterij in de computer leeg is.
Deze batterij zorgt er immers voor dat o.a. de BIOS instellingen worden onthouden.
Hoe staat de datum en tijd als je de computer opstart?
Als het de batterij is, dan is het afhankelijk van merk en type computer/moederbord welke batterij je nodig hebt.
Vaak is dit een knoopcel batterij van het type CR2032.
Als je een beetje handig bent kun je die zelf vervangen.

Overigens is het met WindowsXP beter om helemaal niet meer het internet op te gaan.
14 juli 2014 om 18:05.
Jan.Koll zegt:

Als het echt AMI (American Mega Trends Inc.) is zal het geen kwaad kunnen. Wel zou ik zelf eens, nadat ik alle cookies etc. had verwijderd (b.v. met Ccleaner) www.ami.com inypen en eens kijken of er echte een update voor mijn BIOS beschikbaar is. Dus wel even vooraf kijken welke je hebt.Voor de goede orde: het “flashen” van het BIOS moet wel op de goede manier en zonder enige onderbreking plaats kunnen vinden. Als het updaten tijdens het flashen mislukt is de computer rijp voor de schroothoop! De kans is klein maar een gewaarschuwd mens telt in dit geval echt voor twee. Geen ervaring of nog nooit in deze hoek “gerommeld”: laat het aan een ervaren deskundige over of doe niets, want de betreffende computer zal niet één van de nieuwste zijn.JanP.S. Ik zie, na platsing van mijn bericht, de reactie van Marixius en sluit uiteraard niet uit dat dit aan de orde kan zijn. Maar ik blijf erbij dat rommelen in het BIOS ervaring vereist (ook voor het instellen ervan).

14 juli 2014 om 19:04.
Niekie zegt:
Als de Cmos batterij leeg is en ik denk dat ook, dan zal de klok v.w.b. datum en tijd, niet meer juist ingesteld zijn.
Daarom geeft hij alle sites die je bezoekt als onveilig aan.
En die C2032 verkoopt de Hema o.a voor een euro of 4.

Nadat de batterij is vervangen, zal je opnieuw nog 1 keer zo'n melding krijgen. daarna zet je in Windows de datum en tijd juist en zal de pc normaal opstarten.

En wel gaan sparen voor een andere Windows versie, want deze is absoluut onveilig.

Niek
14 juli 2014 om 19:16.
wilha zegt:
Ben blij jullie reacties. Ik heb besloten er zelf niet mee bezig te gaan, nu ik dit zo lees,ik heb er te weinig ervaring mee. De pc is bijna 6 jaar oud {eigenlijk vind ik dit helemaal niet oud, maar in computerwereld is dit blijkbaar haast bejaard}. Ik zoek deskundige hulp erbij en daarna ga ik er niet meer mee op internet, maar gebruik hem voor grafisch werk enz.
Wat het euvel precies geweest is, zal ik daarna hier even neerzetten.
wilha
15 juli 2014 om 11:50.
Jan.Koll zegt:

Niekie zegt:– – – – – – -citaat – – – – – – –En wel gaan sparen voor een andere Windows versie, want deze is absoluut onveilig.– – – – – – -citaat – – – – – – –Of een Ubuntu distributie installeren en daarmee verder gaan. Ubuntu heeft diverse mogelijkheden, ook voor oudere computers.Kijk hier maar eens: http://www.ubuntu-nl.org/Download een voor jou geschikte “distributie” en probeer die eens vanaf de DVD. Je installeert nog niets maar kunt eens rustig kijken of e.e.a. voor jou interessant is. Ja, het is even wennen want je werkt met een ander besturingssysteem. Dat went echter heel snel, sterker: ik denk dat wennen aan Ubuntu sneller gaat dan wennen aan Windows 8.Voor de meeste huis-tuin-en-keuken-gebruikers is Ubuntu prima schikt; ehh, Ubuntu is ook zeer geschikt voor veeleisenden zoals ik. Een distributie omvat niet alleen het Linux-besturingssysteem maar ook een aantal praktische programma's zoals Mozilla Firefox voor internetten, Mozilla Thunderbird voor e-mailen en veelal ook LibreOffice voor tekstverwerking met Writer (à la MS Word), Calc om te rekenen (à la MS Excel) en Impress voor presentaties (à la MS PowerPoint); ik gebruik LibreOffice tegenwoordig meer dan Office 2010 omdat ik de pest aan die linten heb en ook omdat bepaalde functies in Office 2010 gewoon slecht werken (het lijkt wel of MS Office per nieuwre versie slechter wordt en ik durf beweren dat ik het kan weten omdat ik met Word en Excel vanaf versie 3 – we hebben nu iets van versie 15 – heb gewerkt op een Apple Macintosh voordat Windows überhaupt bestond). Ook kun je met MS Office gemaakte documenten met LibreOffice bewerken. Oh ja, dit alles is wel gratis en voor niets.Een installatie van Ubuntu vergt een paar uur maar dan staat ook alles op je computer en hoef je niet, zoals bij MS Windows, nog “tig” programma's bij te kopen en bij te installeren. Dat kan wel maar is zelden nodig en ook is (extra) virusbescherming niet echt nodig omdat dit door Ubuntu zelf meer dan voldoende goed wordt geregeldJan

15 juli 2014 om 11:59.
wilha zegt:

Jullie hebben gelijk, in de pc-werkplaats is de batterij vervangen en de pc opnieuw ingesteld.

De pc gaat nu niet meer op internet. De virusscanner en bijvoorbeeld Firefox kan ik nu verwijderen of moet ik nog ergens rekening mee houden?

wilha

22 augustus 2014 om 15:39.
Niekie zegt:

Als er geen verbinding is met internet (dus kabel eruit en wifi netwerkkaart uit) dan kan je die inderdaad verwijderen.

 

Niek

22 augustus 2014 om 18:03.
Marixius zegt:

De virusscanner zou ik laten staan, ondanks het feit dat die niet meer wordt bijgewerkt. Bescherming tegen oude virussen blijft gewoon doorgaan. Alleen heb je geen bescherming meer tegen de nieuwste virussen. Je kunt immers niet alleen besmet raken via internet of e-mail, maar ook door een memory stick, of verwisselbare harde schijf die je ook op een andere computer hebt gebruikt.

22 augustus 2014 om 18:14.
Dirk Boom zegt:

En echt overwegen om op andere software over te stappen. Steeds vaker is internet nodig, ubuntu is weliswaar voor gevorderden maar draait waarschijnlijk goed op het oude beestje, en nieuwe computers zijn niet zo duur meer als 6 jaar geleden. Daarbij: het oude beeldscherm past op een nieuwe computer. Seniorweb heeft op de site een keuzehulp staan voor aanschaffen van een nieuwe computer.

23 augustus 2014 om 16:27.
wilha zegt:

De virusscanner laat ik, denk ik, op de pc. De oude pc ga ik gebruiken voor fotobewerking, grafische dingen enz. Windows 8.1. had er wel op gewerkt, maar dan werd het geheel een stuk trager en dat vind ik jammer. Ik heb mezelf een laptop met 8.1 cadeau gegeven.

Bedankt voor de adviezen allemaal,

wilha

 

 

 

 

26 augustus 2014 om 15:00.
Niekie zegt:

Slimme actie  :-)  (laptop cadeau)   Bedankt voor het terug melden.

Niek

26 augustus 2014 om 15:07.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Veiligheid-Club?
Veiligheid-Club