SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Veiligheid-Club
Wachtwoord kluis LastPass
Geplaatst op 18 juli 2014 om 23:53 door jaimita

Ik ben bezig om mijn wachtwoorden in een zg kluis op te slaan en welLastPass. Ik heb een gebruiksaanwijzing maar daar kom ik niet helmaal uit.Het is gelukt om een hoofdwachtwoord te maken. Nu wil ik van een bestaande site met gebruikersnaam en wachtwoord het wachtwoord veranderen door genereren zoals dat heet, dus mijn oude wachtwoord vervangen. Het genereren gaat goed alleen er wordt een bevestiging gevraagd van het wachtwoord en dat lukt mij niet . Kan het niet kopieeren en plakken. Kom dus niet verder. Is er iemand die met deze wachtwoordkluis werkt en mij kan helpen? Graag

7 reacties
MaritaA zegt:

Ik gebruik LastPass niet, maar wel iCloudKeyChain, een apple programma, maar met dezelfde werking als LastPass.

Wat ik daarvan weet, is dat kopieren en plakken uit den boze is, om veiligheidsredenen, dus constant alles even opnieuw via toetsenbord invullen.

19 juli 2014 om 08:58.
jaimita zegt:

Ik kan het niet opnieuw via toetsenbord invullen want het nieuwe gegenereerde wachtwoord bestaat alleen maar uit bolletjes

19 juli 2014 om 10:16.
Truus zegt:

Lastpass gebruiken deze handleiding al gelezen?

19 juli 2014 om 12:22.
Jan.Koll zegt:

Wat jij wilt zal niet lukken.

Je moet op de betreffende website inloggen, daar het wachtwoord veranderen en opslaan. Zodra je dat doet vraagt LastPass of die wijziging in LastPass moet worden meegenomen of dat die site als een nieuwe moet worden opgeslagen.

Je ziet dan zoiets:

19-07-14_LastPass_ww_wijziging.jpg

En ja, het wachtwoord verschijnt in bolletjes. Wil je het zien, klik dan op het “oogje” achter het wachtwoord. Dan worden de tekens zichtbaar.

Succes,

Jan

19 juli 2014 om 12:50.
jaimita zegt:

Ben bezig geweest met seniorweb in lastpasskluis onder te brengen. Dat lukt wel omdat ik mijn bekende en bestaande wachtwoord kan herhalen. Zodra ik kies voor genereren gaat het mis, kan wachtwoord niet herhalen. Het zal ergens wel mogelijk zijn maar ik kan het niet vinden. Als het lukt om een nieuw wachtwoord voor seniorweb te genereren kan ik dan op een vreemde pc inloggen(Ik weet dan mijn wachtwoord niet)? Lijkt mij een beperking. Denk dat ik maar afzie van lastpass. Heeft meer nadelen dan voordelen.

20 juli 2014 om 14:36.
Jan.Koll zegt:

Jaimita,

Helaas is LastPass nu nog niets voor je omdat je de werking nog niet helemaal door hebt. Ik zal een wat uitgebreider poging doen e.e.a. uit te leggen.

Als je met een gebruikersnaam en een wachtwoord op een website inlogt zijn dat gegevens die op die website vastliggen. In principe niet in je eigen computer of ze zijn opgeslagen in een cookie (wat niet mijn voorkeur heeft in de meeste gevallen omdat iedereen dan als jouw kan inloggen op de computer waar de inlog vastligt via een cookie). Tenzij je ze ergens in een document hebt opgeschreven, maar daarmee log je normaal gesproken niet rechtstreeks in of via LastPass, maar dat is dan online en niet in je computer.

Nu het voorbeeld SeniorWeb. Je hebt een inlognaam, in jouw geval “jaimita” en je hebt een wachtwoord. Om jouw bekende reden wil je nu dat wachtwoord veranderen. Dat kan dus alleen als je bent ingelogd op je account bij SeniorWeb. Op de website van SeniorWeb kies je dan, als je bent ingelogd, voor het aanpassen van je wachtwoord (naast je naam rechtsboven naar “Mijn SeniorWeb" gaan en kiezen voor het wijzigen van je wachtwoord). Nu pas komt LastPass in actie. Het biedt aan een nieuw wachtwoord te genereren. Dat kun je doen al geef ik er de voorkeur aan zelf een wachtwoord samen te stellen, want dat kan ik beter onthouden. Nadat het wachtwoord is gewijzigd biedt LastPass aan het nieuwe wachtwoord op te slaan; wat verwarrend want je kunt de oude toestand handhaven en de website opnieuw opslaan of alleen de wijziging doorvoeren en uiteraard kies je voor het laatste.
Meer over wachtwoorden zou je kunnen lezen in een boekje over veilig computergebruik dat ik maakte, dat dan wel volgens mijn beleving en ervaring; dat kun je hier downloaden.

Als je LastPass in je browser hebt aangebracht, via een add-on/plug-inn of hoe ze het ook noemen, zul je of bij het wachtwoordwijzigingsvakje een pop-up venstertje zien dat aanbiedt een wachtwoord voor je te maken (genereren). Je kunt vooraf in LastPass aangeven hoe groot het wachtwoord moet zijn en met welk soort tekens dat moet gebeuren.
Ik schreef: Als je LastPass in je browser hebt aangebracht want als die add-on/plug-inn of hoe ze het ook noemen niet in een browser is opgenomen zal LastPass niet direct werken. Wel kunt je, op een “vreemde computer” naar de website van LastPass, die openen, inloggen met je e-mailadres en LastPass wachtwoord en dan naar je “kluis” gaan en door klikken op de URL, dus het adres van de website die je wilt bezoeken, met behulp van LastPass inloggen.

Ik hoop dat het gebruik van LastPass je toch van nut zal worden na deze uitleg.

Jan

21 juli 2014 om 13:12.
jaimita zegt:

Bedankt voor de uitgebreide reactie. Ik ben al weer een stuk verder maar het lukt mij nog steeds niet een nieuw wachtwoord te genereren. Ik ga naar bv de site conrad en meld mij aan. Ik vink dan aan een nieuw wachtwoord. Ik vul dan mijn gebruikersnaam in en ga naar oud wachtwoord. Na invulling ga ik naar nieuw wachtwoord en klik op het icoontje voor genereer. Ik klik op save en dan moet ik het nieuwe wachtwoord herhalen maar dat is een gegenereerd wachtwoord en dat weet ik niet. Ik zie ook dat mijn gebruikersnaam is veranderd in het gegenereerde nieuwe wachtwoord. Volgen de lastpass site zou het het gegenereerde wachtwoord op het te herhalen wachtwoord automatisch ingevuld worden maar datgebeurt dus niet. Het blijft toch een raadsel voor mij

 

groetjes

25 juli 2014 om 12:58.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Veiligheid-Club?
Veiligheid-Club