SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Veiligheid-Club
De Apple Mac, al langere tijd niet meer zo veilig als men denkt......
Geplaatst op 31 augustus 2014 om 14:59 door Jan.Koll

Vertaalde tekst:

In februari 2013 meldden Reuters en andere persbureaus dat Mac-computers, die werden gebruikt door personeel van Apple waren besmet met malware en dat deze Mac's vervolgens werden gebruikt om een aanval op Facebook te lanceren. Apple gaf toe dat een gedeelte van hun systemen inderdaad werd gecompromitteerd. Hoewel dit op zich slechts een klein incident was, bewijst het toch dat het Mac OS niet zo immuun kan worden beschouwd voor malware-aanvallen als algemeen wordt aangenomen. Het groeiend aantal Mac-gebruikers betekent dat cybercriminelen ook meer gericht raken op dat platform. Bovendien er is een aantal andere betrouwbare meldingen dat er Mac malware aanvallen zijn geweest. Hoewel het aantal kwaadaardige programma en succesvolle infecties gering is, vergeleken met op Windows-pc's is het duidelijk dat de kwestie van de Mac-beveiliging serieus moet worden genomen.

Net als bij Windows-computers, worden Macs veiliger door het gebruik van goede beveiliging praktijken worden gemaakt. we

adviseren het volgende:

1 Gebruik nooit een beheerdersaccount voor dagelijks computergebruik

2 Gebruik een sandbox browser zoals Google Chrome

3 De stand-alone Flash Player 3 verwijderen / uitschakelen

4 Verwijderen / uitschakelen van Java

5 Houd uw Mac-besturingssysteem en third-party software up-to-date met de laatste patches

6 Gebruik veilige wachtwoorden (de Mac bevat de sleutelhanger password manager)

7 Schakel alle services zoals Airport, Bluetooth of IPv6 die u niet gebruikt

8 Overweeg beveiligingssoftware op je Mac

Ik kwam dit tegen toen ik op zoek was naar bepaalde informatie over computerveiligheid. De originele, in een in het Engels gestelde tekst in een PDF-document, van AV-comparatieves is hier te lezen.

6 reacties
ruudbvdijk zegt:

ik heb een n.a.v. punt 1.

Direct nadat ik u tip heb gelezen trachtte ik het beheerdersaccount te weizigen, maar om in te loggen van mijn apple pc was dat account ook geweizigd. Klopt dit?

1 september 2014 om 14:28.
Jan.Koll zegt:

Wellicht kunt u de vraag stellen in de Apple Club.  Als MS Windows en Ubuntu-gebuiker kan ik daar geen antwoord op geven.

Jan

1 september 2014 om 18:14.
ruudbvdijk zegt:

Dank voor de reaktie, ga ik doen.

Ruud.

2 september 2014 om 00:05.
Jan.Koll zegt:

Ik wordt op mijn wenken bediend: "Half Hollywood staat naakt op internet, maar Apple zwijgt" (bericht in het AD van vandaag....).  De veiligheid van Apple is even goed (of slecht) als van Windows etc.  Mijn vermoeden is dat Linux en de afgeleiden daarvan relatief het veiligst zijn.  Niks ontkennen van gevaren (Apple) of extreem traag reageren (MIcrosoft) maar z.s.m. het gat dichten.  Dat is mijn ervaring met de diverse Linux distributies waaronder de laatste jaren Ubuntu.

Wel iets om over na te denken, want wat je eenmaal op "het net" zet is er moeilijk, zo niet onmogelijk, van te verwijderen en gaat bovendien vaak een eigen leven leiden.  Ja, je eigen site kun je nog een beetje sturen.  Maar "the cloud" en andere websites niet en met name door herplaatsing op andere websites, waar je geen aanpassingen in kunt maken, kun je aardig in de problemen komen, als is dat dan weer niet Apple of niet.

2 september 2014 om 11:45.
Dirk Boom zegt:

Wie niets te verbergen heeft hoeft niet bang te zijn, hooguit attent. Ik ben actief sinds 1985 en volop bezig met laptop, tablet, smartphone, sociale media, dus ook met de cloud. Het 1ste probleem op privacygebied moet ik nog meemaken en ik hoop natuurlijk nooit aan de beurt te komen. Ik gebruik Windows en Android. Wel apparaten beveiligd maar niet meer dan standaard, ook sociale media standaard beveiligd waarbij ik kritisch maar ook openhartig ben met vrienden en met berichten (die best persoonlijk kunnen zijn), maar dat is het dan ook wel. Over naaktfoto's van artiesten maak ik mij al helemaal geen zorgen al haalt dit een stukje mythe van apple overhoop :-)

Geen stress nodig, zonde van de tijd, go with the flow dan gaat het goed.

3 september 2014 om 00:16.
Niekie zegt:

Hackers en andere boosdoeners hebben toch vaak alleen voorzien op grote bedrijven of bekende personen.

Ik denk niet dat er 1 hacker bestaat die geintresseerd is, in wat ik op mijn pc doe. Ik ben met Dirk eens, dat normaal beveiligen voor de particulier ruim voledoende is, in combinatie met verstandig surfen.

Bovendien af en toe een krantje lezen over Phissing etc etc.

In Windows is al sinds het bestaat mijn UAC geheel uitgeschakeld. Je klikt die schermpjes toch zonder te lezen weg na de honderste keer.

En ook in Linux stond 5 jaar een gat open. lees hier maar.

 

Niek

3 september 2014 om 00:21.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Veiligheid-Club?
Veiligheid-Club